Ja bih dodao još jedno prosto pitanje, koje čak ni ne zahteva neko filozofiranje, debatisanje i druge "neprijatne" aktivnosti već samo iznošenje čiste proste činjenice:
Koliko ljudi neko zna da su sa pisanja latinice prešli na pisanje ćirilice tako što im je neko na razne načine 1) solio pamet ili 2) "sramio" ih što je ne koriste 3) pisao "provokativne" tekstove na tu temu 4) kačio etikete ili razne opise i predrasude prema nekome ko koristi latinicu ("oni ne neguju srpsku kulturu, znači nije im stalo do nje").
Ja sad razmišljam i pokušavam da se setim, ali ne znam nijedan takav primer. Da je neko sa latinice prešao na ćirilicu.
Neki ljudi ovde misle da je to tako olaka stvar tipa promena majice. Ne razmišljaju o tome da odrasla osoba uveliko ima formiran svoj potpis. Te da ako je isti na latinici, ona mora najpre da nauči da ga izmeni i uvežba. A za to treba vremena. Jer postoji razlog zašto se potpisi koriste za autentifikovanje, zato što nauka iza toga gleda koje glavne crte i pokrete ruka, odnosno koje REFLEKSE pravi dok ih ispisuje. REFLEKS je nešto što kad se jednom ustali, treba jako puno vremena i truda da se menja. A i sem toga, pravi birokratski problem jer šta biva kada neko držeći stari dokument da Marku Markoviću da se potpiše na novi, i na jednom papiru jedan rukopis a na drugom sasvim drugi? Vi mislite da je to naivno?
Ja lično ne znam nikoga ko je završio srednju a da je nakon toga menjao pismo. A voleo bih da znam, baš da bih mogao da ih pitam koji faktori su doprineli tome i kako. Da li je to bilo zbog gnjavljenja i sramljenja, ili svojim izborom. Neki ovde ne kapiraju da je to jedan od činilaca nečije ličnosti, i da menjati to tek tako nije lako, a i da većina to ne želi da radi zbog nekih tamo nepoznatih ozlojađenih dokoličara sa interneta koji u ovo vreme XYZ gorućih problema i u Srbiji i u svetu, odlučuju da je najhitniji problem za rešavanje to što nedovoljno ljudi piše ćirilicom.
Sine, ala je vama dobro kada vam je to prioritetan problem za rešavanje u ovom trenutku.
Jel vi pojedini rodoljubi i čuvari srpske kulture stvarno živite u zabludi da će odrasle osobe da menjaju pisma samo zbog vaših pozivanja, i to pozivanja putem sramljenja, etiketiranja, filozofiranja i držanja lekcija? Jel stvarno mislite to? Alo rođaci, pa masa ljudi iznad 18 godina neće ni frizuru ili stil oblačenja tek tako da promeni samo zato što im neko kaže! A tek kada ih neko srami i etiketira, pa 90% Srba će u tom slučaju da ode ili u inat, ili će da vas pošalje na jedno lepo mesto sa skraćenicom PM. A neki bi ovde da već formirane i odrasle osobe dr**ju da prelaze na ćirilicu. Hoće, evo sve trče, odnosno trčimo. Jako nas pogađa što trojicu-četvoricu dokoličara sa interneta, sa izvitoperenim shvatanjima kulture i rodoljublja, u ovom momentu žulja nečije pisanje na latinici.
Ali ok, batalimo nas i mene ovde.
Evo predloga za vas trojicu-četvoricu: pozivam vas da izađete na ulicu sa kamerom pa da pitate ljude kojim pismom pišu. One koji kažu ''latinicom'' pitajte da pređu na ćirilicu ili im saopštite da će da budu stavljeni na stub srama i biti primorani da odslušaju lekciju o srpstvu, kulturi i rodoljublju. Sačekajte njihove reakcije, snimajte ih, i onda okačite na Youtube da vidimo svi kako ste prošli. Jel može, drugari?
Čuj, oni će Srbe da uče Srpstvu i nekoga da teraju da menja pismo... phahahahaa... Šta dokolica, kriza identiteta, i ovo aktuelno razbijanje ideja o Panslavizamu i Srbije do Tokija, učine pojedinim glavama. Srbin da menja pismo jer tebi smeta kako piše. Bahahahaha...
Oće, trči. Pa samo probajte to na ulici, da vidim posle koliko sekundi ćete dobiti MUPM.