Šta je novo?

Trolejbusi

IMG_2459.jpeg

#2023, skoro remontovana u pogonu, ima zanimljiv taparcing koji do sad nije viđen u trolama.

Takođe, danas na 29 su Solaris NBGD #3001 i 218M Zemunac #3262. Lepo je imati zglobove i vikendom na 29 s obzirom da je u subotu isto haos kolika je gužva. Jel ima neka trola koja je već duž vreme u kvaru?

29 ima dosta putnika sada dok su 21, 22 i 19 iskasapljene do Slavije. Kada bi se oni, ili neki od njih vratili na Studentski trg, i 29ka bi se rasteretila. I obični zglobni bi bili sasvim dovoljni za 29.

Za 41 isto mislim da kada bi svi bili zglobni, i naravno kada bi se poštovali svi polasci, da bi to bilo sasvim dovoljno.

Sumnjam da će širiti mrežu čak i preko mostova, a kamoli do predgrađa na zapadu/severozapadu.

Mada mi je zamisao dvozglobnog vozila na Novom Beogradu svakako realnija priča nego na desnoj obali.

То је био пример, ал могли би за земун

Za 41 isto mislim da kada bi svi bili zglobni, i naravno kada bi se poštovali svi polasci, da bi to bilo sasvim dovoljno.​
Živim i dosta se krećem duž trase 41 i nikada nisam video potrebu za dvozglobnom trolom, dok mi se na 29 desilo da su dve trole, jedna za drugom došle iz pravca centra na stanicu kod Katanićeve, koje su bile toliko pune da je ušlo svega par ljudi, a gomila njih ostala da čeka sledeću. Pritom nije bilo nikakvo vanredno dešavanje, već popodnevni špic.​

Nijedna Trolejbuska linija nije za dvozglob, već za zglob. (po meni)

Zastupao sam i zastupam tezu da dvozglobna vozila mogu da rade na 31 (s obzirom na laku trasu), mogu da se okrenu na okretnicama (merio sam), jedina začkoljica jeste kapacitet okretnice Konjarnik i Studentski Trg, mada više Studentskog, Konjarnik je OK.

Nijedna Trolejbuska linija nije za dvozglob, već za zglob. (po meni)

Zastupao sam i zastupam tezu da dvozglobna vozila mogu da rade na 31 (s obzirom na laku trasu), mogu da se okrenu na okretnicama (merio sam), jedina začkoljica jeste kapacitet okretnice Konjarnik i Studentski Trg, mada više Studentskog, Konjarnik je OK.
treba i na 95 verovatno, s tim što treba 95 onda preusmeriti na neku drugu okretnicu jer je borča prenatrpana već.

Нема потребе за таквим експериментима за сад. Али треба повећати учешће зглобних возила у укупном возном парку, тако и тролејбуском.
Двозглобна возила би имала смисла на некој гигантској линији која би ишла од Добановаца мото путем до Аутокоманде, па Устаничком до Коњарника, и онда опет мото путем до Икее. Али то већ није тема овде.

Zašto tolika odbojnost prema dvozglobnim vozilima? Ako mogu nesmetano da saobraćaju...što da ne? Naravno na linijama gde ima minimum potrebe. Neka ti ljudi koji se voze samo gradskim prevozom imaju što više komfora, koliko može. Naravno, najbitnije je, mnogo bitnije od toga da sva troje*******uska vozila budu generalno nova, stara do par godina, kao što su autobusi.

ovaj otokar je bukvalno reskin QRCa iznutra. samo po zglobnom prostoru kažem-ovo zabraniti da uđe u srbiju narednih 500 godina.
U čemu ja tačno problem kod ovog Otokara? Pa plastične delove enterijera rade neki njihovi kooperanti, i što ti je čudno ili toliko loše što iste koriste BMC i Otokar? Nije sam kvalitet enterijera toliki problem kod BMC-a, čak šta više nije ni toliko loš kod ovih zadnjih serija, al problem jeste u vešanju, potencijalno i karoseriji. Na tom planu je Otokar neuporedivo bolji. Ne bi imao ništa protiv ni njihovog četvoroosovinca od, pretpostavljam, 21 metra. Do sad se Otokar nije pokazao lošim, iako zasigurno nije na nivou onih renomiranih.

U čemu ja tačno problem kod ovog Otokara? Pa plastične delove enterijera rade neki njihovi kooperanti, i što ti je čudno ili toliko loše što iste koriste BMC i Otokar? Nije sam kvalitet enterijera toliki problem kod BMC-a, čak šta više nije ni toliko loš kod ovih zadnjih serija, al problem jeste u vešanju, potencijalno i karoseriji. Na tom planu je Otokar neuporedivo bolji. Ne bi imao ništa protiv ni njihovog četvoroosovinca od, pretpostavljam, 21 metra. Do sad se Otokar nije pokazao lošim, iako zasigurno nije na nivou onih renomiranih.
ako će da bude isto gužvanje kod drugih vrata i u zglobu kao kod QRC, (a ergonomski deluju isto nažalost) onda to nije za nas.

džaba tebi što je to kvalitetnije ako to iznutra isto kao QRC i ako će konfiguracija da bude mutava i neadekvatna za naše uslove.

Ja to potencijalno gužvanje ne vidim, jer na kraju nije tu ne znam kolika razlika između ovog Otokara i ne znam kog drugog autobusa, ako govorimo o delu oko same harmonike. Mislim, ne znam šta tačno smeta, pošto je prepust iza neutralne osovine produžen, pa jedino ako ti smetaju ove stolice što su okrenute ka hodniku umesto ka prozorima. Do njih su verovatno normalne duple stolice, koje gledaju ka harmonici. Iza zgloba u samoj prikolici mesta za stajanje koliko hoćeš. Nije verovatno moglo da se spakuje drugačije. Postoji i normalan zglob od 18.75m, i nebrojeno puta sam se njime vozio, i ne vidim prostor za dramu. Ispada da su naši uslovi, kao i zahtevi za neke stvari stvarno malo preterani, nerealni, pa nije Beograd Hong Kong, pa da nam bude tesan i autobus dužine 21 metar. Autobus ne može da bude voz, kažem malo treba biti i realan.

Vrh