Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Sećam se situacije kod jednog druga, SZ je glasala za ugradnju lifta u zgradi, znam da njegovi u prizemlju i još neki sa nižih spratova nisu hteli da učestvuju pa su ostali stanari koji su hteli lift odlučili da idu na šifru. Ko je učestvovao, tj.platio taj se i vozio, ovi ostali ne. Meni je to nekako ispravno mada ostavlja prostora za ciganiju i muftarluk
S druge strane ako lift već postoji u zgradi treba svi da učestvuju u održavanju koristili ga ili ne

Nema potrebe za tim, uvede se naplata preko infostana, odrzi se sednica 3 puta za redom i izglasa vecina odluku da se menja lift.

Sećam se situacije kod jednog druga, SZ je glasala za ugradnju lifta u zgradi, znam da njegovi u prizemlju i još neki sa nižih spratova nisu hteli da učestvuju pa su ostali stanari koji su hteli lift odlučili da idu na šifru. Ko je učestvovao, tj.platio taj se i vozio, ovi ostali ne. Meni je to nekako ispravno mada ostavlja prostora za ciganiju i muftarluk
S druge strane ako lift već postoji u zgradi treba svi da učestvuju u održavanju koristili ga ili ne

I tome sa prizemlja npr. ako prodaje stan treba ispravan, a ne neispravan lift.

Hoces da kazes da bi ti, kao hipoteticki kupac stana u prizemlju, odustao od kupovine zato sto je neispravan lift?

Zamislite bruku kad prodajete stan i kazete kupcu da stan nema pravo na lift sa sifrom jer nisi hteo da platis za njega.

Uvek bar u ovim slučajevima sa kojima sam ja upoznat imas pravo da uplatis svoje učešće i dobiješ da koristiš lift. Svi prodavci kad prodaju stan izmire sve prema zgradi pa i za lift.
Naravno moze i preko infostana naplata to je elegantno rešenje

Kako tacno zagorcavaju zivot? Sta stvara problem drugim stanarima?

Na svu srecu nemamo takve stanove u zgradi pa ba svu srecu ne znam i za te muke.

Pričam o tajmingu gde vlasnik stana koji zove lift mora da zna kad mu je posetilac zapravo ušao u kabinu lifta da bi on pritisnuo dugme da pozove taj isti lift pošto posetilac apsolutno nema nikakvu kontrolu nad liftom. Eto, nije teško.
Opet kažem, postoje mehanizmi za rešavanje odbijanja plaćanja
Ugrađivanje šifre ili taga na lift predstavlja smetanje poseda i fino bi prošli na sudu zbog toga. Ni advokatska tarfa tu nije loša. Može sasvim fino da se zaradi.

Kako tacno zagorcavaju zivot? Sta stvara problem drugim stanarima?

Na svu srecu nemamo takve stanove u zgradi pa ba svu srecu ne znam i za te muke.
Buka, bahatost, bacanje kroz prozor, prekomerno koriscenje lifta i svega ostalog, ostavljaju djubre po hodnicima kad napustaju stan. Stambena zgrada nije hotel. Hocemo da imamo komsije a ne pijane turiste.

Nisu kategorizovani. Naplacuju 55EUR za noc a u fond samo 500din mesecno. Ovo znam da mozemo kao SZ da im trazimo 4 puta vise ali ne zelimo da im legalizujemo nelegalne poslove.

Pričam o tajmingu gde vlasnik stana koji zove lift mora da zna kad mu je posetilac zapravo ušao u kabinu lifta da bi on pritisnuo dugme da pozove taj isti lift pošto posetilac apsolutno nema nikakvu kontrolu nad liftom. Eto, nije teško.
Opet kažem, postoje mehanizmi za rešavanje odbijanja plaćanja
Ugrađivanje šifre ili taga na lift predstavlja smetanje poseda i fino bi prošli na sudu zbog toga. Ni advokatska tarfa tu nije loša. Može sasvim fino da se zaradi.
I kad ovaj sto nema pristup liftu jer nije platio ugradnju istog tuži
Stambenu zajednicu a pritom nije platio lift a većina izgledala
A onda stambena zajednica njega za ne plaćanje i onda zurka

Sve to recite vlasniku stana. Ne želi ni on ljude koji prave haos i ima načina da ih naknadno kazni.

Bezveze svakako, mada možete postaviti neku dodatnu kantu i table kao obaveštenje? Ili obavestiti vlasnika da on to uradi što pre.

Zgrada nije hotel, ali iskreno kad god putujem koristim booking i više volim da budem u stanu nego u hotelu. Veći mir, prostor, udobnost...

Ovakvi maloumnici kvare "reputaciju" svima koji koriste slične platforme.

Buka, bahatost, bacanje kroz prozor, prekomerno koriscenje lifta i svega ostalog, ostavljaju djubre po hodnicima kad napustaju stan. Stambena zgrada nije hotel. Hocemo da imamo komsije a ne pijane turiste.

Nisu kategorizovani. Naplacuju 55EUR za noc a u fond samo 500din mesecno. Ovo znam da mozemo kao SZ da im trazimo 4 puta vise ali ne zelimo da im legalizujemo nelegalne poslove.

Buku, bahatost, ostavljanje djubra po hodnicima imam i ja sa regularnim komsijama, ne bih da rusim sneska ali to nije garantovano ni sa stalnim stanarima :)
Bacanje kroz prozor isto nije simptomaticno stanu na dan nazalost.

Jedino ovo prvi put cujem da se ljudi zale za prekomerno koriscenje lifta.

Svakako podrska, mada imajte u vidu da moze i gore da bude... moj komsija iznad je rekao da ako mi se ne svidjaju uslovi zivota u ovoj zgradi (primarno buka koju pravi on i njegova deca) mogu da se preselim.
On je ipak kupio stan a ja samo iznajmljujem, ne bih davao dalje primere bahatosti :)

A naslusao sam se jos horor prica i od prijatelja...

A kako mislite da možete da im naplacujete 4 puta više? Po kom osnovu? Pa i poslovni prostor je poseban deo, placa odrzavanje SZ isto kao i vlasnik stana, to jednostavno nije tačno.
Kakve veze za ima koliko on izdaje svoj stan, na dan? To je njegovo vlasnistvo, a ne zgrade. Sta imate vi s njegovih 55 evra na dan, nek je i 155?
Ako je 500 dinara za ostale vlasnike za zajednicke delove, toliko je i za njega.

razumem da hocete komsije koje poznajete, ali ne možete vi da birate. Ima I lokala po zgradama gde dolaze klijenti, a i izdavanje stanova na dan je dozvoljeno u stambenim zgradama. Toliko je zaparalo usi da mu brojite koliko on zaradjuje na dan, kao da je tu vas neki deo.

Sta može da bude prekomerna upotreba lifta? Kad dodju gosti, sta, voze se gore non stop? Zar svaki stanara nema pravo da koristi lift, jel njima brojite?

Za sve ostalo, i buku, i bacanje smeca, to se desava i sa stalnim komšijama, pa se rešava sa vlasnikom, upravnikom, upozorenjem...kako ko ume, ko i mnogi sto imaju te probleme.

Ogorceni ste, e sad ako je razlog tome to sto taj vlasnik ima dugovanja...I to se valjda resava zakonskim putem.

Sta se radi sa duznicima u zgradi koji ne placaju ništa, a profesionalni upravnik ne čini ništa da se dug izmiri. Osoba godinama ne placa ni dinara, kao da postoji neki dil izmedju upravnika I njega, jer ga upravnik ne dira, a ovaj hvali upravnika, poziva na vecu potrosnju, podrzava svaku akciju (a sam ne placa, pa sve komsije pravi budalama). Ozbiljan je sad već visegodisnji dug, u zgradi svi cute, kao da ih se ne dotice, niko nista.
Kao ovce placaju i cute.

Neka sema postoji, upravnik inace muljaza teška, al ovde za ovog laže, kad ga pitamo, pa toboze slao opomenu, pa kao "taj duznik će poceti da placa", od toga naravno nema ništa I samo se ucuti.
Odnosi u zgradi su losi, ljudima jako teško otvoriti oci, par njih ga podržava, ostali svi ko mrtvi. A dug nije mali.
Ima li saveta?

A kako mislite da možete da im naplacujete 4 puta više? Po kom osnovu? Pa i poslovni prostor je poseban deo, placa odrzavanje SZ isto kao i vlasnik stana, to jednostavno nije tačno.
Kakve veze za ima koliko on izdaje svoj stan, na dan? To je njegovo vlasnistvo, a ne zgrade. Sta imate vi s njegovih 55 evra na dan, nek je i 155?
Ako je 500 dinara za ostale vlasnike za zajednicke delove, toliko je i za njega.

razumem da hocete komsije koje poznajete, ali ne možete vi da birate. Ima I lokala po zgradama gde dolaze klijenti, a i izdavanje stanova na dan je dozvoljeno u stambenim zgradama. Toliko je zaparalo usi da mu brojite koliko on zaradjuje na dan, kao da je tu vas neki deo.

Sta može da bude prekomerna upotreba lifta? Kad dodju gosti, sta, voze se gore non stop? Zar svaki stanara nema pravo da koristi lift, jel njima brojite?

Za sve ostalo, i buku, i bacanje smeca, to se desava i sa stalnim komšijama, pa se rešava sa vlasnikom, upravnikom, upozorenjem...kako ko ume, ko i mnogi sto imaju te probleme.

Ogorceni ste, e sad ako je razlog tome to sto taj vlasnik ima dugovanja...I to se valjda resava zakonskim putem.
SZ moze da odluci i izglasa da naplacuje svim PP vise, stan na dan je u APR na nasoj adresi prema tome mozemo i njima da naplatimo. Turisticku inpekciju obavestimo da su ilegalni. Kazne su i do 150K din.
Ne znate slucaj pa bolje da ne sudite. Zaradjuju 55EUR za noc a ne sete se da angazuju cistace da ociste hodnik. Oni ne zive u zgradi i njima buka naravno ne smeta. Unistavaju zajednicku imovinu jer je lift star i nije predvidjen za prekomerenu i bahatu upotrebu (uriniranje u istom). Stan je non stop pun a prijavili su samo jednog da tu zivi, znaci i racuni su im manji nego sto treba da budu.
Ova ekipa je divlja, bili su upozoreni, opomenuti ALI se prave blesavi.
Nadamo se novom zakonu gde ce im trebati potpisi stanara za ovakvu vrstu poslova, jedva cekamo da ih se resimo.

Vama samo zelim da NIKADA nemate ovakve probleme. Pozz

Da li je neko cuo da je izvrsena zamenu svih zajednickih vodovodnih cevi u zgradi ?
Da li je to obaveza GS-a ili stanara i koliko bi to moglo da kosta?

Vertikala održava GS ali samo održava
Zamena se posebno plaća
Moguce je da se uradi pogotovo ako zgrada ima uradjen lak pristup kroz vertikalni šaht instalacija

Sta se radi sa duznicima u zgradi koji ne placaju ništa, a profesionalni upravnik ne čini ništa da se dug izmiri. Osoba godinama ne placa ni dinara, kao da postoji neki dil izmedju upravnika I njega, jer ga upravnik ne dira, a ovaj hvali upravnika, poziva na vecu potrosnju, podrzava svaku akciju (a sam ne placa, pa sve komsije pravi budalama). Ozbiljan je sad već visegodisnji dug, u zgradi svi cute, kao da ih se ne dotice, niko nista.
Kao ovce placaju i cute.

Neka sema postoji, upravnik inace muljaza teška, al ovde za ovog laže, kad ga pitamo, pa toboze slao opomenu, pa kao "taj duznik će poceti da placa", od toga naravno nema ništa I samo se ucuti.
Odnosi u zgradi su losi, ljudima jako teško otvoriti oci, par njih ga podržava, ostali svi ko mrtvi. A dug nije mali.
Ima li saveta?
Ovo i mene zanima.Mi uplacujemo odrzavanje preko infostana i uopste mi nije jasno kako ih infostan ne juri za neplacanje ostalih komunalija.😳 Verovatno postoji neka caka oko zastarevanja duga,tipa plati jedan racun godisnje i onda skriva pogled od komsija narednih 11 meseci.

Mogući razlozi:

Pumpa - nije dobro centrirana prilikom kuplovanja
Pumpa - kavitacija (malo vrv)
Pumpa - nije dobro privršćena za baznu ploču - konekcija sa temeljom
Toplovod - sopstvena rezonanca cevi

Ako je u pitanju poslednje moguća rešenja na slikama
Pogledajte prilog 224974Pogledajte prilog 224975Pogledajte prilog 224976

Hvala puno svima na odgovorima, nisam imao priliku da pišem ranije, pa čisto da podelim odgovor koji sam dobio.
Izgradnjom one nove prepumpne stanice u Bloku 28 su nabili pritisak u cevima, to izaziva probleme za zvukom koji se prenosi i svi u mom Bloku 29 koji žive iznad podstanica mogu da se sele zimi, tako mi rečeno.
Valjda hoće da gase toplanu u Zemunu, pa im je ta prepumpna stanica trebala da guraju i tamo iz toplane nbgd.
Ja se nekako nisam baš pomirio sa tom činjenicom, kao to je tako i tu ne može ništa, pa još moram da vidim šta ćemo tu raditi. Budi mi komšije svako jutro kad krene grejanje i jako im utiče na život i zdravlje.

Ovo i mene zanima.Mi uplacujemo odrzavanje preko infostana i uopste mi nije jasno kako ih infostan ne juri za neplacanje ostalih komunalija.😳 Verovatno postoji neka caka oko zastarevanja duga,tipa plati jedan racun godisnje i onda skriva pogled od komsija narednih 11 meseci.
Ova vrsta dugovanja ne zastareva. Mozda @Skyrunner da potvrdi?

Ova vrsta dugovanja ne zastareva. Mozda @Skyrunner da potvrdi?
Velo su oprecne informacije. Neko kaze godinu, neko tri, neko deset.
Sto se Infostana tiče, cudno da oni ne jure dužnika. Mislim da posle nekog vremena jure...
Mene zanima kad ne ide naplata preko infostana, a postoji vidni dogovor sa profesionalnim upravnikom koji nit o tom dug izvestava niti radi ista. A vlasnik duznik nonsalantno učestvuje na svim sednicama, navija za vecu potrosnju, soli pamet svima, brani upravnika, a da se godinama ne hvata za novcanik. A upravnik ga "pokriva". Ostatak stambene zajednice anesteziran.
To verovatno niko ne zna, zakon nakaradan da ne može gore.

Vrh