Šta je novo?

Svetska politika

Kakvo širenje Kine vidite u budućnosti kod nas u Srbiji?
Voleo bih od više ljudi da dobijem odgovor, ali od @Zuma bih voleo ako mogu da dobijem malo detaljniji odgovor i njegovo zapažanje.
Ja sam veoma povezan sa njima poslovno i kada to nekim mojim parterima i prijateljima opisujem i pričamo o ovome često mi kažu ,,poješće nas,,. Ali ovako bih hteo iz druge ozbiljnije perspektive, diskusije da čujem mišljenja.

Ајде још једном за све који не верују у ове видео снимке из Буче.
Буча је место у које сам свакодневно ишао.
Све ове улице су ми познате са видео снимка.
Ту сам провео задњих 5 година пре рата.
Да, ујутру у 5 када је почео рат сам отишао путем Србије, али комшије, познаници су остали у Ирпењу и Бучи, која је касније била окупирана. Апсолутно знам како се понашала руска војска са својим Буратима, Чеченима и слично...
Такође, могу дати пример. Постојала је телеграм група где су људи свакодневно писали да иду у Кијев, и делили су превоз, јер је превоз до предграђа кијева увек био катастрофа.
Од када је почела окупација, људи су писали кроз шта су пролазили како би други људи знали.
Али опет, какве има везе, ништа не морате да верујете

Ne znam koja je fora sa preuveličavanjem zločina u Buči.
Ratni zločin jeste ali nisu klali po kućama i bacali civile u masovne grobnice pa da pričamo o genocidu, etničkom čišćenju itd.

U pitanju je loše isplanirana operacija.

Ne znam koja je fora sa preuveličavanjem zločina u Buči.
Ratni zločin jeste ali nisu klali po kućama i bacali civile u masovne grobnice pa da pričamo o genocidu, etničkom čišćenju itd.

U pitanju je loše isplanirana operacija.
Јесу...
Сви који су били у Бучи и Ирпењу а нису били руске националности су дивљали, разваљивали, убијали, крали...
Припадници војске који су ”прави” руси су били мало мекши, били су ок, нису убијали, али су претили да ако неко хоће да побегне да могу да пуцају.
Сва ова убијања цивила јесу ратни злочини...
Срећом 80-90% људи су успели на време да побегну. Људи који су остали су проживљавали свашта.
Комшиница је изјавила после да ако се овако поново нешто деси никад је неће падати на памет да остане.

све треба преиспитивати, баци поглед на први линк, превише је сумњивих ствари. Уосталом Руси ратују изузетно чисто, цивилне жртве су на минимуму и запад не зна шта да каже против Русије па морају да измишљају гомилу ствари.
Počeli smo od toga da se ratuje čisto i ljudske žrtve su na minimumu

Onda smo već došli da jeste ratni zločin. Možda čisti ratni zločin?

Čuveno ,,ali". Pazi tu rečenicu - ratni zločin, ali...

Najluđe od svega je što je Buča grad zapadno od Kijeva. I onda se raspravlja o ne znam čemu.

Zar ovo nije specijalna vojna operacija sa ciljem zaštite ugroženog ruskog naroda u Donbasu?

Buča je 700 km od Donbasa.

To ko oni što su pogodili civilni voz u Grdeličkoj klisuri da Milošević ne bi masakrirao Albance na Kosmetu?

Čak i Wikipedia koja odavno nije objektivna navodi cifru od 73–178 ubijenih prema izvoru koji nije Ukrajinska vlada.
73–178 (according to the UN High Commissioner for Human Rights)[2][3]

Ukrajinci bespotrebno napumpavaju brojeve i time čine štetu jer se onda svi ostali njihovi navodi dovode u pitanje.

Ja mislim da će Rusija sa ovim ratom ići do kraja jer imaju primer Jugoslavije šta se dogodi kada uradiš nešto polovično.
Čim krenu sporazumi o prekidu vatre i povlačenja, to ide samo u jednom pravcu.

Čak i Wikipedia koja odavno nije objektivna navodi cifru od 73–178 ubijenih prema izvoru koji nije Ukrajinska vlada.
73–178 (according to the UN High Commissioner for Human Rights)[2][3]

Ukrajinci bespotrebno napumpavaju brojeve i time čine štetu jer se onda svi ostali njihovi navodi dovode u pitanje.

Ja mislim da će Rusija sa ovim ratom ići do kraja jer imaju primer Jugoslavije šta se dogodi kada uradiš nešto polovično.
Čim krenu sporazumi o prekidu vatre i povlačenja, to ide samo u jednom pravcu.
A gde je to neko u ovoj raspravi na poslednjim stranicama pričao o nekakvim napumpanim brojevima koje negde neki Ukrajinci sigurno i pumpaju? Počelo je od toga da se pisalo da je Buča fejk i da su Ukrajinci pobili sami sebe.

Rusija ide do kraja od početka. Ne ide im baš, ali šta ćeš.

Kakvo širenje Kine vidite u budućnosti kod nas u Srbiji?
Voleo bih od više ljudi da dobijem odgovor, ali od @Zuma bih voleo ako mogu da dobijem malo detaljniji odgovor i njegovo zapažanje.
Ja sam veoma povezan sa njima poslovno i kada to nekim mojim parterima i prijateljima opisujem i pričamo o ovome često mi kažu ,,poješće nas,,. Ali ovako bih hteo iz druge ozbiljnije perspektive, diskusije da čujem mišljenja.
Država koja je dovoljno jaka i drži do sebe treba da ograniči širenje bilo koje države ili saveza na svoju teritoriji, i ekonomsko i finsijsko i političko.
Ako nije dovoljno snažna da se sama razvija (što je očigledno slučaj Srbije) onda treba da diverzifikuje strane utivaje i da spreči monopol jedne države ili saveza.
Kina donosi i prednosi i izazove. Prednosti su jeftini proizvodi i priliv kapitala. Nisam siguran da će preneti svoje znanje i know how. Opasnosti su baš ti jeftini proizvodi koji mogu da uguše domaću proizvodnju. Kao i slabo poštovanje ekoloških propisa zemlje domaćina i ponekad slab kvalitet gradnje. Ali to može da se dogovori.
Eto, ukratko. Ostali će možda malo detaljnije.

Hoće, naravno, počinje sa radom sledeće godine.

Odlično, nadam se da će procesuirati na isti način odgovorne za spaljene ljude u Odesi od strane Ukrajinske vojske iz 2014.

Možemo odahnuti, pravda će biti zadovoljena.

Poslednja izmena:
Још да додам, комшије које су имале станове у зградама где су били Бурати, Чечени, сви станови су обијени, украдене ствари,они су убијали људе.
Зграде где су били руски војници, као што је моја, и још неке комшије, те зграде су читаве, станови нису ни пипнути. Само су падале бомбе од тенкова који су се препуцавали

Meni cela ta stvar u vezi Buče opasno smrdi, jer kad bude neki masakr, onda uglavnom postoje masovne grobnice iz kojih se izvlače tela.
Ono što sam video od dokaza masakra jeste da samo postoje random tela raspoređena uz ivičnjak tu i tamo i to je to.

U svakom slučaju boli me ona stvar za Ruse, upali su u identičnu zamku kao Srbi 90ih i sada neka se češaju.

Odlično, nadam se da će procesuirati na isti način i spaljene ljude u Odesi od strane Ukrajinske vojske iz 2014.

Možemo odahnuti, pravda će biti zadovoljena.
Nadam se da će procesuirati odgovorne, a da neće procesuirati spaljene ljude, ali slažem se da će teško taj sud pravedno suditi svima.

Ајде још једном за све који не верују у ове видео снимке из Буче.
Буча је место у које сам свакодневно ишао.
Све ове улице су ми познате са видео снимка.
Ту сам провео задњих 5 година пре рата.
Да, ујутру у 5 када је почео рат сам отишао путем Србије, али комшије, познаници су остали у Ирпењу и Бучи, која је касније била окупирана. Апсолутно знам како се понашала руска војска са својим Буратима, Чеченима и слично...
Такође, могу дати пример. Постојала је телеграм група где су људи свакодневно писали да иду у Кијев, и делили су превоз, јер је превоз до предграђа кијева увек био катастрофа.
Од када је почела окупација, људи су писали кроз шта су пролазили како би други људи знали.
Али опет, какве има везе, ништа не морате да верујете
Jel ti rekoše komšije da su u prvim danima rata baš u Buči napravili zasedu ruskom konvoju i spržili celu kolonu tehnike i vojnika. Nije baš da se moglo očekivati da će sledeća tura Rusa biti prijateljski naklonjena prema lokalnom stanovništvu.

Питање за натофиле - зашто су починитељи масакра у Ми Лају ослобођени свих оптужби поред небројених доказа за суровост и крвожедност америчких надрогираних герилаца?

Ameri su iznad zakona i zato im se ne treba zamerati.

Whataboutismi su ubice svake diskusije. Ograničiti se na konkretni događaj, da li je to Buča, Odesa, pad Kartagene ili dešavanja u Kongu.

Па ајде на геноцид у Ми Лају. Ко ти брани?

Jel ti rekoše komšije da su u prvim danima rata baš u Buči napravili zasedu ruskom konvoju i spržili celu kolonu tehnike i vojnika. Nije baš da se moglo očekivati da će sledeća tura Rusa biti prijateljski naklonjena prema lokalnom stanovništvu.
Ја сам пре неких 10ак година, када ми је ћале умро, нашао прадедину неку свешчицу у којој је водио као неки дневник.
У њему је писао о рату, па по овој логици ми смо заслужили 1389 Јасеновца само због мог прадеде.

а извини шта су требали да их дочекају цвећем као што ви читате да су русе у окупираним деловима дочекали са цвећем?
Да ја апсолутно знам шта се ту дешавало. Људи су избегли из града и остали су добровољци који су хтели да заштите град и Кијев. Одма је срушен мост како колона тенкова није могла да оде ка Кијеву. Испоставило се да је ка Кијеву послао неспособне војнике који су ето само убијали људе а били су заустављени обичним добровољцима...

Vrh