Поштетиде нас, молим Вас. Језик и писмо јесу средство, али никако "само средство", јер без њих нема ни комуникације, ни књижевности, ни идентитета, а ако је веровати научницима, ни доброг дела људске интелигенције.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683226#p683226:23vunc68 je napisao(la):Drakche » 26 Нов 2019 22:59[/url]":23vunc68]Bitna je sto bolja komunikacija, da se ljude sto bolje medjusobno razumeju, a jezik i pismo su samo sredstvo za to. Jezik se oduvek menjao, ne moze se to konzervirati, pogotovu sa napredkom digitalne tehnologije.
У школама треба да се учи доста тога, али морално васпитање и матерњи језик су темељи сваког квалитетног образовног система. Жалосна је чињеница да се у овој земљи не придаје ни приближно довољно пажње српском језику, а у оквирима саме наставе српског језика, врло мало пажње се придаје описмењавању ученика. Зато не чуди што су наши високообразовани, у просеку, једва писмени, полуписмени или фунцкионално неписмени.Ono sto u skolama treba da se uci, pa i do kraja zivota, je jasno i lepo izrazavanje svojih misli i osecanja, koje su jedna kompleksna stvar.
Stvari ne smeju da se rade povrsno, a to koje cemo pismo koristiti nije najbitnija stvar.
1) 'Filozofija' i 'filozofiranje' imaju negativan prizvuk samo među izuzetno primitivnim ljudima.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683311#p683311:2ivy1rub je napisao(la):SBG » 26 Nov 2019 09:53 pm[/url]":2ivy1rub]Само да се надовежем на филозофије са претходне стране. Реч ОК се користи у свету? Ма није ваљда. То што се енглеска реч ОК убацује при говору, не значи да је граматички подобна српском или било ком страном језику. У српском језику постоји реч уреду која се све ређе користи.
Неко је рекао да за пола века неће бити дилеме око ћирилице и латинице. Онда за пола века неће бити српског језика.
Уз дужно поштовање, то је потпуна глупост, па таман била и из уста Преосвећеног владике Иринеја, с којим се иначе, за разлику од Вас, углавном слажем.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=682945#p682945:3cdqba8j je napisao(la):Пантограф » 25 Нов 2019 20:21[/url]":3cdqba8j]Постоји наслеђе, али, богме не постоји континуитет, јер, Вукова реформа је у основи - дисконтинуитет. Ту се, рецимо, слажем са једном особом са којом се иначе не слажем ни кад каже да напољу пада киша, а то је владика бачки Иринеј.
Бојим се да опет грешите. Ћирилица је једино традиционално писмо целог српског народа, и једино традиционално писмо православних Срба већ вековима, од напуштања глагољице. Поред ова два писма, Срби су се служили и латиницом (Дубровник и приморје, од 15. века, наперодо са ћирилицом на којој су и исписани први редови српскојезичке дубровачне књижевности) и арапским писмом (међу муслиманима, али опет, напоредо с ћирилицом, коју тек у 19. веку потискује латиница), али ћирилица је писмо које је користила огромна већина Срба, и писмо које је спајало Србе свих вероисповести - вековима.Истовремено, постоји континуитет употребе латинице у Србији, а и шире међу Србима, свиђало се то неком или не, у Србији пола века краћи од употребе Вукове ћирилице (озваничена тек 1868.), а ван Србије, практично, једнак.
Гајевица је буквално латинична транслитерација Вукове ћирилице, склепана за потребе Хрвата од слова чешке абецеде и пар Даничићевих предлога.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=682879#p682879:3cdqba8j je napisao(la):Mel » 25 Нов 2019 07:51[/url]":3cdqba8j]naprotiv, jezik je toliko redudantan kod, da će onome koji zna samo ćirilicu, nakon izmene samo nekoliko simbola, po kojom zamenom i sl (iz ćirilice u latinicu) biti potreno od 15 minuta do nekoliko sati čitanja latiničnog teksta na jeziku koji poznaje da shvati kompletan kontekst i nauči sva latinična slova.
Па, и Ви сте ваљда образовани, колега, па самим тим, и неки вид "елите". Шта Вас спречава да "каналишете" сопствени говор? Нема никаквог оправдања за употребу варваризма OK, поред домаћег добро и давно одомаћеног калка у реду.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683496#p683496:3cdqba8j je napisao(la):Пантограф » 28 Нов 2019 02:08[/url]":3cdqba8j]
2) Ne piše se 'uredu', nego 'u redu'. I inače je čist uticaj nemačkog jezika (in ordnung, preneseno na srpski, kao i na ruski ' v parjatke'). Tako danas idu uticaji iz engleskog jezika, na sve druge. I to ne može da se izbegne, može samo da se kanališe, ali, narodu koji to čini mi se, lišeni elite koja FILOZOFIRA, podsmevamo.
Не, не значи. То не чини наше напуштање ћирилице, као технички супериорног и нашег традиционог писма, у корист Гајевице, које је туђа и технички инфериорна, ништа мање идиотским.3) Nestanak ili promena pisma ne znače i nestanak jezika, to je bar dokazano milion puta.
Просто сам тако навикао. Не смета ми ни најмање ми Ви и други тичете.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683501#p683501:3f212q9u je napisao(la):Drakche » 28 Нов 2019 02:31[/url]":3f212q9u]@Хаеул Mi ovde na forumu ne persiramo jedni drugima, mozes slobodno da mi se obracas na ti.
Слажем се, али то ипак вреди нагласити, с обзиром да комуницирамо у окривирима теме на којој се управо говори о опстанку једног писма.Kada kazem "samo sredstvo" ne mislim da bi bilo svejedno da jezik i pismo ne postoje - ili da relativizujem njihov znacaj - ili da treba da se menjaju kako vetar duva. Rekao sam "sto bolja komunikacija", a to podrazumeva mnoge stvari, pa i evoluciju, razvoj jezika.
Све то стоји, и добро ми је познато. Што језик губи на граматичкој сложености, добија на друге начине. Чак ни најпростији креоли и пиџини - а неки сматрају да је савремени енглески настао из неке врсте креола - нису тако прости, а још мање изражајно осакаћени, као што неки можда замишљају.Imamo jezike koji su kroz procese svog razvoja postali "uprosceniji", italijanski i engleski np. ali to ne znaci da je na tim jezicima ljudi losije komuniciraju nego na srpskom, naprotiv. Najoptimalnije je da se kaze sto vise sa sto manje reci, a da svima bude savrseno jasno.
Druga je stvar kada imas np. jednu naucnu tezu koja stane u jednu recenicu koju svako razume, ali nakon dva sata predavanja na tu temu ti razumes jos bolje nego sto si razumeo a pocetku.
Добрим је делом још увек тако. Слажем се да нашим школама фали нешто од тога, баш као што и школама на Западу фали нешто од нашег "бубања". Говорим на основу личног искуства, јер сам се школовао и у Србији и у иностранству. Наш просветни систем је прилагођен потребама оних најбољих. Захваљујучи томе, наша деца, у просеку, знају далеко више од својих вршњака у Америци и другде, али су ужасно преоптерећена.To jeono sto u nasim skolama fali, pocevsi od osnovne skole, - slobodna diskusija na razme teme. Ne znam kako je sada, ali kada sam ja isao u skolu bilo je samo bubanja, bez puno prostora da sami donosimo neke zakljucke, sem na casu knjizevnosti, ali i tu je manje-vise sve islo po skriptama, bez da se np. menja kontekst u odnosu na sadasnje doba ili stagod.
Реч филозофирање користи се као замена за реч лупетање. А што се примитивизма тиче, примитиван је неко ко изврће туђе речи и после глуми моралног човека.Пантограф":3cy1sq9e je napisao(la):1) 'Filozofija' i 'filozofiranje' imaju negativan prizvuk samo među izuzetno primitivnim ljudima.SBG":3cy1sq9e je napisao(la):Само да се надовежем на филозофије са претходне стране. Реч ОК се користи у свету? Ма није ваљда. То што се енглеска реч ОК убацује при говору, не значи да је граматички подобна српском или било ком страном језику. У српском језику постоји реч уреду која се све ређе користи.
Неко је рекао да за пола века неће бити дилеме око ћирилице и латинице. Онда за пола века неће бити српског језика.
2) Ne piše se 'uredu', nego 'u redu'. I inače je čist uticaj nemačkog jezika (in ordnung, preneseno na srpski, kao i na ruski ' v parjatke'). Tako danas idu uticaji iz engleskog jezika, na sve druge. I to ne može da se izbegne, može samo da se kanališe, ali, narodu koji to čini mi se, lišeni elite koja FILOZOFIRA, podsmevamo.
Показали сте да о поменутом владици не знате баш много, баш као ни о Слободану, који као заклети и задрти Југословен и социјалиста није никако могао бити српски националиста, у било ком смислу те речи.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683524#p683524:37zxh7l7 je napisao(la):Пантограф » 28 Нов 2019 03:57[/url]":37zxh7l7]slobističkog vladike
Пизнајете, и пиписујете га само себи, разуме се, док неистомишљенике сврставате у другу категорију. Великодушно.sasvim priznajem postojanje produktivno-nacionalističkog stanovišta, ali ovo to nije.
Нема ничега срдачног у тикању у комуникацији с људима које у животу нисте срели, нити ћете срести. Ми се не познајемо, и зато је природно да Вас персирам. Ако Вама није, слободни сте да ме не персирате. Не ускраћујем Вам то право нити Вам било шта тражим. Ви сте тај који, бар у овом случају, покушава да другима наметне своја виђења и убеђења.Pritom, nepristojno je - i kada se u okviru diplomatskog protokola obraća stranom monarhu, a tek na forumu - ne uzvratiti na srdačnost, već odskakati nekakvim visokoparnim govorom sa persiranjem.
Нигде нисам рекао да је поменути принцуп Вуков изум, нити сам га, пак, уопште помињао. Молим да ми не приписујте ставове, убеђења и заблуде других. Овде заступам искључиво самога себе, па Вас молим да се по питању спорних тврдњи трећих лица обратите њима самима.Inače, postoje današnjim Srbima čitljivi latinični napisi na srpskom jeziku od pre gotovo 500 godina - mada sa italijanskom ortografijom, gde je 'nj' - 'gn' kao u Bologna, lako se čitaju, zbog podražavanja principa 'piši kao što govoriš'. Bečlije Vuka? Ne, nego jednog nemačkog lingviste.
Ćirilične napise iz tog vremena - ne možemo čitati. Kontinuitet je, čini se, relativna stvar.
Заиста нема.Neću dalje, iskreno, mislim da nema smisla.
Стоји, док је латиница још увек једно од званичних писама српског језика.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683592#p683592:12wni2be je napisao(la):SBG » 28 Нов 2019 07:18[/url]":12wni2be]Свако има право да пише којим писмом жели, ћирилицом или латиницом, али нико нема право да намеће неком своје писмо.
"Ја навикао", "мени се не свиђа", "живео Тито!", "кројити језичку и културну политику у складу с наводим потреба неких фантомских туриста" (има ли српских туриста у другим земљама насталим на тлу бивше СФРЈ, питам се, и зашто смо ми увек ти једини који треба да се прилагођавају потребама других, чак и по цену свог идентитета?) итд. То је отприлике ниво аргумената с којима се сусрећем.Ћирилица је застарела, нечитка и ружна, то је једино што имате да напишете.
Не. Проблем је у само једном: нашеој колективној заблуди, које није поштеђена ни струка, да је бити писмен на српском лако, да не захтева неки посебан труд, и свему ономе што из тога произлази, од недовољног броја часова матерњег језика, до недовољне посвећености проблему саме писмености у оквирима плана и програма наставе српског језика.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683659#p683659:3a27l7le je napisao(la):Drakche » 28 Нов 2019 17:43[/url]":3a27l7le]
Ali apropo obrazovanja, mene cudi sto u Srbiji i dalje imamo toliko nepismeni i funckionalno nepismenih (stagod to tacno znacilo) ljudi.
Da li to ima veze sa strukturom stanovnista? - zato sto je sve vise starijih, a sve manje mladih, posto je zadnjih 50ak godina velika vecina stanovnistva ipak zavrsila barem osam godina osnovne skole. Iz moje generacije su "svi" zavrsili neku srednju skolu, a i dalje smo "nepismena" nacija.
Управо. Нема овде шта наука да нам каже, осим да потврди основне чињенице:[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683740#p683740:3a27l7le je napisao(la):Astrotrain » 28 Нов 2019 22:05[/url]":3a27l7le]Не може се избацити "идеолошки фактор" како га зовеш јер је то оно што је најважније. На каквом "научном" нивоу ћемо да причамо о крајње личним и духовним стварима и стварима идентитета? Иди ти па "научно" објасни многим Хрватима и муслиманима одакле су заправо потекли па би видео какав би "научни" одговор добио. И вечито ћемо ми Срби да будемо наводно паметни и терамо некакву наводну објективност и ширину док ће остали да буду наводно глупи и да штите своје свим могућим и немогућим средствима. Све је то отровно наслеђе југословенства кога никако да се ослободимо и док то не будемо урадили нећемо моћи да направимо никакав суштински напредак као народ и држава.