Šta je novo?

Trolejbusi

Nemanjina.
1000022349.jpg

Обзиром на стање економије и степен крађе буџета мислим да им је план тихо, постепено гашење овог система. Једна по једна линија ће прелазити на аутобусе и то је то.

Ja kad čujem remont odmah pomislim na generalni koji ako se uradi kako treba bude skoro ko novo vozilo, ali to ovde ocigledno nije slučaj.

A koja je razlika u kordunovom remontu, osim novih šoferšajbni, da li su radili nešto na pogonskom/elektro delu?

Svakodnevno vidim neki remontovani kako stoji.

Pa Kordun je ipak radio sveobuhvatan remont karoserije, mislim da su rađene i osovine, moguće menjane i novim, rađen je i enterijer komplet. Kod nas nema ni kapaciteta ni dovoljno ljudstva za baš kvalitetan posao, pa sve to izgleda pomalo nedovršeno i tek zakrpljeno, al opet bolje i tako je uraditi, nego ih puštati na ulice onako raspadnute i dobrano trulih oplata, a tek šta je ispod tih oplata. Ne verujem da je i u Kordun metalima menjana komplet elektrika i rađeno novo ožičenje.

Pogon Dorćol je malo sad oslobođen od linija i trole će se malo “odmoriti”. Za vreme maratona, taj pogon uopšte neće slati trolejbuse do 14 časova.

Možda nije direktno vezano za trole u Beogradu pa zato praštajte.
Zna li neko ko proizvodi ove trole koje voze u Sarajevu? Naleteh malopre na neku vest da posle više od tri decenije vraćaju trolu za Vogošću.
Pogledajte prilog 234481
Pomislio bi čovek po dizajnu da su ga predstavili pre tipa 2 godine, a na tržištu je možda i celih 10 godina. Mislim, i nije moderan dizajn toliko, pogotovo u poređenju sa vodećom konkurencijom. Al aj, Rusi nikada nisu preterano polagali na dizajn. Meni je iskreno bila ružna od prvog dana, al na stranu to, lepo se sarajlije nakukaše i na njih. No, bilo bi dobro u ovoj našoj situaciji da imamo i to. Zato im sad upade Solaris, al kako kupuju u malim lotovima nije strašno sa cenom. S obzirom koliko sad koštaju autonomni trolejbusi, konkretno iz Solarisa, i po 900000 evra, dobre bi nama pare trebale da zanovimo vozni park. Iskreno, cene su bolesne.

Pomislio bi čovek po dizajnu da su ga predstavili pre tipa 2 godine, a na tržištu je možda i celih 10 godina. Mislim, i nije moderan dizajn toliko, pogotovo u poređenju sa vodećom konkurencijom. Al aj, Rusi nikada nisu preterano polagali na dizajn. Meni je iskreno bila ružna od prvog dana, al na stranu to, lepo se sarajlije nakukaše i na njih. No, bilo bi dobro u ovoj našoj situaciji da imamo i to. Zato im sad upade Solaris, al kako kupuju u malim lotovima nije strašno sa cenom. S obzirom koliko sad koštaju autonomni trolejbusi, konkretno iz Solarisa, i po 900000 evra, dobre bi nama pare trebale da zanovimo vozni park. Iskreno, cene su bolesne.
Racunaj kod nas oko 1.2 miliona sa lizing im dok je ova vlast. Seti se Bmc-a i 550k evea za zgloba

Ја бих волео да добијемо опет Белоруске троле некако сама та реч тролејбус асоцира на СССР простор(барем мене) само не знам пошто смо им ударили санкције колико се сећам да ли би могли да купујемо њихове тролејбусе?

Ja vala ne bih, glavni i odgovorni krivac za stanje trolejbuskog voznog parka, ok i ne održavaju se baš sjajno, al opet je kvalitet tih trola večito stavljao trolejbuski u neki vrlo podređen položaj u odnosu na ostale podsisteme. Pisao sam to više puta do sad. Trolejbus ne treba da bude ništa specijalno u smislu da se izdvaja od autobusa. To i jeste autobus, kao i kod većine proizvođača gde nema razlike dal je pozadi dizel motor, dal je na krovu sistem sa bocama za CNG, dal su baterije na krovu ili u repu itd., i na kraju dal su tu trolne motke. Prosto, to je isti model autobusa/trolejbusa koji imaju u ponudi, a oprema se različitim tipovima i vrstama pogona. Al kako smo mi stalno uzimali trolejbuse od Rusa, mislimo da to ne može bolje, da to tako mora, a u smislu da drndaju, rđaju, klaparaju, a na kraju da budu i strahovito neudobni. Zato sam i više puta pisao da mi jednostavno i ne znamo šta je pravi trolejbus. To je kod nas sistem tek da se onako održi, životari, umesto da bude jedan od atraktivnijih podsistema.

Немојте ме на стуб срама, само да питам какав је овај Астрин зглобни тролејбус? Беше Италијан у основи?

1743847194083.jpeg

Немојте ме на стуб срама, само да питам какав је овај Астрин зглобни тролејбус? Беше Италијан у основи?

Pogledajte prilog 234489
Ovo je bukvalno isti Iveco. Verovatno sarađuju sa njima.

Pogledajte prilog 234489
Šta može posebno da mu nedostaje. Ovo je kao Škoda fazon. Astra oprema autobuse IVECO-a i stave svoj logo. Nego, IVECO je više Francuz, nego li Italijan, ako govorimo o autobusima. IVECO je i inače nastao spajanjem više kompanija, a što se autobuske divizije tiče, tu je i Renault, Irisbus i Heuliez, a od skoro su i tu umesto Karose u Češkoj.

Mogli bi za pocetak da kupe barem 30 zglobnih, pa da se prespoji neka godina dok nema para za jedno 80 solo

Vrh