ivan79
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 27.08.2024.
- Pohvaljen
- 219
Тако је какве су се кантурине возиле пре десетак година овакав превоз је супер а једина возила западне производње смо добијали из донација(једино солариси су изузетак).Ja ću izneti jedno nepopularno mišljenje. Voleo bih da su nam sva vozila zapadne proizvodnje što zbog kvaliteta izrade, što zbog lepog dizajna, međutim mora se priznati da to koliko znam nikad i nije bio slučaj u Beogradu. Uvek su kupovane skromnije varijante, jedina razlika je što smo nekad imali i svoju proizvodnju i što je bio moguć uvoz od zemalja istočnih Slovena. Svi ti autobusi koje imamo baziraju se zapravo na zapadnim motorima i šasijama. I kod Ikarbusa i kod Turaka i kod Kineza i kod Belorusa, ali je završna obrada lošija.
Meni je lično novi BMC u teget boji mnogo lep spolja, dinamičan je i skladan. Farovi u mraku odličnog oblika. Lepši je od mnogih drugih proizvođača sa istoka, nije prenatrpan i kičast što ume da bude problem sa autobusima sa istoka. Nedostaje mu samo beli displej da bude pravi šmeker. Unutra je svaki BMC previše siv i klot, pogotovo naš koji čak nema ni trčeći displej u prikolici ej.
Astra ima tradiciju i recimo je proizvela metro kompozicije za sistem u Bukureštu onda kada su svi drugi gradovi istočnog bloka kupovali Metrovagonmaš. Neverovatan presedan. Njihovi mi tramvaji nekako ne deluju "čvrsto i solidno" na prvi pogled. Dosta su i odignuti od tla što im daje neki zastareli izgled. Ali zaista ne znam kakvi su u eksploataciji. Sigurno su daleko više prilagođeni njihovim i našim neravnim i neobnovljenim prugama nego CAF. Ako ništa drugo, činjenica je da nam je fabrika bliže nego Bukureštu
Mislim da naš grad i nije dorastao dužim tramvajima. Zbog zavoja takvih kakvi su, zbog stajališta, zbog kretanja paralelno sa autobusima, paralelno sa svim drugim vidovima saobraćaja... I opet zbog svega nabrojanog spori su i ne privlače veliki broj putnika - na velikom delu mreže su praznjikavi. Brojanje saobraćaja je čini mi se utvrdilo da je iskorišćenost 10% (ili je možda to udeo tramvaja u ukupnom broju putnika). Jedino mesto gde se javlja problem sa kapacitetom je Bulevar. Ajde neka se i ne širi mreža odmah, neka prvi korak u unapređenju bude da svaka linija ima svoj kolosek na okretnici. Zamislite koliko bi samo to povećalo pouzdanost jer bi napokon postojao red vožnje... Za sada su nažalost odbojni svima.
@Užice Rumuni nemaju ovaj kratki tip u Bukureštu već u tim malim gradovima koje si pomenuo gde je promet putnika niži. U takvim gradovima kod nas su mahom već izbačeni zglobni autobusi negde pre 15 godina, a kamoli da imamo zglobni tramvaj![]()
Једноставно ми смо у топ 10 најсиромашнијих земаља Европе и није заочекивати да имамо неки екстра скуп возни парк ово је наша реалност једноставно а БМЦ-а има у још европских престоница