Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Latinica se relativno dosta upotrebljava zbog masovne upotrebe računara, lap topova mobilnih telefona.
Evo i ja ovaj post pišem na latinici, mrzi me da prebacim na ćirilici, lakše mi ovako već su mi prsti namešteni.

Po meni radi se o veštačkom problemu, koji i nije problem. Upotrebaljavaju se oba pisma, naša prednost je što znamo i ćirilicu i latinicu. Ne mislim da je ova prva ugrožena svi je znaju i mogu da je koriste.

Poslednja izmena:
У основи си у праву, мада, у једном тренутку смо се баш били скоро наскроз латинизовали, што није баш ни природно.

Тачно за мобилни, ту једино никад не користим ћирилицу.

U Srbiji se upotreba ćirilice online slabo primila. S obzirom da koristimo latinicu i ćirilicu ravnopravno, ljudi uglavnom idu linijom manjeg otpora i ostaju na default latinici u svim digitalnim sferama.

Ono što bi možda bilo dobro uraditi jeste da svi naši uređaji koji se prodaju, dolaze sa osnovnim podešavanjem srpskog jezika i ćirilice, pa ko baš želi, može da promeni na latinicu.

To je релативно шта значи спасени смо. Говоримо о статусу ћирилице. Многи и овде мисле да смо спасени ако она нестане, јер је она део "руског малигног утицаја".

Није ли се овако управо десило:

Pogledajte prilog 216844
Успон и пад Вукове ћирилице, од Кримског рата до Кримског рата

.
Čolaković se samo elegantno izvukao iz situacije.
Recimo, danas se često Titu pripisuje anti Srpsko delovanje, razbijanje Jugoslavije na republike i sl., nažalost, to je sve urađeno daleko pre Tita. Ustrojstvo Jugoslavije je odredila Komiterna u trećoj deceniji 20. veka. Sima Marković se jako dobro borio protiv toga, ali protivnička struja je pobedila uz očiglednu podršku Staljina. Kasnije će se ispostaviti da je Sovjetski savez vodio imperijalističku politiku više nego borbu za komunizam i da joj je kao i svakom hegemonu više odgovaralo da razbije jedinsvenu Jugoslaviju i u njoj aktivno stvara sukobe.

mali-zurnal-otkrivanje-spomen-ploce.jpg

Ko kaže da su nas mrzeli...

Далматинци нису, али сиђоше покатоличени Херцеговци и свуда заузеше позиције комесара за распиривање мржње. У ствари, они су од ничега правили хрвате, а како другачије него ако говориш да онај који је твој а мало рсе разликује у стварни није твој и ти си бољи од њега?

U fazonu, ako Rusija pobedi spaseni smo a Amerika nam večito radi o glavi!
Не. Ако Русија победи, онда постоји шанса да се за нас испослује више неголи ако свет остане у овом стању као сад. Сами американци своју дипломатију називају "Добићеш по носу ако не прихватиш моју понуду". Постојање друге стране доводи до конкуренције, а у таквим условима увек потрошачи имају бољу позицију.

под Немцима као што се види била само ћирилица
Немци су прагматични, и просто окупатори не по плану, већ по неопходности. Њима је било важно да јасно донесу поруку до домицилног становинштав које је тада масовно користило ћирилицу. Нису били под општом језуитком школом, која се налазила у основи аустроугарске, и сада се налази у основи свих модерних окупатора.
Upotrebaljavaju se oba pisma, naša prednost je što znamo i ćirilicu i latinicu.
Предност је само кад знаш неки страни језик, а за свој је довољно да имаш једно писмо, како то раде практично сви народи света.
Тачно за мобилни, ту једино никад не користим ћирилицу.
Мобилни је одавно потпуно преведен на српски гуглова тастатура исто. Једном наместиш и то је то...

Предност је само кад знаш неки страни језик, а за свој је довољно да имаш једно писмо, како то раде практично сви народи света.
Ево, пребацио сам тастатуру да покажам да знам оба писма. Још увак сматрам да је предност знати оба. И не сматрам да сам мањи патриот ако понекад користим и латиницу. ЈИ још једном, вештачки створен проблем, да би се опет нешто муљало у позадини. Не мислим на овај форум, него на политику.

Ако Русија победи, онда постоји шанса да се за нас испослује више неголи ако свет остане у овом стању као сад

Што се тиче геополитике, иако она овде није тема. Америка и цео запад очигледно су дошли на крај свог система и начина решавања проблема. То што кажеш је тачно, да лупају о сто и сви морају да слушају. То је лоше, направили су по свету прегршт грешака, а сада је то дошло и код њих самих. То што је Трамп у игри, не мора ни да победи је знак суноврата и огромне декаденције. Човек је лудак, док је Харис бледа испушена личност. Сами су криви и то је њихов проблем.
За мене је већи проблем што друга страна нема решење. Ја га бар не видим. Шта ће заменити Пакс Американа? Једини ко може да преузме лидерство је Кина. Колико видим они немају ништа ново, исто би лупали руком о сто али у својој зони утицаја. Русија води рат, њих исто тако занима да прошире своју зону утицаја, причају о миру и сарадњи али сваки дан руше по неку зграду. Нису то принципи.
Док они или Кина или Индија итд јо не направе неки систем који ће бити препознат као напредан неће се ништа променити. Извињавм се на офтопу.

Poslednja izmena:
Мислим да ипак није то само умишљен проблем, јер да је тако не би Хрвати у Вуковару или Албанци на Косову уклањали нашу ћирилицу често пајсерима.

И ја користим оба писма, али чешће чујем поспредан коментар да сам ћириличар, или изненађење ако неком на Вајберу пошаљем поруку ћирилицом, него да ме неко прекорева када пишем латиницом.

Шта год мислио о овој власти, то што је Аутобуска станица, или задужбина Колета пребачена, иако је то коришћено у демагошке сврхе не мислим да је лоше.

Мислим да би националне телевизије било лепо да користе ћирилицу. Тако би дошло и до развоја фонтова. Рецимо Руси имају далеко лепше ћириличне фонтове. Најгоре ми је када видим онај Шешељоидни Мирослав фонт кога су стављали где треба и не треба.

Уз све подстицаје, мере, позитивну дискриминацију ћирилице и када би било воље за тим, мислим да би тешко стигли до пола-пола.

Ево и ја да напишем ћирилицом, чисто да видите да је имам, али је више уопште не користим из протеста. Лажни патриотизам је нешто најгоре.
Код нас су оба писма равноправна.
И не будите смешни око страног утицаја. Па управо је Вук под јаким германским утицајем реформисао ћирилицу.
Под истим тим јаким германским утицајем је прилагођена стара традиција фолклора, народних ношњи и музике.

Није Бугарска раширила своју ћирилицу по Србији.

Најгоре ми је када видим онај Шешељоидни Мирослав фонт кога су стављали где треба и не треба.
Јесте, вала. Не треба нигде, нисам хтео ни родитељима на гроб да га ставим, а цело Ново Бежанијско у Мирославу.

И не будите смешни око страног утицаја. Па управо је Вук под јаким германским утицајем реформисао ћирилицу.
Под истим тим јаким германским утицајем је прилагођена стара традиција фолклора, народних ношњи и музике.
А ко спори? То је тако, само није германски утицај већ језуитски који је био јак у Бечу. И баш то је корен проблема. И олако распрострањивање латинице у нашем веку је директна последица "Вукове" реформе.

Ја би предложио да се уведе закон где сви медији у Србији морају дати избор читаоцу да ли хоће читати на ћирилици или латиници. Како је то урађено на Политикином сајту са дифолтом на ћирилици па да мора да се кликне да се пребаци на латиницу. Сва штампана издања на ћирилици. Сви телевизијски титлови на ћирилици.

Taчно. Реформисао је да се лакше пређе у латиницу... само што он сам није тога био свестан.. Али данас имамо Бечки архив и забелешке Јернеја Копитара који је главни циљ реформе. Циљ је управо био прелазак на латиницу и јачање аустријског утицаја на Јужне Словене.
Али на крају им се то обило главу јер управо на том словенском југу им је започео распад царства под идејама националне романтичарксе омладине на коју је између осталих и те како имао утицај Вук.

Ja jedino što bih uradio vratio bih u službenu upotrebu i predvideo ustavom latinično pismo srpskog jezika. Samo to me tišti, ostalo ništa ne bih dirao.

Jer ako uz tu prednost vama fali još "pozitivne diskriminacije" ćirilice... malo prelazi u negativnu.
Sta ja mogu što je pismo nesposobno da opstane. Treba da plaćam još i penale zbog latinice da mi odbijaju zahteve, odbacuju tužbe. Bećarski porezi itd.

Odbijte 😠 što neko reče kafanski patriotizam... Gledajte da ljudi žive bolje i u pravnoj državi prvo pa posle kozmetika. Sami će se vratiti na ćirilicu kad imaju šta da zavole kod ove zemlje i čime da se ponose a ne kad ih kaznama odozgo prisiljavaju na ljubav prema ćirilici

Видим ја да је ово кампања да се, истискивањем латинице, врати старом правопису :)

(И мени је дражи стари правопис, славеносербски и Востани Сербије од овог јадаритског правописа и неразвијеног подофицирског језика, али прошо воз/влак)

Наравно да је немогуће вратити стару ортографију, без обрзира на сву естетику и вредност коју је иста имала, али што кажеш, прошао воз.
Зато и треба вратити ћирилицу на законско место и даље је развијати, као и сам језик, уосталом. Да и ту не прође воз.

Негативна дискриминација (плеоназам) ће бити само ако буду биле насилне методе да се неко у личном животу натера да користи ћирилицу, а навикао је на латиницу. И то се никада не сме допустити. У јавном животу, истискање латинице није грех. Мислим, она никад неће бити истиснута 100%, јер као минимум биће страна литература, исписи логотипа/фирми иностраних фирми и слично.

Негативна дискриминација (плеоназам)

Negativna je pleonazam a pozitivna oksimoron.

Pa i engleski može da se ispiše kao reklama i logotipi firmi i piše privatno kod kuće. Zapravo ne nudiš ništa sem potpuno istiskivanje latinice koje si pout zadnje varalice upakovao u oblandu da i latinica ima svoje zasluženo mesto. Koliko i strani jezik. Toliko si joj mesta ostavio.

Providne KGB metode. Ali od nekog ko se Putinu divi i ne očekujem bolje.

Никакво варање, све како у једној нијанси. Без двојаког тумачења.

Наравно да је немогуће вратити стару ортографију, без обрзира на сву естетику и вредност коју је иста имала, али што кажеш, прошао воз.
Мислиш, орфографију? Јер, и то читање грчког тета као "т" је помало језуитско, сложићеш се... Тома Николић би се у Русији звао Фома, Фјодор Достојевски би у Србији био Теодор (Тодор).

Срби су, пак, код слова ета на источној страни, и изговарају га - "и", а не ("језуитски", тј. старогрчки) "е". Па тако, Руси кажу Афина, Срби кажу Атина, а Хрвати Атена. Срби су негде између.

Мораш прихватити да ми нисмо баш у целости... Други-Трећи Рим, него смо подоста и запад. Ја не бих ни желео да немамо и западну традицију; многи не би желели.

Poslednja izmena:
Т се чита по српски, јер ми грчко θ (личи на англеско THE само безвучно) лечимо код логопеда. Али о чему ми то?

Да, ми смо запад на истоку и исток на западу. Али нисмо ни запад ни исток!

Ја само враћам мисли са запада на место на које нам припада.

Jer ako uz tu prednost vama fali još "pozitivne diskriminacije" ćirilice... malo prelazi u negativnu.
Sta ja mogu što je pismo nesposobno da opstane. Treba da plaćam još i penale zbog latinice da mi odbijaju zahteve, odbacuju tužbe. Bećarski porezi itd.

Odbijte 😠 što neko reče kafanski patriotizam... Gledajte da ljudi žive bolje i u pravnoj državi prvo pa posle kozmetika. Sami će se vratiti na ćirilicu kad imaju šta da zavole kod ove zemlje i čime da se ponose a ne kad ih kaznama odozgo prisiljavaju na ljubav prema ćirilici
Легитимно је да више волиш да пишеш латиницом. Али службена (па великим делом и јавна) употреба језика нигде није ствар некакве слободе избора. Не могу ја у Словенији да предам захтев државном органу на ћирилици. Правна држава може да пропише употребу језика и писма.

Ne protivno volji onih koji to pismo koriste. Ja sam za to da bude kao ranije ravnopravna upotreba jer je očigledno da istiskivanjem tog pisma niste postigli ni približno željene rezultate, niste rešili "problem" tapkate u meste, situacija je možda i gora po vas nego ranije i shodno tome nije vam dosta, terate dalje, pasivno netrpeljivi, sve više otvoreno namećete sopstveno viđenje kao jedino ispravno za celi narod, a praksa vas demantuje na svakom koraku.

Podsećam, već ste izbacili iz Ustava a bila je i formalno ravnopravno pismo. Danas je ima i više uprkos svim pritiscima i vi vidite rešenje u daljem zatiranju latinice i veštackom nametanju ćirilice kao kao jedinog zvaničnog pisma.

Vrh