Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

А да ли би се тај проблем решио пре коришћењем за срспки језик само ћирилице или и латинице? Хајде поштено размисли па кажи. А колико видим не пишеш ни прописном латиницом већ "ћелавом". Да, да, разумем, "немаш времена за те глупости".
Bi malo morgen.

Ćelavom latinicom pišem samo kad sam na telefonu ali sada kada vidim da vas pojedince toliko žulja, možda počnem i češće da je koristim.
Onda će Саша dobiti materijala za još 2 stranice teksta o tome koliko ne voli latinicu i ljude koji je koriste. :)
А колико вас је то програмера процентуално у становништву?
29.99%
Шта, тешко је пропустити оно што си урадио на срцу ти блиској латиници кроз пресловљавач ако си баш толико забраздио са латиницом?
Da, jeste. Da si pokušavao, znao bi. J'e mi se da prevodim neki kod ili tekst na ćirilicu ako ne moram i pogotovu ako se radi o polju gde ćirilica nije bitna i nije konvencija.
Немојте стално да изврдавате и изврћете, овде се ради о томе да се у јавном простору, на медијима, рекламама, билбордима, у књигама, на улицама, на декларацијама производа, у образовању итд за све што је на српском језику користи искључиво ћирилица. Шта је у томе тако лоше?
Ko bre izvrdava? Napišite lepo takstativno o kojoj stavci pričamo pa možemo da ih obradimo jednu po jednu.

Titl na TVu na ćirilici - ja sam za ćirilicu
Bilbord - zavisi
Imena ulica - ja sam za, i većina već i jesu na ćirilici
Informatika - malo morgen, to mož'te samo da sanjate
Zvanični dokumenti - da, ćirilica

I tako dalje. Recite lepo na šta konkretno mislite a ne da mi histerišete tu uzduž i popreko ili da ko onaj dve strane ranije pišete tekstove i tekstove koje niko neće ni pročitati.
 
Poslednja izmena:
Сви релевантни и објективни подаци говоре супротно.

Видим да Руси и Кинези и Арапи и Грци и Јевреји искидаше се од спорости и компликованости.

Na koje pokazatelje misliš, konkretno? Ja kažem da ćirilica treba da bude prvo pismo i da bude pozitivno diskriminisana! Apsolutno svaki zvanični dokument mora biti na ćirilici! Deca sa 7 godina treba prvo da nauče ćirilicu, bila u BG, Subotici, Pazaru ili kineskoj četvrti! Zašto? ZATO!

Niti imamo kulturno nasleđe Rusa, Grka ili Kineza, niti smo svetska fabrika, niti imamo naftu, niti kontrolišemo sva svetska finansijska tržišta, niti smo brojčano neki faktor! Da divim se njihovom nacionalnom ponosu, pogotovo Rusa. Oni su i prešli igricu sa nazivima na svojim znamenitostima, ulicama, o metrou da ne pričam! Prosečan zapadnjak deluje kao da je pao sa Marsa u istom! :ROFLMAO: Ipak, ponašati se kao oni, bilo bi u najmanju ruku, pa glupo! Nemamo mi Ermitaž, Kremlj i slično, naša šansa je otvorenost ka svima i da prezentiramo ono što imamo!
 
Iskreno mislim da mi upravo imamo najbolji mogući balans i da ne treba ništa menjati! Ćirilicu po meni treba forsirati kao prvo pismo, tražiti da zvanični dokumenti budu isključivo na ćirilici! Jedan je obarao studente kad napišu prijavu latinicom, ne opravdavam, razumem prećutno. Zašto, zato, da ne kažem zbog da JG!

Meka moć zapadnog pisma pobeđuje, jednostavnost, brzina, problematika oko matematike, pa na kraju gravitiramo u poslu i kulturi ka zapadu, hteli da priznamo ili ne (duhovno ne). Ja sam prvi hvatao beleške (i dan-danas to radim) na latinici i to ŠTAMPANOJ. :ROFLMAO: Znam, znam, ali imam ružan rukopis, pa da bih sebi znao da rastumačim posle. Opet je brže od ćirilice. Ćale se ljutio. Naravno i lenjost, da pođem od sebe, ipak je teško uraditi ALT+Shift... :rolleyes:
Отприлике је то то. Само би додао да је због тренда напуштања ћирилице и чешћег коришћења латинице заправо ћирилица ипак угрожено писмо. Стога мислим да треба спроводити програм заштите употребе ћирилице, али никако наметањем исте свима који више воле да пишу латиницом, нити давањем епитета другосрбијанаца латниничарима. Заштита треба да се постиже смишљеним државним промоцијама, коришћењем као главног административног писма и слично. Наметањем ћирилице и прозивањем "латиничара" само се ствара негативан ефекат, који ће имати више штете него користи по само ћирилицу.
 
Slažem se, slično kao i prema stanovništvu u nekim novokreiranim državama u okruženju! Mada i to je ono što pričam, meka moć pobeđuje, jednostavnost. Za mene u duši nema dileme šta je šta, a opet ne pokazujem svojim primerom!
 
Kao što si imao prilike da pročitaš u mojim komentarima, zagovaram kompromis i nalaženje na sredini, ali vidim da ste vi ćirilotalibani na liniji da je samo vaš stav ispravan, nepogrešiv i nepodložan korekciji.

Ako do kakvog rata i dođe, jasno je koja strana ga je izazvala. Vaša, zadrta, isključiva, na momente i militantna

Самодемантиј после једне реченице. Ја сам за мир и компромис а ти си крив.
 
Самодемантиј после једне реченице. Ја сам за мир и компромис а ти си крив.

Zaista? Dva dana ti je trebalo da porodiš ovo? Pa ni sam ne veruješ u ovo što si napisao :ROFLMAO:

Ako sam za mir i kompromis ne znači da sam budаlа. Uostalom znaš i sam kako na ulici prolaze faševi i nacoši kad se drznu da se s nekim zakače u razmeri manjoj od 5 na 1 ;) Ali to ne znači da nisu isprovocirali nasilje (a propo tvoje priče o građanskom ratu), sva krivica ide na onog ko se zadrto i bezobrazno držao svog stava i nije bio spreman na korekciju.

Polemika će se uvek odvijati na onaj način na koji to diktira nevaspitanija i zadrtija strana. To fašisti, nacisti, razni radikali i ostala s**** i obožavaju jer im to daje iluziju da su nadmoćniji, a u realnosti su samo beskrupulozniji i spremniji da se niže spuste. Ako se diskusija vodi iole argumentovano i civilizovano, uz uvažavanje stavova druge strane i spremnost da se kaže "možda za nešto od ovoga što mislim nisam baš skroz u pravu", oni gube.
 
Poslednja izmena:
Иако почињем да увиђам, ајде да покушам још једном да вратим тему на оно о чему причамо: где си ти у хипотетичкој ситуацији коју сам описао?
 
Odgovorio sam ti u pređašnjem komentaru, samo si ignorisao taj deo i odlučio da izvedeš pseudologiku iz ostatka komentara. Ne razumem čemu postavljanje takve hipotetičke situacije, ali svakako nemam nameru da učestvujem u prolivanju krvi ni radi mnogo bitnijih stvari od ćirilice.
 
Па ниси одговорио, већ се извлачиш јер си вероватно схватио које је следеће питање.
 
Postavio si hipotetičku situaciju koja je vrlo malo verovatna. Sve i da je verovatna, dao sam ti jasan odgovor, čisto da ispoštujem dijalog do neke mere. Znaš onaj vic kad pitaju Cigu gde će ako počne treći svetski rat - "pakujem kofere i odo u Nemaćku!". To ti je moje rešenje ako se ovde zarati, čak i oko ozbiljnijih stvari od ćirilice.

Ne, najbolje je da izmaštaš nemoguć scenario sa dve šatro suprotstavljene strane i onda od sagovornika tražiš da zauzme stranu kako bi... šta god :D Pa šta je ovo, vrtić?

LD.png


Ево један екстремни пример: грађански рат, образују се две стране, они који покушавају да сачувају аутентичност битија и независност од било каквог уплива, и они који не виде у томе велики проблем. Где си?

Častim pivo onoga ko mi pronađe razliku.
 
Poslednja izmena:
Ni ćirilica ni latinica nisu srpska pisma.

Zbog specifičnosti ljudi koji brane ćirilicu, već je završila kao stilski marker plavih koverata, kazni, presuda i ostalih omraženih spisa i dopisa ove tiranofilne države.

A ima život i kao trejdmark zilota, ultranacija i sličnih mračnjaka.

I treće polje upotrebe kao specifičan krasnopis za crkve i pečenjare, diplome i pohvalnice.










Послато са SM-G975F помоћу Тапатока
 
Ок, да појасним онда. "Где си?" - нисам имао у вуду географску одредницу, већ стање у коме се налазиш, јер хипотетички грађански рат цепа товју земљу, која те, ако сам добро схватио, опредељује за то што јеси.

И сад, отишао у "Немаћку", твоје земље више нема, обзиром да две сукобљене стране полажу право на "бренд" обе се називају Србија.

Ко си сада ти? Како се то опредељује?

Покушаћу да одговорим на питање које си поставио раније, зашто је толико важно да се пише ћирлицом:

1. Ћирилица сама по себи није ексклузивно српско писмо, имају је и други народи.
2. Ћирилица као и многа друга писма представљају скуп знакова којим се знања и културна достижења предају кроз време и простор.
3. Ћирилица није једина ствар - производ српске културе, која идентитетски потврђује српскост


Али!

1. Ћирилица је један од стожера јер захваљујући управо том коду ми може да разумемо шта су преци говорили
2. Не коришћење ћирилице у свакодневом животу брише те дубоке корене
3. Дрво са плитким коренима не може да порасте високо, љуља и изваљује било који ветар (алегорија, имам у виду утицај других културних кодова)
4. Губљење везе са историјом чини нас непостојаним данас а као такве лаке за манипулацију и поробљавање (не оно са ланцима него економско, културно)

Колико су изнете тезе правилне, мислим да је јасно:

1. Принудна Аустријска управа, прво шта је урадила је ЗАБРАНИЛА употребу ћирилице када је окупирала Србију у 1св рату
2. Комунистричка власт је практично избацила ћирилицу из употребе - све зарад неког изједначења са западним делом земље


Дакле, уколико су оба писма једнако вредна и ако су богатство, зашто се онда ћирилица активно истребљивала?
Одрицањем од ћирилице, или још горе, бробом против ње, одричемо се апсолутно свега што је наш мали српски микрокосмос створио.
 
Ок, да појасним онда. "Где си?" - нисам имао у вуду географску одредницу, већ стање у коме се налазиш, јер хипотетички грађански рат цепа товју земљу, која те, ако сам добро схватио, опредељује за то што јеси.

Dobro sam te razumeo i u skladu sa tim sam i odgovorio - ako dođe do takvog sukoba prosto ne želim da učestvujem u njemu, po cenu da mi otadžbina propadne. Ako smo sposobni da se oko takvih stvari zakrvimo, to je onda dokaz da smo u poslednjoj fazi retrogradne evolucije iz naroda u pleme, i dokaz da je prevladao sistem vrednosti u koji se ja ne uklapam i nisam sposoban da radi njega prolijem ijednu kap suza, krvi ili znoja. Sa takvim sukobom se ni na jedan način ne identifikujem i ne želim da biram nijednu stranu. Što bi rekli stari Rimljani, ubi bene - ibi patria.

1. Ћирилица је један од стожера јер захваљујући управо том коду ми може да разумемо шта су преци говорили
2. Не коришћење ћирилице у свакодневом животу брише те дубоке корене

Mi ne možemo da razumemo šta su naši preci govorili. Ćirilica pre Vukove reforme (ako se ne varam, sa 48 znakova) i jezik na kome je pisano sve što postoji do Vukove reforme je nerazumljiv i nečitak običnom čoveku koji nije završio slavistiku ili je polagao kao ispit na Filološkom fakultetu. Ja govorim ruski koji je pretrpeo manje reforme nego srpski, pa i s tim znanjem opet imam ogromne probleme da razumem išta na slavjanoserpskom, crkvenoslovenskom i srpskoslovenskom.

Ironično, upravo Vuk i Daničić su najviše učinili da se usmena kulturna baština ovoga naroda sačuva u pisanom obliku, ali su to mogli da urade i na grčkom alfabetu, latinici, japanskom pismu, jermenskoj azbuci - samo ukoliko bi je prilagodili narodnom (ne crkvenom!) govoru u Srba i učinili jednostavnom za korišćenje. Prema tome - sumnjam da ćirilica kao takva predstavlja temelj očuvanja identiteta, koji nesporno smatram važnim.

3. Дрво са плитким коренима не може да порасте високо, љуља и изваљује било који ветар (алегорија, имам у виду утицај других културних кодова)
4. Губљење везе са историјом чини нас непостојаним данас а као такве лаке за манипулацију и поробљавање (не оно са ланцима него економско, културно)

Ni s ovim ne mogu da se složim - ne možemo izgubiti vezu sa istorijom tek tako. Jer, kao što sam u pređašnjim komentarima i rekao, pitanje srpstva nije samo pitanje ćirilice nego mnoštva drugih stvari. I mišljenja sam da latinica ni na koji način ne preti ćirilici, van okvira postavljenih informatičkim društvom u kom ceo svet živi i koje ugrožava sve autohtone kulture osim anglosaksonske. Bottom line - siguran sam da će nam svima biti dobro ako se samo ostave i ćirilica i latinica na miru.

2. Комунистричка власт је практично избацила ћирилицу из употребе - све зарад неког изједначења са западним делом земље


Дакле, уколико су оба писма једнако вредна и ако су богатство, зашто се онда ћирилица активно истребљивала?
Одрицањем од ћирилице, или још горе, бробом против ње, одричемо се апсолутно свега што је наш мали српски микрокосмос створио.

Ovo prosto nije tačno i potpuna je laž, donekle mi je i jasno odakle dolazi, ali mi nije jasno što nasedaš na to kad je te stvari vrlo lako proveriti. Pogledaj bilo koje srpske novine iz doba SFRJ (Novosti, Politika, Borba), bilo koju knjigu iz školske lektire koju smo čitali a štampana je u SFRJ, ili bilo koji lični dokument - sve na ćirilici. Igrom slučaja sam baš skoro imao priliku da pogledam dokumenta pokojnog dede iz pedesetih i šezdesetih godina XX veka - krštenica, armijska knjižica, poreska knjižica, članska karta KPJ (!!!), sve do jedne odštampane ćirilicom, delovi popunjeni rukom takođe ispisani ćirilicom, kako delovi koje je deda lično popunio, tako i delovi koje su službenici popunjavali. Radi se o području SR Srbije, tj. opština Velika Plana, da budem precizan. U ono vreme vrlo partizanski, proleterski i komunistički kraj, praktično bez četničke tradicije.

Poenta - isključivi zagovornici ćirilice treba samo da olade i da prestanu da tripuju ugroženost pisma, kulture i jezika od strane latinice - ona na terenu realno ne postoji. Ako do propasti ovoga naroda i njegove kulture i dođe, doći će zbog mnogih drugih stvari naopako postavljenih, za koje obojica znamo koje su, da ne širim priču.
 
Poslednja izmena:
Смедеревац, у праву си, наравно, једино што се славеносербски ипак разуме (тим пре ако говориш руски), а и многа штива писана старим правописом у 18. и 19. веку се савршено разумеју. Језик и писмо су интуитивни, не може цела реченица на познатом језику да остане неразумљива због неколико јерова. У "Востани Сербие" нпр. русофони ће знати да "ненавиди" значи "мрзи", а остало се, ваљда, разуме.

Е, сад, једном овде написах да на писаном српском језику постоји дужи континуитет разумљивости на латиници него ли на ћирилици - јер су нпр. дела дубровачких писаца писана италијанском ортографијом врло разумљива (осим ако читалац није пглу као тоцило, па не може да схвати да је GN - Њ, а GI - Ђ) - и тиме изазвах прави пролив људи увређених и утврђених у њиховим визијама. Ту већ нема помоћи. Ни те приче да ћемо се на (свом) крају покрвити око неке глупости, нису сасвим без основа.
 
Kakav odvratan fašizam i otrov od teksta poškropljen pseudoargumentacijom.
Zbog ovakvih smo izgubili bosanske muslimane i određen deo katolika u današnjoj BiH i Hrvatskoj kao deo srpskog nacionalnog korpusa, iako je jasno da je u velikoj meri reč o Srbima konvertitima, iz ovog ili onog razloga. Zato što se uporno gurala teza da Srbin može da bude samo pravoslavan. Sad je kasno.
Isto tako, uporno se gura teza da Srbin može da piše samo ćirilicom. Boga pitaj kuda će to da dovede. Čemu to, šta se želi postići? Hoćete da se latiničari izjašnjavaju kao Hrvati, šta? Šta koga boli stojko kako se ja izjašnjavam?
Mene, pravoslavnog Srbina, je sramota ovoga. Iskreno me boli ova užasna tendencija da hulje daju sebi za pravo da definišu šta je ispravno i da ovim isključujućim definicijama prisvajaju srpstvo za sebe, oblikujući ga po sopstvenom pogledu na svet (najčešće argumentativno potpuno neutemeljenom).

Ајмо овако, од почетка.
Где тачно у Сашином наводу са странице на Фејсбуку која се бави српским језиком - и назначен је као добронамерна провокација с намером да подстакне цивилизован разговор (што је тамо и био) на важну тему из области језика и културе - видите:

- фашизам
- псеудоаргументе
- везу између покретача тог разговора и "губитка муслимана и католика ..." (в. горе пун навод)
- тезу да Србин може да пише само ћирилицом
- хтење да се "латиничари" изјашњавају као Хрвати
- хуљу која даје себи за право да нешто дефинише

Онда можемо даље, редом.
 
Ohoho, nakon vise dana cutanja i sladjenja tudjim svadjama, "gospodin koji provocira" (kako se sam opisao u tekstu pre) je napokon izasao iz mraka i oglasio se.
 
Мој је став да особа која пише српски абецедом НЕ негује, у најмању руку, српску културу. Нити писани српски језик.
Samo ovo je jedna vrsta svojevoljne, improvizovane podele na 1) one koji (satro) neguju srpsku kulturu i 2) one koji je uopste ne neguju, dovoljno je samo da pisu latinicom i da budu opisani kao da je ne neguju. Jer svi znamo da je pisanje cirilicom JEDINI nacin na koji se neguje srpska kultura.

Ceo post i sluzi da se na perfidan i indirektan nacin svi Srbi podele na rodoljube koji cuvaju svoju kulturu i otpadnike pomodare ugledace na Hrvate i Slovence koji je ne neguju, i samim tim, doprinose njenom erodiranju.

Ima odredjenih slicnosti sa navijackim hordama koje na ulici arlaucu "ko ne skace, taj je siptar aaueueuuuee" i time indirektno dele svoj narod na one koji ce da se ponasaju i misle identicno kao oni i na one koji su pripadnici neprijateljskih tabora, ili pete kolone. Isti je princip, posto i navijaci i cirilicari-fanatici dele gradjane Srbije na "nase" i "one druge", i jedni i drugi ubedjuju sebe da u prvom slucaju huliganisanjem i vikanjem nacionalistickih parola, a u drugom slucaju - pisanjem cirilicom, ispadaju bog zna kakvi rodoljubi, dobrotvori i privrednici svom drustvu. Iako realno nista produktivno ne rade, a cesto cak i izazivaju destruktivne rasprave i podele. Dok ignorisu mnogo vece i mnogo gore tekuce probleme srpskog drustva.
 
Poslednja izmena:
Ајмо овако, од почетка.
Где тачно у Сашином наводу са странице на Фејсбуку која се бави српским језиком - и назначен је као добронамерна провокација с намером да подстакне цивилизован разговор (што је тамо и био) на важну тему из области језика и културе - видите:

- фашизам
- псеудоаргументе
- везу између покретача тог разговора и "губитка муслимана и католика ..." (в. горе пун навод)
- тезу да Србин може да пише само ћирилицом
- хтење да се "латиничари" изјашњавају као Хрвати
- хуљу која даје себи за право да нешто дефинише

Онда можемо даље, редом.
Nemam nameru da udostojim odgovora na ovo pitanje. Iz mojih komentara je potpuno jasno šta sam s čime povezao i sa čime imam problem, sad možete da se pravite Toša koliko hoćete, rekao sam šta sam imao i za mene je ta tema zatvorena.

Autor posta na Fejsbuku bi morao da ima u vidu samo jedno - treba da se stidi što sebi dozvoljava da definiše kriterijume po kojim se neko izjašnjava kao Srbin, i citiram: "Зашто се не изјасни друкчије, истинито, у чему је проблем?". Sve vreme koristeći ove kukavičke i cinične odstupnice - "само запажам да је недоследно", "То је само опаска", "Сасвим је у реду да каже да припада југословенској, српскохрватској, комунистичкој, или некој другој варијанти унесрећеног српског језика и културе"... Marš.

To je odvratna i otrovna retorika dostojna jednog Vojislava Šešelja, i reč hulja je sasvim blaga u odnosu na ono što zaista zaslužuje takva izjava.
 
Par pitanja za sve ove koji govore da je jedino ispravno koristiti ćirilicu.

1. Šta se želi postići prozivanjem (direktnim / indirektnim) svih onih koji ne pišu ćirilocom, da nisu Srbi ili dovoljno Srbi, te da rade na štetu Srba i Srpstva? (ovde je sumirano ono što se može pročitati / protumačiti u raznim komerntarima)

2. Koliko daleko idete u promovisanju ćirilice? Da bli se služite engleskim ili bilo kojim drugim latiničnim jezikom? Da li koristite laptopove, stone računare, mobilne, tablete i sl. sa ćiriličnom ili latiničnom tastaturom?

3. Šta ste konkretno uradili za Srbiju i Srpstvo a da je to u rangu da će vas upamtiti i pohvaliti malo veći broj ljudi?

4. Da li vam je bitnije da imamo obrazovane ljude koji pišu ćirilicom i latinicom ili neobrazovane ljude koji pišu isključivo ćirilicom? (ovo pitam zato što se stiče utisak da se stavlja u zapećak obrazovanje i opšta kultura)

5. Kakav je vaš stav / mišljenje po pitanju slova J koje je Vuk preuzeo iz latinice?

P.S.
Nikoga ne prozivam ovim putem, niti mi je namera da ulazim u sukob(e), već samo želim da čujem mišljenje. Inače, iako ne delimo isto mišljenje po ovom pitanju, ne znači da na drugim temama nisam pohvalio rad i trud.
 
Ja bih dodao još jedno prosto pitanje, koje čak ni ne zahteva neko filozofiranje, debatisanje i druge "neprijatne" aktivnosti već samo iznošenje čiste proste činjenice:

Koliko ljudi neko zna da su sa pisanja latinice prešli na pisanje ćirilice tako što im je neko na razne načine 1) solio pamet ili 2) "sramio" ih što je ne koriste 3) pisao "provokativne" tekstove na tu temu 4) kačio etikete ili razne opise i predrasude prema nekome ko koristi latinicu ("oni ne neguju srpsku kulturu, znači nije im stalo do nje").
Ja sad razmišljam i pokušavam da se setim, ali ne znam nijedan takav primer. Da je neko sa latinice prešao na ćirilicu.

Neki ljudi ovde misle da je to tako olaka stvar tipa promena majice. Ne razmišljaju o tome da odrasla osoba uveliko ima formiran svoj potpis. Te da ako je isti na latinici, ona mora najpre da nauči da ga izmeni i uvežba. A za to treba vremena. Jer postoji razlog zašto se potpisi koriste za autentifikovanje, zato što nauka iza toga gleda koje glavne crte i pokrete ruka, odnosno koje REFLEKSE pravi dok ih ispisuje. REFLEKS je nešto što kad se jednom ustali, treba jako puno vremena i truda da se menja. A i sem toga, pravi birokratski problem jer šta biva kada neko držeći stari dokument da Marku Markoviću da se potpiše na novi, i na jednom papiru jedan rukopis a na drugom sasvim drugi? Vi mislite da je to naivno?


Ja lično ne znam nikoga ko je završio srednju a da je nakon toga menjao pismo. A voleo bih da znam, baš da bih mogao da ih pitam koji faktori su doprineli tome i kako. Da li je to bilo zbog gnjavljenja i sramljenja, ili svojim izborom. Neki ovde ne kapiraju da je to jedan od činilaca nečije ličnosti, i da menjati to tek tako nije lako, a i da većina to ne želi da radi zbog nekih tamo nepoznatih ozlojađenih dokoličara sa interneta koji u ovo vreme XYZ gorućih problema i u Srbiji i u svetu, odlučuju da je najhitniji problem za rešavanje to što nedovoljno ljudi piše ćirilicom.
roto.jpg
Sine, ala je vama dobro kada vam je to prioritetan problem za rešavanje u ovom trenutku.
roto.jpg


Jel vi pojedini rodoljubi i čuvari srpske kulture stvarno živite u zabludi da će odrasle osobe da menjaju pisma samo zbog vaših pozivanja, i to pozivanja putem sramljenja, etiketiranja, filozofiranja i držanja lekcija? Jel stvarno mislite to? Alo rođaci, pa masa ljudi iznad 18 godina neće ni frizuru ili stil oblačenja tek tako da promeni samo zato što im neko kaže! A tek kada ih neko srami i etiketira, pa 90% Srba će u tom slučaju da ode ili u inat, ili će da vas pošalje na jedno lepo mesto sa skraćenicom PM. A neki bi ovde da već formirane i odrasle osobe dr**ju da prelaze na ćirilicu. Hoće, evo sve trče, odnosno trčimo. Jako nas pogađa što trojicu-četvoricu dokoličara sa interneta, sa izvitoperenim shvatanjima kulture i rodoljublja, u ovom momentu žulja nečije pisanje na latinici.


Ali ok, batalimo nas i mene ovde. Evo predloga za vas trojicu-četvoricu: pozivam vas da izađete na ulicu sa kamerom pa da pitate ljude kojim pismom pišu. One koji kažu ''latinicom'' pitajte da pređu na ćirilicu ili im saopštite da će da budu stavljeni na stub srama i biti primorani da odslušaju lekciju o srpstvu, kulturi i rodoljublju. Sačekajte njihove reakcije, snimajte ih, i onda okačite na Youtube da vidimo svi kako ste prošli. Jel može, drugari? :)


Čuj, oni će Srbe da uče Srpstvu i nekoga da teraju da menja pismo... phahahahaa... Šta dokolica, kriza identiteta, i ovo aktuelno razbijanje ideja o Panslavizamu i Srbije do Tokija, učine pojedinim glavama. Srbin da menja pismo jer tebi smeta kako piše. Bahahahaha... :ROFLMAO: Oće, trči. Pa samo probajte to na ulici, da vidim posle koliko sekundi ćete dobiti MUPM.
 
P.S.
Pod ''trojicu-četvoricu'' ne uključujem Prleta/Прлета, jer iako imamo drugačija mišljenja po pitanju ove teme, on i ja ovde nismo ni spominjali ni obraćali se jedan drugom (a ja čak i nisam stigao da pročitam prepiske između njega i Smederevca, jer sam imao dovoljno svojih), tako da neću bez osnova da uvlačim nekoga u moju raspravu.

Već se to napisano uglavnom odnosi na autora kmečavo-provokatorskog teksta pre nekoliko strana, i pojedince oko njega koji podržavaju te blesave ideje, bilo direktno govoreći u njegovo ime (pošto je dotični očigledno nesposoban, ili na neki način ograničen) bilo indirektno davajući podršku i vetar u leđa sumanutim idejama.


U svakom slučaju, ideje da će Srbi, odrasli Srbi, u velikom broju da počnu da menjaju svoja pisma i potpise samo zato što to smeta nekom fanatiku sa nekog foruma... je urnebesna. :LOL:
 
Ja bih dodao još jedno prosto pitanje, koje čak ni ne zahteva neko filozofiranje, debatisanje i druge "neprijatne" aktivnosti već samo iznošenje čiste proste činjenice:

Koliko ljudi neko zna da su sa pisanja latinice prešli na pisanje ćirilice tako što im je neko na razne načine 1) solio pamet ili 2) "sramio" ih što je ne koriste 3) pisao "provokativne" tekstove na tu temu 4) kačio etikete ili razne opise i predrasude prema nekome ko koristi latinicu ("oni ne neguju srpsku kulturu, znači nije im stalo do nje").
Ja sad razmišljam i pokušavam da se setim, ali ne znam nijedan takav primer. Da je neko sa latinice prešao na ćirilicu.
Veće su šanse da proradi inat.

Neki ljudi ovde misle da je to tako olaka stvar tipa promena majice. Ne razmišljaju o tome da odrasla osoba uveliko ima formiran svoj potpis. Te da ako je isti na latinici, ona mora najpre da nauči da ga izmeni i uvežba. A za to treba vremena. Jer postoji razlog zašto se potpisi koriste za autentifikovanje, zato što nauka iza toga gleda koje glavne crte i pokrete ruka, odnosno koje REFLEKSE pravi dok ih ispisuje. REFLEKS je nešto što kad se jednom ustali, treba jako puno vremena i truda da se menja. A i sem toga, pravi birokratski problem jer šta biva kada neko držeći stari dokument da Marku Markoviću da se potpiše na novi, i na jednom papiru jedan rukopis a na drugom sasvim drugi? Vi mislite da je to naivno?
Ovde je problem druge vrste. Kako si se potpisao na ličnoj karti, tako moraš svuda da se potpisuješ, inače tvoj potpis nije validan, a samim tim i dokumenta, ugovori i sl.
 
Epa eto. Još jedan razlog zašto je cela priča šuplja odnosno nerealna.
Jedino ako se ispostavi da ti grešiš a da ''Negovatelj srpske kulture'' ili neko od njegovih kolega dokažu da nije tako. Jedva čekam. :)

Mada ja već mogu da zamislim brojne pravno-birokratske peripetije koje mogu doći u situaciji kada se potpis na jednom i potpis na drugom dokumentu drastično razlikuju.

Ko zna, možda Država uvede neki poseban program za te situacije, pa npr. ako kažeš notaru, policajcu, matičaru, sudiji... da si prešao sa latinice na ćirilicu i promenio potpis da bi bio veći Srbin, onda se pravi izuzetak odnosno odobrava se sve, jer važno je ''negovati srpsku kuluturu''. :D Da, vrlo je moguće da se desi takav scenario, ja ne vidim kako bi takav programm mogao da propadne. 😄 Samo reći odgovornom licu da je promenjeno pismo zarad ''negovanja srpstva'' i svi problemi i neslaganja automatski nestaju iste sekunde. :D😄 (al kad bi se zezali)
 
Ja sam promenio svoj potpis bar jednom - imao sam i jedan neuspeo egzibicionistički poduhvat te vrste u SG banci 😃 - i poslednjih 15-ak godina se potpisujem na isti način, u zemlji i inostranstvu, ćirilicom. Samo što se tu pismo ni ne razaznaje 🤣

Ali, naravno, u pravu si, siljenje ljudi da promene pismo koje koriste je ćorava rabota. I gore od toga.
 
Par pitanja za sve ove koji govore da je jedino ispravno koristiti ćirilicu.

1. Šta se želi postići prozivanjem (direktnim / indirektnim) svih onih koji ne pišu ćirilocom, da nisu Srbi ili dovoljno Srbi, te da rade na štetu Srba i Srpstva? (ovde je sumirano ono što se može pročitati / protumačiti u raznim komerntarima)
Лично никад тврдио, само инсистирао на томе да ћирилица јесте историјско српско писмо са традицијом преко 1000 година које се временом само модернизовало и унапредило док нам је латиница потпуно страна и силована да њоме пишемо зарад пропалог државног пројекта са људима који су нас геноцидирали.

То што та чињеница жуља појединце не значи да није истина и не значи да је "латиница подједнако српско писмо као и латиница". Што такође не значи да људи који пишу латиницом нису (довољно) Срби јер је то питање порекла и много дубљег идентитета од писма којим се пише.

2. Koliko daleko idete u promovisanju ćirilice? Da bli se služite engleskim ili bilo kojim drugim latiničnim jezikom? Da li koristite laptopove, stone računare, mobilne, tablete i sl. sa ćiriličnom ili latiničnom tastaturom?

Какве везе имају страни језици са тим да ли српски пишем на ћирилици или латиници? Када пишем енглески користим енглеску латиницу, када пишем хрватски пишем хрватском латиницом, када пишем руски (кад сам га учио) писао сам руском ћирилицом

3. Šta ste konkretno uradili za Srbiju i Srpstvo a da je to u rangu da će vas upamtiti i pohvaliti malo veći broj ljudi?

Ово је иначе питање чист доказ добре воље и жеље за пријатељском дискусијом о употреби писма у Србији а не покушај да се скрене дискусија у лично препуцавање

Као да дискутујемо да ли треба да Рио Тинто експлоатише литијум и јави се неко са питањем "да ми одговоре ови противници Рио Тинта, да ли ви рециклирате пластичне флаше?

4. Da li vam je bitnije da imamo obrazovane ljude koji pišu ćirilicom i latinicom ili neobrazovane ljude koji pišu isključivo ćirilicom? (ovo pitam zato što se stiče utisak da se stavlja u zapećak obrazovanje i opšta kultura)
Лажна дихотомија која нема ама баш никакву поенту. Србија је једина земља на планети која има 2 писма која се кољу и ниједна друга земља није жртвовала образовање и културу свог народа држећи се само једног писма
5. Kakav je vaš stav / mišljenje po pitanju slova J koje je Vuk preuzeo iz latinice?

Лично ми је драго због олакшавања писања и његовог модернизовања на тај начин. Све што има смисла и представља развој нашег историјског наслеђа подржавам, као што не подржавам његову ерозију, замену, брисање и непотребно усложњавање (као нпр. када се непотребно користе енглеске речи уместо устаљених и то са све њиховим спеловањем па добијемо франкенштајне од реченица по којима је МТВ био познат - Otisli smo da vidimo bend My Chemical Romance na backstageu i uživamo u mocktail-ima"
 
Vrh