Šta je novo?

Trg Slavija

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415732#p415732:2oqqtkd1 je napisao(la):
direktor » 09 Nov 2016 09:10 pm[/url]":2oqqtkd1]Javite kad krenu da sklanjaju dimitrija

Mogli bi makar da pomere spomenik i da organizuju državnu sahranu čoveka (peti pokušaj) pa da makar tu bude dostojanstva, a ne da čekaju da tender prođe sve procedure...

Da li su tu ispod spomenika i njegovi posmrtni ostaci ili je to više u domenu urbane legende?

Tu je .... al ne brini nije sam .... društvo mu pravi najmanje još milion kostura iz raznih vekova
razasutih i tu i pod celim Bgdu...

bilo kuda... kostur svuda :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415836#p415836:1b3h82e1 je napisao(la):
kkorisnikk » 10 Nov 2016 02:09 pm[/url]":1b3h82e1]Da li su tu ispod spomenika i njegovi posmrtni ostaci ili je to više u domenu urbane legende?
Tu su premešteni 1948. ili 1949., "izvori" se baš ne slažu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=415918#p415918:1odq25aq je napisao(la):
boca-ica » Čet Nov 10, 2016 11:42 pm[/url]":1odq25aq]
bilo kuda... kostur svuda :lol:

:lol: Zagrcnuh se pročitavši ovo. :D

Relja hvala na infu, znači ipak je tamo bio svih ovih godina u samom centru kružnog toka.

Malo atipično mesto za počinak.

Mogli bi više da sahrane jadnog čoveka. Strašno je prvo gde su ga sahranili, a posle šta naredne vlasti rade sa tom lokacijom.

Nije morbidno to je Beograd, pobeda života i na takve stvari se ne misli

U mnogim kulturama posmrtni ostaci se čuvaju na naj neverovatnijim mestima na koima se živi
na pr. danas urne drže iznad kamina dnevne sobe
a sta sve dešava u dnevnim sobama ... :lol:

Gledajuci istoriju Bgda kada bi mi imali rengenski vid
na mnogim mestima gde se danas sedi, jede, pije ,kafeniše....
videli bi ispod svojih nogu i po neki kostur iz raznih perioda

Dato rešenje za Tucu je dobro, obeležje-spomenik se miče sa strane
a on premešta na novo groblje sa nadom da mu je tu kraj putovanja
:sesir:

Meni na toj Slaviji ne smeta toliko los kruzni tok, koliko to sto je oduvek bio "pola trga" , fale mu barem dve zgrade: na mestu "miticeve rupe" tj. na tom uglu, kao i na placu pored, gde je parking. O ruglu ispred narodne banke da ne govorim.

Tako poznato mesto, a tako neugledno. Neko ko ne poznaje Beograd, pa krene iz centra preko Terazija ka toj Slaviji, vidi hram Sv. Save u daljini, pomislio bi da ono najlepse od grada tek dolazi, kad ono... Slavija.

U medjuvremenu,...in a galaxy far, far away...u Dijonu (Francuska)

2006...

Pogledajte prilog 1

2016...

U Dijonu su 2012 uveli tramvaj i u skladu s tim vrslili rekonstrukciju ulica i trgova.
Od jednog "trga" (Place Darcy) na kom se ukrstalo mnogo ulice (cini mi se vise nego na Slaviji) i koji je bio izrazito autobusko/automobilsko cvoriste, napravili su pravi trg sa naglaskom na pjesacima i naravno tramvaju.

Ulica koja vodi dole desno (prema slovima "Google earth") je pretvorena u pjesacku.
Ulica gore desno, kojom ide tramvaj ima samo jednu kolovoznu traku za automobile (jednosmjerna)
Ulica dole lijevo, kojom ide trmavaj, nema nijednu kolovoznu traku za automobile. Samo pjesaci i tramvaj. (btw, ta ulica vodi na zeljeznick ustanicu)
Ulaz na trg iz dvije bocne ulice je zatvoren.

Naravno, to moze u Francuskoj. U Srbiji ne moze :roll:

Da budem krajnje iskren, ja sada prvi put čujem da će ona rupčaga između Slavije i Kralja Milutina da bude park. Šta uopšte planiraju da grade okolo?

Nađoh najnovije fotke,

Tan2016-11-13_111920923_1.jpg

Tan2016-11-13_111917947_0.jpg

Tan2016-11-13_111937975_0.jpg

Tan2016-11-13_111941726_1.jpg

izvor: mondo.rs

ode Tucko... :sesir:

Zašto je sad fontana prioritet nad kružnim tokom i trgom ispred nbs?

Зато што је шминка испред функционалности и зато што желе после да се хвале "највећом фонтаном у историји Београда" и сл. паролама. Карло је на једној другој теми изнео јако конструктиван предлог покушаја размршивања чвора Славије са трокраком трамвајском раскрсницом и још пар радикалних решења. Ваљало би пренети га овде.

Мислим да нико није ни обраћао пажњу на тај "детаљ" колико је сама најава радова на Славији једнака најави саобраћајног колапса незамисливих размера.

Koliko ja znam, u tom delu postoji izlaz iz atomskog (ili običnog) skloništa u koje se ulazi u parku kod Tiršove, kod benzinske pumpe. Pretpostavljam da se o tome ne razmišlja previše, bar nigde ne pročitah da se spominje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416398#p416398:2h9chmyo je napisao(la):
Saobraćajna Kamera » Ned Nov 13, 2016 3:27 pm[/url]":2h9chmyo]Na stranu saobraćajno preuređenje Slavije: da li je ikada bilo glasa protiv ove sulude fontane?

Nesposobnost sadašnje gradske vlasti u vidu sprovođenja tendera je uslovila da podele posao na dva dela
fontana sada, a tender za ostatak sledeće godine.

Mada na stranu sve, zašto suluda fontana? Realno, Slavija je ubedljivo najružniji deo grada, sticajem istorijskih
okolnosti, imala je potencijala da bude možda i najlepši ali dogodio se II svetski rat.

Sve što odvraća pažnju barem malo na "lepotu" slavije, poput buduće fontane je dobrodošla.

Vrh