Šta je novo?

Svetska politika

Mit je da je Rusija donela odluku da Ukrajina ne može imati nuklearno oružije.

Ponovo - Gde sam to napisao?

Nije doneo zapad nego je postignut sporazum. Odlucili su svi učesnici sporazuma. Da Ukrajina nije pristala, da li bi zapad/nato bombardovao Ukrajinu? Da li bi joj uveo sankcije? Da li je Ukrajina i sama smatrala da je najbolje uz garancije da ga se ratosilja?

Ne.
Verovatno.
Da.

Šta je mit?

Inat Pekinga i KKP prema Tajvanu ako preraste u oružani sukob odnosno invaziju i uništenje Tajvana, to će vrlo verovatno prerasti u pravi pravcati Treći svetski rat. Biće automatski uključene i Koreje i Japan. Verovatno i Vijetnam, kome je muka Kineskih brodova i ostrva u svom komšiluku.

U najboljem scenariju neće biti svetskog rata ali rezultiraće "samo" svetskom ekonomskom krizom koja će obogaljiti čovečanstvo gore nego 2008., Korona i Velika depresija zajedno.
Tako da ja se iskreno nadam da neće nikad doći ni do kakve eskalacije oko Tajvana, jer je onda cela planeta na..bala.

Neće se ništa destiti jer kad Kina bude pozvala Tajvan da se vrati matici po sistemu kao Hong-Kong i/ili Makao (jedna država dva sistema), njenih 10 nosača aviona će već biti iza Tajvana ka Pacifiku, a na obali će biti spremno par miliona za invaziju. I to je to - kraj, Tajvanu će biti veoma lak izbor.

Da se UKR bilo šta pitala oko tog sporazuma, da je imala slobodnu volju da odlučuje bilo šta o tome.
Uostalom, evo... koliko dugo su trajali pregovori sa tom mitskom samoodlučujućom Ukrajinom oko nuklearnog arsenala koji je ostao na njenoj teritoriji posle raspada SSSR?
Nisu trajali? Kako nisu ako se UKR tu nešto pitala... i eto mogla slobodno da odluči da ona to neće...

Da, po njima jeste samoodbrana. I to je jedino bitno.
Kad si nuklearna sila samo je tvoj stav bitan. A, naročito kad nisi samo nuklearna sila za neke druge primere, evo baš sada takođe aktuelne...

To što mi mali znamo da nije samoodbrana, i što pominjemo međunarodno pravo u svim tim slučajevima (uključujući i naš 1999. godine) - međunarodno pravo nije ni napisano zbog velikih jer ih ono sputava kada bi se držali tih odredbi. Međunarodno pravo je napisano zbog nas malih... tj. za većinu sveta.
Same UN su napravljene tako da su uvažile tu nejednakost sveta, pa zato najvažnije odluke donosi SB a ne GS UN, a u tom SB njih 5 ima pravo veta.

Pa nije "samoodbrana" šta kod kome padne na pamet da je saoodbrana. Potreban je recimo "Imminent danger" i drugi uslovi. Postoji precizne definicije svega toga u UN povelji i u drugim međunarodnim zakonima. Sve to imate u onom videu koji Bender ne želi ni da pogleda pošto sve "unapred zna". Zato sam ga i stavio. Veoma je koristan.

@neshaoct

Nije istina da je bila prinuđena. Sama je shvatila šta joj je ciniti u situciji u kojoj se nasla i slepo verovala...

Imala je interes da pristane i pristala je uz garancije... Ja sam pisao o alternativnim scenarijima.

I ja sam u ugovoru s EPSom slabija strana al hoću da imam struju i nisam prinuđen na soprazum. Takođe EPS me neće bombardovati ako jednostrano istupim samo mi više neće isporucivati energiju. U toj nekoj poziciji je bila i Ukrajina. To nema veze sa prunudom koja bi inače stvorila ništavne ugovore.

Primer za Hong Kong:
- imaju kapitalističku privredu (njihova berza - HKEX - je deveta najveća na svetu).
- imaju svoju valutu (HK dolar).
- imaju svoju carinu.
- svoj poseban pravni sistem (i zakonodavna, i izvršna i sudska vlast nezavisno od ostatka Kine, uključujući i svoj Vrhovni Sud).
- svoju posebnu kontrolu ulaska/izlaska na teritoriju Hong Konga (imaju svoje Pasoše).
- poseban međunarodno-pravni subjektivitet jer nastupaju (pregovaraju/potpisuju sporazume) samostalno pod imenom ''Hong-Kong, Kina'' (naravno, ne važi za UN i slične organizacije).

Moguće je verovati da će Tajvan sve to da odbije i da izabere rat protiv kopneneog dela Kine, iako zna da ga niko neće podržati.
- USA/Japan/Južna Koreja/Severna Koreja/Vijetnam danas ne priznaju Tajvan (zvanično).
- Tajvan je nekada sedeo u SB UN sa pravom veta jer su ga smatrali jedinom legitimnom Kinom... a odavno to nema, i ne samo da nema pravo veta odavno nego ga uopšte nema više u UN kao članice. A, kao takav nema u praksi ni prava garantovana Poveljom UN kada mu je rival jedna od 5 stalnih članica.

Poslednja izmena:
Nije li Hong Kong mirno predala UK jos neke 1997 ili 1998. zaboravio sam. Dkale pitale su se UK i Kina.

Sećam se baš učio sam iz engleskog pa mi ostala u sećanju recenica doslovno.

It will be returned to China.

Dakle nesto oteto pa se vraća. Zašto onda da se HK pita ako se vraća gde je ranije bio? Ne - postaće prvi put kineski. Nego it will be returned, baš se sećam iz engleskog, osnovna škola.

Ostalo si sve lepo napisao. Jedna drzava dva sistema. Ako funkcioniše u praksi onda je to zdravo rešenje.

Primer za Hong Kong:
- imaju kapitalističku privredu (njihova berza - HKEX - je deveta najveća na svetu).
- imaju svoju valutu (HK dolar).
- imaju svoju carinu.
- svoj poseban pravni sistem (i zakonodavna, i izvršna i sudska vlast nezavisno od ostatka Kine, uključujući i svoj Vrhovni Sud).
- svoju posebnu kontrolu ulaska/izlaska na teritoriju Hong Konga (imaju svoje Pasoše).
- poseban međunarodno-pravni subjektivitet jer nastupaju (pregovaraju/potpisuju sporazume) samostalno pod imenom ''Hong-Kong, Kina'' (naravno, ne važi za UN i slične organizacije).

Moguće je verovati da će Tajvan sve to da odbije i da izabere rat protiv kopneneog dela Kine, iako zna da ga niko neće podržati.
- USA danas ne priznaje Tajvan (zvanično).
- Tajvan je nekada sedeo u SB UN sa pravom veta jer su ga smatrali jedinom legitimnom Kinom... a odavno to nema, i ne samo da nema pravo veta odavno nego ga uopšte nema više u UN kao članice. A, kao takav nema ni prava garantovana Poveljom UN...
Ok.

Hoću da kažem da ne vidim da je HK primoran nego se nije ni pitao po prirodi pravnih stvari. Vraćen je gde je pripadao.

A ostalo o HK si sve lepo napisao.

Mada iskreno ne znam kako je uopšte došlo do kolonijalnog statusa HK.. to bi trebalo proguglati... Ali je ocigledno bio kineski, pa zatim kolonija.

Pa onda je rešeno, najbolje rešenje za sve je da se Tajvan vrati Kini.

Mogu već sutra da prionu na realizaciju.

Sad ću da im pošaljem email da im kažem da su na Beobuildu rekli da mogu da otpočnu sa vraćanjem majčici.

Pa nije "samoodbrana" šta kod kome padne na pamet da je saoodbrana. Potreban je recimo "Imminent danger" i drugi uslovi. Postoji precizne definicije svega toga u UN povelji i u drugim međunarodnim zakonima. Sve to imate u onom videu koji Bender ne želi ni da pogleda pošto sve "unapred zna". Zato sam ga i stavio. Veoma je koristan.
Da, jeste.
Za velike - jeste.
Za male (većinu sveta) - nije.

Evo, kazni bilo kog od tih velikih preko odluka u UN. Uvedi im UN sankcije. Ne može? O čemu onda pričaš?
Evo, pozovi se na Povelju UN i organizuj vojnu koaliciju u zaštiti svetskog mira (kao što je npr. to urađeno protiv Iraka svojevremeno, u prvom zalivskom ratu) koja će povesti rat proitv neposlušne članice UN koja sprovodi agresiju i time krši Povelju UN. Može li to?
Može ako Irak napadne neku članicu UN.
A, može li ako Amerika ili Rusija ili Kina to urade? Ne može. Kao što vidimo, ne može ni za Izrael.
I, šta onda pričaš... kakva Povelja UN za njih???

Da, "rešili" ga 2020. Na KPP način.

Sad će i Tajvan sam da se prijavi da i njega reše. Jedva čeka da ponovo bude deo Kine.

Ja generalno jesam za pravo naroda na samoopredeljenje ali sam već pisao da je to načelo istog ranga i suprotstavljeno sa pravom međ. priznatih država na očuvanje teritorijalnog integriteta i politicke nezavisnosti... Čemu dati primat i kad, nije međunarodnopravno reseno pitanje.

Moze samo svako imati svoje mišljenje. Moje mišljenje je da HK nema šta da se buni, ne žive u totalitarizmu da ih zalim. Mozda ima kontrole sa vrha i nije baš apsolutna sloboda al nije ni totalitarizam. Izuzetan stepen autonomije imaju. Oni su meni rešen slučaj.

Nije li Hong Kong mirno predala UK jos neke 1997 ili 1998. zaboravio sam. Dkale pitale su se UK i Kina.

Sećam se baš učio sam iz engleskog pa mi ostala u sećanju recenica doslovno.

It will be returned to China.

Dakle nesto oteto pa se vraća. Zašto onda da se HK pita ako se vraća gde je ranije bio? Ne - postaće prvi put kineski. Nego it will be returned, baš se sećam iz engleskog, osnovna škola.

Ostalo si sve lepo napisao. Jedna drzava dva sistema. Ako funkcioniše u praksi onda je to zdravo rešenje.
Kakve veze ima što je nešto potpisano od strane zapada? Oni potpisano poštuju samo, jedino i isključlivo ako moraju. Kina je svojom veličinom već tada ''naterala'' UK da mora da ispoštujue.
Jednako kao što decenijama posle toga Kina nije bila dovoljno jaka da to isto sprovede u slučaju Tajvana. Zato i prave 10 nosača, petu i šestu generaciju aviona i svašta nešto... i kad to završe - gle čuda setiće se i Amerika/Japan/Južna Koreja/Vijetnam i bilo ko drugi da Tajvan nije članica UN, i da ga oni zvanično ne priznaju, i da jbg-a... šta da se radi, ionako ćete imati svoj sistem odvojen od Pekinga i samo reda radi biti deo Kine, nećemo sad ratovati zbog toga...

Ponovo - Gde sam to napisao?

Nije doneo zapad nego je postignut sporazum. Odlucili su svi učesnici sporazuma. Da Ukrajina nije pristala, da li bi zapad/nato bombardovao Ukrajinu? Da li bi joj uveo sankcije? Da li je Ukrajina i sama smatrala da je najbolje uz garancije da ga se ratosilja?

Ne.
Verovatno.
Da.

Šta je mit?

Napisao si sledeće:

"Ukrajina je valjda dobila i neke garancije da neće biti napadnuta ako se odrekne nuklearnog oružja i ništa...
...
Ovako su tu gde jesu jer su verovali Rusiji."

Pa ispada da je Rusija direktno obećala Ukrajini da je neće napasti ako se odrekne nuklearnog oružija. Iako znamo da je baš zapadu to bilo važno, a da je na kraju potpisan ugovor u kome su pisale mnoge stvari, a još su mnoge druge čvrsto obećane. Posle je zapad prekršio razne stavke tih dogovora, pa je on samim tim efektivno prestao da važi u celini. Ne mogu se sada iz celine tih dogovora naknadno i proizvoljno izdvojiti samo neke dve stavke koje nemaju drugu direktnu vezu, pa onda veštački uspostavuti kauzalni odnos između samo njih dve, jer tobože, to je uzrok i posledica. Tj Rusija je kriva jer je tobože "obećala" baš to. Nije obećala TO. Obećala je samo da će poštovati CEO ugovor ako ga i druge strane poštuju U CELINI. Ako ne, onda CEO ugovor više ne važi. Dakle nigde nema jasne veze da je Rusija ikada nešto posebno povezala samo te dve stvari (odricanje Ukrajine od nuklearki) pa nešto obećala izvan celine tih ugovora, pogotovo pošto znamo da je ZAPAD inistirao na tome. Takve direktna veza nezavisna od ostatka ugovora je veštačka propagandna konstrukcija. Isto bi tako svako mogao iz bilo kog ugovora izdvojiti bilo koje dve stavke, pa tvrditi da baš one u vezi čak i ako ceo ugovor efektivno prestane da važi zbog opšteg nepoštovanja onoga što tamo piše.

Ja nisam znao da je pravni status Tajvana i HK isti...

Pricam samo ono što znam. HK je vraćen Kini i ja nemam problem sa tim. Da bih o Tajvanu imao stav i da li treba Kina da vojno interveniše, morao bih dublje da se zainteresujem i zato o Tajvanu i ne pišem.

@Zuma

To sad što pišeš je nešto sasvim drugo od onoga što si tvrdio da sam napisao... i da je to mit.

Dakle zapad nije ispoštovao neke od odredbi tog sporazuma, koje? Slazem da sporazum ne vezuje drugu stranu ako jedna krene da čeripikuje ili se ponasa kao da je za švedskim stolom. Samo nisi naveo šta to zapad iz tog sporazuma sa Ukrajinom i Rusijom nije ispoštovao.

Mogu već sutra da prionu na realizaciju.

Sad ću da im pošaljem email da im kažem da su na Beobuildu rekli da mogu da otpočnu sa vraćanjem majčici.
To što ti ne znaš da oni odavno već rade na tome je samo tvoja neobaveštenost, ništa drugo.
Postavili rok i javno ga objavili, jačaju mornaricu uključujući i pravljenje 10 nosača aviona od kojih će većina biti na nuklearni pogon... šta misliš, prave li ih zbog Tajvana, ne mogu da dobace avionima do njega sa kopna, šta li? :D

Ok brate, u redu je, sve ti verujem, evo prave i Zvezdu smrti... Ispravka - ZvezdE smrti. 20 komada.

Sve je kako ti kažeš.

Ja generalno jesam za pravo naroda na samoopredeljenje ali sam već pisao da je to načelo istog ranga i suprotstavljeno sa pravom međ. priznatih država na očuvanje teritorijalnog integriteta i politicke nezavisnosti... Čemu dati primat i kad, nije međunarodnopravno reseno pitanje.
Rešeno je.
Ako imaš dovoljno sile, ako si bitan = za tebe važi princip poštovanja granica.
Ako nemaš dovoljno sile i ne radiš šta ti se kaže = za tebe važi princip samoopredeljenja, a može čak i bez tog principa da ti se otima međunarodno priznata teritorija.

Nema nijednog drugog univerzalnog principa osim principa sile. I tako je uvek bilo i jeste dok se ne uspostavi ravnoteža sile između velikih.
Dokle god je jedna strana dominantna ili jača = nema ravnoteže = nema nijednog drugog principa osim sile.
Kad postoji ravnoteža velikih = ne mogu silom da sprovedu svoje interese = okreću se međunarodnom pravu.

Pa tako:
- kad jedni napadnu evropsku državu (bez odluke SB UN, bez pozivanja na Povelju UN, bez da je ta država prethodno napala bilo koju drugu državu), vojno je nateraju da se povuče sa dela svoje međunarodno priznate teritorije, a onda svojima na toj teritoriji kažu ''ae vi proglasite republiku i ja ću da te priznam'' = to je sve regularno, sve je ok, sve je u skladu sa svim jer njihovi mediji tako kažu.
- onda kad 20-tak godina kasnije drugi napadne takođe evropsku državu (isto bez odluke SB UN, bez pozivanja na Povelju UN, bez da je ta država prethodno napala bilo koju drugu državu), isto je vojno nateraju da se povuče sa dela svoje međunarodno priznate teritorije, isto svojima na toj teritoriji kažu ''ae vi proglasite republiku i ja ću da te priznam'' = to je onda agresija, to onda ne može jer eto nisu oni koji to koji to rade, već neko drugi.
Pravo koje sami sebi daju drugima ne daju i misle da svet može tako da funkcioniše. Može... al' samo neko vreme.

Ok brate, u redu je, sve ti verujem, evo prave i Zvezdu smrti... Ispravka - ZvezdE smrti. 20 komada.

Sve je kako ti kažeš.
A, što uopšte pričaš o ovim temama?
Ceo svet to prati i zna šta Kina sprema, i Amerika zna da joj je Kina glavni rival u ovom veku... samo se eto ti praviš blesav istovremeno misleći da najbolje kapiraš a ceo svet ustvari pojma nema. I onda kao ti nešto ismevaš, kao sad ćeš da budeš duhovit, šta li...

Vrh