Šta je novo?

Ušće Kula 2 [Poslovni objekat | 28 000 m2]

ево и од мене
8a72e87e560828328405955742884014.jpg
93dccf123ba06245f0cae3d7da1b97e6.jpg

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Lepo
a0166cd7188e7195be951cafd39a76f8.jpg

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Osvetljenje je katastrofalno, odaje utisak da je kula dosta niža. A i svetlost koja zrači iz pojedinačnih panela je prejaka/preširoka.

Kula kao kula mi se sviđa ali ovo je razočarenje.

Biće zanimljivo videti kombinaciju ovih vertikalnih traka sa osvetljenjem unutar zgrade koje će biti horizontalno (kad neko upali svetlo u prostorijama, kao na Ušće 1)

Данас:

Слика је слаба, па се не види добро - на левом делу преко црне подлоге иде светао материјал фасаде:

Ovaj sivi deo je skroz suvisan, kula bi bila mnogo elegantnija sa par spratova vise i bez tog dela:
Nadam se da se Saša ne ljuti sto sam iskoristio njegovu fotku :D

Meni je ovde pitanje da li krmača koja ima stomak može da se zove kulom? Po nekom tumačenju kula je nešto elegantno i visoko dok ova po izgledu više liči na zgradu poput Inexa.

Slažem se.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Znate kako, objektivno gledano svaki objekat ima i prednosti i mane s tim da neki opšti utisak zavisi od toga šta se koliko vrednuje. Projektanti su uvek spremni na kompromis jer to je svakako priroda posla, međutim estetika već spada u stvar ukusa.

U suštini ova zgrada pravougaone osnove pristojne visine uopšte nije loša zbog toga što:

- se uklapa uz kutiju baba-devojku pored ali i neposredni komšiluk,
- je i ovako jednostavnom fasadom razbijena monotonija forme uz istovremeno postizanje višeg nivoa energetske efikasnosti uz nižu cenu (bez raspianja budžeta)
- je ista kvadratura upakovana u objekat iste visine uz višu spratnu visinu (samim tim viši plafon)
- bočno jezgro oslobađa centralni deo objekta za poslovni prostor pri čemu fleksibilnim planom povećava upotrebnu vrednost objekta

E sad mane. Šta bi bilo kad bi bilo. Ovo može biti potpuno subjektivno, mada pretpostavljam da će se mnogi složiti sa mnom.

- gabarit kule 2 mogao je biti identičan kuli 1 uz proviziju povećanja gabarita ili samo visine eventualne kule 3 (čisto planiranje, ništa više)
- bočno betonsko jezgro deluje kao bunker (da je brutalizam pa i ajde, Geneksu stoje i silosi ali ovo već bode oči i pored fasade) i pored fasade što je moglo biti izbegnuto staklenim sa panoramskim liftovima (primer 122 Leadenhall Street, London)
- ajde što je samo još jedna 100 i kusur-metarska kutija šibica već što više mrače tim najprostijim neomodernizmom s novim šik fasadama (nove zgrade izgledaju kao obnovljene one stare pola veka i više)

U tom kraju najveći su reperi niže zgrade poput Sava Centra, nesrećne zgrade Rada ili Palate Srbija što i nije teško zaključiti prostim "šišanjem" kula. Kakve bi to rasne krmačetine bile.

Ovaj projekat jeste iznad proseka za naše prilike, to je činjenica, mada se moglo povesti malo više računa o nekim gore navedenim pojedinostima zbog kojih nekako opet, kako god okreneš deluje kao neka nebitna da kažem sirova zgrada tipična za predgrađa skandinavskih gradova. Da je skratiš na nekih 6-8 sratova više bi ličila na totalno neprimetnu poslovnu zgradu pored autoputa u Hjustonu.

U osnovi i kao četvorougaona nije morala biti nikakva cigla. Primer je Wells Fargo Centar u Los Anđelesu. Zasečena, manja površina ploče uz veću visinu. Korak dalje i zamenom jedne ivice lukom približila bi se Tour CBX/Dexia u Parizu.

Mislim da Beogradu takvi objekti visine 100-150m uz akcenat na formi (ne visini) najviše odgovaraju i to na bilo kojoj lokaciji, od poslovnih blokova Novog Beograda preko Hipodroma do duž Franša i Stefana Prvovenčanog (autoput).

Sviđa mi se kako rukovodstvo kompleksa nije mrzelo da grade ceo jedan novi parking za automobile prekoputa kula, ali ne d'o bog da naprave neki parking za sve brojnije autobuse sa turistima i đacima iz drugih gradova i zemalja... I onda dođemo u situaciju da sve oko tog bloka izgleda ko jedna velika auto-pijaca.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=686112#p686112:39l1y2ho je napisao(la):
zoran_m » 06 Dec 2019 12:48 am[/url]":39l1y2ho]Ovaj sivi deo je skroz suvisan, kula bi bila mnogo elegantnija sa par spratova vise i bez tog dela:
Nadam se da se Saša ne ljuti sto sam iskoristio njegovu fotku :D
file.php

Mnooooogo bolje !

Kula ovde ovako skracena sa strane i podignuta u vis daje utisak vece autonomije samog objekta, i nekako joj je i identitet pojacan.

Steta sto nije ovako...

@AlenRS
Nisu oni pokvarili kulu time vec su potencijalnu kulu pretvorili u sifonjer koji ne lici bukvalno ni na sta. Iskreno samo su ubili lepotu kuli jedan.

file.php

Ova edicija koju je napravio momak je dokaz koliko uz malo maste i volje moze da se napravi prelepa zgrada. Tacno,ova zgrada bez ovog sivog dodatka + 30 ak metara u visinu bila bi najlepsa zgrada u Beogradu. Ali... nazalost onaj ko pravi ove zgrade apsolutno nema ukusa. :(

To je samo dokaz da onaj ko plati može da uradi šta hoće.

Komunisti su nam ostavili prelep CK na praznom placu, onda su Sloba i Vučić srušili CK u bobmardovanju, DS posle napravio tržni centar, a Vučić opet ovu krmaču. Kada se gleda napredak tog trougla zemljišta kroz istoriju bude jako mučno.

Lepota kula ))) ja eto sveta sam video i jos lepu video nisam. Mogu biti fascinantne i simbolicne ali lepe nikako. Ako prost geometrijski oblik postane lep u oku posmatraca onda je vreme za obilazak muzeja )))

Intrigantno rešenje, nemam drugi opis... ne bih ni da hvalim ni da kritikujem.

Обе ове зграде у свету спадају у тип "невидљивих" једноставно нормална обична велика зграда. А то што смо се ми погубили у времену и простору и што старимо као народ па нам све ново изгледа као да су ванземаљци слетели ..то је нешто друго.

Vidim da je forum pretežno jako kritičan oko kompeltnog utiska koji daje nova kula.

Ne znam šta da kažem, brinem se za sebe :D , meni je kula 2 toliko jasno lepša od prve, da čak nemam ni začetak dileme. Kula 1 mi deluje nekako outdated, da se srpski izrazim :) , pored ove nove...

Vrh