Šta je novo?

Treći bulevar ... propuštena šansa?

@dragan

Ne znam sta si hteo da kazes onim ponovljenim postom #15?

U postu pre toga sam napisao da po zvanicnim informacijama sa sajta Urbanistickog zavoda Beograda za deo Treceg bulevara na kome su recimo Meteor, ProCredit banka itd. (blok 65) jos uvek ne postoji regulacioni plan, sto znaci da se na tom prostoru gradi bez plana.

Ako gresim, molim za ispravku.

To je blok 40, a 65 je sa druge strane pruge.
Poenta posta je da se takvi objekti grade na osnovu 'građevinske dozvole', a
koje su izdate na osnovu važećih DUP-ova :

dupbl40be1.jpg

pun format : http://img156.imageshack.us/img156/7743/dupbl40be1.jpg

Thanx..

Znaci da se taj deo Treceg bulevara gradi na osnovu DUP-a iz 1989. godine kada na tom potesu nije ni postojala ulica.
SUPER i veliko BRAVO za Grad!!

^^U tom slucaju ne iznenadjuje da je spratnost limitirana na 1 ili 2 sprata. Nekako mi deluje neverovatno da je Grad mogao da napravi takav propust. Bolje je bilo, kao sto sam i pisao, da su lepo "konzervirali" lokaciju i ostavili je nekim boljim vremenima.

Sada moramo da cekamo buduce investitore da ispravljaju ucinjeno.

Nenad":6f2xzxm3 je napisao(la):
...Sada moramo da cekamo buduce investitore da ispravljaju ucinjeno.
Pa,na to pokušavam da ukažem : donešeni su takvi DUP-ovi prema kojima
su izgrađeni onakvi objekti, a spretni investitori su zauzeli odlične lokacije.

Kada je bilo rešeno da se 3.bul. spoji sa T.Bunarom, bilo je jasno da taj stari DUP
treba manjati, ali niko nije tražio izmenu - čak ni predsednik op.N.Bgd. i njegov op.Arhitekta.
Blok 40 je praktično ostao Privredna zona i sa druge strane pruge pored UMP-a.

Sad imamo objekte takve kakvi su i ne možemo kriviti investitore koji su iskoristili DUP.
Svako gleda da zaradi, pre ili kasnije, a ovde će biti zarade i već je ima.
Dugačak je spisak 'krivaca', ali po meni, najveću odgovornost snosi opština N.Bgd.

Ja relativno krivim investitore, ali vise one (Grad, Opstinu...) koji su jedini u mogucnosti da odredjuju uslove gradnje. Ponavljam: ne mogu da verujem da je Grad / Opstina sebi mogla da dozvoli takav propust, a da se u isto vreme busa u prsa kako je najperspektivnija opstina Srbije (pa cak i regiona).

Ali dobro, sada smo se valjda slozili "ko je kriv" pa bar po tom pitanju ne moramo vise da "ratujemo" :)

Nenad":3hd9n8qb je napisao(la):
...ne mogu da verujem da je Grad / Opstina sebi mogla da dozvoli takav propust, a ...
To je zato što 'prodaju' delove N.Bgd., tj. parcele u blokovima, bez jasne vizije o Centru.
Svi čekaju na strogi centar Grada na Savi, ali to je na dugačkom štapu.
Dotle je trebalo definisati nap. 'Širi strogi centar' u kojem ne bi bilo Privredne zone.

Opština N.Bgd. je lako mogla da izmeni DUP, tako što su trebale da budu veće parcele
kao za bl.41a i 41 prema Holidej In-u .... onda bi se javili ozbiljniji investitori.
Ovako na malim parcelama, mali investitori, mali objekti - bez obzira kako izgledaju.
A, sasvim isto ili još gore je preko puta Buvljaka . vidi se na onom planu predhodne strane.

Kriviti investitore? .. oni gledaju svoj interes, a najbolje je uradio 'Ford'.
Zauzeo plac do pruge, napravio prizeman objekat i kad ga jednog dana bude
rušio neće mnogo štetiti, kao da je gradio nap. 4 sprata. ... čista matematika. :)

Sto se tice 3. bulevara, posto ja navodno ovde stalno ponovljam isto, evo sad da kazem nesto sto sigurno do sada nisam rekao. U Zagrebu se naslo cak nekoliko "Avenija" koje bi se po raznim faktorima mogle uporediti sa 3. bulevaraom a pre bilo kakve izgradnje bile su manje i gore izgradjene nego 3. bulevar do 2000. godine. Naravno, ni tamo za silne parcele nije bilo odmah investitora koji bi zidali nebodere, ali je uredjena kvalitetna studija o potrebama za poslovni prostor i predocena kompaniji koja se bavi izgradnjom POSLOVNOG prostora koji onda prodaje i izdaje. Tako je nikao prvi neboder, a onda 2-3 godine nista, ostale parcele prazne, onda je medjutim nikao drugi, pa treci... Rezultat: reprezentativna ulica sa visokim zgradama.

Nenad":34l98b5v je napisao(la):
Thanx..

Znaci da se taj deo Treceg bulevara gradi na osnovu DUP-a iz 1989. godine kada na tom potesu nije ni postojala ulica.
SUPER i veliko BRAVO za Grad!!
skandal. divni ljudi, nema sta.

Tuga je jos veca, sto je citava aktivnost grada takva - travljava, bahata i promasena - od trotoara i ulica, preko Kalemegdana i ostalih istorijskih celina i fasada, to regulacionih i svih mogucih planova. Tako je to kad se ljudi vise ne salju na skolovanje u inostranstvo i ne trazi nicija pomoc, vec svi kao znaju sve najbolje.

Nenad":xeisgb4f je napisao(la):
Ja relativno krivim investitore, ali vise one (Grad, Opstinu...) koji su jedini u mogucnosti da odredjuju uslove gradnje. Ponavljam: ne mogu da verujem da je Grad / Opstina sebi mogla da dozvoli takav propust, a da se u isto vreme busa u prsa kako je najperspektivnija opstina Srbije (pa cak i regiona).

Ali dobro, sada smo se valjda slozili "ko je kriv" pa bar po tom pitanju ne moramo vise da "ratujemo" :)
Radi se o vrlo jednostavnoj stvari. Ja sam vec ukazao na to da ima indicija da ljudi u tim zavodima izradjuju razne planove za prostore na kojima nikada nisu bili i nisu obavesteni o njima. Osim 3. bulevara, dovoljno je samo pogledati kako su unakazili onih 8 (?) ogromnih parcela izmedju blokova - nikakav smisao se tu ne vidi, osim da se neko igrao crtanja.

od danas sam optimista što se tiče izgradnje u 3. bulevaru. Ako se nekome već sada isplati da izmesti ceo IMT da bi dobio jako atraktivnu parcelu, to će se desiti i sa ostalim prizemljušama na NBGD-u. Leteće napolje i mercedesov centar, i Uradi sam i sve zgrade u trećem bulevaru (sem Holidej in-a). One će tu ostati dok neko ne bude samo za lokaciju ponudio onoliko para koliko je potrebno da se na drugom mestu kupi plac, izgradi ceo objekat i nešto zaradi.

Važno je da nama polako raste standard, ovakav razvoj događaja ne mogu da spreče ni loši planovi ni loša uprava.
Dakle samo malo više optimizma, onih zgrada ćemo se sećati još samo na razglednicama :)

year: 2012
street: 3rd boulevard
zone: dense commercial
watered: yes
powered: yes
air pollution: low
water polution: low
land value: high :D

Gledao sam malo opet one sličice na temi o eksterijeru, o ruskim megalomanskim zgradama na Crvenom trgu.
Pošto u 3. bulevaru imamo (valjda blok 39) gde se nalazi fdu? Akademija Umetnosti? dok je ostatak tog ogromnog bloka koji se drugom stranom naslanja na autoput prazan.

Voleo bih da ceo blok bude nivelisan, popločan istim kockama kao u Knez Mihajlovoj a u njemu bile samo kulturne ustanove. Možda jedno pozorište, baletska škola, bioskop, nova zgrada arhiva Beograda, muzej Novog Beograda i Opera (pristao bih da se odreknem ušća ako će da smeste Operu u ovakav blok). I naravno, puno drveća.

Šta mislite o ovome?

Ceo blok je Javno zemljište, prema tome Mi određujemo šta će da se gradi. :)

Juce sam prolazio Trecim bulevarom, i uspeo sam iz kola da vidim da su okacili tablu sa projektom na MPC-ovom placu (onom u blizini Buvljaka). Da li bi neko ko zivi u blizini mogao da baci koju fotku? :)

^^ našao sam jednu fotku kada su blokovi bili skroz novi, bio sam šokiran kako je futuristički izgledalo :

2po40tx.png

Ma kada bi se primenjivao zakon da fasadu ne smes da menjas i da ne smes nista da dozidjujes, zastakljujes,...
svi bolokovi i sve zgrade bi bile fenomenalne.

Pogledajte kako je sve to fenomenalno izgledalo kada je izgradjeno i koliko god to ruzno izgledalo danas, sve te zgrade su jako lepog izgleda ali su ih sami stanari urnisali.

Ljudi su st***...
U mojoj zgradi svi zazidase terase,natrpase erkondisne i tako dalje.

Ау вучко, па на шта да се хладим на 45 степени, да упалим радијатор?

A koliko takvih dana ima?
http://www.climate-charts.com/Locations/y/YG13274.php#data
Klime, naročito split sistemi su apsolutno nepotrebni (osim za bolnice ili neke druge sisteme gde je neophodno održavati nisku temperaturu), i za to postoji više razloga, a to smo negde već na nekoj temi diskutovali. A ne bi bilo loše da se otvori tema posvećena samo tome.
Postoji hiljadu i jedan drugi način kako da se rashladiš, a plus su split sistemi nezdravi, jer vrte stalno isti vazduh, i onda doživiš šok kad izađeš napolje, ili uđeš unutra.
Klime na lomaču! (Da ne pričamo da previše energije troše, da vazduh u gradu samo dodatno zagrevaju, jer ako hlade unutra, greju napolju, itd. itd.)

Blokovi i danas super izgledaju, samo im fali malo sminke. Recimo, kada bi se i na Genexovoj kuli zabranilo susenje gaca i carapa na terasama, zgrada bi izgledala svetski bez mane.

@Ambassador
Meni licno ne prija temperatura preko 30 stepeni, i posto nije dokazano da su ljudi umrli od klime, vrlo cu je rado koristiti i dalje.

Vrh