Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

IMG-20241012-WA0000.jpeg

Kumanovska

Pišem ručno na ćirilici, na lap topu / telefonu latinicom u većini slučajeva, tako radi i moje okruženje.

Ćirilica ne umire, Deda paniči bezveze.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Mel
Pišem ručno na ćirilici, na lap topu / telefonu latinicom u većini slučajeva, tako radi i moje okruženje.

Ćirilica ne umire, Deda paniči bezveze.

Већина људи +30 које знам пише искључиво латиницом иако се то код млађих полако мења

Требало би што пре укинути писану латиницу у школама (ако већ није) и заменити је часовима слепог куцања ћирилице како би се полако људи учили да правилно куцају а не набадају енглеском латиницом неке ошишане монструозне будалаштине

Učiteljica mog malca, pred penziju, poslednja generacija koju vodi, stari konzervativni tip pedagoga, srećom se ne obazire na ovakve ideje.
Pored toga što je po programu latinica deo gradiva, nametnula im je pravilo da sve školske i domaće radove pišu naizmenično, jedan mesec ćirilica, jedan latinica. Pisana, štampana, sve...

Učiteljica mog malca, pred penziju, poslednja generacija koju vodi, stari konzervativni tip pedagoga, srećom se ne obazire na ovakve ideje.
Pored toga što je po programu latinica deo gradiva, nametnula im je pravilo da sve školske i domaće radove pišu naizmenično, jedan mesec ćirilica, jedan latinica. Pisana, štampana, sve...

nekome je sirina lepota, nekome opasnost

Е баш вала. Једино што су често били руски/бугарски, али маакар и тако.

Један од највећих проблема управо и јесте што је избор фонтова који подржавају и слова наше ћирилице веома мали.
Било је неколико пројеката али су они углавном остали или недовољно запажени или на нивоу ентузијазма појединаца.
Велики изазов за дизајнере.

Селаковић је препознао тај проблем, рекли су да ће да издвоје посебна средства за дизајнерске тимове. Е онда то има другу димензију. Ја само због тога што нема довољно спрских фонтова не могу да се обрушим на фирмописце и разне кућне полу-дизајнере што користе латичнични испис за фирме и меркетиншки портфељ фирми. Просто нема а да буде, оригинално и лепо.

Meni najviše smeta što nemamo srpski kurziv u štampi, pa završimo u knjigama sa ruskim kada neku reč ili odeljak treba na taj način ispisati.
Tako imamo ono malo T ispisano kao latinično M, malo D bude kao latinična verzija, možda ima još nešto...

Имам познаника коме је то посао и једном смо се дотакли те теме.
Када ради нешто за енглеско говорно подручје избор фонтова које има на располагању мери се десетинама хиљада, латиница између пар стотина и хиљада а избор употребљивих фонтова који подржавају српску ћирилицу своди се на пар десетина.
Ако клијент инсистира на ћирилици то у доста случајева подразумева или компромисе или решења која су доста скупља.
Зато се понекад посезало за руским и бугарским фонтовима, они су тај проблем препознали одавно и озбиљно се бавили тиме, али ти фонтови у доста случајева немају све карактере које има српска ћирилица или поједине карактере исписују на другачији начин.
Ако желимо да сачувано и популаришемо ћирилицу мислим да треба да кренемо од решевања тог проблема.

Poslednja izmena:
Постоји прича да је латинизација последица сарадње са САД 50их где су они сматрали да је то вид културолишког отклона Југославије од СССР.
А највећи степен латинизације код нас је у периоду 1995.-2005. са почетком коришћења компјутера у брендирању.

Мало је и до тога што смо били деценијама у држави са милионима људи који мрзе ћирилицу и желе да је потисну/избаце из употребе где год је могуће

Сад се као шатро шокирају људи хрватском уништавању табли на ћирилици и брисању ћирилице са надгробних споменика као да ти исти Хрвати (Бошњаци, Албанци) нису годинама уназад седели у Београду и важним југословенским институцијама кројећи нам политику и културу

Vrh