Šta je novo?

Trolejbusi

IMG_2459.jpeg

#2023, skoro remontovana u pogonu, ima zanimljiv taparcing koji do sad nije viđen u trolama.

Takođe, danas na 29 su Solaris NBGD #3001 i 218M Zemunac #3262. Lepo je imati zglobove i vikendom na 29 s obzirom da je u subotu isto haos kolika je gužva. Jel ima neka trola koja je već duž vreme u kvaru?

29 ima dosta putnika sada dok su 21, 22 i 19 iskasapljene do Slavije. Kada bi se oni, ili neki od njih vratili na Studentski trg, i 29ka bi se rasteretila. I obični zglobni bi bili sasvim dovoljni za 29.

Za 41 isto mislim da kada bi svi bili zglobni, i naravno kada bi se poštovali svi polasci, da bi to bilo sasvim dovoljno.

Sumnjam da će širiti mrežu čak i preko mostova, a kamoli do predgrađa na zapadu/severozapadu.

Mada mi je zamisao dvozglobnog vozila na Novom Beogradu svakako realnija priča nego na desnoj obali.

Za 41 isto mislim da kada bi svi bili zglobni, i naravno kada bi se poštovali svi polasci, da bi to bilo sasvim dovoljno.​
Živim i dosta se krećem duž trase 41 i nikada nisam video potrebu za dvozglobnom trolom, dok mi se na 29 desilo da su dve trole, jedna za drugom došle iz pravca centra na stanicu kod Katanićeve, koje su bile toliko pune da je ušlo svega par ljudi, a gomila njih ostala da čeka sledeću. Pritom nije bilo nikakvo vanredno dešavanje, već popodnevni špic.​

Nijedna Trolejbuska linija nije za dvozglob, već za zglob. (po meni)

Zastupao sam i zastupam tezu da dvozglobna vozila mogu da rade na 31 (s obzirom na laku trasu), mogu da se okrenu na okretnicama (merio sam), jedina začkoljica jeste kapacitet okretnice Konjarnik i Studentski Trg, mada više Studentskog, Konjarnik je OK.

Nijedna Trolejbuska linija nije za dvozglob, već za zglob. (po meni)

Zastupao sam i zastupam tezu da dvozglobna vozila mogu da rade na 31 (s obzirom na laku trasu), mogu da se okrenu na okretnicama (merio sam), jedina začkoljica jeste kapacitet okretnice Konjarnik i Studentski Trg, mada više Studentskog, Konjarnik je OK.
treba i na 95 verovatno, s tim što treba 95 onda preusmeriti na neku drugu okretnicu jer je borča prenatrpana već.

Dok ovo pišemo počeli su radovi na pomeranju kontaktne mreže trolejbus na trgu Republike radi pripreme gradnje Šapićevog kružnog toka sa satom. Ovaj kružni tok definitivno izbacuje ikakvu mogućnost dvozgloba pa i na 31.

Нема потребе за таквим експериментима за сад. Али треба повећати учешће зглобних возила у укупном возном парку, тако и тролејбуском.
Двозглобна возила би имала смисла на некој гигантској линији која би ишла од Добановаца мото путем до Аутокоманде, па Устаничком до Коњарника, и онда опет мото путем до Икее. Али то већ није тема овде.

Vrh