Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Iako ima izvesne vrednosti, ceo ovaj projekat je mogao i morao da bude još mnogo bolji. Ovo je sasvim posebno mesto u Beogradu. Predstavlja poslednju raspoloživu građevinsku lokaciju koja je na samom vrhu Kalemegdanskog grebena. Sa jedne strane teren pada ka Savi, sa druge ka Dunavu, a pravo je samo Kalemegdanska tvrđava, koja takođe nema visokih objekata. Ovo je poslednja lokacija na grebenu gde se može locirati zgrada ili trg. Pre ili kasnije će se napraviti tunel i ukinuti saobraćaj, jer niko normalan neće dozvoliti da glavna pešačka zona bude trajno razdvojena od Kalemegdana. Ako se već ide na zgradu, a ne na trg, onda je ovde trebalo napraviti zgradu koja je taman dovoljno visoka da joj vrh bude iznad okolnih zgrada, a onda je tu, na vrhu, pravo mesto za veliki, stepenasti, polukružni plato (ili niz uvučenih, otvorenih nivoa koji su deo zgrade), za restorane i ogroman gradski vidikovac. Pa bi blizu ušća, iznad same tvrđave, i na ivici starog dela grada, imali kombinaciju najvrednije lokacije i najvrednijeg vidika u Beogradu, sa više od 180 stepeni neometanog pogleda, koji se pri tome nalazi i na ključnom mestu glavne pešačke zone, i na samim na vratima Kalemegdanskog parka.

Iako je nešto od toga predviđeno i ovim projektom, mislim da je to moglo biti daleko, daleko bolje. Šta možete danas u Beogradu očekivati od investitora koji nije ničim ograničen, sem da napravi tržni centar, hotel ili "multifunkcionalnu" mašinu za pravljenje para? O ovako posebnim lokacijama se u normalnim zemljama brine sam grad i čitava javnost, ne stavljaju se na tržište, pa onda, ko poznaje odgovarajuće ljude, može da pravi šta mu padne na pamet. Još jedna tragično propuštena prilika, od svega par koje Beograd ima, da napravimo nešto što će se pamtiti, što će biti trajne vrednosti, lepo i upotrebljivo i daleko u budućnosti. A, koliko vidim, propustićemo ih sve. Ako se nešto brzo i radikalno ne promeni, ova generacija će se u istoriji Beograda trajno pamtiti samo po zlu. Praznih ili zapuštenih placeva ovakvog položaja i vrednosti više nikada neće biti. TU, na tako veličanstvenim mestima, praviti generičke, neinventivne, "multifunkcionalne poslovne komplekse" je pre svega kulturni, pa onda i urbanistički zločin.

KalPresekV.jpg
 
@Zuma

Ako je dilema o nameni(upotrebi) ove lokacije, onda je za to kasno. Ova lokacija je prodata pre mnogo godina, urbanisticki planovi je preporucuju za gradnju i duze, a sam projekat je star 10 godina. U sustini, za namenu ove parcele ili njenog dela je trebalo delati mnogo ranije, dok ima dobrih argumenata i za izgradjivanje ovog starogradskog bloka. Pre svega, blizina Kalemegdana, nedostatak komercijalnih sadrzaja u tom delu danasnjeg Kneza(ali, sutra mnogo sire pesacke zone), blizina Studentskog Trga, oblik parcele(nepovoljnost stanja gde taj blok izgradjuje 5 investitora) itd.

Sa druge strane, ja mislim da ce Beograd biti ok sa ovom zgradom. Ako sam prezalio "Tri Lista Duvana" kao simbol propustenih prilika, onda je za to ovaj projekat vrhunsko delo arhitekture. I sto se grebena tice isto, tolike nevidjeno dragocene lokacije da se eksploatisu po gradu, pa se niko ne cima da se na vreme zastite i iskoriste, poput, Kosancica i Terazijske terase. Sa druge strane, ovde imamo lokaciju koja jeste na vrhu grebena, ali nema nikakve spektakularne vizure osim ako ne dobije spratnost koja nije dozvoljena.

Hocu reci, da je sa ovim projektom Beograd i dobio nesto pristojno. Da u doba kolonizovane investitorske privrede i urbanizma, ovo i nije lose. Da Beograd i nije video, pogotovo ne u centru, nista mnogo bolje u mnogo godina. I konacno njena namena moze da se menja, pa danas shopping centar, sutra muzej :D :p (if you know what I mean ;) )
 
Izvor: Beobuild.rs

Dobre vesti iz Rajićeve

130511-RJV-01.jpg


U Rajićevoj ulici, izraelski investitori "Ashtrom International" i "Avital", naoružani jednom od najboljih neizgrađenih parcela u gradu predvideli su izgradnju multifunkcionalnog prostora sa ponudom kvalitetnih komercijalnih i hotelsko-poslovnih kapaciteta. Posle višegodišnje procedure za pribavljanje preko 40 različitih dozvola, a kasnije pogođen globalnom krizom i teškoćama sa finansiranjem, ovaj poznati projekat proveo je skoro deceniju u pripremama.

Celu vest mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://www.beobuild.rs/read.php/688.html
 
Definitivno i potvrdjen pocetak radova, u vesti mozete videti i po segmentima kvadrature
 
Sto znaci da su isplatili naslednike ajd da vidimo i to cudo ima da se uclanim u gradsku biblioteku ima odlicnu poziciju za slikanje, Samo mi i dalje nije jasan ovaj dio sto nadilazi postojece zgrade u pariskoj
 
direktor":3btn3pr3 je napisao(la):
Sto znaci da su isplatili naslednike ...
Odkud ti takav zaključak? Da je u pitanju bio "aranžman" te vrste, stari vlasnik bi odavno uzeo pare.

direktor":3btn3pr3 je napisao(la):
...Samo mi i dalje nije jasan ovaj dio sto nadilazi postojece zgrade u pariskoj

Pa grabež za svaki kvadrat, uzurpacija, nadziđivanje i zagrađivanje su glavni trend kod investitora u Beogradu.
 
Ovo će biti ili pun pogodak ili potpuna katastrofa sa estetske strane... Videćemo krajnji rezultat.
 
Sad tek vidim na da je hotel druga faza sto govori da se jos nisu dogovorili sa predratnim vlasnicima
 
Ne somi koci vlasnistvo nad zemljom ima americki drzvljanin srp porekla pa njega nemogu da vozaju ,ocigledno zato ce da rade iz dvije faze nadajuci se da ce dok izgrade tc irjesiti problem sa zemljom
 
Negativna strana ovog projekta će biti ogromna saobraćajna gužva u tom delu grada.

Ulaz u garažu će verovatno biti iz Uzun Mirkove a možda i iz Kralja Petra (ili barem izlaz) pa će ceo taj kvart biti pod opsadom, pritom treba dodati i gomilu taksista koji će da čekaju ispred ulaza i dodatno prave haos...

Pa me ne bi čudilo da dozvole kretanje za sva vozila u ulici Vase Čarapića i da time budemo korak dalje od širenja pešačke zone i izmeštanja trolejbuske okretnice... jer teško da će svi automobili moći da dođu do ovog TC samo iz Braće Jugovića i Pariske.

Pritom će ta garažna mesta verovatno biti besplatna pa će masu njih da ostavlja vozila u njima i ne plaća zonu (pošto nijedan TC nisam video da odmah prvi sat naplaćuju, a teško da baš svako ko dođe kolima u TC nešto i kupi, pa ni račun nije baš relevantan)... biće to vrlo zanimljivo...
 
Arhitektonski, ovaj projekat mogu da progutam (mada sam sumnjičav u vezi sa delom ka Pariskoj ulici), ali ne mogu nikako da svarim činjenicu da je neko dozvolio gradnju garaže za 500 automobila na tom mestu.
 
Sta su trbali da daju trznjak sa hotelom bez garaze ili sa 1000 mjesta , vidjecemo oce li uopste biti djela ka pariskoj ,i uopste gradnje
 
haha samo da ne ispale kao pre 6 godina kada je prvi put pocela gradnja :)
 
Пантограф":175ufp2x je napisao(la):
Arhitektonski, ovaj projekat mogu da progutam (mada sam sumnjičav u vezi sa delom ka Pariskoj ulici), ali ne mogu nikako da svarim činjenicu da je neko dozvolio gradnju garaže za 500 automobila na tom mestu.
Za poslovanje i trogvinu, cinimi se da ide na 70m2/1pm. Tako da to otprilike toliko dodje na tu kvadraturu.
 
Nesto mi nije sve sasvim proporcijalno tu gledajuci render i 3D animaciju.
Predstavljen je prilicno sirok plato ispred ulaza i prilicno prostran trzni centar unutra, mada parcela i nije bas toliko velika.
 
Izvor: novine 24 casa

U Rajićevoj niču hotel i tržni centar

Autor: R. Bulatović 12.09.2014. - 00:02 Komentara (0)

Radnici sa bagerima ponovo su se “uselili” na plac u Rajićevoj ulici kod Kalemegdana, pa će posle mnogo godina na ovoj ekskluzivnoj lokaciji umesto rupe nići dugo najavljivani šoping centar i hotel. Iako se zbog gradnje vode brojni sporovi, investitor je za “24 sata” juče potvrdio da su radovi nastavljeni.

KOMPLEKS - Dobili smo sve potrebne dozvole i finansijska sredstva i potvrđujemo da nastavljamo sa izgradnjom modernog hotela i tržnog centra “Rajićeva“ - kažu za “24 sata” u kompaniji ABD d.o.o., koja je investitor.

Šoping centar u Rajićevoj ulici, koja je najavljena kao “nova strana” Knez Mihailove, trebalo bi da bude završen početkom 2017.

- Sa 15.300 kvadrata za izdavanje, šoping centar će imati i tri podzemna nivoa za parkiranje sa oko 500 parking mesta i šest spratova prostora za iznajmljivanje sa više od 80 lokala. U kompleksu će biti i prodavnice koje će ponuditi vodeće brendove, kao i pažljivo odabrani restorani i kafići. Predvideli smo i lokale za velnes, supermarket, apoteke, banke, prodavnice kozmetike i kozmetičke salone - kaže investitor.

Poseban akcenat biće na trećem spratu šoping centra gde će posetioci moći ne samo da uživaju u hrani već i u pogledu na stari deo grada.


Konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje hotelsko-poslovnog centra raspisano je još 2000, od kada se najavljuje izgradnja ovog objekta. Međutim, radovi nikada nisu počeli zbog brojnih tužbi i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. U ovoj kompaniji juče su za “24 sata” kazali da je ABD pribavio sve potrebne dozvole i odobrenja za radove.


- Sproveli smo sve neophodne procedure kako bi sve aktivnosti bile u skladu sa zakonima Srbije - kaže investitor.

Uz to, dodaju, investitor je izmirio i sve obaveze prema vlastima, a investicija je vredna 100 miliona evra.
 
Ukoliko ekonomija ove tupave države ikada krene da se razvija nekim normalnim tempom, ovakvih objekata će biti građeno sve više (budući da, sticajem raznih istorijskih, ekonomskih, političkih i urbanističkih okolnosti, centar grada obiluje praznim i atraktivnim placevima).

No, bojim se da smo mi kao taoci naše višedecenijske bede, razvili stokholmski sindrom.
 
Sve mi se cii da ce mbasada Sad da uskoro uspori radove u raicevoj
dsc00945.jpg

dsc00946.jpg
 
Najviše od svega mi vizuelni utisak kvari ovaj krov prema Knez Mihajlovoj. Ne vidim da oni tu nešto dobijaju, a da ga nema dobio bi se jedan lep trgic na tom mestu.
 
Кров је заправо највећи визуелни квалитет иначе осредењег пројекта. А трг је ту свакако, било крова или не, с том разликом што ће и на самом крову бити јавни простор.

Хвала инвеститору што није био толико бахат и што ће формирати тај мали трг на крају Кнез Михаилове, кад већ град Београд није способан за то.

rajiceva03.jpg


rajiceva07.jpg


Ово и те како јесте трг, посебно за београдске, по том питању веома оскудне стандарде
 
Slazem se krov je najbolji deo projekta kao neki portal koji poziva da se udje i proseta u sklopu nadkrivene ulice posto je krov na velikoj visini. Dobro je sto investitor nije isao skroz do ulice vec uvucenim objektom i tim trgicem ispred prakticno vizuelno i prostorno pozvao ljude da borave tu i da udju unutra.
 
Nadam se da parkinf u sklopu tc rajićeva neće biti besplatan da stimuliše odlazak u grad kolima.
 
Vrh