Jel ovo u maniru ovoga?
Sasvim moguće. Deluje kao plaćeni oglas od strane naše vlasti.
Ali ... mali problem je u tome što neutralna i ravnotežna pozicija u ovom trenutku zaista jeste najbolja spoljna politika koju sada možemo imati. Pa je upravo takva vrsta rizičnog igranja na žici nužna posledica, budući da nema ničega što na duže staze za nas nije još rizičnije. Posle svega, čitave naše nove i stare istorije, Evropa će nas svakako posmatrati ako ne baš kao otvorene neprijatelje, onda sigurno kao krajnje nepouzdan Evropski faktor koga treba oslabiti što više. Naime, oni zaista nikada ne mogu znati ko će sledeći kod nas biti na vlasti, kakvu će politiku taj voditi i kakvo će biti buduće rasploženje jednog bombardovanog naroda kome su upravo oni oteli deo teritorije. Pa što je Srbija slabija, to je za zapad manji dugoročni rizik. Uzevši u obzir njihova današnja geostrateška opredeljenja i buduće maltene trajno ratno stanje sa Rusijom i Kinom, upravo je TO je najrazumnija i najbolja politika prema Srbiji, naravno sa njihove tačke gledišta i današnje politike koju vode. Zbog toga ne očekujte zahvalnost ni u slučaju potpunog pokoravanje Srbije Zapadnoj Evropi. Tako da zaista ne vidim korist za nas od našeg namernog, mirnog i potčinjenog položaja Evropi. Jer mi time ništa bitno ne bi dobili, da ne spominjem sad druge razloge. Pa kad je već tako, a jeste tako, onda bar da se potrudimo da imamo otvorene opcije, a to je moguće samo neutralnošću i veštim balansiranjem između velikih sila. Ekonomska saradnja sa Evropom, svakako, i to što više, standardizacija takođe, ali Ne i politička unija.
Zato probajte da razdvojite KO kod nas vodi takvu politiku, KAKO je vodi (i verovatno zašto), od same politike. Šta treba raditi je sasvim različito od toga ko to danas sprovodi i kako. Ne nezavisno, ali različito. Video je verovatno propaganda, ali kad odstranimo preterivanja, ulizivanja, formulacije i stil? Ono što ostaje, suština, tj pohvala jednoj od mogućih spoljnih politika, da li je I TO pogrešno?
Stvar je u tome što naši političari nisu ni izdaleka vični da vešto vode politiku neutralnosti. Ni mnogo prekaljeniji igrači u današnjem svetu ne bi mogli da izbalansiraju sve okolnosti. A mi nemamo tih prekaljenih igrača na našoj političkoj sceni. Ako je to tako, a jeste tako, onda onda šta nam ostaje? Po mom mišljenju mi nemamo kapacitet ni znanje da održimo politiku neutralnosti osim deklarativno. A to nas vodi u još goru poziciju gde nas sve strane preziru i smatraju nepouzdanim partnerom. Što na kraju krajeva i jesmo. Koliko je to dobro možemo suditi po našoj trenutnoj poziciji i okolnostima i po našoj skorašnjoj istoriji.Sasvim moguće. Deluje kao plaćeni oglas od strane naše vlasti.
Ali ... mali problem je u tome što neutralna i ravnotežna pozicija u ovom trenutku zaista jeste najbolja spoljna politika koju sada možemo imati. Pa je upravo takva vrsta rizičnog igranja na žici nužna posledica, budući da nema ničega što na duže staze za nas nije još rizičnije. Posle svega, čitave naše nove i stare istorije, Evropa će nas svakako posmatrati ako ne baš kao otvorene neprijatelje, onda sigurno kao krajnje nepouzdan Evropski faktor koga treba oslabiti što više. Naime, oni zaista nikada ne mogu znati ko će sledeći kod nas biti na vlasti, kakvu će politiku taj voditi i kakvo će biti buduće rasploženje jednog bombardovanog naroda kome su upravo oni oteli deo teritorije. Pa što je Srbija slabija, to je za zapad manji dugoročni rizik. Uzevši u obzir njihova današnja geostrateška opredeljenja i buduće maltene trajno ratno stanje sa Rusijom i Kinom, upravo je TO je najrazumnija i najbolja politika prema Srbiji, naravno sa njihove tačke gledišta i današnje politike koju vode. Zbog toga ne očekujte zahvalnost ni u slučaju potpunog pokoravanja Srbije Zapadnoj Evropi i Americi. Tako da zaista ne vidim korist za nas od našeg namernog, mirnog i potčinjenog položaja Zapadu (a ni drugima). Jer mi time ništa bitno ne bi dobili, da ne spominjem sad druge razloge. Pa kad je već tako, a jeste tako, onda bar da se potrudimo da imamo otvorene opcije, a to je moguće samo neutralnošću i veštim balansiranjem između velikih sila. Ekonomska saradnja sa Evropom, svakako, i to što više, standardizacija takođe, ali NE i politička unija.
Zato probajte da razdvojite KO kod nas vodi takvu politiku, KAKO je vodi (i verovatno zašto), od same politike. Šta treba raditi je sasvim različito od toga ko to danas sprovodi i kako. Ne nezavisno, ali različito. Video je verovatno propaganda, ali kad odstranimo preterivanja, ulizivanja, formulacije i stil? Ono što ostaje, suština, tj pohvala jednoj od mogućih spoljnih politika, da li je I TO pogrešno?
Jbg, kada nema prava i pravde dešavaju se ovakve stvari. Ali, svi smo se navikli da više nepostoji i da je samo gola sila važna, a da pravo treba samo slabima. Neće multivitaminski svet rešiti to, dapače
Ne znam odakle da počnem Sve je tu pogrešno. Ti furaš taj narativ, ne uvažavaš druge činjenice, i ko sam ja da ti protivrečim. Kakvai crni virusi, epidemije i ostalo. Biološki zakoni ne mogu da se preslikavaju u geopolitici.Pogrešna postavka. Unipolarni svet SIGURNO kreira nepravde ovakve vrste. Multipolarni svet MOŽDA hoće, možda neće, a to zatim otvara i prostor da razne zemlje budu u različitoj situaciji. U unipolarnom svetu su svi u ISTOJ situaciji, SIGURNO. Postoji hegemon, a svi ostali slušaju, jer nema nikoga i ničega čega se on plaši.
Jasno je šta je bolje.
Da dodam da je multipolarnost ustvari i neka vrsta univerzalnog "životvornog" ( = kreativnog) prirodnog zakona jer važi i u ekonomiji, i u prirodi, i u sferi znanja, pa onda i u društvu. Nemoguće je imati ekonomsko tržište ako ne postoji konkurencija. U prirodnom eko sistemu nije moguće da ceo živi svet zavisi od samo jedne žive vrste. Pa ako se njoj nešto desi, svi propadaju. U sferi ideja, takođe. Svako nešto zna i razume, a nešto ne zna i ne razume. Onda ga neko drugi, sa drugačijim životnim iskustvom, ispravi i nauči. Nema ni znanja ni civilizacije bez mnogo različitih aktera koji se delom dopunjuju a delom takmiče. Nema života u prirodi. Nema biznisa i privrede bez takmičenja. Mi sami bi izumrli bezbroj puta do sada, ili tokom prve sledeće epidemije virusa, da naš prirodni imuni sistem već par miliona godina ne vodi bitku na život i smrt protiv bakterija i virusa, gde obe strane stalno evoluiraju UPRAVO ZBOG tog takmičenja, a za to je pretpostavka da aktera u nekom sistemu uvek ima više od jedan. Obična Korona bi nas sve sahranila da nema toga. Za sve mora da postoji konkurencija i alternativa. TO je ono što kreira i sam život i bilo koji drugi složeni sistem, društveni ili ekonomski, jer je upravo to bazični pokretački princip. Zato ni multipolarnost u međunarodnim odnosima nema alternativu.
Ne znam odakle da počnem Sve je tu pogrešno. Ti furaš taj narativ, ne uvažavaš druge činjenice, i ko sam ja da ti protivrečim. Kakvai crni virusi, epidemije i ostalo. Biološki zakoni ne mogu da se preslikavaju u geopolitici.
Pravednost i pravo? Sam si rekao milion puta, a ja sam sa tim saglasan, da u svetu različitih interesa, različitog stepena razvoja i geopolitičkih sukoba ne postoji pravo i pravednost. Barem u Evropi su vladali neki postulati praednosti i neki rudamenti međunarodnog prava (Helsinki, nepovredivost granica, i sl.) i onda je sve otišlo dođavola.
Ako pogledaš ljudsku istoriju videćeš svakakve primere:
Za vreme rimskog carstva je vladao unipolarni svet. Da li je bilo stabilno i da li je bio napredak? Jeste i nije i za kogakako. Ali u većini slučajeva bilo je
Grčke polise, primer multipolarnog sistema. Da li je bilo stabilno i da li je bio napredak? Jeste i nije. Ali u većini slučajeva bilo je,
Dva različita sistema isti razultat.
Znači.... izvuci sam zaključak
I još nešto, ne znam kakvu ti multišulti prizivaš kada se svet opet kreće ka podeli u dva bloka. A jedinu tvorevinu koja izgleda kao multipolarni projakat EU, napadaš iz sve snage.
Vršljaju po Srbiji.
![]()
Ruski obaveštajac uhapšen u Beogradu, pa pušten narednog dana
U Beogradu uhapšen pa pušten ruski ratni veteran Vjačeslav Kalininradar.nova.rs