Nisam siguran da se ovo može desiti u nekoj normalnoj državi, ali kod nas očigledno jeste. Ovi su lepo i bez naročitog snebivanja izbušili arheološko nalazište svuda OKO svog placa. Prvo je prostor neposredno ispod nivoa poda Rimske dvorane u podrumu biblioteke grada pretvoren u švajcarski sir. A zatim su isto to uradili ispod svih okolnih ulica. Koliko se sećam njihov plac je pre gradnje tobože arheološki ispitan, mada duboko sumnjam koliko je u tadašnjoj atmosferi opšte korupcije i privatizacije po svaku cenu to kvalitetno urađeno, koliko je para i vremena arheolozma dato za istraživanje na tako velikoj površini (a verovatmno i sa usmenom preporukom da bi im "bolje bilo" da ne nađu ništa što se ne može odneti u muzej). Ali recimo da je sam plac u Rajićevoj ulici bar površno pogledan. Nažalost čak se ni to ne može reći za zemljište ispod kolovoza Knez Mihajlove i Kralja Petra. A pogledjate na šta to sada liči:
Prvih pet slika sam snimio 16. Januara, kad se još nisu previše ukopali, pa su bušili tek prvu grupu rupa, na prvom nivou.
12. Februar 2015. Ovde već vidite metalne držače u nivou rupa prvog reda (neposredno ispod cevi), a oni su prešli na bušenje nove grupe na nižem nivou.
20 Februar 2015. Pogledajte dubinu ovog čuda. Ako sam ja dobro shvatio šta se ovde događa, pošto ne žele da smanjuju fleksibilnost prostorija ukrućivanjem spoljašnjih zidova unutrašnjim pregradama ili posebnim ojačanjima, bez naročitih skrupula su za fiksiranje ovako visokih zidova iskoristili okolno zemljište, izvan granica svog placa. Naravno, ako su ova ukrućenja dugačka onoliko koliko pretpostavljam da jesu. U svakom slučaju to sad izgleda ovako:
Sa druge strane ovih cevi je Rimska dvorana. A vrlo slični ostaci svuda unaokolo.
Ispod ulice Kralja Petra će biti isto. Neki držači su postavljeni, neki će tek biti.
Ispod temelja obližnje zgrade takođe.