Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Svaka cast na slikama korisnice Nurko :)). Upravo ono pravo slike objekta iz jedne lepse perspekitve. Cak sta vise dopada mi se iz ovih uglova!

[јун17]

Rajiceva by Polexia Nurkin, on Flickr

Хвала, хвала. Мене баш занима да ли ће приступ терасама бити слободан, то би лако могао постати најприступачнији одличан поглед на Београд...

Jel imas neko ruzičasti objektiv jer meni sve ovo u sustini u granicama odnosno na granici pristojnosti. ali i zato treba da nam ovo bude na nauk da nase arhitekte su jedan veliki FAIL i da sledeci put kad se budu zalili kako su zapostavljeni da ih svi kolektivno iskuliramo jer generalno nemaju pojima ali zato kad ti sloze pricu pomislis da je arhitekta svetskog ranga a dobijas budzevinu u granicama pristojnosti sto je nedovoljno pogotovo za ovu lokaciju , a i sve u Beogradu sto je fenomenalno izgradjeno projektovali su stranci i na to se u budućnosti treba usmeriti,

Nurko, zahvaljujuci tebi i tvojim slikama meni se TC dopada!

ja se zaista trudim da mi se dopadne, ali mi nikako ne ide

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=458381#p458381:16pifplq je napisao(la):
KartmenBG » 13 Jun 2017 10:07 pm[/url]":16pifplq]Jel imas neko ruzičasti objektiv jer meni sve ovo u sustini u granicama odnosno na granici pristojnosti. ali i zato treba da nam ovo bude na nauk da nase arhitekte su jedan veliki FAIL i da sledeci put kad se budu zalili kako su zapostavljeni da ih svi kolektivno iskuliramo jer generalno nemaju pojima ali zato kad ti sloze pricu pomislis da je arhitekta svetskog ranga a dobijas budzevinu u granicama pristojnosti sto je nedovoljno pogotovo za ovu lokaciju , a i sve u Beogradu sto je fenomenalno izgradjeno projektovali su stranci i na to se u budućnosti treba usmeriti,

U kom periodu? To mozda u poslednjih 20 godina.Beograd je bas jedinstven grad jer je do 2 svetskog rata bio podignut 95% od strane domacih arhitekata, a i nakon toga nije bilo mnogo drugacije. Cak i onih nekoliko izvodjackih projekata stranih arhitekata ( Palata Riuniuone, Podunavska banka...) su morali formalno biti potpisani od strane domacih arhitekata sa licencom ministarstva gradjevina.
Jedini znacajniji upliv stranaca kojima je bila dozvoljena slobodna delatnost je bila grupa ruskih arhitekata izbeglih iz Sovjetskog saveza.

Da budem iskren otisao sam iz BGD-a i Srbije jos 2005 i zadnja memorija na taj deo je katastrofalna! DA je mene neko pita ja bi mozda na toj lokaciji predlozio neki trg sa fontanom (ne muzickom)....ali to danas nije isplativo , ja sam se samo bojao da ne ispadne nesto kao onaj TC Cvetni iz Zagreba.

moment-lens-angle-of-view-wide-770.jpg

Simpaticno je sto ste se upecali na sirokougaone fotografije. Za nas koji posmatramo svet ljudskim ocima TC je i dalje velik, upadljiv i nesrazmeran mestu na kome se nalazi.

Заправо на фоткама то што даје широкоугаони објектив је и најгоре испало, он чини да су објекти у даљини још даљи а објекти у близини још ближи, па кад немаш ништа занимљиво близу јавља се та бескорисна празнина а зграда испадне ситна и далека. Оно што је на овим фоткама битно јесте задржано плаветнило неба и присуство облака, користио сам циркуларно поларизациони филтер испред објектива, али и он је недовољан да дочара стварну слику како је око заиста види (за разлику од објектива и камере очи увек виде боју и у најсветлијим и у најтамнијим деловима). Опет добар ефекат је и што је зграда у светлијем делу слике. Са широкоугаоним објективима равне линије су увек изобличене, види се и вињетирање, ма све што је лоше је од њих. Штета што више не излази Рефото часопис...

Na Nurkovim slikama mi se cini da je ona folija lepljena preko stakala mnogo vise dosla do izrazaja.
Da li si mozda pojacao kontrast ili obradjivao slike kojim slucajem?
Meni deluje lepse na tvojim slikama, a mozda je i do talenta fotografa :)

Обрада фотки је против моје фотографске религије, RAW фајл само благо доведем у ред. Него, то је управо ефекат "CPL" филтера испред објектива. Филтер се састоји од два поларизована стакла, једно је статично друго се окреће око центра. Његовим положајем се контролишу рефлексије, у крајњим положајима стакло је или потпуно прозирно или попут огледала. Исто би се десило да чекаш доба дана када сунце дође у одрећен угао спрам стакла. Овако за сваки кадар подесиш положај филтера у зависности који ефекат желиш да добијеш.

Aha koristio si polarizovani filter zato su boje izasle tako jasnije.
Da znas da sam se u pocetku istripovao da su zamenili foliju na staklima nekom drugom.

Nurko7000":fklz5bnc je napisao(la):
Обрада фотки је против моје фотографске религије, RAW фајл само благо доведем у ред.

AVE !!!! :)
Imam isti stav.
Deceniju vodim rasprave po tom pitanju...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Да, то фотошопирање је некако бљак, као кад лепиш фолије по стакленој фасади, изрезујеш плочице пратећи чудне линије па их лепиш по зидовима од гипс картона. Труд вредан дивљења, нарочито то инсистриање на детаљима, мука да се некако све уклопи, али ипак...

Nurko cini mi se kao da su ti podesavanja na Nikonu sa niskim kontrastom sto je sada postalo popularno. Cini mi se da su ti ranije fotografije bile sa izrazenijim kontrastom ili mozda gresim. Mada ti fotkas u RAW

Opet ovo nisu RAW slike već izvučeni jpeg iz RAW-a sa nekim sitnim podešavanjima koje je pomenuo Nurko. Ovde je polarizovani filter najviše izdejstvovao da slike izgledaju ovako.

Ту је још један проблем, по овако сунчаном дану небо је и поред CPL филтера пресветло, тј. бело и не разликују се облаци. Најбоље је додати неки равни градуални НД филтер испред објектива, који би затамнио небо а оставио свелтлије доње делове, али га немам. Те сам сликао за једну или две експозиције тамније, а пошто је оригинал RAW лако је посветлети сенке а да небо остане затамљено и плаво.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460340#p460340:hoxvpl6z je napisao(la):
direktor » Уто Јун 20, 2017 11:27 pm[/url]":hoxvpl6z]Zna se pise par postova gore

Hvala na odgovoru pronašao sam na temi Hoteli Beograda da se radi o franšizi Mama Shelter

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=464661#p464661:3ihyqpvg je napisao(la):
milos.tro » 10 Jul 2017 01:48 pm[/url]":3ihyqpvg]današnje fotke:
file.php

...

Senzori protiv krađe?
:D

Vrh