Šta je novo?

Svetska politika

Nemačka nastavlja da se guši u demokratiji.

BSW.jpg

Jel ovo u maniru ovoga?

Sasvim moguće. Deluje kao plaćeni oglas od strane naše vlasti.

Ali ... mali problem je u tome što neutralna i ravnotežna pozicija u ovom trenutku zaista jeste najbolja spoljna politika koju sada možemo imati. Pa je upravo takva vrsta rizičnog igranja na žici nužna posledica, budući da nema ničega što na duže staze za nas nije još rizičnije. Posle svega, čitave naše nove i stare istorije, Evropa će nas svakako posmatrati ako ne baš kao otvorene neprijatelje, onda sigurno kao krajnje nepouzdan Evropski faktor koga treba oslabiti što više. Naime, oni zaista nikada ne mogu znati ko će sledeći kod nas biti na vlasti, kakvu će politiku taj voditi i kakvo će biti buduće rasploženje jednog bombardovanog naroda kome su upravo oni oteli deo teritorije. Pa što je Srbija slabija, to je za zapad manji dugoročni rizik. Uzevši u obzir njihova današnja geostrateška opredeljenja i buduće maltene trajno ratno stanje sa Rusijom i Kinom, upravo je TO je najrazumnija i najbolja politika prema Srbiji, naravno sa njihove tačke gledišta i današnje politike koju vode. Zbog toga ne očekujte zahvalnost ni u slučaju potpunog pokoravanja Srbije Zapadnoj Evropi i Americi. Tako da zaista ne vidim korist za nas od našeg namernog, mirnog i potčinjenog položaja Zapadu (a ni drugima). Jer mi time ništa bitno ne bi dobili, da ne spominjem sad druge razloge. Pa kad je već tako, a jeste tako, onda bar da se potrudimo da imamo otvorene opcije, a to je moguće samo neutralnošću i veštim balansiranjem između velikih sila. Ekonomska saradnja sa Evropom, svakako, i to što više, standardizacija takođe, ali NE i politička unija.

Zato probajte da razdvojite KO kod nas vodi takvu politiku, KAKO je vodi (i verovatno zašto), od same politike. Šta treba raditi je sasvim različito od toga ko to danas sprovodi i kako. Ne nezavisno, ali različito. Video je verovatno propaganda, ali kad odstranimo preterivanja, ulizivanja, formulacije i stil? Ono što ostaje, suština, tj pohvala jednoj od mogućih spoljnih politika, da li je I TO pogrešno?

Poslednja izmena:
Apsolutno ne želim da neke takve odluke, iz prethodne poruke, donešene u Briselu, ili recimo naredbe o raspodeli novca, ili spoljna politika, budu obavezne i za nas. Pa makar i ne dobijali novac (koga oni više i neće imati za deljenje, kao ranije).

Ako je Evropski trend onda novac nema veze, sa mobilizacijom. Te tako ako se nema kud što rece gsn Bora :
,,.... Rado ide Srbin u vojnike
Dva ga vuku, a trojica tuku
Neko, ipak, stražu čuva
Da nas vetar ne oduva
Ne vole nas Bugari, ni Austrougari
Mrze nas Japanci i Liliputanci... ,,

Kako bi je vređali oni koji joj se sad dive da je Srpkinja koja otkriva loše stvari koje Srbi rade ili su radili.

Tad bi im bila drugosrbijanka, autošovinista...

Užasan je svakako nacizam u Ukrajini, želim im da pobede to zlo kao samostalna i celovita država.

Marta ako nije na platnom spisku Putina ili nekog drugog bi svakako mogla doprineti da se stvori neka nova i bolja Ukrajina kao obrazovana žena.

Sama ističe da su nacisti ogromna manjina koja je agresivna i nameću se iako ih je jako malo.

Ali ... mali problem je u tome što neutralna i ravnotežna pozicija u ovom trenutku zaista jeste najbolja spoljna politika koju sada možemo imati. Pa je upravo takva vrsta rizičnog igranja na žici nužna posledica, budući da nema ničega što na duže staze za nas nije još rizičnije. Posle svega, čitave naše nove i stare istorije, Evropa će nas svakako posmatrati ako ne baš kao otvorene neprijatelje, onda sigurno kao krajnje nepouzdan Evropski faktor koga treba oslabiti što više. Naime, oni zaista nikada ne mogu znati ko će sledeći kod nas biti na vlasti, kakvu će politiku taj voditi i kakvo će biti buduće rasploženje jednog bombardovanog naroda kome su upravo oni oteli deo teritorije. Pa što je Srbija slabija, to je za zapad manji dugoročni rizik. Uzevši u obzir njihova današnja geostrateška opredeljenja i buduće maltene trajno ratno stanje sa Rusijom i Kinom, upravo je TO je najrazumnija i najbolja politika prema Srbiji, naravno sa njihove tačke gledišta i današnje politike koju vode. Zbog toga ne očekujte zahvalnost ni u slučaju potpunog pokoravanje Srbije Zapadnoj Evropi. Tako da zaista ne vidim korist za nas od našeg namernog, mirnog i potčinjenog položaja Evropi. Jer mi time ništa bitno ne bi dobili, da ne spominjem sad druge razloge. Pa kad je već tako, a jeste tako, onda bar da se potrudimo da imamo otvorene opcije, a to je moguće samo neutralnošću i veštim balansiranjem između velikih sila. Ekonomska saradnja sa Evropom, svakako, i to što više, standardizacija takođe, ali Ne i politička unija.

Zato probajte da razdvojite KO kod nas vodi takvu politiku, KAKO je vodi (i verovatno zašto), od same politike. Šta treba raditi je sasvim različito od toga ko to danas sprovodi i kako. Ne nezavisno, ali različito. Video je verovatno propaganda, ali kad odstranimo preterivanja, ulizivanja, formulacije i stil? Ono što ostaje, suština, tj pohvala jednoj od mogućih spoljnih politika, da li je I TO pogrešno?

Mislim da je nemoguće voditi neutralnu politku danas

Ali ... mali problem je u tome što neutralna i ravnotežna pozicija u ovom trenutku zaista jeste najbolja spoljna politika koju sada možemo imati. Pa je upravo takva vrsta rizičnog igranja na žici nužna posledica, budući da nema ničega što na duže staze za nas nije još rizičnije. Posle svega, čitave naše nove i stare istorije, Evropa će nas svakako posmatrati ako ne baš kao otvorene neprijatelje, onda sigurno kao krajnje nepouzdan Evropski faktor koga treba oslabiti što više. Naime, oni zaista nikada ne mogu znati ko će sledeći kod nas biti na vlasti, kakvu će politiku taj voditi i kakvo će biti buduće rasploženje jednog bombardovanog naroda kome su upravo oni oteli deo teritorije. Pa što je Srbija slabija, to je za zapad manji dugoročni rizik. Uzevši u obzir njihova današnja geostrateška opredeljenja i buduće maltene trajno ratno stanje sa Rusijom i Kinom, upravo je TO je najrazumnija i najbolja politika prema Srbiji, naravno sa njihove tačke gledišta i današnje politike koju vode. Zbog toga ne očekujte zahvalnost ni u slučaju potpunog pokoravanja Srbije Zapadnoj Evropi i Americi. Tako da zaista ne vidim korist za nas od našeg namernog, mirnog i potčinjenog položaja Zapadu (a ni drugima). Jer mi time ništa bitno ne bi dobili, da ne spominjem sad druge razloge. Pa kad je već tako, a jeste tako, onda bar da se potrudimo da imamo otvorene opcije, a to je moguće samo neutralnošću i veštim balansiranjem između velikih sila. Ekonomska saradnja sa Evropom, svakako, i to što više, standardizacija takođe, ali NE i politička unija.

Stvar je u tome što naši političari nisu ni izdaleka vični da vešto vode politiku neutralnosti. Ni mnogo prekaljeniji igrači u današnjem svetu ne bi mogli da izbalansiraju sve okolnosti. A mi nemamo tih prekaljenih igrača na našoj političkoj sceni. Ako je to tako, a jeste tako, onda onda šta nam ostaje? Po mom mišljenju mi nemamo kapacitet ni znanje da održimo politiku neutralnosti osim deklarativno. A to nas vodi u još goru poziciju gde nas sve strane preziru i smatraju nepouzdanim partnerom. Što na kraju krajeva i jesmo. Koliko je to dobro možemo suditi po našoj trenutnoj poziciji i okolnostima i po našoj skorašnjoj istoriji.

Hm, a šta bi to bilo bolje da SADA počnemo voditi drugačiju politiku? Dobili bi neke pare? Možda. Ali koliko bi ih ubuduće bilo uzeto na razne načine, direktno, kroz razne troškove koji bi se pojavili, ili kroz ekonomske zakonitosti jedinstvenog tržišta, ili u obliku gubljenja raznih mogućnosti prema drugim zemljama? I ne samo para.

Inače, u kakvom je stanju Evropa se lepo vidi po bukvalnom poniženju koji je upravo doživela.

Pre nekog vremena nadmeni Amerikanci bukvalno narede Holandskoj vladi da od Kineza oduzmu jednu njihovu firmu u Holandiji. Holanđani iskopaju neki opskurni zakon iz doba hladnog rata i najure celo rukovodstvo firme, stavljajući svoje ljude umesto Kineza. Tobože, firma nije formalno oduzeta, jedno što sad radi šta zapad hoće. Naravno, zaboravili su ili nisu znali da se deo proizvodnje te firme odvija u Kini. Kinezi polude i trenutno zabrane svako slanje robe svojoj bivšoj firmi. Na nesreću, ta firma sama proizvodi 40% energetskih čipova za automobile, što trenutno kreira krizu koja praktično zaustavlja čitavu automobilsku industriju Evrope. Amerikanci mudro ćute i "više se ne javljaju na telefon", a Holandska vlada sada mora da puzi pred Kinezima i da se izvinjava na svojim piratskim potezima: "Mea culpa, mea maxima culpa"

To su pravi odnosi snaga i upozorenje za budućnost.

Nexperia Crisis Ends in Humiliation for The Hague - China Wins, Netherlands Folds

Amerikanci jednim potezom uništavaju energetski sektor većeg broja Evropskih zemalja (pošto su prethodno digli u vazuh gasovod). Doneli neki zakon, i on onda nekako važi i predstavlja efektivnu zakonsku odredbu za ceo svet? Fascinatno je kako se države mogu navići na sve kad u toj meri postanu zavisne. U ne tako davno vreme ovakvi potezi neke države bi bili opravdani i po međunarodonim pravilima i tradiciji legalni povod za objavu rata, jer bukvalno predstavljaju napad na elementarne pretpostavke funkcionisanja privrede suverene države. A sada mogu samo da mole i traže "odlaganje":

" Ponizno Vas molimo da naši sopstveni zakoni u našoj zemlji važe još neko vreme. Samo još šest meseci? Mesec? Dve nedelje? "

Multipolarni svet ne može doći dovoljno brzo.

Komšije očajnički spasavaju rafinerije od američkih sankcija: Šta ako prestanu s radom?
Rumunija i Bugarska nalaze se u dramatičnoj trci s vremenom kako bi sprečile gašenje svojih ključnih rafinerija nafte, nakon što američke sankcije protiv njihovih ruskih vlasnika stupe na snagu kasnije ovog meseca.

Jbg, kada nema prava i pravde dešavaju se ovakve stvari. Ali, svi smo se navikli da više nepostoji i da je samo gola sila važna, a da pravo treba samo slabima. Neće multivitaminski svet rešiti to, dapače

Jbg, kada nema prava i pravde dešavaju se ovakve stvari. Ali, svi smo se navikli da više nepostoji i da je samo gola sila važna, a da pravo treba samo slabima. Neće multivitaminski svet rešiti to, dapače

Pogrešna postavka. Unipolarni svet SIGURNO kreira nepravde ovakve vrste. Multipolarni svet MOŽDA hoće, možda neće, a to zatim otvara i prostor da razne zemlje budu u različitoj situaciji. U unipolarnom svetu su svi u ISTOJ situaciji, SIGURNO. Postoji hegemon, a svi ostali slušaju, jer nema nikoga i ničega čega se on plaši.

Jasno je šta je bolje.

Da dodam da je multipolarnost ustvari i neka vrsta univerzalnog "životvornog" ( = kreativnog) prirodnog zakona jer važi i u ekonomiji, i u prirodi, i u sferi znanja, pa onda i u društvu. Nemoguće je imati ekonomsko tržište ako ne postoji konkurencija. U prirodnom eko sistemu nije moguće da ceo živi svet zavisi od samo jedne žive vrste. Pa ako se njoj nešto desi, svi propadaju. U sferi ideja, takođe. Svako nešto zna i razume, a nešto ne zna i ne razume. Onda ga neko drugi, sa drugačijim životnim iskustvom, ispravi i nauči. Nema ni znanja ni civilizacije bez mnogo različitih aktera koji se delom dopunjuju a delom takmiče. Nema života u prirodi. Nema biznisa i privrede bez takmičenja. Mi sami bi izumrli bezbroj puta do sada, ili tokom prve sledeće epidemije virusa, da naš prirodni imuni sistem već par miliona godina ne vodi bitku na život i smrt protiv bakterija i virusa, gde obe strane stalno evoluiraju UPRAVO ZBOG tog takmičenja, a za to je pretpostavka da aktera u nekom sistemu uvek ima više od jedan. Obična Korona bi nas sve sahranila da nema toga. Za sve mora da postoji konkurencija i alternativa. TO je ono što kreira i sam život i bilo koji drugi složeni sistem, društveni ili ekonomski, jer je upravo to bazični pokretački princip. Zato ni multipolarnost u međunarodnim odnosima nema alternativu.

Poslednja izmena:
Pogrešna postavka. Unipolarni svet SIGURNO kreira nepravde ovakve vrste. Multipolarni svet MOŽDA hoće, možda neće, a to zatim otvara i prostor da razne zemlje budu u različitoj situaciji. U unipolarnom svetu su svi u ISTOJ situaciji, SIGURNO. Postoji hegemon, a svi ostali slušaju, jer nema nikoga i ničega čega se on plaši.

Jasno je šta je bolje.

Da dodam da je multipolarnost ustvari i neka vrsta univerzalnog "životvornog" ( = kreativnog) prirodnog zakona jer važi i u ekonomiji, i u prirodi, i u sferi znanja, pa onda i u društvu. Nemoguće je imati ekonomsko tržište ako ne postoji konkurencija. U prirodnom eko sistemu nije moguće da ceo živi svet zavisi od samo jedne žive vrste. Pa ako se njoj nešto desi, svi propadaju. U sferi ideja, takođe. Svako nešto zna i razume, a nešto ne zna i ne razume. Onda ga neko drugi, sa drugačijim životnim iskustvom, ispravi i nauči. Nema ni znanja ni civilizacije bez mnogo različitih aktera koji se delom dopunjuju a delom takmiče. Nema života u prirodi. Nema biznisa i privrede bez takmičenja. Mi sami bi izumrli bezbroj puta do sada, ili tokom prve sledeće epidemije virusa, da naš prirodni imuni sistem već par miliona godina ne vodi bitku na život i smrt protiv bakterija i virusa, gde obe strane stalno evoluiraju UPRAVO ZBOG tog takmičenja, a za to je pretpostavka da aktera u nekom sistemu uvek ima više od jedan. Obična Korona bi nas sve sahranila da nema toga. Za sve mora da postoji konkurencija i alternativa. TO je ono što kreira i sam život i bilo koji drugi složeni sistem, društveni ili ekonomski, jer je upravo to bazični pokretački princip. Zato ni multipolarnost u međunarodnim odnosima nema alternativu.
Ne znam odakle da počnem Sve je tu pogrešno. Ti furaš taj narativ, ne uvažavaš druge činjenice, i ko sam ja da ti protivrečim. Kakvai crni virusi, epidemije i ostalo. Biološki zakoni ne mogu da se preslikavaju u geopolitici.
Pravednost i pravo? Sam si rekao milion puta, a ja sam sa tim saglasan, da u svetu različitih interesa, različitog stepena razvoja i geopolitičkih sukoba ne postoji pravo i pravednost. Barem u Evropi su vladali neki postulati praednosti i neki rudamenti međunarodnog prava (Helsinki, nepovredivost granica, i sl.) i onda je sve otišlo dođavola.

Ako pogledaš ljudsku istoriju videćeš svakakve primere:
Za vreme rimskog carstva je vladao unipolarni svet. Da li je bilo stabilno i da li je bio napredak? Jeste i nije i za kogakako. Ali u većini slučajeva bilo je
Grčke polise, primer multipolarnog sistema. Da li je bilo stabilno i da li je bio napredak? Jeste i nije. Ali u većini slučajeva bilo je,
Dva različita sistema isti razultat.
Znači.... izvuci sam zaključak

I još nešto, ne znam kakvu ti multišulti prizivaš kada se svet opet kreće ka podeli u dva bloka. A jedinu tvorevinu koja izgleda kao multipolarni projakat EU, napadaš iz sve snage.

Шта ти то значи? Одједном верујеш служби Србије која одједном ради свој посао?

Ne znam odakle da počnem Sve je tu pogrešno. Ti furaš taj narativ, ne uvažavaš druge činjenice, i ko sam ja da ti protivrečim. Kakvai crni virusi, epidemije i ostalo. Biološki zakoni ne mogu da se preslikavaju u geopolitici.
Pravednost i pravo? Sam si rekao milion puta, a ja sam sa tim saglasan, da u svetu različitih interesa, različitog stepena razvoja i geopolitičkih sukoba ne postoji pravo i pravednost. Barem u Evropi su vladali neki postulati praednosti i neki rudamenti međunarodnog prava (Helsinki, nepovredivost granica, i sl.) i onda je sve otišlo dođavola.

Ako pogledaš ljudsku istoriju videćeš svakakve primere:
Za vreme rimskog carstva je vladao unipolarni svet. Da li je bilo stabilno i da li je bio napredak? Jeste i nije i za kogakako. Ali u većini slučajeva bilo je
Grčke polise, primer multipolarnog sistema. Da li je bilo stabilno i da li je bio napredak? Jeste i nije. Ali u većini slučajeva bilo je,
Dva različita sistema isti razultat.
Znači.... izvuci sam zaključak

I još nešto, ne znam kakvu ti multišulti prizivaš kada se svet opet kreće ka podeli u dva bloka. A jedinu tvorevinu koja izgleda kao multipolarni projakat EU, napadaš iz sve snage.

Rimsko carstvo je čitavo svoje postojanje provelo ratujući sa nekim, pa se teško može reči da bilo samo na svetu. Propali su baš onda kad su previše dugo bili previše jaki, pa su upali u interne sukobe i dekadenciju. Grčki polisi su stalno ratovali međusobno pa su ipak kreirali idejnu osnovu čitave zapadne civilizacije. Nema smisla o ovome detaljnije pričati jer bi upali u ozbiljnu filozofiju. Da bi se to izbeglo, redukovao sam stvari do same suštine koju je ipak lako moguće shvatiti: samo takmičenje i konkurencija više aktera stvara nove vrednosti, omogućuje adaptaciju i dugoročni opstanak. Biološki zakoni na tako osnovnim planu mogu da se preslikavaju na društvo, pa i na fiziku, jer to sve jedno isto, bitne razlike nema. Sve su to "složeni sistemi" u matematičkom smislu tog pojma, a oni imaju svoje fundamentalne karakteristike koje ne zavise od toga kakav je sistem i od čega je sastavljen. Ono što važi za opstanak u prirodi, ili na nekom tržištu, važi i u društvu.

Теорија система

Теорија система је интердисциплинарна научна област која проучава природу комплексних система у природи, друштву и науци. Прецизније, теорија система је оквир који се користи за анализирање и (ли) описивање било које групе објеката који раде у садејству како би произвели неки резултат. То може да буде један организам, било каква организација или друштво, или електромеханички или информациони артефакт. Теорија система је настала у биологији током двадесетих година двадесетог века, из потребе да се објасни међуповезаност организама у екосистемима. Као техничка и општа академска област, углавном се односи на науку о системима која је потекла од Берталанфијеве Опште теорије система. Маргарет Мид и Грегори Бејтсон су развили међудисциплинарност теорије система.

Vršljaju po Srbiji.

Zašto samo oni? Zašto da opet izdvajamo samo jednu stranu? Beograd je međunarodna prestonica tajnih i javnih agenata. Ima ih toliko da se lopatama mogu skupljati. Gde god postoji otvoren put prema svim svetskim silama, svim zemljama, svim politikama i svim idejama, tamo su oni. Čitave armije njih.

Inače, to me uvek potseti na čuvenu "političku" uvodnu sekvencu filma Kazablanka. Danas je Beograd nekadašnja Kazablanka. Imamo i izbeglice, i agente, i Nemce i Francuze, i begunce, i one očajne.

"With the coming of the second world war many eyes in imprisoned Europe turned hopefully or desperately toward the freedom of the Americas. Lisbon became the great embarkation point but not everybody could get to Lisbon directly, and so a tortuous roundabout Refugee Trail sprang up ..."

Poslednja izmena:
Vrh