Stfe, ako prođe ovaj koncept rekonstrukcije to ne znači da treba dići ruke! Sve što sam hteo da kažem jeste da u vezi sa ovakvim stvarima kao što je rekonstrukcija Slavije, još uvek ne postoji dovoljan pritisak javnosti. Ali stvari se menjaju, i verujte mi da je danas mnogo bolje nego što je bilo pre 6-7 godina.
To je ono što sam rekao Vučku kada su branili platane na Bulevaru. Nisu odbranili drvored, ali se makar digla buka. Za razliku od Bulevara, drvoredi u Kralja Milana i Nemanjinoj su posečeni u tišini. Nakon Bulevara, svaki zvuk motorne testere u ovom gradu pravi mnogo veću buku, ljudi inspirišu jedne druge, vide da mogu da se bune oko nekih stvari, da bar vredi pokušati odbraniti park, izvor, drvo, parkić, stazu itd. Sloboda se ne daje, sloboda se osvaja.
I par strana ranije sam rekao - razlog za ovakav koncept rekonstrukcije Slavije se može svesti na tri slova - C, A i F. Kupljeno je 30 novih tramvaja koji ne mogu da idu preko Slavije, a da ne izazovu kolaps. Naši političari razmišljaju kratkoročno - činjenica da si kupio skupe tramvaja koji ne mogu da se kreću na pola linija je veoma loša po rejting. Uz to, baš za maler, ne mogu da idu na Voždovac, gde je na vlasti opozicija (i gde će uskoro opet biti izbora), i vrlo lako će neko reći - "ne date nam nove tramvaje jer nas kažnjavate što glasamo za ove druge". I onda se aktivira "panic button" - šta da radimo, šta da radimo?
OK, treba izmestiti šine na Slaviji kako bi Španac bezbolnije savladao kružni tok - konstatuju gradski čelnici. Ali ako se dva meseca bude rovarilo po Slaviji samo da bi se premestile šine, a sve ostalo ostane isto, ljudi će reći: "Đilas je pukao toliku lovu, a nije ništa uradio".
Onda se njima upali lampica - šta može na Slaviji da se uradi brzo, jednostavno i relativno jeftino, a da izgleda kao da se dosta toga promenilo? Jednostavno - podzemni prolazi i fontana u centru. Iskopaće jadnog Dimitrija, objasniće to humanim razlozima da je šteta da čovek počiva ispod točkova, a uostalom - ionako je bio komunista, a to je sada "out"
Onda ćeš lepo tu da posadiš fontanu - finu, veliku i šarenu, pešake ćeš da sprovedeš kroz zemlju, vozači se više neće nervirati zbog bakica na pešačkom - i ljudi će biti u fazonu da je sada "lepše nego što je bilo".
E sad - ono što je bitno - mislim i da su se sami gradski čelnici iznenađeni što su na konkurs pristigli radovi koji izlaze van zadatih uslova. Naravno, ti radovi nisu nagrađeni (jedan je doduše pojvaljen), ali lično mislim da je njihova funkcija sasvim druga i da je u tom smislu konkurs pametno iskorišćen - a to je da se javnosti nametne razmišljanje "outside the box". Otud i takva diskusija na javnoj raspravi (nisam bio, ali mogu da zamislim njen tok) i potreba gradskog arhitekte da se "opere" pred kolegama.
Iako verujem da će prevladati dnevno-politička pragmatičnost ("napravite fontanu jer za više nema"), činjenica je da će i posle toga ostati priča o Slaviji kakva bi mogla da bude. I kao što rekoh pre nekoliko strana, možda neki od radova sa ovog konkursa budu inspiracija nekoj budućoj generaciji arhitekata kada oni budu morali da osmisle novi izgled Trga (npr. kada se bude gradila druga linija metroa). Bože zdravlja, neki koji su učestvovali na ovom konkursu će imati priliku da učestvuju i na tom narednom i do tada još više razrade svoje ideje.