Šta je novo?

Svetska politika

Postoji samo jedan apsolutni kriterijum. Kad bi narod koji živi na nekoj teriroriji bio slobodan da sam izabere u kojoj državi želi da živi, šta bi izabrao? ...
Можемо ли мало детаљније продискутовати ову тезу.

Слобода самоопредељења народа на некој територији је била извор гомиле ратова у претходним вековима тако да је после 2СР уведен принцип неповредивости територије суверених држава.

Ако овај принцип занемаримо онда отварамо Пандорину кутију.

Šta je teritorija uopšte? Koliko je potrebno da bude velika? Može li zgrada da proglasi nezavisnost?

Родитељима моје супруге пише да је националност руска.
Са мамине стране су родитељи из русије
са татине стране из украјине.
Можда се зову по националности руси, али они су из Украјине.
Цело школство је било по принципу украјине. Цео живот плаћали су порезе украјини, нико се није жалио.
Ево десило се што се десило
Тата и брат су за Украјину, било им је боље док је Луганск био Украјина.
Мама под утицајем пропаганде, и како се све сад гради, мисли да је боље што је русија...

Домаћи натофили већи фанатици и од ових балтичких нациста.

Сад кад више нема оправдања за колективни запад, кад иду из геноцида у геноцид, из разарања једне државе до друге...Е сад ћемо да кењамо да су Руси исти. Па ето, макар тако да прегурамо сами са собом. Да се некако провучемо као морална бића иако гурамо свој народ под скуте монструма.
дуго времена нисам могао да разумем такве особе док нисам наишао на ову слику са твитера, ово се може применити и на пензионере који су потпуно усклађени са режимским медијима. Ко год има скроз или у великој мери усклађене ставове са западом (окупатором) такав је зато што је уплашен и слаб.
20250416_140046.jpg

Odnosno žene i fizički slabi muškarci. Tj. niža bića.

Што би био ниже биће ако се не разумеш у политику и што си услед развијеније емпатије подложнији утицајима средине и наратива који се гура?

Жене су виша бића која су сплетом несрећних глобалних околности гурнуте у друштвене дисциплине у којима су инфериорније и то је једна трагедија, пре свега за њих а онда и за чело човечанство.

Које су две најпознатије и "најуспешније" жене политичарке? Тачерка и Ангела и иза њих је остао хаос који се никада неће средити. Занимљиво је да су своје државе гурнуле у провалију управо неким наизглед хуманим и солидарним потезима. Мада је Тачерка била један прикривени сурови монструм.

Можемо ли мало детаљније продискутовати ову тезу.

Слобода самоопредељења народа на некој територији је била извор гомиле ратова у претходним вековима тако да је после 2СР уведен принцип неповредивости територије суверених држава.

Ако овај принцип занемаримо онда отварамо Пандорину кутију.

Da li otvaramo Pandorinu kutiju ili smo u zabludu da ona ikada može biti zatvorena, pa živimo u svetu iluzija? Era Pax Americana je završena, isto kao i ranija Pax Britanica. Samo u vreme potpune dominacije neke globalne imperije može postojati zabluda o "kraju istorije", o krajnje idealističkim koncepcijama ovog tipa koje nisu održive bez nečije sile oružija. To je u ovom slučaju bila ideja globalizma, gde se zamišljalo da se granice mogu zamrznuti, gde svaka nacija živi svuda i ima jednaka prava bez obzira na brojnost, da bi vremenom nacije potpuno nestale, a umesto njih se formirala neka globalna radna snaga, "građani sveta", kojima je svejedno gde žive i koje su nacije nekada davno bili. Ispostavilo se da iza toga, kao i uvek, stoji ideologija aktuelne globalne imperije kojoj, dok je jaka, sve nacije podjednako smetaju. Ali kad nad imperijom "počne da zalazi Sunce" odjednom se, ponovo i ponovo, ispostavlja da je nacija jedino što je preostalo što čuva identitet nekog kolektiva i njegov opstanak, a tada granice ponovo počnu da budu od ključne važnosti. Svet se ponovo deli na zone uticaja, i možete očekivati i renesansu nacija, i još mnogo više ratova za teritorije i resurse. Ideja o zamrznitim granicama je već duboko u prošlosti, odbačena. Ovo u Ukrajini je samo početak. Sledi Iran, Afrika, Bliski istok. Koliko bi tragedija u Africi bilo izbegnuto da plemena žive na svojoj tradicionalnoj zemlji! Umesto kolonijalnih "državnih" linija povučenih lenjirom. Ceo kontinent uništen. Generacije i generacije pobijene nevidljivim genocidima. A sve zbog čega? Trebaće vremena dok svi to ne shvate, ali je tako. Mir, bratstvo svih na svetu, jednaka nacionalna prava i opšti nestanak granica NIKADA ne padaju sa neba, kao besplatan poklon velikodušne globalne imeperije. To su fantazije. Osvajaju se oružijem. To je i ružno i užasno, ali je tako.

Kad bi sad ušao u ozbiljnu raspravu o ovim pitanjima pričali bi smo i sledećih mesec dana, pa pretpostavljam da bi ovo trebalo da bude dovoljno. Ne smemo živeti u snovima.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Mislim da je glavni princip nakon WW2 bio da granice država ne mogu da se menjaju agresijom i unilateralnom secesijom, tj. da je za UN tako nešto neprihvatljivo.

Komadanje Jugoslavije je bilo de facto kraj tog principa.
Danas UN skoro i da nema nikakav značaj i u svetu vlada zakon jačeg.

Čak i kada bi zanemarili nemogući konceptualni problem po kojoj je to logici "zamrzavanje trenutnog stanja uvek optimalno rešenje", pa išli čisto formalno, kao heurističko-legalistićki normativ, opet se pojavljuje problem. To bi onda moglo da se koristi kad bi se to pravilo o nepovredivosti granica poštovalo UVEK i od strane svih. Pošto znamo da to nije tako, onda taj princip nema opravdanja čak ni samo na legalističkom planu. Ne možete da kažete da su neki u OBAVEZI da ga koriste uvek, a neki nisu nikada, i da im ne može ništa. Onda ni prva strana nije obavezna da koristi takav princip. Drugim rečima, agresija na drugu zemlju je onda dozvoljena ako neko drugi to rutinski radi i od toga ima koristi. Ne postoji parcijalno pravilo. Pravilo ili važi uvek i za sve, ili ne važi nikada. Kao ugovor. Ne može jedna ugovorna strana i dalje biti obavezna odredbama ugovora ako ga druga strana ne poštuje. Onda je on poništen čitav.

Ајде још једном за све који не верују у ове видео снимке из Буче.
Буча је место у које сам свакодневно ишао.
Све ове улице су ми познате са видео снимка.
Ту сам провео задњих 5 година пре рата.
Да, ујутру у 5 када је почео рат сам отишао путем Србије, али комшије, познаници су остали у Ирпењу и Бучи, која је касније била окупирана. Апсолутно знам како се понашала руска војска са својим Буратима, Чеченима и слично...
Такође, могу дати пример. Постојала је телеграм група где су људи свакодневно писали да иду у Кијев, и делили су превоз, јер је превоз до предграђа кијева увек био катастрофа.
Од када је почела окупација, људи су писали кроз шта су пролазили како би други људи знали.
Али опет, какве има везе, ништа не морате да верујете
Значи злочин је више до недисциплине и суровости азијских војника у Руској војсци него до некаквог организованог убијања цивила? Ја сам мислио да је рађен лов на учеснике рата од 2014. И десничаре по списковима обавештајних служби, као и да је критеријум за убијање цивила био и тетоважа од националнистичких до нацистичких симбола.

Vrh