[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=495769#p495769:1kp8iokp je napisao(la):
marrecar » Sat Nov 25, 2017 11:50 pm[/url]":1kp8iokp]Ja iskreno ne znam kako nije sramota tog "novinara" da napiše članak kao da su oni to saznali i u stilu da im se neko obratio, kao da imaju ekskluzivu. A očigledno je da je to sve pročitano ovde, pa čak i ono sa bubašvabom.
Evo tek sad stizem da ugrabim vreme i odgovorim ovako javno, svima, a ne preko neke licne poruke. Urednik sam bg rubrike u blicu, bio sam isto to godinama u novostima.
Prvo oko ovog konkretnog slucaja nema veze o prepisivanju teksta niti uzimanju fotografija. Nikako.
Pre nekoliko meseci ova info o trolama se vec provlacila po drustvenim mrezama. Kao sto ste culi zamena farova je pocela pre dve godine. U medjuvremenu u blicu smo nedavno podsetili na pricu o tramvajima u koje su ugradjivani farovi od jugica. Tekst na beobuildu nas je, tacno je, podsetio da je bilo price i za trolejbuse. Sve posle toga je samostalni novinarski rad.
Novinarka je dobila zadatak, otisla na okretnicu stud. trg, razgovarala sa putnicima, vozacima i posle sacekala nekoliko dana da dobije odgovor gsp-a. I uslikala jedan pored drugog stare i nove farove.
U novinarskom poslu kakav je sada, a totalno je razlicit u odnosu na pet ili deset godina, a daleko je od savrsenog, sve drustvene mreze, ponajvise Tviter i Fejsbuk, kao i pojedini forumi postali su osnovni nacin za dobijanje informacija. Medjutim, jedno je dobiti informaciju a drugo ukrasti celu pricu. Mada se nama to svakodnevno desava od Telegrafa i Kurira.
Za koriscenje info sa drustvenih mreza nije obavezno navodjenje izvora, posto su to otvoreni kanali. Verujte mi u Blicu, barem u bg rubrici, veoma bodimo racuna da ne bude bilo kakvog nelegalnog koriscenja. Posebno fotografija.
Mogu da kazem da nam je forum Beobuilda veoma vazan izvor informacija, ja licno ga redovno pratim, 99 odsto vas znam po vasem username. Veoma postujem sve jer smo podjednako zaljubljenici u desavanja u ovom gradu. Mislim da dobru saradnju imamo i s ljudima sa sajta koje uvek pitamo za uzimanje nekih fotosa ili reportaza uz obavezan potpis. Pojedini clanovi mogu da vam potvrde i da sam ih licno kontaktirao bilo dok sam bio u vn il sad u blicu za neke fotose i potpisivao. Il kad je bila anketa za stari savski most obavezno navodili Beobuild. Muislim da je to najmanje sto mozemo da vam uzvratimo.
Sa druge strane vama to treba da imponuje da mediji, a znam i pojedinci iz gradske vlasti, prate forum i vase pisanje.
Izvinite na slovnim greskama, mobilni je.
Pozdrav, Vlada
http://www.blic.rs/vesti/beograd/evo-za ... ti/e1l9hcr
originalni tekst pa mozete da uporedite