Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

"Одушевљење Србијом почиње да поприма нове елементе у послератном периоду. Рајс је доживео бројне увреде од српских политичара и „интелектуалаца". Сукобио се са члановима владе, пре свих са тадашњим премијером Николом Пашићем. Критиковао је понашање власти према бившим борцима и ратним инвалидима. Потпуно се разочарао појавама у друштвеном и политичком животу. Не желећи да учествује у сплеткама, др Рајс је одлучио да се повуче са јавне сцене. Живео је скромно у вили Добро поље. Осмог августа 1929. године жестоко се посвађао са бившим министром Миланом Капетановићем, корупционашем и ратним профитером који је рат провео у иностранству. Након те свађе др Рајс је умро, према речима сведока тог сукоба, срце му је препукло од увреде и пао је покошен речима. Арчибалд Рајс је уз највише државне и црквене почасти сахрањен на Топчидерском гробљу у Београду 10. августа 1929. године."

http://www.in4s.net/index.php/magaz...ili-pravi-prijatelj-ne-laska-ve-govori-istinu

Meni se ovaj predlog najviše sviđa, ali, bilo bi kudi kamo bolje da Beograđani sami izaberu njegovo ime nego da mu tu počast dodele današnji političari koji su potpuno isti kao i oni protiv kojih se Rajs borio i koji su mu na kraju došli glave.

Evo spiska razloga za:

- podelio sa Srbima (građanima Srbije, kako god) najteže trenutke, svojom voljom
- iskren prijatelj, činio dobro i govorio istinu, čak i kada je bila neprijatna
- usprotivio se našem šljamu, zalagao se za invalide i obespravljene
- obavestio svet o ratnim zločinima - Srbi ne vole da se osećaju žrtvama, to nam više služi kao neki argument, povod, ne ide nam u glavu da nismo najjači i nedodirljivi
- naučnik, humanista
- po rođenju pripadnik naroda čija nas je država napala dva puta, učinila grdna zvrestva - pokazao da je najbitnije kakav je ko čovek, a ne odakle potiče
- o njegovom privatnom životu znamo koliko i o privatnom životu izmišljenog Šerloka Holmsa (if-you-know-what-I-mean) - dokaz da smo iznad toga, da cenimo nekoga po tome kakav je čovek.

vucko":r96ob43s je napisao(la):
Ima li novosti sa mosta,kolike su guzve?Ko pobedjuje,nasi ili njihovi? :p
Dramatičan razvoj događaja na mostu: sudarile se dve struje - čukarička i novobeogradska! Jake policijske snage pristižu iz NIBENSa i pružaju pomoć kolegama na mostu u pokušaju da zauzdaju razdraganu masu. Trenutno ni jedna ni druga strana ne želi da se povuče, a na prilazima mosta gomilaju se nepregledne kolone nestrpljivih građana koji nadolaze u talasima, automobilima, besplatnim autobusima itd.
Budite sa nama i pratite situaciju iz minuta u minut!
BB Live News

И мени је прихватљиво да се мост назове по њему.Рајсов мост одличнп звучи.Што се мене тиче,име било којег хероја из великог рата је прихватљиво.

"ПУТНИК" нпр. :)

Било би занимљиво слушати како странци то изговарају. :D

relja":1tco6bin je napisao(la):
Evo spiska razloga za:

- podelio sa Srbima (građanima Srbije, kako god) najteže trenutke, svojom voljom
- iskren prijatelj, činio dobro i govorio istinu, čak i kada je bila neprijatna - usprotivio se našem šljamu, zalagao se za invalide i obespravljene
- obavestio svet o ratnim zločinima - Srbi ne vole da se osećaju žrtvama, to nam više služi kao neki argument, povod, ne ide nam u glavu da nismo najjači i nedodirljivi
- naučnik, humanista
- po rođenju pripadnik naroda čija nas je država napala dva puta, učinila grdna zvrestva - pokazao da je najbitnije kakav je ko čovek, a ne odakle potiče
- o njegovom privatnom životu znamo koliko i o privatnom životu izmišljenog Šerloka Holmsa (if-you-know-what-I-mean) - dokaz da smo iznad toga, da cenimo nekoga po tome kakav je čovek.

Za! Rajsov most - Most na Adi.

E sad, koliko smo mi zaslužili da dajemo njegovo ime..., da li baš ovom mostu...

A možda baš tako i treba.

Може што се мене тиче.
Можда је чак и једина личност до сада предложена око које се не бисмо поделили, као што неко рече, на Партизане и Четнике, на вернике и атеисте, на политичне и аполитичне, и тако до бескраја....

vucko":2zhg8l2n je napisao(la):
Ima li novosti sa mosta,kolike su guzve?Ko pobedjuje,nasi ili njihovi? :p

Velike gužve na mostu
Penzioneri uranili da prvi pređu most preko Ade
S. Žerajić | 13. 08. 2011. - 13:21h |

Most preko Ade otvoren je jutros oko 8.30, pola sta pre nego što je planirano, za sve one koji žele da prošetaju preko njega. Na mostu su velike gužve, a prvi koja je prešla preko novog mosta je grupa penzionera, koja se okupila na licu mesta mnogo pre nego što je otvaranje zakazano.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/271191/Guzve-na-mostu-preko-Ade

Naši :D :gobb:

Evo, vratio sam se sa mosta i donosim svež materijal :D Čak sam obišao deo mosta i sa reke. Evo slika, pa uživajte :)
P.S. Koja je fora sa zarđalom kosom gredom?

vucko":33uf2mdo je napisao(la):
Cuh na studiu B da se 20 ljudi pusta po smeni,a svaka je po pola sata.A 12 sati su posete pa puta 2 jer imaju dve strane mosta.Dakle 960 ljudi dnevno ce moci da vidi most po danu.Cisto da znate ako idete da most.Mislim da ce biti cekanje poooovece.Ako ste cekali skoro za licnu kartu ili pasos,onda vam ovo nece tesko pasti ;)
srećom nije bilo ovako. ljudi su šetali normalno. ja cenim da je hiljadu ljudi u svakom trenutku na mostu. gužve generalno nema osim na stepenicama na nbg strani za penjane ali i tu se čeka samo par miinuta.

postoje i cisterne sa vodom na svakoj strani mosta kao i wc. i ambulantna kola mogu da priđu sa radničke strane. ceo most je ograđen montažnim ogradama beograd puta i postoji dosta obezbenja. za šetnju je otvorena nizvodna strana. najviše ljudi je kod stuba u hladu. pogled sa mosta je odličan mogu samo da zamislim kakav je sa stuba.

Bejah na mostu,uvatih jednu zanimljivu stvar oko istog,postavicu kasnije fotku.

Inace,most nije spojen,jasno viri deo koji ide sa obale ka pilonu nekih 10-20cm iznad drugog.Gle cuda,ono sa spajanjem mosta je bilo PRevara :rolleyes:

e04yo5.jpg

Ja i dalje ne verujem da je neko toliko neodgovoran da pusta narod da slobodno seta po GRADILISTU :shok: .

Tu su i dalje materijal, alat, montazne ograde a ne vidim da iko nosi kacigu i odgovarajuce cipele a kamoli da je prosao obuku.

Pobogu, pa to nije uopste bezazlena stvar, dovoljno je samo da se neko oklizne i povredi, ko ce snositi odgovornost? Grad, izvodjac radova? A da ne pricam o tezoj nesreci ili cak diverziji.

Gradiliste, narocito na ovakvom projektu, nije setaliste vec opasan prostor koji zahteva maksimalnu opreznost.

boca-ica":fq5hr3gu je napisao(la):
A.Rajs nije stranac
mnogi od nas Srba ni do kolena mu nismo , koliki je on bio Srbin
moj predlog za ime mosta je dr. o kome sam se izjasnio
a za A.Rajsa stvarno nije fer reci da je stranac
tj uskrati ti mu pravo (i po istoriji) )nakon pokazanih nj. muka truda i ljubavi da bude Srbin .

ALELUJA!

Cak se moze napraviti vrlo racionalan argument da je on bio veci Srbin od ogromnog broja onih koji su rodjeni kao Srbi ali im je to jednostavno udelila sudbina, niti su se oni tu nesto pitali, niti su puno ucinili za zemlju, a mnogi su bili i lopovi/izdajice/korumpirani itd. Ali kad neko ODABERE Srbiju kao sudbinu i posveti joj zivot i toliko joj doprinese - to je sasvim druga prica. Takodje Ivo Andric i Mesa Selimovic mi padaju na pamet kad ovo kazem.

Na kraju, smeta mi i koncept "nasih" po gotovo na bazi krvnih zrnaca. Moj je i Saban Bajramovic i masa drugih GRADJANA ove zemlje i smeta mi kad neko uzima za pravo da sudi ko je "dovoljno nas" a ko nije. Arcibald Rajs, Srbin. Nista manje od nekog Nemanje ili Milosa. Tacka. Gotova prica.

vucko":2pirobt3 je napisao(la):
Bejah na mostu,uvatih jednu zanimljivu stvar oko istog,postavicu kasnije fotku.

Inace,most nije spojen,jasno viri deo koji ide sa obale ka pilonu nekih 10-20cm iznad drugog.Gle cuda,ono sa spajanjem mosta je bilo PRevara :rolleyes:

e04yo5.jpg
Ja sam crk'o od smeha kada samo ovo video na mostu, svi su me gledali čudno. :)

MilisaV":3re0sda1 je napisao(la):
vucko":3re0sda1 je napisao(la):
Cuh na studiu B da se 20 ljudi pusta po smeni,a svaka je po pola sata.A 12 sati su posete pa puta 2 jer imaju dve strane mosta.Dakle 960 ljudi dnevno ce moci da vidi most po danu.Cisto da znate ako idete da most.Mislim da ce biti cekanje poooovece.Ako ste cekali skoro za licnu kartu ili pasos,onda vam ovo nece tesko pasti ;)
srećom nije bilo ovako. ljudi su šetali normalno. ja cenim da je hiljadu ljudi u svakom trenutku na mostu. gužve generalno nema osim na stepenicama na nbg strani za penjane ali i tu se čeka samo par miinuta.

postoje i cisterne sa vodom na svakoj strani mosta kao i wc. i ambulantna kola mogu da priđu sa radničke strane. ceo most je ograđen montažnim ogradama beograd puta i postoji dosta obezbenja. za šetnju je otvorena nizvodna strana. najviše ljudi je kod stuba u hladu. pogled sa mosta je odličan mogu samo da zamislim kakav je sa stuba.

Drago mi je da to ide OK i molim Boga da ne bude neko sr*** do kraja dana. Ali i dalje stoji da sve to kosta, i vremenski, i organizaciono, i da nosi rizike da se nesto desi, a most ce se i tako otvarati za samo par meseci tako da ce opet biti setnja kada setnje i treba da bude.

Ovo je dakle nekakav cisto propagandni i predizborni dogadjaj koji bi kao takav trebalo da plati DS. Daleko toga da sam radikal ili DSSovac ali mi je stvarno od ovoga muka kao sto je sigurno i njima.

Ja ne znam stvarno po cemu je bilo toliko ne bezbedno.Ni jedan alat,masina ili sraf se ne nalaze na strani na kojoj se hoda.Sve je ocisceno i obezbedjeno

Most Draze Mihajlovica, on je ubijen i sahranjen na Adi. Toliki gradovi, naselja, mostovi, ulice, su se zvali po partizanima, red je ako su oba pokreta izjednacena da ovaj most dobije ime po Drazi...

Bio i ja. Ma, prolazio biciklom, video neke cice, pa i ja za njima :p

OK za propise, čemu služe ako političari odluče da malo važe, a malo ne važe?

Ja sam pitao u utorak kada se spaja most, i tražio sam infomaciju u vestima i na sajtu savabridge.

Most još nije spojen. Svako neka donese svoj zaključak.

Pogled ka Jurija Gagarina

slika0737.jpg

Ovo je, kao svečano spojen most

slika0736y.jpg

Pogled na, nadam se, buduće šetalište.

slika0735.jpg

slika0734.jpg

Najviše me je zanimao prostor između dva reda kablova

slika0733.jpg

slika0731.jpg

slika0729.jpg

Radnička under construction

slika0728.jpg

slika0727.jpg

i

slika0732.jpg

Na mene ne deluje....

Bio, video, ali više bih voleo da nije bilo prekida radova.
Sudeći po reakcijama na Studiju B, Đilas može da računa na punu podršku penzionerskog dela glasačkog tela. To je izgleda bio i cilj.

prostorni planer":262zt5cu je napisao(la):
Most Draze Mihajlovica, on je ubijen i sahranjen na Adi. Toliki gradovi, naselja, mostovi, ulice, su se zvali po partizanima, red je ako su oba pokreta izjednacena da ovaj most dobije ime po Drazi...
Onda i Tito treba da dobije svoj most ili neku ulicu.
Ja sam ekstremno protiv toga da se zove Most Draže Mihajlovića ili Most Patijaha Pavla.

hmmm puno ljudi... pitam se jel se oseca vibracije od hoda...

bg259":uvszns1u je napisao(la):
hmmm puno ljudi... pitam se jel se oseca vibracije od hoda...
Ne.Ali cuh suplje hodanje kao kroz cevke u jednom trenu,to su neki majstori isli kroz sanduk mosta.

Evo i one zanimljive stavke,u pitanju je slika informacije o M21 gde se vidi i koja kineska kompanija je pravila delove,lokacija isporuke(roterdam),konacna destinacija Beograd.Dimenzije elementa,tezina i jos puno toga na kineskom.

Inace,kompanija u Kini koja proizvodi celicne delove mosta je cerka firma Kineskih Zeleznica specijalizovana za proizvodnju celicnih elemenata.Koliko razumem ovo im je prvi posao van Kine.

most1.jpg

Desno dugme pa vidi u novom prozoru za vecu sliku

Evo i mojih utisaka:

Bio sam na mostu, iako sam veliki protivnik ideje da se narod penje, ali ko bi odoleo kad već može. Nadam se da vam slike i komentari neće biti dosadni (jer ima puno ljudi van BG-a...)

Počelo je dešavanje naroda:

Ovako se narod uspinje:

Kakva tehnika:

Organi:

Evo i hrama kako čuči na Hali 1. Verovatno samo odavde se tako vidi:

Najmanji zabeleženi posetilac:

Tamo negde gore:

Kablurija:

Buduće ograde:

Čekajući poslednji var, najveće operacije zavarivanja u Evropi:

Gajtan:

Ovo me podseća na onu karikaturu gde se ljudi na gotov most penju merdevinama:

Kakav dramatičan splet:

Vidite da je vazdužni koridor daleko:

A, opet blizu:

Još uvek nespojeni deo između samog mosta i silazne rampe ka Adi:

GOJE, da li si se ti to naginjao da bi uslikao ovu poslednju :shok: ?

Inace, hvala na slikama, ukljucujuci i nju ;)

Zanimljivo-

Inače kuća u kojoj je živeo dr. Rajs nalazi se tik uz petlju Radnička, na ivici Senjaka, a spomenik podignut njemu u čast nalazi se u topčiderskom parku, kad se putem od novog mosta produži prema Miloševom konaku.

Vrh