Šta je novo?

Svetska politika

Ne podržavam diktatorske režime nego je najzad ozbiljno počelo da mi ide na živce da 90% Srba nije u stanju da razdvoji navijanje od objektivne vesti kakva ona stvarno jeste. Da nisu u stanju da razdvoje svoje vrednosne sudove o celini neke pojave od objektivne procene značaja pojedinih delova te pojave. Da im se "proces razmišljanja" svodi na to da prvo izaberu tim za koji navijaju, ili "dobre i loše momke", ili omiljenu ideologiju, a zatim sve ostale njihove "presude", aktivnosti i stavovi automatski slede samo iz toga. Zato nam ide ovako kako nam ide. Analitičko i neutralno razmišljanje je uglavnom jednako nuli. Stvarno bih voleo da ako eksplicitno ne napišem šta JA mislim o nečemu, da ljudi ne pokušavaju da izvlače moje mišljenje iz ko zna čega drugog. Vest je vest. PARCIJALNI opis onoga što se desilo, što je opet deo neke mnogo veće celine. Neka zanimljivost ili neobičnost koja je dovoljno retka da se isplati izdvojiti je. Nekad ide u korist jedne strane , nekad druge. Ništa više. Ako ne napišem vrednosni sud, onda ga nema, i JA nisam NIŠTA rekao O TOME.

U konkretnom slučaju, ako je i to potrebno crtati, rekao sam da su istorijski tokovi pokazali da je Kim Džong Un ispao sposobniji i pametniji nego što su mnogi od nas, uklučujući i mene, mislili da jeste. Nisam rekao ništa više od toga. Ni da je Severna Koreja divno mesto za život, ni kakve su DRUGE karakteristike Kim Džong Un-a, a još najmanje da se divim diktatorima. Uključujući Putina, Kineskog Sija i Američkog Trampa. Našu sudbinu određuju objektivni odnosi snaga raznih sila u svetu, real politika, a ne da li se nekome od vas dopada ovo ili ono, a još manje ogroman prtljag idiotskih ideoloških budalaština koje su nam vremenom nametnuli jedni ili drugi, a koje DANAS ne bi izdržale ni najpovršniju političku analizu. Ovo nije fudbalska utakmica sa navijanjem za bilo koga, nego stvarni svet.

Brale, ti si pre 3 godine nazivao desničarem i Trampovcem svakoga ko je mislio osetno drugačije nego ti. Nemoj da misliš da sam ti zaboravio to, a imam negde i linkove ka tim postovima a ako treba, mogu ih lako opet naći. Tako da nemoj ti nekome da pričaš o biranju strana i navijanju, jer si se pokazao na tom polju više puta.

I nemoj da se foliraš i kriješ iza te neke šarene laže da ti samo prenosiš vesti. Odavno si ti prešao iz domena čistog prenošenja vesti u domen navijanja, pa i opsesije. Misliš da si mnogo pametan a svi oko tebe glupi pa sad prosipaš jadnu priču kako samo prenosiš vesti i daješ analizu, a iz aviona se vidi da navijaš, fantaziraš i širiš razne propagande. Nemoj da se foliraš, providno je.

Znači čovek nije neutralan ako uvek kaže da je odgovor na 1+1 broj 2 budući da ne spominje i druge brojeve, 1, 3, 4, 5 ... ?
Užasna jednostranost, zaista. Gde nestade ravnopravnost brojeva?

Interesantan panel 3 bivša ambasadora na stanje zapadne diplomatije:

Sa Istog kanala osvrt na posledice dešavanja kod nas (promocija knjige na tu temu)

Severna Koreja - totalno nebitna država, tamni vijalet i privezak Kine gde stanovništvo malo malo pa gladuje. Nema se šta diviti Kinovima, napravili su distpijsko, orvelovsko društvo, komunističku dinastiju gde je proveden uspešan ekperiment pranje mozgova celom jednom narodu. Jedino njihovo "dostignuće" je što im je dopušteno da razviju nuklearno oružje (najveća odgovornost leži na Kini koja je to mogla da spreči da je htela) s kojim ucenjuje J Koreju i Japan, dve države koje su doprineli svetu i civilizacijskom razvoju sa svojim inovacijama, tehnološkom i naučnom razvoju, dostičnućima na mnogim poljima.

argn80b.jpg

Severna Koreja - totalno nebitna država, tamni vijalet i privezak Kine gde stanovništvo malo malo pa gladuje. Nema se šta diviti Kinovima, napravili su distpijsko, orvelovsko društvo, komunističku dinastiju gde je proveden uspešan ekperiment pranje mozgova celom jednom narodu. Jedino njihovo "dostignuće" je što im je dopušteno da razviju nuklearno oružje (najveća odgovornost leži na Kini koja je to mogla da spreči da je htela) s kojim ucenjuje J Koreju i Japan, dve države koje su doprineli svetu i civilizacijskom razvoju sa svojim inovacijama, tehnološkom i naučnom razvoju, dostičnućima na mnogim poljima.

Divan primer razloga za moju prethodnu primedbu o tome da su kod nas navijanje, tribalizam, ideološke naočari i emocije previše često zamena za stvarnu analizu. Nije zadatak političkog komentatora da se nekome divi ili ne, da ga voli ili da ga mrzi. To čitaoci treba sami da zaključe posle čitanja mnogo takvih komentara. Zadatak je analitički i objektivan opis stanja vezan za aktuelnu temu, a to je obično samo vrlo mali deo veće celine, jer bi ti napisi inače bile cele knjige. Kakvi su koji delimični aspekti neke pojave ili stanja, i kakve to posledice može imati po odnose u svetu? Niko ovde nema nameru da živi u Severnoj Koreji, a mi tom narodu ionako ne možemo ni da pomognemo ni da odmognemao. Ali nije tačno da je Sevrena Koreja "totalno nebitna država". Tako je bilo do sada, ali više nije. Fokus sveta se iz Evrope premešta na Daleki istok, a tu se od sada sa Severnom Korejom mora računati iz razloga koje sam naveo. Bez obzira kako žive njeni građani, jer je to nepovezano sa trenutnom temom. Pa i to pod uslovom da su naše pretpostavke o tome uopšte i dalje tačne, naravno, iako to nema nikakve veze sa razlogom njenog pominjanja u kontekstu svetske geopolitike i njenog značaja za Srbiju.

Poslednja izmena:
Divan primer razloga za moju prethodnu primedbu o tome da su kod nas navijanje, tribalizam, ideološke naočari i emocije previše često zamena za stvarnu analizu. Nije zadatak političkog komentatora da se nekome divi ili ne, da ga voli ili da ga mrzi.
Podelio si mi epitete onako iz ruke. Nisam ja politički analitičar, a verovatno nisi ni ti. Mora da priznam da ne razumem tvoju logiku 1+1 =3.
Ono štoja razumem je da je današnja politika stvar percepcije, a ne stvarnog stanja. Do toga su dovele društvene mreže i širenje interneta. A jedna od tih percepcija je divljenje autoraktima. Smatram da je to OPASNO. Opasno je zato što ako se podržavaju diktatori i apsolutisti po svetu, kako su oni dobri, jaki itd, onda će se tražiti da se nekoi takav pojavi i u svojoj državi. I da može da radi šta hoće. Ako je dozvoljeno Trampu, Kimu, Ksiju, Putinu, Maduru zašto ne bi bilo dozvoljeno na pr Vučiću?
Ja krećem od druge premise - kako je narodu u dotičnoj državi. Kako on živi? Da li je srećan? da li je slobodan? da li može da se školuje, živi pristojan život, može slobdno da govori? Briga me što država ima nuklearne bombe i lider bilda svoju stomačinu ako ja i moja deca živimo kao skotovi. A i proed sve propagande zna se kako se živi u S Koreji.
Da li želimo tako da živimo? ili da kao u Kini radimo po 12 sati, ili da kao u Nebraski živimo po trajlerima. I da budemo besni na sve samo ne na najodgovornije

Da zaključim - Severna Koreja nema veliki globalni značaj. Ograničena je voljom Kine i sada možda i Rusije. Ali je opasna po svoje susede i treba stalno ida sestiče kao negativni primer.

Ne, ne treba stalno da se ističe kao negativni primer jer je to propaganda, a ne analiza i veran prikaz situacije.

Ali dobro, hajdemo iz početka.

Zašto mi ovde pišemo? Ja pretpostavljam pre svega zato što želimo da znamo šta se stvarno oko nas dešava, ne šta nam mediji serviraju nego šta je stvarno, da bi na osnovu toga mogli da formiramo razumne lične prepostavke o tome kako će to uticati na naš život i život onih od kojih na razne načine zavisimo.

Od čega zavisi šta se dešava? SAMO od odnosa snaga. ZA TO nije bitno ko je "dobar" a ko je "loš", gde vlada demokratija a gde ne. Niti kako živi neki narod u svetu, uključujući ti i nas same. Ako želimo predviđanje, moramo znati ko je koliko jak (jak na razne načine, ali da ne komplikujem). Kad su nacisti 1941. pregazili Jugoslaviju za šest dana to nije bilo zato što su bili dobri ili loši momci, nego zato što su bili jači. Mi smo očigledno bili bolji od njih u nekom tvom "opšte etičkom smislu", pa nam to ipak nije nimalo pomoglo.

Zbog toga, kad neko kaže da su Tramp, Kim, Ksi, Putin ili Madur U NEČEMU bili u pravu, sada ili ranije, to ne znači da im se divi. To prosto znači da tako stoje stvari u toj uskoj oblasti o kojoj se trenutno priča. To je obična rutinska politička, ekonomska ili vojna analiza. Ne mora biti tačna, niti to nas čini kvalifikovanom analitičarima iz tih oblasti, ali je poruka u Beobuildu u temi o svetskoj politici po svojoj prirodi (po svojoj vrsti) upravo to. Nečija dobra ili loša analiza stanja.

Dakle da bi mogli prepostaviti ishod nekog sukoba interesa ili oružija, moramo znati odnos snaga u oblastima koje bitno utiču na ishod. A tada najčešće zaista nije bitno da li negde vlada "demokratija" ili ne. Da li po nečijem mišljenju neki narod živi kako taj neki stranac zamišlja da bi on trebao da živi.

U takvom kontekstu samo smeta ako se stalno meša precizna analiza sa neprekidnom ideološkom propagandom i stalnim ličnim vrednosnim sudovima. Ljudi u Americi i Evropi, pa naravno i u Srbiji, su dugom indoktrinacijom postali nesposobni da razdvoje (obično nametnuti) vrednosni sud od objektivnog analitičkog pristupa. Stalno biraju dobre i loše momke, gledaju kom bi se timu priključili, i za koga sa tribina treba da navijaju. Osećaju se neprijatno ako nisu sa svojim navijačima i ako im sve odmah nije jasno. Ne mislim na bilo koga konkretno nego na opštu lošu naviku, na neku spolja nametnutu inertnost uma, na obožavanje pripadnosti grupi istomišljenika ili plemenu, i u Srbiji i mnogo šire od Srbije. Problem je što takva opšta sinteza i vrednosni sud mogu (i treba) da dođu tek kasnije, posle analize, dakle na kraju, onda kad prethodno kroz analitički pristup prvo zaista razumemo sve što se događa, pa tek ONDA na osnovu pouzdanog i potpunog pregleda situacije biramo šta mi mislimo da je bolje (za neki konkretan cilj, jer u zavisnosti od cilja se može menjati i to šta je bolje).

Međutim to je nemoguće ako se opšti vrednosni sud ugurava odmah i svuda, u svako razmišljanje i u svaku poruku. Karikirani ali ipak veran primer bi recimo bio ovakav dijalog:

- Ulice su im prljave!
- Naravno, zato što su Komunisti! (Ili što nisu demokrate)

Ja bih međutim rekao da organizacija čišćenja ulica sa time ima više veze nego demokratija i diktatura. Ovako se u glavi pravi haos.

Zuma: bitno je da svi znamo šta se sve dešava.

Isto Zuma: prenosi samo lepe vesti i hvalospeve o Kini, Severnoj Koreji...

Isto kao ono kad Rusofili kažu "bitno je da se čuje i prenese što više strana" a onda kače samo vesti pogodne za Rusiju i samo sa Telegrama. I obrnuto. Rusofobi koji kažu da su za istinu a onda kače vesti o 15 miliona poginulih Rusa (karikiram) i snimke gde samo Ruska tehnika leti u vazduh kad je razbuca modern raketa.

Poslednja izmena:
Zuma: bitno je da svi znamo šta se sve dešava.

Isto Zuma: prenosi samo lepe vesti i hvalospeve o Kini, Severnoj Koreji...

Isto kao ono kad Rusofili kažu "bitno je da se čuje i prenese što više strana" a onda kače samo vesti pogodne za Rusiju i samo sa Telegrama. I obrnuto. Rusofobi koji kažu da su za istinu a onda kače vesti o 15 miliona poginulih Rusa (karikiram) i snimke gde samo Ruska tehnika leti u vazduh kad je razbuca modern raketa.

Da ne ulazim u to šta neko drugi kaže ili radi, i zašto se tako ponaša. Mogu da pričam samo za sebe.

Na osnovu čega se formira razumevanje neke situacije? Na osnovu podataka (činjenica, fakata) o tome šta se sve dešava u vezi toga. Na osnovu ukupnog fonda znanja o činjenicama i događajima svako od nas formira mišljenje o tome šta sve to ZNAČI. Ali šta će da bude ako je nečija propaganda jača? Dobijaćemo mnogo više veoma probranih infomacija o činjenicama koje su tako izabrane da zajedno stvaraju pogrešnu sliku stvarnosti. Onda je zadatak neutralnih ljudi koji o tome pišu da isprave neravnotežu u informisanju. Dakle da onda ONI šalju više onih činjenica koji u javnosti FALE zato što je nečija propanda jača od nečije druge. Ne treba mešati neutralnost analitičara sa brojem afirmativnih poruka o nečemu. Ako se neka strana istine ne zna dovoljno naš je zadatak da to ispravimo time što ćemo sami više pisati o onome o čemu se manje zna, ili se znaju činjenice ali se ne razume njihovo značenje jer u javnosti fale ozbiljna tumačenja koje su cenzurisana ili postinuta.To onda nije pristrasnost nego ispravljanje pristrasnosti u javnom informisanju. Isto važi ako je nešto prosto istina, a nešto drugo nije istina. To je bio smisao moje porke o tome kako bi naprimer trebalo pisati o temi "Koliko je 1+1 ?" Mi nismo "neutralni" ako se naš odgovor na ovo pitanje sastoji od podjednakog broja sledećih tvrdnji:

Možda je odgovor 1 ?
Možda je odgovor 2 ?
Možda je odgovor 3 ?
Možda je odgovor 4 ?

Onda se pojavi neki kritičar pa nam prebaci kako nismo "neutralni" u pisanju pošto kao odgovor pominjemo samo broj 2, a ne i druge brojeve. Pa JESMO i dalje neutralni zato što odgovor JESTE 2, a nije ni 1, ni 3, ni 4. Onda jesmo "jednostrani" u neravopravnom spominjanju raznih brojeva, ali smo i dalje "neutralni" u odgovoru na pitanje zašto što to jeste istina, i što je SAMO TO istinit odgovor na pitanje koliko je 1+1. Ovde ljudi stalno mešaju te dve stvari.

Sad konkretno, u Srbiji u ogromnoj meri dominira zapadna propaganda (manje u prenosu samih činjenica o ratu a više u njihovom razumevanju). Tačno je da mnogo Srba VOLI Rusiju, ali to nema veze sa time sa time koliko znaju šta se dešava. Takvi podržavaju Rusiju zbog iracionalnih razloga vere, nacije, plemena ili istorijskih razloga, ali ne zato što umeju da objasne zato je Rusija u Ukrajinskom sukobu VIŠE u pravu od zapada. Jeste izvršila agresiju na drugu zemlju, ali je ukupan bilans pozitivnog u svemu opravdanom i neopravdanom na strani Rusa, a ne na strani zapada. I to nikakve veza nema sa time ko jeste ili nije diktator, da li je to "demokratija", ili kako koji narod živi. Bez fokusa u mišljenju upadamo u haos jer se onda u glavi sve trpa u svašta, pa nastaje mentalni paprikaš. Pogrešno razumevanje mnogih u Srbiji je u ovom slučaju posledica izrazito dominatne propagande zapada. Dužnost neutralne osobe je da tu neravnotežu ispravi. Kad bi više dominirala Ruska propaganda, ja bih više prenosio zapadnu. Ili, da je više u pravu Zapad, ja bih rekao da je tako. To je prava neutralnost.

Sve su to pojmovi koji su različiti i nezavisni jedan od drugog, i koje je apsolutno neophodno razlikovati, a ipak ih previše veliki broj ljudi meša.

Poslednja izmena:
Divan primer razloga za moju prethodnu primedbu o tome da su kod nas navijanje, tribalizam, ideološke naočari i emocije previše često zamena za stvarnu analizu. Nije zadatak političkog komentatora da se nekome divi ili ne, da ga voli ili da ga mrzi. To čitaoci treba sami da zaključe posle čitanja mnogo takvih komentara. Zadatak je analitički i objektivan opis stanja vezan za aktuelnu temu, a to je obično samo vrlo mali deo veće celine, jer bi ti napisi inače bile cele knjige. Kakvi su koji delimični aspekti neke pojave ili stanja, i kakve to posledice može imati po odnose u svetu? Niko ovde nema nameru da živi u Severnoj Koreji, a mi tom narodu ionako ne možemo ni da pomognemo ni da odmognemao. Ali nije tačno da je Sevrena Koreja "totalno nebitna država". Tako je bilo do sada, ali više nije. Fokus sveta se iz Evrope premešta na Daleki istok, a tu se od sada sa Severnom Korejom mora računati iz razloga koje sam naveo. Bez obzira kako žive njeni građani, jer je to nepovezano sa trenutnom temom. Pa i to pod uslovom da su naše pretpostavke o tome uopšte i dalje tačne, naravno, iako to nema nikakve veze sa razlogom njenog pominjanja u kontekstu svetske geopolitike i njenog značaja za Srbiju.
Svako vidi sebe u nekom svetlu koje možda drugi ne vide.
Ja uvek u svojim postovima (kao i većina učesnika u ovom forumu ) potenciram da su odnosi među državama determinirani njihovj snazi i INTERESIMA. A snaga jedne države zavisi od snage njene ekonomije (najvažnije), vojske, doplomatije, obaveštajnih agencija i posedovanja i manipulacije informacijama. KOnkretno u primeru o kom polemizirano S Koreja nema ništa od toga, tako da je njena snaga mala. U svetskim razmerama pričam, regionalno sam već naisao potencijal za ucenjivanje useda postoji (ti sam unosiš emocije izjavom "niko više ne može da se zeza sa Kimom").
Ono što treba se zna je da je svet počivao na nekim pravilima koja su nasleđena iz hladnog rata (čuveni principi KEPSa iz Helsinkija), među kojima je jedan od važnijih nemenjanje granica silom. Posle pada berlinskog zida dopunjeni su da su republičke granice SFRJ, SSSR ČSSR sada međunarodne. Ne kažem da su pravedne, ali su se svi dogovorili oko toga. Ovaj princip je nekoliko puta narušavan (Irak, Libija, Kosovo, itd) ali je opstajao i donosio neku stabilnost.
Sve dok Rusija nije videla mogućnost da taj poredak sruši i da napravi novi. Tako se tumači napad na Ukrajinu. Ona nema snagu da napravi novi poredak, da je imala rat u Ukrajini bi već bio gotov. Ali ima Kina. Ne znamo šta se krčka u Pekingu čekamo postulate tog novog sveta.
Kažeš da je zapadna propaganda jača i da ti želiš da postigneš balans tako što više promovišeš rusku propagandu (što je Bender već i primetio). Ne znam da li primećuješ da se na taj način gubi objektivnost i relevatnost. Neću ja da te ubeđujem u suptotno, tvoje razmišljanje je tvoje razmišljanje.

Objektivnost ili ne , u svakom slučaju gde ima dima ima i vatre . U svakoj šali ima i istne. Itd.
U to ime sa društvenih mreža evo malo tog dima, koj tera na razmišljanje :

,, PUTINOVA PORUKA
NEMAČKOJ VLADI I NARODU ,,

Ovako se zadaje udarac milosti, bez oružja, verbalno...

„Ne želimo da vas napadnemo! Zašto bismo to uradili? Ta vremena su prošla! Svako, ko je još uvek pri zdravoj pameti i može jasno da razmišlja, može ovo da razume.

Pre svega:

Već imate državni dug od 2.500 milijardi evra i nijedan ozbiljan ekonomista nema pojma, kako biste ga ikada mogli otplatiti. A sada želite da pozajmite još 1.000 milijardi evra, da biste se naoružali protiv nas. Da li želite, da ruski narod plati ovaj dug? Nikad!

Drugo: - Vaša zemlja se napunila milionima migranata po ceni od 50 milijardi godišnje. Da li ruski narod treba, da snosi odgovornost za ovo?

Treće: - Značajan deo vašeg stanovništva je toliko lud da misli, da može uticati na klimu vožnjom bicikla i jedenjem insekata. Možda bi se ovo ogromno oštećenje mozga moglo popraviti, ali bi nas to previše koštalo.

Četvrto: - Vaš obrazovni sistem je nekada bio primeren. Sada praktično nema nastave u mnogim razredima jer skoro niko više ne govori nemački.

Peto: - Vaša infrastruktura se raspada i ne možete napredovati sa popravkama.

Šesto: - Vaše železnice su nekada bile predmet divljenja celog sveta. Sada vaši vozovi voze, otprilike tačno kao u Indiji.

Sedmo: - Ne trebaju nam vaši proslavljeni inženjeri. Tokom sankcija smo naučili, da se snalazimo bez njih ali ako nam i dalje trebaju, okrećemo se Kini. Sada nisu samo jeftiniji, već i bolji.

Osmo: - Nemate sirovine niti izvore energije; Pa zašto bismo onda osvajali vašu zemlju? Da se uhvatimo u koštac sa problemima koje inače ne bismo imali?

Realno, čak i da nas pozovete, da nam se predate, da mašete belim zastavama na prozorima, mi ni tad ne bismo došli. .... ,,

Pa kako je nemoguće ako su stigli do Moskve, a sledeće godine do Volge.
Da su uspeli u planovima 41. i 42. niko ne bi raspravljao o logistici posle toga.
Na sreću nisu (ili na nečiju žalost).
Malo im je falilo.
Па показало се да је немогуће јер ево, ти и ја сад не пишемо на немачком.

Мало им је фалило, само да освоје градских центара са још 15ак милиона становника и само још 2000км до свих и индустријских постројења Совјетског Савеза. 🙄

Притом, у обе офанзиве малоумни Стаљин је својим катастрофалним проценама дао Немцима велику предност па ови опет нису успели.

Kažeš da je zapadna propaganda jača i da ti želiš da postigneš balans tako što više promovišeš rusku propagandu (što je Bender već i primetio). Ne znam da li primećuješ da se na taj način gubi objektivnost i relevatnost. Neću ja da te ubeđujem u suptotno, tvoje razmišljanje je tvoje razmišljanje.

A ja sam bio ubeđen da sam najzad jasno objasnio zašto se neutralnost ne može svesti na isti broj afirmativnih poruka za svaku od strana. Prvo se mora voditi računa o tome šta stvarno jeste istina (jer bi inače takva "neutralnost" zahtevala da povremeno lažemo da bi izjednačili broj pohvala svake od strana), a zatim je naša poruka samo deo opšteg "fonda znanja" u javnosti. A upravo je to ono gde mora postojati ravnoteža informacija. Ljudi na izborima u Srbiji glasaju na osnovu svog razumevanja situacije, pa je zato važnije da mi svojim delovanjem ispravljamo svaku neravnotežu u sferi javnog informisanja i razumevanja, od toga da mi lično prenosimo isti broj afirmativnih poruka za svaku od strana. Time se eventualna neravnoteža u javnom informisanju samo podstiče, a i u čisto teorijskom smislu veštačka simetrija nije isto što i stvarna istina.

To je krajnji cilj one korisne neutralnosti, pomoći da se u javnosti zna istina jer u demokratiji odlučuje većina, pa je TO ključno mesto gde konačno razumevanje sveta mora biti objektivno. Gde ne sme biti grešaka u razumevanju zato što bi to proizvelo pristrasnost koja nije u našem kolektivnom interesu jer nije zasnovana na realnosti kakva stvarno jeste. Naravno da mi možemo sami sebe posmatrati kao osobu koja je negde u svemiru, izvan sveta, i od koje ništa ne zavisi, pa neutralnost posmatrati kao da je ograničena samo na nas same, nezvisno od društvenih efekata takve "neutralnosti" u informativnoj sferi ako je ona pristrasna i neobjektivna. To je naravno pitanje izbora, ali meni izgleda da je jasno šta je bolje.

Poslednja izmena:
,,.... Ima dima, samo što ovo Putin nikad nije rekao.... ,,,

Auu ,
pa to znaci da ipak može jedno popodne da popije kafu u Berlinu ako mu to padne napamet ? 😄

Evo još jednog načina da se opiše ista stvar iz moje prethodne poruke.

Recimo da neko napiše nešto što nije cela istina nego je delimična istina. Onda neko drugo napiše deo istine koji fali. Onda bi neko (pogrešno) mogao reći da su obe izjave iste, samo propaganda, jer ni jedna nije predstavila celu istinu.

Ali to nije tačno. Osobe se razlikuju i po nameri i po konačnom efektu njihovog delovanja. Prva osoba je imala nameru da prevari čitaoce predstavljajući nešto što nije cela istina. Druga osoba je, dopunivši onaj deo istine koji fali, želela da čitaoci mogu da spoje obe informacije u jednu celinu i da tako poseduju celu istinu.

Dakle, konačni efekat aktivnosti prve osobe je laž (delimična istina), a efekat aktivnosti druge istina (cela istina). Tj osobe se razlikuju i po nameri i po rezultatu njihovog pisanja.

,,.... Ima dima, samo što ovo Putin nikad nije rekao.... ,,,

Auu ,
pa to znaci da ipak može jedno popodne da popije kafu u Berlinu ako mu to padne napamet ? 😄

Ne, ali ne vidim poentu pisanja posta koji je kobojagi citat Putina, a ustvari je fantazmagorija nekog nolifera sa društvenih mreža.

Poenta ?
Kompas.
Orjentacija u odnosu na svetski poredak
Švabe izduvan balon, a mi i dalje držimo oči i nadu uprte u njih kao u svetskog igrača koj je u punoj kondiciji.
Kako ono kažu
Čemu li se mnogi nadaju, kukala im majka

Vrh