Šta je novo?

Trg Slavija

269692457_5189400914449499_4399083541679465788_n.jpg

https://www.facebook.com/crnobeli.beogr ... 931116164/
 
 
постоји мањеж/финансијски парк одмах поред, тај део врачара уопште не мањка с парковима
Nikad nije dosta parkova i zelenila. Pogledajte Lekino Brdo, Neimar, Činovničku Koloniju koji su upropašćeni zgradama do ivice placeva. Konjarnik je retka zelena oaza u centralnom delu zahvaljujući verovatno urbanističkom planiranju koje je ostavilo puno zelenila bez mogućnosti gradnje izmedju zgrada.
 
Nikad nije dosta parkova i zelenila. Pogledajte Lekino Brdo, Neimar, Činovničku Koloniju koji su upropašćeni zgradama do ivice placeva. Konjarnik je retka zelena oaza u centralnom delu zahvaljujući verovatno urbanističkom planiranju koje je ostavilo puno zelenila bez mogućnosti gradnje izmedju zgrada.
То ми више делује као проблем тих крајева него околине Славије. Не може сво зеленило у један крај, а ако њима фали, нек терају и руше, неко трајно решење да спроведу
 
Gresite sto mislite da izgradnja necega na placu Miticeve rupe i izgradnja na mestu sadasnjeg parkinga znaci izgradnja neceg smislenog, skladnog, potrebnog i lepog.

A sanse su da bi se 99% izrodilo ovako nesto (ne bukvalno, kacim kao ilustraciju)
2021-10-20T065731Z_1855244590_MT1YOMIUR000AL5J0E_RTRMADP_3_JAPAN-TRAVEL-SHIBUYA-min-1536x1015.jpg


Nije nam dovoljno kanjoncina po gradu nego nam treba da i Slavija postane,ako ne kanjon, onda veliki jos nehumaniji cilindar-lonac?

Podrzavam svaku skladnu , umerenu, racionalnu i potrebnu gradnju. Ali 90% njih u Beogradu su sve osim toga.

Slavija ovakva kakva je sad jeste "krnja," i nedovrsena. Ali za mene jedino gore od tog krnjeg stanja je da postane betonski lonac i jos tesnija i nehumana.

Milion puta smo videli da dok u drugim gradovima postoji urbanizam, u Beogradu trenutno postoji samo kretenizam i kaubojizam. Dokle god se to ne resi ili ne smanji, svaka gradnja na Slaviji skoro sigurno vodi u kanjonizaciju i brlog.
 
Poslednja izmena:
Кањон је нажалост логичан завршетак низа зграда у Београдској, Макензијевој и Краља Милана. Оно што може да се извуче јесте чување дела парка унутар блока Митићеве рупе, да максимална висина буде иста као највиших суседних објеката и да нови објекти на угловима Краља Милана и Београдске као и Београдске и Макензијеве буду заобљених углова, да формирају неку врсту капије Београдске улице.
 
Ono sto vi ocekujete je kanjon "dubine" 15 metara. Sa drvoredima i prostranoscu.

Ono sto cete dobiti ako krene gradnja ce biti kanjoncina "dubine" minimum 30 metara. Bez drvoreda. Nabijeno i nehumano.
Naravno, sa zidovima ne do, nego i preko regulacione linije.

Gradnju na Slaviji (mislim na Mitica i parking) bih dozvolio samo i samo pod uslovom da spratnost bude P+6. A racunajte da bi 95% kauboja odmah htelo da puca na P+10.

Meni betonsko bure od Slavije ne treba. Ionako mi je vec dovoljno odvratna, izuzimajuci pojedine dzepove.
 
Poslednja izmena:
У Митићевој рупи ипак мора 8 спратова у делу до Краља Милана због зграде на углу Краља Милана и Краља Милутина. На углу Београдске и Макензијеве би требало ограничити спратност на 5 пошто је то висина прве зграде у низу дуж десне стране Београдске улице, и тако може цео тај блок до Проте Матеје. Блок од Проте Матеје у дубину Макензијеве исто ограничити на 5 спратова, пошто је цео низ даље до Алексе Ненадовића висине 4 до 5 спратова.
Што се тиче зеленила, ту постоји више опција, прво за Митићеву рупу:
- зграда до тротоара, парк у унутарблоковском дворишту са отвореним приступима из свих праваца;
-зграда само дуж Краља Милана, дуж Београдске отворени парк, цео блок као Г полузатворени блок;
-зграда до пола дубине рупе, зелене површине до тротара дуж Београдске и Краља Милана;
док за блок између Београдске и Проте Матеје можемо да имамо зграду увучену у дубину блока, а зелену површину до тротоара или да зграда буде до тротоара без икаквог зеленила у овом блоку.
 
То ми више делује као проблем тих крајева него околине Славије. Не може сво зеленило у један крај, а ако њима фали, нек терају и руше, неко трајно решење да спроведу
Oko Slavije ima baš puno prostora koji je napušten i gde treba zidati, prema Hramu, ka Metropolu, deo između NBS i Makenzijeva treba da se uredi.
Neko bi pomislio da bi neki Srbin gradonačelnik Njujorka posekao Central Park i napravio stanove
 
Izvor: Novosti.rs

"MITIĆEVA RUPA" U RUKAMA VLASNIKA: Porodice ostvarile pravo na povraćaj imovine​

VIŠE desetina porodica u proteklih nekoliko meseci i godina uspešno je ostvarilo pravo na povraćaj dela oduzete imovine koja se nalazi na Slaviji, saopštila je Mreža za restituciju.

- Vraćanjem građevinskog zemljišta u naturalnom obliku tokom prethodnih godina, suvlasnici onoga što je pežorativno godinama nazivano "Mitićeva rupa", postale su porodice Kostić, Molović, Nenić, Nikolić, Petrović, Cerović, Mirković, Milošević, Đorić, Plavšić, Pecić, Mirković, Mitić i mnogi drugi. Postupci restitucije za još nekoliko porodica su u toku, ali je i pored toga izvesno da će deo zemljišta ostati u svojini Srbije, odnosno Grada Beograda - kažu u Mreži. Ovim porodicama je, posle više od 20 godina borbe, kako navode, vraćeno samo građevinsko zemljište, ali ne i višespratnice koje su tu postojale, budući da su posle rata porušene. Jedan od porušenih objekata pripadao je Svetozaru Miloševiću, kazandžiji iz Pirota.

Zgradu je sagradio 1929. godine, u tadašnjoj Hartvigovoj 3 (potonja Beogradska ulica). On je peške došao u Beograd zajedno sa zemljakom Vladom Mitićem. - Nažalost, nemoguće je vratiti živote onih predaka koji su i fizički likvidirani u pohodima na ovu imovinu - kažu u Mreži za restituciju, i podsećaju da je bilo pokušaja da se ovaj plac tokom decenija dodeli različitim inevstitorima, od pojedinih biznismena, preko Beobanke, Dafiment banke, "Parking servisa", do "Hidrotehnike", što je sprečeno restitucijom. Deo koji je pripadao navedenim porodicama poslednji put je gradska vlast nameravala da pokloni tokom 2002. godine, ali je zbog protivljenja vlasnika i protesta građana pokušaj osujećen. - Tako je nastao privremeni park, kao želja vlasnika da do restitucije, privremeno i bez naknade, ustupe svim Beograđanima ovaj prostor - poručuju iz Mreže.

 
Наравно да нам треба "кањон" зграда у историјском делу града, грађеном са "кањонима" који уоквирују затворене блокове. Све друго на том месту је апсурд. А ако "кањони" зграда не ваљају, онда не ваљају ни Париз, ни Мадрид (даље нећу да набрајам, може се дописати било који европски град а да нешто вреди).

Овде је једино добро што земљиште, авај, сад мора да се плати власницима и што ниједан демагог, ни ако победи на изборима, неће моћи да правда спаљивање толиких јавних пара да би се грађевинска парцела откупила од власника, е да би остала утрина. Појела маца, дошло тржиште и право својине - биће Славија град, а не периферија Улан Батора!
 
Pariz ima i brundave neudobne kaldrmetine svuda i ograničenje brzine na 30 km/h, tako da...


Kako vreme prolazi, poređenja tipa ''ali ovaj i onaj imaju to i to'' mi sve manje imaju težinu. Živim u Beogradu. U skladu sa time, predlažem i želim ono što treba Beogradu.
Kao kad se izgradio onaj monstrum iza Pedagoškog muzeja, i jedan od brojnih zločina koji se desi, jeste da stanari prelepe zgrade u Cincar Jankovoj dobiju mračnu kanjončinu sa nečijim spavaćim sobama na 3 metra od svoje, a prilaz za vatrogasne kamione i slično, se naravno ni ne računaju. Link. I onda dođu specijalci sa foruma pa mi kažu kako je ''tako i u Milanu i celom Mediteranu''. Fantastično. Ne mogu rečima da opišem koliko me zabole što je tako u Milanu. Kao što malopre napisa MC na drugoj temi, i u Holandiji su neke kuće tek 1980ih dobile WC i to poljake, pa ne vidim da je iko ovde to pominjao kao pozitivan primer na koji se treba ugledati.

Ko želi betonsko bure prepuno čađi i smoga na Slaviji... be my guest. Meni će uvek biti odvratvna (manje ili više) tako da ko želi da se igra Menhetna, Pariza, Madrida, Hong Konga... tjaa... pa nek se igra. Ružno ostaje ružno, bilo otvoreno ili izgrađeno, bilo prostrano ili kanjon. Pretvaranje u betonsko bure će samo potvrditi moj stav.
 
Poslednja izmena:
Можда би могао да се уради неки компромис степенастог пада фронта зграда ка самој Славији и зеленим крововима

Тако не би остало овако недовршено а опет би било зелено и без кањонизације
 
Naravno da bi moglo. Ali naravno da se to neće desiti.

Umesto skladne kaskadne zgrade koja će se spuštati i ''slivati'' ka Slaviji, dobićemo sandučinu od kompleksa koji će imati visinu 10 spratova, građevinsku liniju tik uz trotoar, debljinu 20 metara i onda iza njega veliko dvorište. Koje će biti ili odsečeno za ostatak grada (kahmgatedcommunity, kahmcondoMinium) ili će da postane veliki betonski parking.

Zašto humano i skladno kad može pikantni ''twist'' svega najgoreg iz Njujorka i svega najgoreg iz Mediterana...
 
Vrh