Šta je novo?

Trotoari

ovo gore za trotoare, juce bas bio u vojvode stepe ista prica, cela ulica novogradnja pomerena nova regulaciona linija ali zgrade ispostovale samo taj uslov a na ostatku parcele ka ulici su pravili kao mini privatne parkinge ispred zgrada i tako ispostovali projektom potreban broj parking mesta umesto regulativa da kaze da taj deo ne sme da se racuna kao gradjevinski deo parcele i da nova parking mesta mogu da budu samo iza regulacione linije. Trotoar u tolikom bulevaru ostao metar a zgrade su gradili tako da su mnoga prizemlja sutereni sa stepenicama za silazak da bi dobili na broju etaza iznad. Ja ne znam kako ti trotoari da se prosire jednog dana ali ovakvom gradnjom su upropastili mogucnost da se bilo gde u gradu oko novogradnje dobije normalna kota trotoara a da se omoguce pristupi u idiotski postavljene lokale uprizemlju. Pored toga sto odvratno izgleda i sto je najgore bas nikog to preterano ne uzbudjuje.
 
DSC_0085.JPG

Dubrovačka.
 
Ovo stoji tako tridesetak godina. Jedina razlika je u tome što je danas popločano.
 
Ne želim da branim ove uzurpatore, i lično smatram da svaki uzurpator javne površine treba da dobije buldožer. Ali kad sam video gde je ovo, jasnije mi je bilo zašto rešetke. Zato što je ovo ispod stadiona Partizana i nedaleko od Marakane. Tako da kapiram da kada prolaze horde navijača ili se pak peglaju sa murijom, da je ovima potrebno nešto da zaštite frižidere ili prosto spreče da im neko od pavijana, bežeći od murije, upadne unutra.

E sad naravno stoji činjenica da, ako već žele tolike firižderčine, da je trebalo da unutra naprave veći prostor i smeste ih unutra. Tako da ipak bih na kraju presudio i rešio buldožerom.
 
Ovo u Puškinovoj deluje stvarno uredno i kvalitetno odradjeno...dokaz da behaton može mnogo bolje da se uradi od ovog nekvalitetnog švercersko-burazerskog granita.

Barem tako deluje preko fotografija...nadam se da je tako uživo.
 
Lepo izgleda to u Puškinovoj, ali ne volim te ćoškove. Da su malo zaoblili ivice, bilo bi mnogo praktičnije. Doduše, ne bi se onda lako moglo ukrojiti, i ne bi izgledalo ovako savršeno.
 
Slika koja sublimira mnogo toga. Pa da počnemo
  • Fasada u raspadu
  • Fasada sa grafitima
  • Otkup laptopova
  • Kola na trotoaru
  • Trotoar zakrpljen
  • Prepreka na trotoaru
  • Đubre na trotoaru
  • Verovatno nelegalna reklama na fasadi
  • Tende bez ikakvog reda i usklađenosti
 
Da, najvisa tacka Maksima Gorkog na Lekinom brdu.

Ulica je prezrela za sirenje i preuredjenje.

Usput, ivicnjaci nestaju, otpadaju ili se razvaljuju sirom Beograda. Govorim o situaciji da se raspadaju na 100 metara od Skupsline ili Andricevog venca.

Al bitno je da imamo najveci budzet grada u istoriji univerzuma...
 
Цела улица Максима Горког, и на Врачару и на Лекином брду/Вождовцу је међу горима за кретање пешака. Уствари цела траса 25 и 26 од Каленића до Душановца.
 
Dozvoli da te ispravim, ceo grad izmedju Hrama, Bulevara KA, Vojislava Ilica i autoputa je katastrofa za kretanje pesaka.

To je ako gledamo po labavijim kriterijumjma. Ako gledamo striktnije, ceo okrug je odavno nehuman za pesake.
 
Pešačka zona, trotoari, platoi, kaldrma na kolovozu... Šta još zanimljivo planiraš da turiš? :)
 
Pa ovo je sve iz kruga od oko 200 metara oko Platoa. Setio sam se da slikam tek kad sam bio pri kraju izlaska, u suprotnom bi bilo još više. :D Inače ću ovih dana još da slikam sve što stignem. Na primer, ivičnjaci su takođe u katastrofalnom stanju, otpadaju širom grada, čak i dijagonalno prekoputa Skupštine. U Kneza Miloša ispred Nemačke ambasade ivičnjaka ni nema više, pogotovu nakon skoro izvedenih ofrljačkih radova i kopanja.

Nemam problem s time da neke stvari dolaze kasnije na red za popravku, niti očekujem sve cakum pakum. Ali u zadnje vreme je sve više ovakvih raspada. I onda kad se setim koliko se ovi busaju ''najvećim budžetom u istoriji'' ne mogu da odolim porivu da ih dočekam na volej. :D Neko bi rekao da je zbog izbora, ali nije, samo mi ide na živac kako mi valjaju tu priču o budžetu ko balegari, iznova i iznova. A ulice propadoše načisto. I moje nehsvatanje da neko ne može kamene kocke i ploče da naslaže a da to potraje duže od par godina...
 
Ivicnjak Kneza Milosa.jpg

Ovo su ostaci ivičnjaka u Kneza Miloša skoro pa ispred Nemačke ambasade. Nedavni aljkavi radovi i kopanja su ga dodatno uništili. Naravno, radnike i SO boli uvo da ih vraćaju i obnavljaju. A za to vreme slušam Gremlina kako mi po 20. put priča o najvećem budžetu u istoriji™. I kako da ga čovek ne napenali i dematuje iste sekunde...
 
Kao što smo mnogo puta rekli - kod nas ne postoji održavanje. Bukvalno sam uveren da je u budžetu neka smešna suma za to - eventualno za obnavljanje linija, ali da neko samoinicijativno popravi makar delić ovoga sa slika - nema šanse.

Naravno - narod se više pali kada čuje da se Plato radi ispočetka, nego da se svakih mesec dana zameni po neka ploča. A i kako da se hvališ i stvaraš iluziju da nešto radiš ako se slikaš pored nove ploče ili ivičnjaka.
 
Vrh