Šta je novo?

Unifikacija naziva ulica u Beogradu

Ne znam zašto je to tako, ali imam utisak, na stranu ono što je radio novopečeni ministar, da gradske vlasti unazad 30 - ak godina, osim što prekrštavaju uzduž i popreko jedne te iste ulice, da ih eto ne bi podsećalo na prethodne, da imaju nešto protiv svih tih "Novih" i duplikata naziva ulica ili pak ono čitavo naselje jedna ulica. Jedini izuzetci od tih pravila su Sremčica i Pinosava.

Takođe, moje lično mišljenje je da bi snalaženje u unutarblokovskim površinama kod većine NBG blokova bilo daleko lakše ako bi se ulice i zgrade uz njih, vodile na potpuno nove nazive, izuzev zgrada koje su uz ulice / bulevare koji ih okružuju.​
 
20230314_112242.jpg
 
Na današnjoj (13. IV '23.) sednici skupštine grada, mislim da je Čučković odgovorio (nisam obratio pažnju ko je tačno dao ogovor), nakon što je neko rekao da nije normalno (čini mi se da sam čuo i da se pominjala bolesna ideja bivšeg zamenika gradonačelnika) ovo što se radi sa promenama naziva ulica sa toponimima vezanim za Hrvatsku, kako oni daju imena ulicama po zaslužnim građanima i kako su sami građani gotovo svih tih ulica tražili da se imana promene. A sve ovo je nastalo apropo odluke o promeni naziva Gospićke ulice.​
 
Na sta lici Gospicka i skoro sve ulice u njenoj okolini, a i minimum 2/3 ulica u Beogradu, trebalo bi potpuno preokrenuti pravila.

Dakle, umesto procene da li je neko "zasluzan" da "dobije" ulicu,
bolje bi bilo da se procenjuje da li odredjena ulica zasluzuje da ponese ime koliko-toliko zasluznog gradjanina.
 
Pa ako je ideološki podoban onima koji su u datom trenutku na vlasti, onda jeste zaslužan.
 
Koliko imbecilnih duplikata ima u ovom jednom okrugu Grada Beograda...

Tokom izvođenja radova na redovnom održavanju u Nemanjinoj ulici u Obrenovcu – faza 1, na delu od zone raskrsnice sa Ulicom kralja Petra I do zone raskrsnice sa Fruškogorskom ulicom, od 6. do 19. maja doći će do promena u radu linija javnog prevoza.

 
To je zato što je u prigradskim opštinama dozv oljeno da se imaju duplikati, ne znam tačno po kom osnovu (bilo davno kada su spominjali).
 
Не, дали су име Александра Тијанића блоковској саобраћајници у којој су се неке зграде водиле на Шпанских бораца.

Подржавам ту праксу, ево ове где баш седим, у 29. блоку, има саобраћајница које могу с пуним правом да постану улице, чиме би се избегла нумерација типа Шпанских бораца 24, а, б, в...
 
Meni je baš zbog tih unutarblokovskih numeracija, gde se zgrada do zgrade vode na dve različite ulice, ili da sam blok ima 3 - 4 različita naziva ulica (a pritom milion poprečnih uličica), komplikovano da se snađem. Mislim, nije da ne umem da se orijentišem, i veoma sam dobar u tome, ali kada mi treba neki određeni broj određene ulice, ako ne odštampam mapu, nema šanse da ga nađem. Ja lično mislim da bi praksa preimenovanja unutarblokovskih ulica u mnogome pomogla. Jedino što ne znam kako bi na to ragovali sami stanovnici tih naselja, pošto je postala praksa da se za svaku promenu naziva ulica, čak i tamo gde je više nego opravdano, odmah digne i kuka i motika, a pritom se ti isti za neke ozbiljnije stvari u njihovom naselju uopšte ne cimaju (briga ih).​
 
И која је старије именована по цару? :)
 
Искрено, целу улицу од Вука до Бека назвати једним именом, видети да ли је Цара Душана пре именована на Дорћолу или у Земуну, па ако је старија у Земуну лепо назвати по Краљици Марији, лепо звучи.
Звучи - крагујевачки.

Откуд овакве идеје падају на памет? Тако је, како је. Крај.
 
Па нека практичност, да физички једна саобраћајница носи исто име.
 
Teška glupost sa tim preimenovanjima bez da pitaš stanare koji tu žive, znam baš iz zgrade u toj ulici na Voždovcu nekog i svaki put kad imaju dostavu/kurire moraju da im objašnjavaju o kojoj ulici je reč i gde se nalazi. Još na Guglu je i dalje stari naziv a ulica je iz dva odvojena dela (slično kao Čarlija Čaplina kod Pionira).
 
Па нека практичност, да физички једна саобраћајница носи исто име.

Још луђа ситуација са Булеваром Краља Александра (Булевар Револуције), који престаје од раскрснице са Нине Кирсанове и почиње Смедеревски пут кроз ММЛ, да би у Калуђерици остао стари назив Булевар Револуције који иде до Кружног пута. Онда опет иде Смедеревски пут кроз Болеч до Гроцке где се опет враћа назив Булевар Револуције који је иде до моста на Грочици а затим опет иде Смедеревски пут до Брестовика. Кроз Брестовик се зове Партизански пут негде до пола, а онда од пола иде опет Смедеревски пут до границе БГ_СД где почиње Београдски пут.
 
И шта је проблем да буде од Нине Кирсанове до границе Смедеревски пут?
 
Vrh