Sinoć sam prošao malo kroz tender i gledao neke osnovne karakteristike koje se traže.Krenuo sam malo od proizvođača sa istoka, konkretno od BKM.
Oni sada nude osveženi model 321/333 kakvi se voze kod nas, potpuno novi 321/333 i Vitovit kakav je kupilo Sarajevo. Stari i novi 321/333, ne ispunjavaju uslov od maksimalno 3,5 m visine, obzirom da su oni visoki preko 3,6 m. Vitovit ispjnjava te uslove, ali on ima vrata iza prve osovina i na solo verziji nije moguće ugraditi 3 vrata, svaka širine minimalno 1,2 m. Tako da i taj model otpada. Znači od BKM ništa.
Zatim sam pogledao turskog proizvođača (ne znam kako se zove), koji se prijavio za tender u Sarajevu, ali oni nemaju solo model, a i da imaju, trolejbus je tako koncipiran da su prva vrata jednokrilna i ne zadovoljavaju uslov da sva vrata moraju biti minimalne širine od 1.2 m.
Gledao sam i ukrajinski Electron, on isto ne zadovoljava uslov o visini jer je visok nešto preko 3.6 m, znači slična priča kao kod BKM.
Takođe, Van Holl, kao Electron i BKM, ne zadovoljava uslov o visini, jer su svi modeli visoki preko 3,6 m.
Imamo Iveco koji radi u saradnji sa Škodom, ali oni u ponudi imaju samo zglobnu verziju, tako da i oni otpadaju.
Irisbus je nekada pravio trolejbuse u saradnji sa Škodom, ali su ugasili taj deo proizvodnje, pa ni oni nisu u opticaju.
Na Hess-ovom sajtu, za njihove modele san naleteo samo na okvirne dimenzije, ali sam na drugom mestu, naišao na informaciju da su visoki 3.55m, što opet ne ispunjava onaj uslov o maksimalno 3.5 metra visine. Takođe, nikada nisam video solo trolejbus od Hess-a (možda postoji).
Na kraju imamo Škodu koja nudi Solaris, dva modela SOR-a i zglobni Iveco). Za Iveco sam već naveo šta je nedostatak. Što se SOR-a tiče nudi se stari i novi model. Kod starog modela ugrađuju se dve dimenzije točkova, ma prednjoj osovini manji točkovi, a na ostalim osovinama veći točkovi, koji su i traženi u dokumentaciji. Dakle taj model otpada. Ostaju novi model SOR-a, kao i Solaris koji ispunjavaju sve tražene uslove.
Dalje nisam istraživao o evropskim proizvođačima. Ne bi me čudilo da neko traži da se neki uslov promeni, konkretno ovaj o maksimalnoj visini. Talođe mi je kratak ovaj rok za podnošenje ponuda koji je do 04.03.