Šta je novo?

Trg Slavija

Paulista, mislim da je naš Predsednik tvoj komentar podigao na jedan sasvim nov nivo :lol:

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ne razume negodovanja zbog nove fontane na Slaviji.

“Ne znam bih rekao i odgovorio onima koji se žale da fontani na Slaviji neće moći da se priđe, šta su mislili? Da će moći da peru noge u fontani?”, izjavio je on za RTS.

Podsetio je da je otvaranje fontane večeras u 21h i dodao da nema odgovor ni za one kojima je "kriv "trouglasti" jogurt, zato što mrze ceo svet".

Kako je rekao, njima je kriv što je učestvovao "u tri prejake, najubedljivije pobede u savremenoj srpskoj istoriji a neki sa tim ne mogu da se pomire". Kaže da će nastaviti da sluša i njih, ne po pitanju fontane, već oko državnih pitanja.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1268639
 
Fontana se tek završila a već smara sa pesmom Billie Jean puštaju svaki dan.
 
Kako on to strucno okrene da svi na kraju pricaju kako je on kriv sto je fontana izgradjena.
Meni generalno oko svega ovoga smeta to sto se uopste ne uklapa. Treba srediti celo krug oko fontane, ne samu saobracajnicu, nego i zgrade i dovesti sve to u red. Jos ova muzika, srecom pa je nesto "normalno", klasicni hitovi, ali sa ovakvom okolinom i sarenim bojama zvuci kao da je neka bastica kafica. Treba tu muziku promeniti na nesto kulturno, sto predstavlja nasu kulturu i istoriju, sta ce nam strani hitovi. Generalno, fontana kao fontana, lepo izgleda i sve to, impresivno je, ali celokupna slika je i dalje kao na pocetku konkursa, ne uklapa se. Bila su daleko lepsa resenja nego samo jedna obicna fontana.
 
Trg Dimit... Zorice Brunclik :mrgreen:

file.php
 
Svi pričaju o fontani i to uglavnom negativno. Ne sećam se kada sam čuo da se o nečemu u gradu priča toliko.
Ja ne mogu da se izjasnim dok je ne vidim uživo.
 
Koliko vidim na web kameri (http://www.naxi.rs/kamere), svaki čas poneko pretrčava kolovoz na Slaviji ne bi li se dokopao fontane (pretpostavljam da hoće da je vide izbliza, da se slikaju, itd), što je i bilo očekivano... Da li će tako biti samo tokom ove prve nedelje ili dve, ili će ovakva fontana na sred kružnog toka postati trajan magnet za opasna pretrčavanja, ostaje da se vidi.
 
Ako stanarima u okolini Slavije smeta muzika, pritom komunalna policija nije nadležna, a povrh svega im se ne dopada repertoar, samo neka sipaju 5 litara praška za sudove u fontanu i već će se pojaviti neko ko je nadležan.
 
Bejah na otvaranju, prvi neki utisci.

Hajmo prvo muzika, prilično jasno i lepo se čuje sa skoro svih pozicija na Slaviji uprkos tome što je
prolazilo sijaset tramvaja,trolejbusa i kola ali opet ne previše bučno niti napadno. Koliko god to čudno
zvučalo.

Izbor muzike, pa ok, Majkl Džekson na njegovim numerama fontana je dobijala ono drečavo osvetljenje.

Ali kada je na numeru došla pesma od Lole Novaković u tom trenutku je osvetljenje bilo bele boje, i moram
priznati da sa tom bojom izgleda prilično elegantno.

Sami slapovi su igrali u skladu sa numerom. A ono na šta sam posebno obratio pažnju kada su vodoskoci bili na maksimumu
po pitanju visine, deo oko same fontane tačnije onaj deo asfalta gde saobraćaju automobili je ostao suv, i niko na kolima
nije palio brisače.


Bilo je dosta naroda, dosta ljudi sa decom. Ispred mene je na trenutak bio simpatičan stariji bračni par, koji
eto valjda prvi put isprobava selfi sa prednjom kamerom telefona. Muž se žalio da ne staje u kadar, gospođi
je bilo sa druge strane bitno da i fontana uđe u kadar. Slatki su bili.

U trenucima kada vodoskoci budu na maksimumu kada krene poigravanje mlazeva u skladu sa numerom deluje
stvarno impresivno.

Možda kasnije bacim i video snimak...

Kao što Nepopravljivi reče fontana jeste super ispala, još da smanje to ludovanje sa bojama.

One koje pozivaju na sipanje praška u istu ne želim ni da komentarišem. Taj način rezonovanja nisam nikada
mogao da razumem, a najbolje je iste ignorisati.

Elem vezano je za temu nadam se, pa da pustim fotku ovde.

Okretnica 47,59 porušen neki ugostiteljski objekat koji je tu bio. Da li je ovo u vezi buduće rekonstrukcije ne znam.


media-share-0-02-05-d1b01eea9169180083d6c88465b5.jpg
 
ne mogu da razumem da je nesto presareno (fontana) u ovom nasem sivom gradu....
 
Bio ja danas u prolazu, malo pre svečanog otvaranja. Neću da kačim slike pošto ima već mnogo boljih po člancima a i postovima drugih članova.
Elem, moram da priznam da izgleda bolje nego što sam očekivao. :wink:
Ali... nije fora da samo sad izgleda tako dobro, nego i ubuduće. Što znači redovno održavanje i čuvanje od raznih lopova i vandala.

Bojim se samo da će problem prskanja po kolima ipak biti nešto veći nego što se mislilo jer dok sam stajao na stanici oko 20h moglo se videti kako sitne kapljice, čak i bez vetra, proleću kroz vazduh do obližnjih policajaca koji su stajali na ostrvu. Tako da ako mogu da dopru do njih pri mirnom vremenu, verovatno će povremeno dopirati i do kola po vetru. Čak i ako se voda isključi 3 sekunde kasnije. No dobro, videćemo.

Inače lepe vesti, ovo za rušenje baraka na početku Bulevara. :kk:

A da... Muziku nisam čuo kad sam bio, ali vidim sa snimaka da ume da bude baš jaka. Ne znam zašto nije urađeno kako je predložio neko ovde sa teme, da se postave manji zvučnici po okolnim trotoarima. Mada što jes jes, i tako bi se čulo u okolnim stanovima i objektima.
I još jedna stvar koja me malo kopka je kako će se održavati taj sistem koji kontroliše mlazove (odnosno pumpe) jer kapiram da će svako hteti da ga isproba i da će biti mnogo onih koji će da ga pumpaju (da ne kažem jednu drugu reč :D ) gore-dole čisto jer im se može. Tako da se nadam da će se to održavati i da neće da bude još jedan slučaj da ''drži vodu dok majstori odu''. Ali priznajem, sve u svemu, bolje nego što sam očekivao. Za sad.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=456090#p456090:2kv4kcn2 je napisao(la):
DzonTravolta » 05 Јун 2017 01:59 pm[/url]":2kv4kcn2]Luka sa Skyscrappercity-ja javlja da je počelo rušenje udžerica kod okretnice na uglu Birčaninove i Bulevara Oslobođenja (njegova fotografija):
20170604_134811_1.jpg


Ostaje da se vidi da li će sve da sruše, kao i (najzad, milion puta potencirano) šta će konačno raditi sa svim onim ruševinama duž Bulevara Oslobođenja ("Hidrogradnjine" lepotice).
Koliko sam video, jednu od dotičnih rekonstruišu i (slobodno rečeno) ubudžuju.
Значи и ВОЖД-ов објекат брзе хране руше. :wink:
https://www.google.rs/maps/@44.8008567, ... 312!8i6656
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=456183#p456183:1tldeopk je napisao(la):
Zuma » Pon Jun 05, 2017 5:51 pm[/url]":1tldeopk]Paulista, mislim da je naš Predsednik tvoj komentar podigao na jedan sasvim nov nivo :lol:

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ne razume negodovanja zbog nove fontane na Slaviji.

“Ne znam bih rekao i odgovorio onima koji se žale da fontani na Slaviji neće moći da se priđe, šta su mislili? Da će moći da peru noge u fontani?”, izjavio je on za RTS.

Podsetio je da je otvaranje fontane večeras u 21h i dodao da nema odgovor ni za one kojima je "kriv "trouglasti" jogurt, zato što mrze ceo svet".

Kako je rekao, njima je kriv što je učestvovao "u tri prejake, najubedljivije pobede u savremenoj srpskoj istoriji a neki sa tim ne mogu da se pomire". Kaže da će nastaviti da sluša i njih, ne po pitanju fontane, već oko državnih pitanja.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1268639
Hahahaha :p U svakom slucaju meni izgleda fino fontana. Jeste da sam za jednobojnu varijantu, ali....bilo bi sad kontradiktorno da se bunim hehe
 
"Danima se raspravlja o izgledu fontane na Slaviji.

Tako se praktično potpuno u zapećak stavlja suština problema rekonstrukcije tog saobraćajnog kružnog toka.

Slavija je verovatno najveće saobraćajno usko grlo u Beogradu.
U pojedinim momentima zbog očajnog saobraćajnog rešenja tog trga zastoj prema Banjici se stvara do iznad Zvezdinog stadiona (4km otprilike).
Taj trio, Autokomanda, izlaz za autoput i Slavija su bukvalno noćna mora Voždovca, Rakovice, dela Čukarice . .
Cirka pola miliona beograđana.

Tri pešaka koji prelaze ulicu od hotela Slavija Lux prema Meku u špicu naprave zastoj od nekoliko kilometara prema Voždovcu.

Suština rekonstrukcije Slavije je trebalo da bude saobraćajno rešenje za naredne decenije, a ne peglanje asfalta, premeštanje autobuskih stanica i postavljanje raspevane fontane.
Kad kažem suština onda mislim bar na to da se pešački saobraćaj stavi u podzemne prolaze, a realno da se kompletan saobraćaj pomeri u bar dva nivoa.
Ovaj put neću čak ni da razmišljam o tome šta će biti kad vetar bude duvao vodu iz 20 metara visokih mlazeva na kolovoz i sličnim problemima koje pravi ta Grandovska arhitektonska kreacija.

Elem, Beograd se neviđenom brzinom širi baš u pravcu prema Jajincima i naseljima pod Avalom, a jedini put vodi pravo na Slaviju.
Ako se još nastavi i sa ovako diletantskim i odokativnim zidanjem Beograda na vodi, za nekoliko godina će centar Beograda biti potpuno paralisan.

Tada će Beograd morati da uloži milijarde evra da ispravi idiotarije koje su napravili Vesić, Mali i Đilas.
Pominjem Đilasa jer je i Most preko Ade usko grlo u istom pravcu (Rakovica, Voždovac, Savski venac i deo Čukarice)

Slavija će kao kružni tok u nekom razumnom vremenskom roku sve sa "raspevanom fontanom" ponovo morati da se "podigne" da bi se konačno rešio problem neviđenih saobraćajnih gužvi koje pravi.

Fontana na Slaviji je paradigma ove vlasti.

Odvratno, skupo zamazivanje očiju iza kojeg se krije korupcija, a koje suštinski ne rešava ni jedan problem, već stvara nove.

Fontana, kakva god da je, pravi se tek kad se trajno reši problem saobraćaja na Slaviji, jer je taj trg pre svega saobraćajnica.
Ovako sad na poljskom klozetu imamo ružnu zlatnu kvaku.

. . izgled fontane je najmanje bitan.

Volite se ljudi, al ne dajte budalama da prave veće budale od vas."

Autor: https://www.facebook.com/AmitzDulniker?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf
 
Хех, Гаго, да је до мене, био би обновљен Учитељски дом, наравно на свом месту - са друге стране Бирчанинове улице.. :wink:
 
Halabuka koja se digla oko fontane na Slaviji možda najbolje objašnjava zašto se ova zemlja nekada pežorativno naziva Apsurdistanom.

- prvo, zanemarivanje činjenice da je idejni tvorac muzičke fontane na Slaviji prethodni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Pre toga nijedan plan za Slaviju nije predviđao fontanu u središtu kružnog toka, a muzički vodoskok je bila Đilasova lična želja po uzoru na sličnu atrakciju u Barsi. E sad, najapsurdnije je to što je tada SNS bot brigada napadala Đilasa identičnim argumentima kojima danas protivnici SNS-a (a među kojima je brdo Đilasovih glasača) napadaju fontanu na Slaviji :D to me neodoljivo podseća na ona rotirana ratovanja Istazije, Evroazije i Okeanije u 1984. kada se savezništva stalno menjaju i neko nema problem s tim.

- drugo, to insistiranje kako je ovakva fontana - muzička i svetleća - nešto što može da nikne samo u Beogradu (uz uobičajene žalopojke o palanci, kasabi, kiču, grand paradi, seljacima-dođošima i sl.), a dva klika na netu su dovoljna da vidite da gorepomenuta fontana u Barsi ne izgleda, a ni ne zvuči mnogo bolje (poslednji put kada sam bio, "đuskala" je uz hitove 80-ih).

magic-fountain.jpg


Fontana nije, kao što neko gore reče, "paradigma ove vlasti", već paradigma ovog društva koje je površno, ostraščeno, agresivno, licemerno, podeljeno i koje se već decenijama bavi samo senzacijama, pritom gordo verujući da raspleće kojekakvu belosvetsku zaveru.

Bottom line - fontana je pristojna, ali Slavija i dalje izgleda raspadnuto. Zbog nje nam život neće biti mnogo bolji, ali ni lošiji. Buka koja se digla u javnosti nije ni približno srazmerna značaju i efektima koje ova fontana ima.
 
Fontana mi se svidja. Jedino sto imam zamerku su boje. Beograd je ipak BEO grad.

Sto se tice utrosenog novca i investicije uopste , komentara o lecenju dece sms-ovima... sitna je to para u odnosu na masne pare koje Beograd uzima za turizam. Obrt grada samo za Novu Godinu se krece u proseku od 80-100 miliona evra. Ekonomski faktor u kritickom smislu je tu apsurdan. Meni je samo apsurdno sto je Fontana I boji I sto je okolina oko Fontane jos uvek nesredjena.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=456232#p456232:1p573mcf je napisao(la):
Homer Jay » 05 Jun 2017 11:34 pm[/url]":1p573mcf]Pre toga nijedan plan za Slaviju nije predviđao fontanu u središtu kružnog toka

Zaboravio si na plan Brane Jovina...
 
Čudi me da se toliko buke podiglo, a najmanje negativnih komentara odnosi se na ključnu stvar (bar po mom mišljenju). To je činjenica da ceo Trg Slavija nije urbanistički i saobraćajno rešen.

Ne zna se da li će i gde tačno i kada biti metro stanica. Ne zna se da li će buduće saobraćajno rešenje zahtevati promenu trase tramvajskih šina (možda izmeštanjem sa kružnog toka, ali možda baš kroz lokaciju sadašnje fontane). Ne zna se da li bi bilo bolje da se centar kružnog toka pomeri zbog optimizacije saobraćaja. Ne zna se ni da li bi bilo bolje da se denivelišu tokovi pešaka i javnog saobraćaja i automobila. Praktično se ništa ne zna.

E kada se takve osnovne stvari preciziraju i odrade odgovarajućim planskim dokumentima, onda možemo da pričamo o fontani. Ja inače obožavam fontane i smatram da je Beogradu baš trebala jedna ovakva (uz uslov da smanje LED doživljaje), ali sam siguran da je sve odrađeno naglavačke, ali nisam hejter pa da namerno prizivam scenario koji bi zahtevao rušenje fontane radi naknadnih urbanističkih intervencija. Nadam se da do toga neće doći.

Inače, siguran sam u jedan negativan efekat ove fontane, a to je odustajanje od fontane na terazijskoj terasi. Tamo bi ona predviđena (ARCVS projektom), fontana legla fantastično, ali su se valjda gradski oci već dovoljno izbahatili ovde da ne guraju napaćenom narodu prst u oko.
 
Zaista treba da smanje LED dozivljaje, ne ide to uz nas grad.

Fontana fensi a okolo Kambodza. Da.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=455740#p455740:1976i4oh je napisao(la):
vucko » 04 Jun 2017 01:30 am[/url]":1976i4oh]Čim otvore fontanu dolazim da operem noge u istoj.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=456183#p456183:1976i4oh je napisao(la):
Zuma » 05 Jun 2017 08:51 pm[/url]":1976i4oh]
“Ne znam bih rekao i odgovorio onima koji se žale da fontani na Slaviji neće moći da se priđe, šta su mislili? Da će moći da peru noge u fontani?”, izjavio je on za RTS.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1268639
:shok:
 
Vrh