Šta je novo?

Svetska politika

Nikada mi nismo bili (potpuno) nezavisni i neutralni, čak ni za vreme tz "nesvrstanosti". Pitanje je samo kome se carstvu prikloniti.

To što je Kraljevina Jugoslavija potpisala pristupanje trojnok paktu bio je očajnički pokušaj očuvanja neutralnosti i same zemlje jer je podrazumevao da Jugoslavija neće vojno pomagati u sukobima, Hitler he neće koristiti za transport trupa, čak bi bila nagrađena izlaskom na more.

Pristupanje paktu je očuvanje neutralnosti?

Jugoslavija, koja je imala izlaz na more od svog osnivanja 1918. bi bila nagrađena izlaskom na more 1939?

Sta je resenje, na koji kontitent predlazes da izmestimo Srbiju?
Kao i uvek eurofanatici samo podrugljivo, bez mozga i bez ikakve zelje za diskusijom. Samo potvrdjuju ono sto je istorija toliko puta pokazala. Ono sto u vasoj svesti nedostaje je suverenitet. Sve posmatrate kroz perspektivu blokova, saveza, podele. Suverena drzava je za zapad misaona imenica. Izaziva strah i budi zelju da bude unistena i ponistena.
ali da se vratim na tvoje pitanje, odgovor je 42.

Jugoslavija, koja je imala izlaz na more od svog osnivanja 1918. bi bila nagrađena izlaskom na more 1939?
Pa da, to ti je iz istorije, nije moja interpretacija. Evo ti jedan izvor i citat samog Dragise Cvetkovica (barem se tako navodi, ne znam da li je i koliko tacan i precizan). Mozemo diskutovati o tome koliko to ima ili nema smisla, ali to je barem zvanicno bio rezon i motivacija nekih. Koliko je to bilo iskreno, detinjasto, proracunato, sa zadnjim namerama? To ne mozemo znati sigurno vec samo biti ubedjeni u jedno, drugo, trece.

"Mi smo sačuvali našu potpunu neutralnost i tako smo izbegli našoj zemlji strahote rata. Da li smo mogli očekivati nešto bolje? Pitanje se postavljalo da li će Hitler respektovati svoje obećanje. Ja sam uveren da bi ga respektovao. Ne iz prijateljskih razloga, niti pak usled specijalne predusretljivosti prema Jugoslaviji već iz prostog razloga što, jednom uvaljen u avanturu sa Rusijom, on ne bi imao ni vremena, ni interesa, ni želje, da napadne jednu zemlju čiji su ekonomski proizvodi bili za Rajh od prvenstvenog značaja. U stvari, ja bih mogao da se smatram zadovoljnim uslovima koje smo otrgli od Nemaca. Ali, ostaje gest prilaska Paktu, čisto formalni akt potpisa, koji je davao našoj zemlji spoljnu etiketu “ pripadnika“ Osovini, koji mi je bio odvratan i koji me je mučio. Na žalost, gest je bio neizbežan."

Kao i uvek eurofanatici samo podrugljivo, bez mozga i bez ikakve zelje za diskusijom. Samo potvrdjuju ono sto je istorija toliko puta pokazala. Ono sto u vasoj svesti nedostaje je suverenitet. Sve posmatrate kroz perspektivu blokova, saveza, podele. Suverena drzava je za zapad misaona imenica. Izaziva strah i budi zelju da bude unistena i ponistena.
ali da se vratim na tvoje pitanje, odgovor je 42.
Pa hajde da diskutujemo bez vredjanja i etiketiranja - ako to uopste umes? Ako ne, zaobidji me sa prozivkama na licnom nivou jer to govori o nedostatku bilo kakve argumentacije vec samo zelje da se nesto dokaze ili istera ili zastupa po svaku cenu. Za kakvu si ti to diskusiju kad postavis samo jedan link na youtube-a bez ikakvog komentara, pitanja, poente?

To je valjda ono - pametnom dosta, gde slavodobitno zatvaras svaku mogucu diskusiju. Pa neka ti bude, pobedio si i bas mi "odbrusio", svaka ti cast!

Mene licno ne impresionira niti Rusija niti zapad niti EU, vec gledam kako bi mi kao drzava mogli najbolje da prodjemo i izvucemo maksimum, uzimajuci u obzir trenutne okolnosti, bez neke salonske ideologije i uzvisenih ideja koje su u praksi neostvarive. Eto ta neutralnost - mislim da je to ideal kome se moze teziti ali je neostvariv za nas. Nit smo jaki, nit imamo poziciju nit imamo zastitu. To moze Svjacarska koja je vekovima gradila taj status koji joj je na kraju i medjunarodno priznat + geografska pozicija + zastita mocnih sila kojima odgovara tampon zona. Mi to ne mozemo jer je to vise po sistem videla zaba da se konj potkiva.

I nisam ni "vama" ni "vam", ma gde god bilo to gde bi voleo da me svrstas pa onda jos da prilepis pripadajuce etikete koje ocigledno imas u izobilju. To samo govori o tvojoj povrsnosti i potrebi da klasifikujes ljude odmah nemajuci pojma o njima.

Jugoslavija, koja je imala izlaz na more od svog osnivanja 1918. bi bila nagrađena izlaskom na more 1939?Propustion

Propustio sam i za izlazak na more da ti odgovorim tj navedem citat (iz istog izvora). Opet, nisam izmislio niti je moja interpretacija, to je izvor pa sad mozemo diskutovati da li je tacan, ako jeste zasto je bio taj rezon:

O samoj atmosferi u dvorcu Belvedere ali i značaju dokumenata koji su toga dana u njemu potpisani, dovoljno govori kratka beleška Paula Šmita, Hitlerovog tumača, koju je on sastavio tog dana u Beču. On zapisuje Hitlerovu izjavu Dragiši Cvetkoviću da “ … uopšte uzevši, dobijanje pristupa na Egejsko more svakako predstavlja najveći uspeh jugoslovenske spoljne politike, pa će ući u istoriju kao “Fereispruch“ o onome što je do danas predstavljalo velike poteškoće za koje nije bilo razumevanja, a što je bilo veoma mučno za Jugoslovene

Ono sto u vasoj svesti nedostaje je suverenitet.
Ako pažljivo pročitaš Zumine postove videćeš zašto je nemoguće biti poptuno suveren. I sada i u prošlosti i u budućnosti.
Ako si od nekog zavisan finasijski, od drugog energetski, od trećeg politički, ako ti je privreda povezana sa drugim privredama i trpi uticaje snažnijeg, o kakvoj suverenosti možemo da pričamo?
Ostaje samo pametno plivati i balansirati. E to, pametno je za diskusiju.

Ako pažljivo pročitaš Zumine postove videćeš zašto je nemoguće biti poptuno suveren. I sada i u prošlosti i u budućnosti.
Ako si od nekog zavisan finasijski, od drugog energetski, od trećeg politički, ako ti je privreda povezana sa drugim privredama i trpi uticaje snažnijeg, o kakvoj suverenosti možemo da pričamo?
Ostaje samo pametno plivati i balansirati. E to, pametno je za diskusiju.
Ako pazljivo posmatras u globalnom svetu je suverenitet ipak moguc. Jer jedno se zove saradnja u korist svih koji saradjuju, a drugo se zove ucena. To sto je USA napravio hegemoniju i pokusava da uceni svojom hegemonijom citav svet ne znaci da drugi nisu suvereni. Ne primer, Tramp je pokusao da uceni Kinu, ali je slomio zube o njih. Naravno da ce sa pozicije sile uvek pokusavati da ugnjetava druge i zadrzi svoju poziciju sile, ali kako vidimo ipak je na nekome slomio zube. E sad to sto je nas nasa bedna politike dovela do toga da mi nemamo vise ni suverenitet nad vazduhom koj disemo te reci da je Srbija Suverena drzava ispada oksimoron, je ipak posledica bedne politike, koja je narocito jadan postala poslednjih 14 godina. Protiv toga se treba boriti. To je nas cilj. Biti svoj na svome. Kolko je to izvodljivo i u kom trenutku ce se to ostvariti, je potpuno druga tema, ali cilj je uvek bio i uvek ce biti suverenitet, ali ne po cenu propasti naroda. Dakle upravo pametno plivanje i balansiranje, dok ne dostignemo snagu da drugi slome zube kad pokusaju da nas ucene. Da li je izvodljivo? U ovom trenutku definitivno ne. Ali kolo srece se okrece...

Pa da, to ti je iz istorije, nije moja interpretacija. Evo ti jedan izvor i citat samog Dragise Cvetkovica (barem se tako navodi, ne znam da li je i koliko tacan i precizan). Mozemo diskutovati o tome koliko to ima ili nema smisla, ali to je barem zvanicno bio rezon i motivacija nekih. Koliko je to bilo iskreno, detinjasto, proracunato, sa zadnjim namerama? To ne mozemo znati sigurno vec samo biti ubedjeni u jedno, drugo, trece.

Pa hajde da diskutujemo bez vredjanja i etiketiranja - ako to uopste umes? Ako ne, zaobidji me sa prozivkama na licnom nivou jer to govori o nedostatku bilo kakve argumentacije vec samo zelje da se nesto dokaze ili istera ili zastupa po svaku cenu. Za kakvu si ti to diskusiju kad postavis samo jedan link na youtube-a bez ikakvog komentara, pitanja, poente?

To je valjda ono - pametnom dosta, gde slavodobitno zatvaras svaku mogucu diskusiju. Pa neka ti bude, pobedio si i bas mi "odbrusio", svaka ti cast!

Mene licno ne impresionira niti Rusija niti zapad niti EU, vec gledam kako bi mi kao drzava mogli najbolje da prodjemo i izvucemo maksimum, uzimajuci u obzir trenutne okolnosti, bez neke salonske ideologije i uzvisenih ideja koje su u praksi neostvarive. Eto ta neutralnost - mislim da je to ideal kome se moze teziti ali je neostvariv za nas. Nit smo jaki, nit imamo poziciju nit imamo zastitu. To moze Svjacarska koja je vekovima gradila taj status koji joj je na kraju i medjunarodno priznat + geografska pozicija + zastita mocnih sila kojima odgovara tampon zona. Mi to ne mozemo jer je to vise po sistem videla zaba da se konj potkiva.

I nisam ni "vama" ni "vam", ma gde god bilo to gde bi voleo da me svrstas pa onda jos da prilepis pripadajuce etikete koje ocigledno imas u izobilju. To samo govori o tvojoj povrsnosti i potrebi da klasifikujes ljude odmah nemajuci pojma o njima.
Na tvoje podrugljivo pitanje na koj kontinent da nas preselim, si dobio odgovor po meri. Ako ti se ne svidja onda nauci da postavljas pitanja kako treba, a ne da lajes pa posle da kukas kako su svi zli i hoce da te etikatiraju. Ako nisi u stanju da shvatis poentu linka koj sam postavio onda ti ja tu ne mogu pomoci. Niti mogu niti me interesuje. Zaobilazim te i ti mene. Hvala na paznji...

Na tvoje podrugljivo pitanje na koj kontinent da nas preselim, si dobio odgovor po meri. Ako ti se ne svidja onda nauci da postavljas pitanja kako treba, a ne da lajes pa posle da kukas kako su svi zli i hoce da te etikatiraju. Ako nisi u stanju da shvatis poentu linka koj sam postavio onda ti ja tu ne mogu pomoci. Niti mogu niti me interesuje. Zaobilazim te i ti mene. Hvala na paznji...

Nisi se valjda iznervirao? Hvala puno na zaobilazenju :D

Najjaca nemacka stranka o upotrebi municije sa osiromasenim uranijumom u bombardovanju Srbije, sinhronizovano na srpski.

Možete vi diskutovati o suverenitetu koliko hoćete ali greška je gledati na taj fenomen binarno - ima ga ili nema...
Ispravnije bi bilo diskutovati koliko suvereniteta npr. Srbija uspeva da baštini na skali od 0 do 1.
Takođe, radi se o fenomenu koji kliza u vremanu... dinamičan je, pomera se gore ili dole, u zavisnosti od prilika i situacije.
Jedino tako diskusija ima smisla, inače džaba tupite tastature, ništa ne postižete...

A što se Srbije tiče, ja tvrdim da je U PROSEKU naša stopa suvereniteta veća od stope suvereniteta jedne Nemačke, odnosno da oscilira na skali sa vrednošću iznad Nemaca...
Jesmo li mi u polukolonijalnom statusu? Jesmo - ali Nemci su u kolonojalnom statusu, bez ono "polu".
Imaju li Nemci svoje "ja" u spoljnoj politici? Nemaju, slede diktakt bez milimetra odstupanja. Mi se ipak to malo još i kur...o sa imanjem sopstvenog mišljenja.
Sve u svemu, Nemci su na toj skali ispod nas... i sad će da plate cenu.

Nigde nisam napisao da je potpuno predavanje zapadu ono što će nas spasti. Podseticu te, kad pričamo o politici neutralnosti, da smo to sedenje na dve stolice probali i pred drugi svetski rat. I nije uspelo jer nekad ne možeš da budeš neutralan. Moraš da izaberes neku stranu. Mi nismo, probali s trojnim paktom, i onda ćorak. Sad bi hteli isto, i naravno da ne može jedna vojno slaba i ranjiva država bez zaštite neke velike sile da bude neutralna. Nije mi jasno kako to zamisljas da funkcioniše, ali realno, bez ideologije i teorije?
Nije ista situacija kao pred Drugi Svetski Rat. Tada je Hitlerova pretnja bila "ili pristupite Trojnom Paktu, ili ćemo vas okupirati, rasparčati i dati vlast svojim konjušarima da vam rade šta hoće". Da je Trojni Pakt ostao na snazi, verovatno ne bismo stradali više od Bugara ili Rumuna u tom ratu. NATO sa druge strane nama ne nudi apsolutno ništa u zamenu za potpuno potčinjavanje Srbije njegovoj interesnoj sferi, i to otvoreno kažu. Ovde sad nisu u pitanju ni ideologija ni naš slobodarski duh, mi čisto pragmatski gledano nemamo nijedan interes da budemo na strani sile koja ne želi da nas štiti, bili mi na njenoj strani ili ne.

Srbija na zapadu znači pobedu zapadne politike u Srbiji. Zapadna politika je nezavisno "Kosovo", nezavisna Vojvodina, nezavisni "Sandžak", nezavisna "Preševska Dolina", unitarna Bosna i Hercegovina, i to ostaje njihova politika koju će gurati, pa pristala Srbija ovog trena da uđe u NATO, objavi rat Rusiji i zabrani sve ruske medije ili ne.

Jedina održiva pozicija Srbije je apriori neutralnost prema svima, a sa kojom stranom ćemo biti u boljim odnosima treba zavisiti isključivo od njenog odnosa prema nama i našim nacionalnim interesima.

"Mi smo sačuvali našu potpunu neutralnost i tako smo izbegli našoj zemlji strahote rata. Da li smo mogli očekivati nešto bolje? Pitanje se postavljalo da li će Hitler respektovati svoje obećanje. Ja sam uveren da bi ga respektovao. Ne iz prijateljskih razloga, niti pak usled specijalne predusretljivosti prema Jugoslaviji već iz prostog razloga što, jednom uvaljen u avanturu sa Rusijom, on ne bi imao ni vremena, ni interesa, ni želje, da napadne jednu zemlju čiji su ekonomski proizvodi bili za Rajh od prvenstvenog značaja. U stvari, ja bih mogao da se smatram zadovoljnim uslovima koje smo otrgli od Nemaca. Ali, ostaje gest prilaska Paktu, čisto formalni akt potpisa, koji je davao našoj zemlji spoljnu etiketu “ pripadnika“ Osovini, koji mi je bio odvratan i koji me je mučio. Na žalost, gest je bio neizbežan."

Ovo bukvalno preslikano kao da je Vučić izgovorio u današnjoj situaciji. A Hitlerovo obećanje pristupa na Egejsko more kao i obećanja EU danas.

Ne zavistan Vracar i ne zavisna moja bivša prva mesna zajednica... U praksi ne zavisno i ne utralno a ovako mali i siromašni je Idealno za primenu stare izreke:
,, Na sirotinju i zec dize ku***. 🤣

Ovo bukvalno preslikano kao da je Vučić izgovorio u današnjoj situaciji. A Hitlerovo obećanje pristupa na Egejsko more kao i obećanja EU danas.
Pa eto, pitao si, preneo sam šta su tad bile izjave, razmišljanja, okolnosti. Verujem kao i uvek, lakše je kad posmatraš nešto sa vremenske distance nego kad se nađeš u nekoj situaciji, da izabereš najbolje rešenje.

Pa eto, pitao si, preneo sam šta su tad bile izjave, razmišljanja, okolnosti. Verujem kao i uvek, lakše je kad posmatraš nešto sa vremenske distance nego kad se nađeš u nekoj situaciji, da izabereš najbolje rešenje.

Razmišljanja onog ko je potpisao Banovinu Hrvatsku sa velikim delom teritorije gde su Srbi činili većinu, pritom bez Banovine Srbije i Banovine Slovenije u zemlji koja je nastala kao Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle, dao je veća prava Hrvatima nego ostalim konstitutivnim narodima. Tako je isto ovaj potpisao Briselski sporazum. Sličnosti sa današnjicom su prevelike.

Pa zapravo nije tako kako veliš. To što je Kraljevina Jugoslavija potpisala pristupanje trojnok paktu bio je očajnički pokušaj očuvanja neutralnosti i same zemlje jer je podrazumevao da Jugoslavija neće vojno pomagati u sukobima, Hitler he neće koristiti za transport trupa, čak bi bila nagrađena izlaskom na more. Naravno bilo je tu brdo dodatnih okolnosti koje su uticale kao kad ti neko prisloni pištolj na čelo, kao recimo gomila nemačke vojske u Bugarskoj a svi "saveznici" daleko, gledaju naravno sopstvene guzice. I u toj situaciji to je ličilo kao najmanje loše rešenje. Da ne pričam da su naši tadašnji političar živeli u iluziji da će moći da očuvaju i dalje dobre odnose sa Britanijom i ostalim saveznicima. Verovali ljudi u neutralnost. Onda su Britanci sve to raz***ali što je dalje uzrokovalo bombardovanje Beograda, kasnjje dolazak komunista na vlast itd.

To ti je primer pokušaja održavanja ravnoteže i neutralnosti koji nije uspeo jer je očito tas previše otišao na jednu stranu ali i zato što tadašnja država nije bila vojno jaka sila, nije očigledno imala ni dovoljno jaku unutrašnju zaštitu čim su britanci uspeli da organizuju ogromni prevrat, easne unutrasnje sukobe usled neprirodne unije zemalja itd.

Kaži mi konkretno kako bi ti u današnjem okruženju Srbije i rasporeda svetskih sila pokušao da održiš poziciju neutralnosti?

To je pogrešno predstavljanje prave prirode našeg pristupanja Trojnom paktu. Naravno da se Cvetković iz sve snage trudio da to predstavi kao više simboličan čin, "fomalizam" i "skoro neutralnost" bez stvarnih obaveza. Ali čak je i on morao da kaže:

"Ali, ostaje gest prilaska Paktu, čisto formalni akt potpisa, koji je davao našoj zemlji spoljnu etiketu “pripadnika“ Osovini, koji mi je bio odvratan i koji me je mučio. Na žalost, gest je bio neizbežan."

U stvarnosti je međutim pakt predviđao ekonomsku pomoć Jugoslavije Nemačkim ratnim naporima, snabdevanje pšenicom, hranom, industrijskim i vojnim proizvodima i svime što Nemačkoj za rat treba, a mi možemo da isporučimo. Šta misliš kako bi to shvatila druga zaraćena strana? Takođe, to da nema prolaska Nemačkih trupa kroz Jugoslaviju je takođe u suštini retorički trik, tj u praksi netačno. Ono što je ustvari potpisano je da nema prolaska Nemačkih trupa "bez saglasnosti Jugoslovenske vlade", što bi u sred rata, u uobičajenoj ratnoj praksi, Nemci uvek dobili bez protivljenja naše vlade. Ne misliš valjda da bi takva vojska stalno naokolo zaobilazila svog saveznika, ogromnu Jugoslaviju, u sred Evrope, da bi recimo došla do Grčke i do fronta? To je apsurdno i pomisliti. Jer em bi u ekonomskom smislu bili sastavni deo Nemačke ratne mašine, em bi Jugoslavija bila puna Nemačke armije, pa je "saglasnost naše vlade" čista formalnost, kao što je bilo i u svim drugim Evropskim zemljama koje su bile u okviru Nemačkog širenja, i takođe imale potpisane ugovore sa njima. Vremenom bi ugroženost Nemaca na frontovima rasla, pa bi bili još manje raspoloženi za neka izvoljevanja neke države koja je puna njihove vojske i ne može da kaže "ne". Na kraju bi prosto preuzeli i formalno upravljanje državom, kao u savezničkoj Italiji, i u drugim severnjačkim zemljama.

Pri svemu tome Amerikaci bi iz vazduha sravnili sa zemljom dobar deo Jugoslavije. I ovako su to donekle uradili sa Beogradom, a onako bi mi više ličili na Drezden posle rata. Onda bi posle rata bilo i teritorijalnih ustupaka saveznicima, kao u ratu poražena strana. Pa zatim, onda na kraju rata ne bilo jake i dobro obučene partizanske vojske koja je odmah posle toga, kao JNA, odbranila Jugoslaviju od Staljina. Da nije bilo te vojne sile, mi bi bili deo Varšavskog pakta, i cela istorija bi bila drugačija. Jugoslavije je zahvaljujući tome decenijama po razvijenosti i slobodama bila "Amerika" za ljude u SSSR-u i Varšavskom paktu.

Da smo ostali u trojom paktu, desilo bi se sve to. Pošto nismo, u ratovanju i odmazdama smo izgubili čitave generacije ljudi. Zemlja je opet razorena. Etnička slika je promenjena i na Kosovu i U Hrvatskoj i u Bosni, što i sada ima TRAJNE posledice. Demografski smo ugoženi. Itd, itd.

Iz ovoga je jasno da se svrstavanje UVEK SKUPO PLAĆA. Na drugi način ili u drugo vreme, ali račun za učestvovanje u tuđim sukobima se uvek na kraju ispostavi i bude jezivo veliki, ma koju sukobljenu stranu izabrali. Jedina nada je biti strogo neutralan. I jedino što sam čuo protiv takve politike je "da je to teško". Pa naravno da je teško i da treba vrdati i u nijansama se prilagođavati trenutnim okolnostima. Ali tome služe političari. Za to se godinama školuju, za to primaju platu, i imaju sve privilegije. To im je posao. Jeste teško, ali je sve drugo drastično gore.

Sve što je Ukrajina trebala da uradi je da ne prizna Majdanski puč Britanaca i Amerikanaca u sopstvenoj zemlji. Pogotovo što su oni sami na prethodnim izborima izabrali da budu neutralni. Da narod bude dovoljno politički svestan da se nalazi između dve velike sile, Rusije i Zapada, koje imaju svoje egzistencijalne interese, da izađe na ulice i vrati legalno izabranog predsednika. Imali su ogromnu državu, puno ljudi, ogromna prirodna bogatsva i veoma industrijski razvijeni istok zemlje. Da su ostali neutralni, tesno bi sarađivali i sa Evropskom Unijom i sa Rusijom, brzo postali član EU jer Rusi nisu imali ništa protiv toga sve dok nisu u NATO-u, pa bi sada sa Nemcima i Francuzima bukvalno upravljali sa celom EU kao jedna od svega tri najjače zemlje u EU. A evo koja je sada cena svrstavanja. Pitanje je da li i postojati kao nezavisna država. Slično je sa našim pridruživanjem Trojnom paktu koje bilo jasno biranje strane, i ODMAH je izazvalo reakciju drugog sukobljenog bloka.

Na razumem zato je tako teško shvatiti da su prednosti svrstavanja uvek prividne i privremene, da se na duže staze ovo UVEK dešava kad god postajete deo tuđih sukoba? Šta mi imamo sa time? Zašto da učestvujemo u agresijama jednih protiv drugih kad možemo sarađivati sa celim svetiom? Zašto naše opozicione partije to ne razumeju? Izgubiće izbore delom i zbog toga. Bili smo nesvrstani. I sada bi nam prostrli crveni tepih da se vratimo i ponovo preuzmemo maltene vodeću ulogu među Nesvrstanima, ili kako se god budu zvali ubuduće, kao jedini iz stare Evrope i jedan od osnivača, u jednoj takvoj idejnoj, virtuelnoj zajednici država.

IMG_4428r.jpg

Poslednja izmena:
Несврстани су наравно били сврстани. Продукт западних империја као брана од тадашње убрзане експанзије комунизма по целом свету.

Nehru i Naser bili produkt "zapadnih imperija"? Nevoljni produkt, možda. Ali obrnuto ne. Ni Zapadu ni Rusiji ne treba pripisivati veći uticaj i moć nego što stvarno imaju.

Ово је расправа на српском језику коју би требао да разумеш и не видим да сам игде написао да су Нехру и Насер = Несврстани, нити они могу бити дефинисани као личности и политички лидери тим једним спољнополитичким потезом.

То може али само у бајковитом свету имагинарне величине југо-срба и титоиста.

Историјски контекст и глобални вектори у том периоду, хронологија догађаја у иностранству и у Југославији недвосмислено упућују на тај закључак. Изнуђени и стратешки врло добар потез запада формирања бафер зоне у тренутку агресивне експанзије истока.

Пар детаља:

У тренутку формирања несврстаних СФРЈ и даље добија помоћ у храни и оружју од САД
А након формирања несврстаних креће и отварање кредитних линија па чак и давања бесповратних средстава Југославији од стране западних кредитора, америчких на првом месту.

Па ко хоће да верује у ту дупло невероватну бајку где Амери по први и последњи пут у својој историји кеширају потпуно суверену државу која јој притом "откида" још 100 потенцијалних вазала и ко хоће да верује да је у том свету могла да постоји суверена земља која у том тренутктку не може себе ни да прехрани а камоли да финанасира, нека изволи.

Ниво кафанско-славских прича типа 4. армија света и сличне глупости.

Nehru i Naser bili produkt "zapadnih imperija"? Nevoljni produkt, možda. Ali obrnuto ne. Ni Zapadu ni Rusiji ne treba pripisivati veći uticaj i moć nego što stvarno imaju.
Канализовање бивших колонија у западну економску сферу. Замисли да је био комунизам у Египту нпр.

Osnivači Nesvrstanih su bili Nehru (Indija), Naser (Egipat), Tito (Jugoslavija), Sukarno (Indonezija), Nkrumah (Gana). Sve te zemlje su imale tragično iskustvo sa zapadom i velikim silama uopšte, a svi ti lideri su u to vreme bili jaki i imali sigurne pozicije i u svojim zemljama i donekle u svetu. Motivacija za stvaranje pokreta Nesvrstanih je bila veoma stvarna i tragična istorija sopstvenih zemalja, užasi kolonijalne prošlosti kod nekih, ili drastična ekonomska eksploatacija od strane zapadnih zemalja, kao i zamor zbog života na samoj ivici opšteg nuklearnog rata i sveopšteg uništenja, gde je samo par srećnih slučajnosti sprečio da se to već nije desilo. To je bila motivacija za Nesvrstane, shvatanje da je neulazak u zaraćene saveze jedini put, a ne da su oni bili neke lutke čije konce vuče zapad. Najviše što se o zapadnom uticaju može reći je da nisu imali ništa protiv Nesvrstanih iz razloga koje si naveo. Ali to uopšte nije isto kao izjava da je Nesvrstani pokret bio "Продукт западних империја".

Dok je pomoć Jugoslaviji od strane USA posledica geografskog položaja Jugoslavije u sred Varšavskog pakta, u Evropi, i blizu Rusije. Ideja USA pomoći je bila da se pokaže kako će dobro da prođe svaka zemlja iz Varšavskog pakta koja se oslobodi SSSR-a, kao Jugoslavija, i bar počne da menja ortodoksni komunizam tog vremena u nešto drugo. To nikakve veze nema sa Nesvrstanima. Nismo dobijali pomoć zato što smo Nesvrstani, nego što smo se oduprli Staljinu u krizi 1948. i što zato predstavljamo ideološko propagandni primer za druge zemlje Varšavskog pakta. Sva ta USA pomoć je bila medijska operacija slabljenja SSSR-a i komunističke ideologije uopšte.

Poslednja izmena:
Несврстани су буквално бафер зона за ширење совјетског комунизма. Југославија је гледала да направи тржиште за своју лиценцну производњу западних производа.

Vrh