Šta je novo?

Trolejbusi

autobus od 21m je verovatno bolji, ali da se uzme klasičan od 18 ili koliko već, bilo bi isto ko sa QRC.

a što se tiče moje primedbe, često se vozim QRC polascima koji nisu uvek puni, a opet se ljudi iza, a naročito ispred i oko drugih vrata, nakupe. sa ergonomske strane, ne znam da ti kažem kako bi se to rešilo, ali očigledno je problem neke vrste, koji kod solarisa ne viđam. nekako se u njemu ljudi bolje raspodele.

Pa malo se informiši pre nego što napises, valjda primećuješ 4 osovine i da je autobus duži nego standardna verzija, a uz to se vidi mnogo više prostora pozadi nego kod Bmc-a.

autobus od 21m je verovatno bolji, ali da se uzme klasičan od 18 ili koliko već, bilo bi isto ko sa QRC.

a što se tiče moje primedbe, često se vozim QRC polascima koji nisu uvek puni, a opet se ljudi iza, a naročito ispred i oko drugih vrata, nakupe. sa ergonomske strane, ne znam da ti kažem kako bi se to rešilo, ali očigledno je problem neke vrste, koji kod solarisa ne viđam. nekako se u njemu ljudi bolje raspodele.
A jel si se vozio zglobnim Otokarom? Ima ih u Lasti dosta. Ja jesam baš puno puta. Apsolutno autobus nije tesan. Nema mi neke poente hejtovati "Turke" po svaku cenu. Mislim kako god da shvatiš ovo što sad pišem, al zglobni Otokar kad je došao u Lastu, bio je istog ranga kao Solaris u GSP-u. Ja volim Ikarbus. Al 206-ice su em srednjepodne, em realno po dosta toga lošije od Otokara. Otokari su bili brzi kao đavo, MX-11 370ks, potpuno niskopodni, uopšte nisu ljuljali, niti zanosili, držali se vrlo dobro i u krivinama, vozači ih nisu kudili ni najmanje. Jedino što za prigrad nisu imali mnogo sedećih mesta. Klima odlična, grejanje takođe. Da je osnova tog autobusa toliko loša, ne bi ga pakovao i IVECO pod imenom Streetway. Sad što je održavanje u Lasti kriminalno, pa tamo ni Solaris nije u ne znam kakvom stanju, mislim na Interurbine.

U kojim sve filmovima i serijama se pojavljuju trolejbusi na beogradskim ulicama? Znam da je bilo neko snimanje ubrzanog spuštanja Trolze sa okretnice Zvezdare, ali ne znam za koji film/seriju je bilo.

ako će da bude isto gužvanje kod drugih vrata i u zglobu kao kod QRC, (a ergonomski deluju isto nažalost) onda to nije za nas.

džaba tebi što je to kvalitetnije ako to iznutra isto kao QRC i ako će konfiguracija da bude mutava i neadekvatna za naše uslove.
Pa i šanse da sednes sa tako malo sediata su nikakve

Slažem se sa tobom solaris ima nekako lakši protok putnika i u gužvi pogotovo kod drugih i trećih vrata sa dovoljno mesta za sedenje...takođe kod novog bmca je prednji deo za stajanje kod vozača mnogo manji zbog povećane i glomaznije vozačeve kabine

U kojim sve filmovima i serijama se pojavljuju trolejbusi na beogradskim ulicama? Znam da je bilo neko snimanje ubrzanog spuštanja Trolze sa okretnice Zvezdare, ali ne znam za koji film/seriju je bilo.
Uf, tesko pitanje. Siguran sam da je u pitanju minimum 50 filmova. Ovako na prvu, Poslednji krug u Monci, kada Goran Sultanovic ceka i pusi pljuge, prolazi par trola, scena je otprilike u prvih 20 minuta filma. Par scena kasnije se pojavljuju i Sanosi u sceni po izlasku iz kafane.

Poslednja izmena:
Za sada nema puno informacija, znači da se sigurno dešava puno toga iza kulisa. Na radnicima je da nastave sa pritiskom do 25. marta i da se nadaju najboljem ishodu.
Шта до 25. марта? Само најављују штрајк, а никако да ступе у исти? Прете празном пушком.

Snimak tribine na Mašinskom fakultetu gde je govoreno o GSP-u i trolama.
Gosti:Ivan Banković, sindikat Centar Miša Božić, sindikat Sloga Zoran Stefanović, sindikat Pravda Dr. Vladimir Momčilović, profesor na saobraćajnom fakultetu univerziteta u Beogradu. Mašinski fakultet u Beogradu, amfiteatar A, 22.01.2024. u 18h.

Zašto još uvek nema štrajka? Nedelju dana kako je istekao rok, Gangula nije ispunio nijedan zahtev sem što je odustao od poklanjanja depoa. Ne pokazuje nikakvu nameru da uđe u nabavku trolejbusa, a buseva svakim danom sve više na 29. Šta se čeka?

Ne znam na osnovu čega se i očekivao štrajk. Već sam pisao na tu temu više puta. Jel bilo obustave rada, nije, jer su reprezentativni sindikati podneli zahteve Gradu, nisu, jel mogu mali sindikati sa par desetina članova da pokrenu štrajk, jednostavno ne mogu. I taj štrajk mora biti legitiman, zakonski, jer u protivnom imate običan javašluk. Izađe kao stotinak ljudi iz onolike firme i predaju zahteve gradonačelniku. Ja sam i onda pisao da je to prosto neozbiljno. Vaterpolista apsolutno ne mora ni da odreaguje na to. Stvarno ne bi voleo da budem pogrešno shvaćen, već godinama sam na ovom forumu, pa valjda vidite da nisam niti ostrašćen, niti tamo neki bot, al jesam realan, imam 39 godina života i skoro 15 godina staža osiguranja u GSP-u. Za to vreme radio sam jedno desetak različitih poslova, pa čak i prao autobuse na PP poslovima, i ponosan sam na to. Imao sam uvek jezik, nisam se lako probio, a preživljavao sam i tumbanja i svašta, jer nisam davao na sebe. No, niko me puškom ne tera da radim u toj firmi. Nisam podguzna muva, al nisam ni bu****. Jel reprezentativni sindikat to sam od sebe, nije jer članstvo stoji iza njega. Pa što se ne iščlane, što ne odu u sindikat kod Bankovića, ili onog da ne kažem šta Stefanovića. Ta firma je jednostavno ogromna, ti sindikati nisu reprezentativni od juče, i ljudi neće preletati tek tako, niti će krenuti sad kao ne znam kako veliki revolucionari, ne bi ni u jednoj državnoj firmi. To je prosto tako. Ako će GSP na kraju i da nastrada zbog toga, opet nije krivica tu radnika kao pojedinca. To je prosto jedan sistem, koji se stvarao godinama. Dobro je da ima i bunta, naravno da ne treba ljudi da ćute, al očekivati da će 5000 i kusur ljudi da potrči tek tako za nekog, ili na svoju inicijativu eto da odluči da ne radi, od toga nema ništa. Zato sindikati i jesu bitni, a bitnim ih čini to članstvo, a ono se na kraju ipak svodi na statistiku i brojeve. Kad bude bilo ujedinjeno barem 3500 ljudi, i kad stvarno legitimni predstavnici tih radnika stanu iza tih ljudi, e onda imamo pravi štrajk, odnosno može se nešto tražiti. Dal su ti legitimni predstavnici onakvi ili ovakvi, apsolutno je nebitno. Niko ih nije jurio ne znam čime da se učlanjuju i biraju ih za predstavnike. Čitam neke najave sutra za Grčku. Ako je to istina, to se tako radi. Staje cela država. Ovo ovde je više kao anarhija, mislim stvarno ne bi da ulazim u neku veliku raspravu, nisam za poziciju, al nisam ni za ovaj javašluk. Ne mislim na GSP samo, nego uopšte. Prosveta je najbolji primer teškog javašluka, jedni drže punu nastavu, drugi rade zakonskih pola sata, treći ne rade uopšte. Savet roditelja rukovodi iz potaje. Apsolutno rasulo. I to traje mesecima. Zamislite na šta bi Beograd ličio da GSP tako radi. Po tom sistemu, firma bi se raspala za dve nedelje. To ni bog otac više ne bi doveo u red. Štrajk traži organizaciju i legitimitet, to je moj stav. Anarhiju lično ne mogu podržati, iako sam stava da u ovoj državi mnogo šta mora da se menja. Ušao sam malo više u politiku, al bez toga se danas ne može. Jedna stvar mi recimo dosta smeta. Ja već ko zna koliko godina izlazim na izbore, mogu da napišem i za koga sam glasao, nemam problem sa tim, al kad god se održe, dal lokalni, dal parlamentarni, dal predsednički, izađe od 48 do 51% upisanih glasača. Ljudi hoće promene, a mrzi ih broj na listiću da zaokruže. Bez obzira na medije, mislim na neke diktatorske rezone našeg predsednika, mislim da se za to ipak ne može kriviti. Na kraju, prošle izbore je opozicija i bojkotovala, što tek nisam mogao da razumem. Izvinjavam se, stvarno mi nije cilj da ulazim ovde u ne znam kakve rasprave, pa s toga slabo i učestvujem na političkim temama, ako stignem da ih ponekad samo pregledam. Al sve ovo što pišem tiče se i javnog prevoza svakako, mislim tiče se trenutnog stanja i načina na koji se vodi i organizuje.

Gomila ničega izrečena, klasično razmišljanje koje nas i dovodi u ovakve situacije, otprilike da treba ćutati i podržavati sindikat koji otvoreno radi na uništavanju firme, da prevedem ovaj zid teksta. I naravno da je krivica radnika ako GSP nastrada, jedan kroz jedan.

Mene zanima gde tačno radiš u GSP-u? Jer svakim danom sve više mi izgleda da ne radiš u GSP-u ali da imaš neki interes da razbijaš ovu energiju radnika GSP-a koja se prvi put pojavila posle desetak godina. Zato imam izazov za tebe, da se slikaš u nekom od pogona GSP-a sa novinama od tog dana.
U GSP-u uveliko prebacuju ljude sa linija na liniju, za sada nema otkaza ali su pritisci veliki i to dobrim delom od strane SSSS.

U GSP-u koliko znam ima 26 sindikata, a mene zanima zašto Samostalni sindikat suzbija samo one sindikate koji se bune zbog davanja linija GSP-a Streli i planiranog javno- privatnog partnerstva kojim se ukidaju trolejbusi i linije daju Streli? GSP je od 2023 do 2024 izgubio 18% kilometraže davanjem linija privatniku, što znači i 18% prihoda. Svaki sindikat kojem je stalo do firme će se pobuniti jer to znači da ovim trendom za 6 do 7 godina neće biti više GSP-a.
Samostalni sindikat se bori protiv onih koji se bune što GSP- gubi linije.
Gde je direktor GSP-a, beše se Šarac zove?
A gde je sekretar za javni prevoz Kremić iz Bajine Bašte?

Tvoja logika da je ovo anarhija i samovlašće je isti argument kao i onaj koji čini vlast. Da problema nema i da je sve izmišljeno pobuna bi se smirila, ali ona samo raste kako u pogonu Dorćol tako i u drugim pogonima. U normalnoj državi sindikat se pita i oko uslova rada ali i oruđa kojim se radi, a to su u ovom slučaju vozna sredstva to jest trolejbusi. Takođe, raspitaj se koliko se ljudi isčlanilo iz Samostalnog sindikata od nove godine do danas.

Ima onaj naš narodni izraz lako je tuđim k. gloginje mlatiti, a to bi se odnosilo i na neke druge koji samo čukaju o tastaturu dok radnike koji se bune i rizikuju svoju i ezgistenciju svojih porodica bacaju po drugim pogonima i rizikuju da dobiju otkaze. Kao neko ko je radio kao novinar koji je izveštavao o radnim pravima i izveštavao je o zloupotrebama reprezentativnih sindikata u GSP-u kada su ugovoravali sebi veće plate preko sporazuma sa upravom mogu štošta još reći ali ću se zaustaviti na ovome.

gsp kilometri 2023 i 2024.png

Poslednja izmena:
Vrh