milos.tomic
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 08.03.2019.
- Pohvaljen
- 109
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798315#p798315:39m3x56m je napisao(la):Lara74 » Pon Nov 30, 2020 8:54 pm[/url]":39m3x56m]Investitor je valjda Pmc inžinjering i nema veze sa ovim našim. Šta je konkretno problem na relaciji prodaja kupac?
Nakon potpisivanja predugovora, odnos Merina prema kupcima se može opisati stavom "mi smo svoj posao odradili".
Svaki dalji pokušaj da se dobiju dodatne informacije ili zahtevaju izmene je bio mukotrpan. Na daleko kompleksnijim projektima se kupcima omogućilo da zahtevaju određene izmene tokom izgradnje, naravno uz odgovarajuću cenu. Ovde imam utisak da se agenti nisu ni trudili da provere sa investitorom ili izvođačem šta je moguće, kako sebe ne bi uvodili u dodatni posao za male pare. Takođe, odgovori na ista pitanja su se razlikovali od agenta do agenta što sam zaključio iz komunikacije sa drugim kupcima.
S druge strane investitor nema ništa bolji odnos, insistira da sva komunikacija ide preko Merina i odbija da komunicira sa kupcima direktno.
Konkretno mogu da pričam o ličnom iskustvu, a neki drugi kupci su imali još "lepša" iskustva:
1. Rezervisao sam stan i dva parking mesta. Parking mesta su mi dodeljena po "službenoj dužnosti", tj. nisam dobio mogućnost izbora niti je komunicirano da postoji razlika u visini parking mesta u zavisnosti od lokacije. To u kombinaciji sa identičnom cenom u celom naselju me je navelo da logikom i zdravim razumom zaključim da se na parking mesto može parkirati prosečan auto. Nakon 6 meseci su mi javili da su parking mesta visine 150cm i 155cm!? Nisam imao iluziju da parkiram neki džip na parking klackalicu, ali je razumno očekivati da Toyota Yaris može da uđe na klackalicu, što nije slučaj. Na moj izričit zahtev da promenim parking mesto, ponudili su mi da mesto koje je 150cm zamenim za jedno u drugoj lameli koje je 165cm, što mi je OK, ali su odbili da u aneks ugovora čiju sam overu platio dodaju i visinu parking mesta, kako kasnije ne bi bilo još neprijatnih iznenađenja. Jasno je da su indikacije o visini imali u startu, ali nisu pominjali dok nisu rasprodali sve.
2. Hteo sam imam klimu u spavaćim sobama pa sam pitao da uz doplatu ugrade multi split sistem iii dodatnu spoljašnju jedinicu. Smatrao sam ovaj zahtev krajnje normalnim, ali je i on odbijen bez nekog razumnog obrazloženja.
3. Pitao sam da uz doplatu ugrade komarnike na spoljašnju stolariju, što je opet odbijeno uz neuverljiv argument da će im to uticati na rokove. Čak smo pokušali kao grupa od preko 50 kupaca zahtevamo ugradnju komarnika u fazi izgradnje, ali nisu želeli da izađu u susret.
4. Zahtevao sam DWG plan stana kako bih imao uvid u dimenzije i položaj instalacija i priključaka. Ovo mi je pre svega bilo potrebno za planiranje enterijera, ali i za eventualne zahteve za izmenama u izgradnji. Ukoliko se izvođenje vrši po projektu, ne vidim zašto je problem da se projekat stana prosledi kupcima. Razumno je očekivati određena odstupanja u izvođenju, ali zaista ne vidim razlog da se kupcima ne daju projekti za stan koji će platili 150k ili 200k EUR. Na ovom pitanju sam se vrteo u krugu prodaja-investitor-projektant, da bih na kraju, posle dosta prebacivanja, dobio odgovor od investitora da jednostavno ne žele da šalju planove i da ću sve moći da premerim kada budem ušao u stan.
Dodatni komentari za investitora/izvođača:
1. Deluje da je specifikacija ograde terase namerno izostavljena iz materijalizacije. Kupci su prema renderima i objašnjenjima prodaje da se radi isto ili kvalitetnije nego u naselju Gornji Grad očekivali sasvim drugi tip ograde. Nažalost, odabrano je jeftino rešenje, a estetski je takvo da nam sada fale gipsani lavovi na ulazu u zgradu. Dodatno, nije regulisano odvođenje vode sa terasa, već je napravljen pad tako da se sve sliva i tamo gde ima bašti završava komšijama u dvorištu.
2. Klime na terasama su postavljane bez jasnog pravila, sa velikim razlikama u poziciji između dva susedna stana, negde nakrivo, negde se naslanjaju na zid itd. Opet je iskorišćena činjenica da u materijalizaciji nema maski za klime da se iste izostave u izvođenju, iako su reference na prethodne projekte jasno ukazivale da se ovo podrazumeva. Dobro je bar da je odabrani brend u skladu sa materijalizacijom.
3. U stanovima je elektro galanterija iz Gajdobre umesto iz Italije kako je u materijalizaciji, i to najjeftinija linija domaćeg proizvođača.
4. Mnogi su bili zatečeni ogromnim vertikalnim radijatorima u dnevnim sobama, s obzirom da su ih zgodno izostavili iz svih rendera i specifikacija. Ne mora nužno da bude loša stvar, ali je svakako bilo dobro znati to unapred.
Sa dosadašnjim iskustvom očekujem još iznenađenja u izvođenju, samo je pitanje gde je granica bahatosti i da li treba da vodim ceo tim inspektora sa sobom na tehnički prijem.