Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Не знам баш које су југословенске институције толико утицале на културу у Србији, мада покушавам да се сетим? Да САНУ можда није била ЈАНУ?

Југославија је била "конфедерирана федерација", републике су биле државе.

Само што у УжаС-у то нису разумели.

Елем, можда је представништво те фирме желело да се назив фирме "Палма" пренесе у оригиналу, то није неуобичајено и за предратну Југославију.

Screenshot (4311).png

Poslednja izmena:
У неком тренутку богами јесу (званично 1987, а у кабинетима још и много пре).

Како год. мада, ово је пре појава из "предратнистичког" периода (оно кад су Карађорђевићи укинули Србију, победницу, у исто време кад није укинута Пруска, што је једно од чудеснијих повесних собитија в Јевропе). Па тако једна наредба министра унутрашњих дела С. Прибићевића (Србина из Прека) из 1919, штампана и на ћирилици и на латиници, гласи:

"Тко год буде јавно затечен у пијаном стању биће кажњен...
- По свратиштима, гостионама, кафанама, ракијашницама, те у свим осталим продаваонама алкохолних пића и сличним локалима, забрањено је точити и продавати од суботе 18 сати (6 сати увече) до понедељка 11 сати прије подне жгана пића (ракија, liker, рум, гвирц, коњак итд.)
Ноторној пијаници забрањено је уопће давати алкохолна пића."

Ово је лепљено и по кафанама у Шумадији.

У социјалистичкој Србији (тад је Србија и обновљена, ако не рачунамо ратну марионетску творевину) нисмо имали овакова језика, жао ми је - нити нам је највећи политички скуп унутар 20 година у Крагујевцу држао Владко Мачек.

Па да стога не претерујемо исувише (умерено је понекад корисно).

Poslednja izmena:
Српско-хрватски на оба писма у КСХС, модерни стандарди за то доба.

Није новост да се после Великог рата београдска елита испримала не само на југословенство, већ и на космополитизам, модернизам.. Чудо па по Шумадији нису лепили овај проглас штампан и на француском и енглеском.

Хајде што је држава победница у Великом рату самоукинута за љубав југословенској идеји, него је у каснијем току историје подарена практично независна Бановина делу поражене државе, одговорној за масовне злочине над цивилним становништвом првопоменуте у Великом рату. Створен је апарат који ће, после слома КЈ, омогућити геноцид у Другом светском рату.

Што се тиче НР/СР Србије, тачно је, обновљена је после 1918. али у границама мање-више окупиране Србије из Другог рата. И мање-више са таквим надлежностима. Опет за љубав југословенској идеји и социјалистичкој идеологији. Мало за народ који је претрпео геноцид и извојевао победу и у Другом рату.

Poslednja izmena:
Опет је најмасовнија упитреба латинице почела са већим степеном отвореног тржишта, паралелно са масовнијом употребом рачунара за брендирање фирми и штамапње књига и новина. Већина књига које имам на ћирилици су штампане у СФРЈ, а на латиници су из последњих 25 година.

Написана је скоро изврсна књига “Успон и пад Вукове ћирилице, од Кримског рата до Кримског рата” Синише Стефановића:

Увек се радило о политици. И то не локалној него међународној. Између осталог у време ФНРЈ Американци су тражили од Броза да се у потпуности укине ћирилица….

Судбина ћирилице у Србији ће бити одређена резултатима рата на истоку Европе.

Највероватније је са овом динамиком да ће завршити на гробљима и по црквама.

Ево ми штампамо на латиници и ниједан наш аутор се не продаје или издаје у Хрватској, док се њихови сви издају овде. А странцима је свеједно, они не знају наш језик на ком год писму био.

И да додам ја нисам за забрану латинице. Користим оба писма. Али стварна равноправност се једино може постићи позитивном дискриминацијом угроженог писма.

Мени је 1988 исто јако занимљива. А из искуства могу да потврди да је тако. Ћирилица је стварно била крајње ретко употребљавана

Највероватније је са овом динамиком да ће завршити на гробљима и по црквама.
Овај пут се неће оставити ни то: црква треба да буде екуменисана под папом латинизовама као румунска евентуално са грчким алфабетом. Све што сад постоји треба да се спали, одузме, сруши или премалтерише. А на гробљима исто тако а сви нови - латинични. Као у Македонији презимена

jes, ako amerikanci ukinu ćirilicu, rusi više nemaju kako da sprovedu propagandu, pa je manje više sve rešeno u ratu pismena.

Да се рат завршио победом Немаца не да не би било овде ћирићице него Срба као инфериорног народа по њиховим критеријумима не би било.

Толерисање те политике је било само прављење мира у залеђини. Као пто се данас толерише Вучићу кафански национализам, док испуњава директиве запада.

Лепо је и то описано у књизи.

Не знам, богме, под Немцима као што се види била само ћирилица. Можда не би дали инфериорнима да користе њихово писмо?

Vrh