Šta je novo?

Taksi (Taxi) prevoz

Da mislio sam na tu najnizu klasu tj mini. A ovo vezano za klimu i mislim u tom periodu kad udare one vrucine jake , vise se preznojim u taksiju nego prevozom da idem :D Ali jbg svako ima neki izgovor, jedan kaze smeta mu klima , drugi kaze to je moja stvar dal cu da palim ili ne, treci kaze ja volim vrucinu itd.(Mada imao sam par puta situaciju i sa CarGo vozacima da nece da upale ali to je retkost bas).
 

Šta bi ovo jutros?
Da li je normalni taxi ili divljak?
Ovo je strašno, profesionalni vozač koji beži sa lica mesta zahteva najstrožu moguću kaznu propisanu zakonom! Kakav primer daje i šta da očekujemo od ostalih vozača u saobraćaju?
 
Kako vidim da si stručnjak... daj mi primer FAKTURE
Evo primera, dodjes kod mene u fabriku i narucis n broj nekih proizvoda, ja ti za to napravim profakturu i dogovorimo se o uslovima placanja, kad moja fabrika napravi te proizvode ja ti to lepo spakujem, napravim fakturu i isporucim ti, primer ispod fakture
13_xls-1596.jpg

Jedna faktura ide tebi, jedna faktura mom knjigovodji i jedna ostaje meni.

Knjigovodja ti vodi racuna o uplatama, proverava koje su fakture naplacene koje nisu i ...
Zasto je ovo bitno, ja sirovi materijal kupujem sa PDV-om (platim PDV za to), kad tebi prodam proizvode ti placas meni prozivode sa PDV-om a posle ti prodas kranjem kupcu isti taj proizvod sa PDV-om, da bi se meni PDV vratio a i tebi to mora da prodje legalne tokove, onda na kraju godine imas godisnji porez koji opet ima veze sa PDV-om i ... tu vec odosmo mnogo daleko.
 
Sada bukvalno svako vozilo ima stampac i moze da odstampa a4 format, samo naglasite da li ide na fizicko lice ili firmu..
Fakturu mozes da posaljes mail-om kao i fax-om ako ti vise odgovara. Nisam siguran koje godine al mislim da je od 2018te godine dozvoljeno pravljenje faktura bez pecata, pre je bilo ostampas fakturu udaris pecat, skeniras i posaljes.


Ako treba jos nesto da vam objasnim slobodno pitajte, nisam ekonomista al imam nekog znanja a i iskustva sa fakturama i procedurama :)
 
A da li je ovo faktura...
 

Prilozi

  • Screenshot_20220316-123847_Chrome.jpg
    Screenshot_20220316-123847_Chrome.jpg
    73,7 KB · Pregleda: 161
Zasto je ovo bitno, ja sirovi materijal kupujem sa PDV-om (platim PDV za to), kad tebi prodam proizvode ti placas meni prozivode sa PDV-om a posle ti prodas kranjem kupcu isti taj proizvod sa PDV-om, da bi se meni PDV vratio a i tebi to mora da prodje legalne tokove, onda na kraju godine imas godisnji porez koji opet ima veze sa PDV-om i ... tu vec odosmo mnogo daleko.
Kada nabavljas materijala to ti je ulazni PDV , a kada prodaješ izlazni PDV.
PDV se plaća svakog 15-og za prethodni mesec i iznosi se saldiraju (izlazni - ulazni = iznos koji plaćaš).
 
A da li je ovo faktura...
Jeste, dizajn fakture nije toliko bitan, nemas neki propis kako mora da izgleda, bitno je da imas broj fakture i naravno koliko je za naplatu, po tom broju knjigovodja unosi u njihov sistem i sredjuje ti knjige i sta vec (to vec nisam siguran kako i sta rade). Ali da, ovo je legitimna faktura.

Ako on ima na racunu novac od mene da sam mu uplatio nesto, a nema fakturu kod knjigovodje za to oni su u problemu. Ne mozes da imas vise novca nego sto treba da imas, to se smatra da si radio nesto na crno.
 
Poslednja izmena:
@BATICA evo ti jos jedan primer fakture, nis gazprom pumpa, ovo ti je isto legitimno, nemas onog standardnog fiskalnog racuna.
Screenshot 2022-03-16 at 20.45.37.png
 
""Odredbama člana 23. stav 2. Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik
RS", br. 84/2004, 86/2004 - ispr., 61/2005, 61/2007, 93/2012, 108/2013, 6/2014 -
usklađeni din. izn., 68/2014 - dr. zakon, 142/2014 i 5/2015 - usklađeni din. izn.),
bilo je propisano da se po posebnoj stopi PDV od 10% oporezuje promet usluga
smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima, kao i promet
usluga prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.""

Opet neka muljacina......od 15. oktobar. 2015 poreska stopa oporezivanja prevoza putnika je 10% !!?
Kako moze da bude na fakturi prikazano 20% ??!
 
Vrh