Reći da je Latinica hrvatska je isto kao kad kažeš srpska ili katolička Nova godina. A kalendari su od Julija Cezara i od pape Gregura, obojca italijani.
Да пара фразирам колегу Каилана, није латиница хрватска, тј није само хрватска јер постоје разне латинице за разне народе. Па ипак, кад кажеш хрватска латиница, онда је то оно што још зовемо и Гајевица.
Српска нова година не постоји, али: Постоји нова година по старом, јулијанском календару, али она нипошто није српска, већ као минимум и свих оних који користе тај календар а то је, да простите - нико. Руси исто понекад у том јаунарском лудилу славе још једну нову годину, а зову је стара нова година. Грузини и православни у Јерусалиму тешко да славе нову годину као такву. Света Гора - такође. Заправо, сва прича са јулијанским календаром је везана за православну цркву и то не сву, већ поједине. А није баш везано за цркву, јер црква слави нову годину 14 септембра....
И шта нам је остало на крају:
Срби славе ту нову годину по јулијанском календару - па што и не би била српска...
Да ли је обична нова година католичка? Строго узев, обзром да је реформу календара смислио и наметнуо папа Гргур, и да је српска држава примила тај календа тек у првој повини двадесетог века, није велика грешка назвати је католичком. На тај начин чува се сећање да је велики јаз између римокатолика и православних.
Гај Јулије цезар је био Римљанин, вероватно Латин. Нипошто Италијан. Папа Грегор 13-ти реформу је извео 1582ге, а обзиром да су Итлијани су изум 19г века ни он није био Италијан. Мада, већ доста близу њих.
Kod nas se piše srpskom Ćirilicom i srpskom Latinicom, a ne hrvatskom. Ljudi sa kojima ja komuniciram, osim dvojce, pišu srpskom Latinicom, sa svim znacima. Jedan piše Ćirilicom, a jedan osisanom Latinicom, ali taj drugi je u inostranstvu.
Не постоји српска латиница. Јер да постоји, она би се ваљда разликовала од хрватске? То је све једна те иста Гајевица.
Zoran Đinđić je rekao da je Bil Gejts učinio više za povratak Ćirilice nego SANU. Kompjuteri podržavaju Latin2 set već nekih 30 godina, a prodor naše Ćirilice je počeo 2000.
UNICODE tretira prilično ravnopravno sva pisma, pa i ova dva naša. Tako da ne stoji tvoja tvrdnja o nekakvom imperijalizmu. Više je do ljudi. Mene recimo užasno nervira kad neko ima telefon ili kompjuter na Engleskom, a ne radi u firmi gde se komunicira na Engleskom.
Ja inače svu poslovnu komunikaciju (mejlove) pišem isključivo na Ćirilici, ali ne dam ni našu Latinicu.
Ђинђић је сам урадио за српксу културу више него било који представник политичких струја које себе називају патриотском. Парадокс или не, али он је завршио споља храм Светог Саве, он је увео веронауку у школе. Нити је нека политичка опција у стању да прошири деловање нити је СПЦ способна да боље организује процес. Просто невероватно.
Империјализам наравно да постоји, а постојање Вуковећ ћирилице која је у суштини једанак запис језика само транслитерован на латиницу и обрнуто. Али то и не чуди, јер говоримо од 19ом веку, када су многи народи добили писменост (Румуни, прибалтика, украјина, ми и на крају шиптари у Албанији). Из једног те истог језуитског центра који је тада деловао из Беча.
Рим се никада није одрекао наших простора, иако је у 7ом веком политчком одлуком Великој Цркви у Константинопољу одвојена наша земља а граница стављена на дрини.
Е сад, прође време, Ватикан је спао са насловенс тране светксе политике, а разрађене клишее узимали су сви који су ишли на нас: Аутроуграрска, Немачка, САД