Šta je novo?

Svetska politika

Ima ih i gotivnih, normalnih i dobronamernih. Ima i pravih genija i mudraca među njima. Dalje ima među njima samima raznih struja - zadrtiji, reformisti, liberalniji, konzervativniji, podržavaju Cionizam, ne podržavaju, itd itd...

Meni je najbitnije šta stoji u glavi ili bar šta mi iskazuje. Ako vidim da je opet ta arogancija, umišljenost, pohlepa i/ili zloba - to je to, ne možemo mi da budemo dobri. Ne možeš ti brate celom svetu da pričaš da si ti pripadnik izabranog božjeg naroda a istovremeno te vozaju zloba, pohlepa i neki izopačeni obredi. Ne ide. Taj koji ceo život juri pa sebično gomila i stiska materijalno i status ne vidi šumu od drveta. Ne može taj da bude "izabrani". Taj je običan slepac i bolesnik.

Mislim šta, jurnjava za zlatom je odlika božjeg naroda...? Ili varanje drugih? Ili incest? Ili opičeni zastareli obredi? Mislim budimo realni, to su čiste patologije. Životinjske niske strasti.

Ali ako je osoba ili grupa kul, umerena, spremna na kritiku, na razmenu mišljenja (to naravno uključuje i da ona meni ili mom narodu uputi kritiku), na korigovanje i na širenje vidika... ja ću to podržati i ceniti. Isto važi i za druge grupe, religije i nacije.

Poslednja izmena:
Inače, ovo malo Jevreja što je ostalo u Srbiji međusobno su u lošim odnosima.

Da li je moguce da su Rusi shvatili sta sledi?

Teško je steći objektivan utisak kakvu stvarnu štetu dve strane nanose jedna drugoj. Pogotovo kad je u pitanju šteta koji Iran nanosi Izraelu. U Izraelu postoji stroga cenzura, oni standardno smanjuju sve brojeve kad su u pitanju njihovi gubici, a zapadni meniji, kao i u slučaju Ukrajine, prenose samo propagandu Izraela i Ukrajine. Tako da je slika situacije u svetskim medijima prilično jednostrana. Evo zato jedne kompilacije snimaka udara Iranskih projektila na Izrael, uz komentare. Ovo je napravljeno juče i odnosi se na situaciju do preključe. Dakle bez dva nova talasa bombardovanja juče i danas.

Kao i Nato u Beogradu, tako je i Izrael sada u Teheranu bombardovao zgradu državne televizije. Ovo je snimak živog programa u trenutku udara.

U zaista neverovatnoj poruci, Tramp je upravo naredio da se ceo Teheran evakuiše !

"Everyone should immediately evacuate Tehran!"

Inače Teheran ima između 9 i 10 miliona stanovnika. Kako on tačno zamišlja da se to izvede?

Poslednja izmena:
Tehran residents told to leave - but most have nowhere to go

At 3am in Tehran, 10 million people received an urgent message from Donald Trump on social media: “Everyone should immediately evacuate Tehran!”

But as explosions rocked Iran’s capital in the dead of night, residents faced a harsh reality — there was nowhere to go.

Tehran is located in a mountain basin connected to other cities by limited highways that already struggle with traffic, as many flee the city.

Moving 10 million people at once would be logistically impossible under the best circumstances. During active bombardment at night, it becomes absurd.

Across the city, residents are making frantic phone calls. Parents in other cities wake their children studying in Tehran, telling them to stay away.

Adult children call elderly parents, begging them to leave homes they have lived in for decades.

“We’re just calling our relatives in other parts of the city to inform them about Trump’s message,” one resident said.

“But no one is asleep, we are all awake, and there are huge explosions, we don’t know what’s happening. The sky in much of the city is orange.”

Israeli strikes on oil facilities have already created fuel shortages across Iran. Petrol stations have long lines and strict rationing.

Many Tehran residents have insufficient fuel to drive to safety, even if they knew where to go.

The Islamic Republic’s state television, however, tries to present the situation as under control by playing revolutionary songs and broadcasting from another location after its headquarters were struck by Israeli forces.

2560px-North_of_tehran.jpg

Poslednja izmena:
Trebalo je zapravo na vreme da naprave nuklearno oruzje.

Ne bi im bilo dozvoljeno. Svaka sila koja ga je naknadno razvila poput Pakistana ili Indije je imala prećutnu dozvolu Amerike da to može da sprovede. Tj. interes Amerike nije bio toliko jako ugrožen da se tome i vojno suprotstave. Cak ni kod Severne Koreje gde bi zbog blizine Kine i Rusije bilo i nemoguće SAD da vojno napadnu bez dalje eskalacije sukoba, a interes koji štite na korejskom poluostrvu nije bio vredan tog rizika. Prosto Izrael je daleko najjaci saveznik sa daleko najviše uvezanih politickih i finansijskih interesa da Amerika nemo gleda na razvoj (nuklearne ili bilo kakve Izraelu suprotstavljene) sile u tom regionu. Zato ga je sada preko Izraela i napala.

Iran je 2015. godine postigao sporazum o razvoju nuklearne energije i dozvolio kontrole u zamenu za skidanje ekonomskih sankcija.

Sve je funkcionisalo dobro i Iran je sporazum poštovao do poslednjeg slova dok Amerika pod Trampom 2018. nije izašla iz sporazuma jer je smatrala da je sporazum slab te vraćaju ekonomske sankcije Iranu. Ni jedna od drugih država potpisnica (Rusija, Kina, Francuska, UK i Nemačka) to ne prati.

Sporazum se menja u svojoj suštini jer Ameriku kao glavnog ekonomskog i vojnog finansijera Izraela više ništa ne vezuje, vrši ekonomski pritisak na Iran i tek onda Iran kao reakciju na sve to ponovo postepeno prelazi na veće obogaćivanje uranijuma... I gle čuda ponovo postaje prenja Izraelu do mere da stvori opravdanje da ga peventivno napadne...

I to sve vreme dok nesmetano sprovodi genocid u Gazi.

Dakle, jasno je da je prvi eskalatorni potez učinila Amerika da bi omogućila Izraelu da vojno napadne Iran jer je procenila da je suviše rizicno da ta zemlja tako pozicionirana i sa interesima koje proklamuje i sprovodi (podrška Hezbolahu i Hamasu) bude pretnja uopšte let alone nuklearna. Naravno u ovom trenutku to Netanjahuu savršeno odgovara jer ga svaka nestabilnost drži na vlasti i podalje od optuzenickih klupi ako ni za šta drugo ono barem za korupciju.

Dobar opis istorijata. Iz njega se vidi da tobožnje buduće nuklearno oružije Irana uopšte nije bio osnovni razlog za sadašnju krizu. Amerika i Izrael su uspeli da pacifikuju sve druge okolne Arapske zemlje. Da nije bilo pravog genocida prema Palestincima, nego samo njihovo uobičajeno polagano gušenje pod okupacijom, te okolne zemlje se ne bi ni čule. Bile bi srećne da sarađuju sa Amerikom. Jedino je Iran bio preostao kao dovoljno velika i razvijena zemlja koja se trudila da pomaže Palestince. Zbog toga je Izrael decenijema pokušavao da smisli kako da Ameriku uvuče u rat protiv Irana, pa da mu onda Amerika uništi jedinog ozbiljnog protivnika. To je ono što se sada dešava. Priča kako Iran "tek što nije napravio" bombu je samo "strašilo", nešto što je bilo potrebno navesti kao razlog da se Amerika pokrene, a da se zapadno javno mnjenje ne buni. Pri tome nikome na zapadu nije problem što Izrael VEĆ ima nuklearnu bombu, i to ilegalno, uprkos dogovora o neširenju. Ali to je u redu jer su oni naši, "demokratski režim", a u Iranu su divljaci i fanatici. Ko zna šta bi takav "divljak" uradio da mu se da opasno oružije? Kao Američki Indijanci i puške tokom osvajanja zapada. Drugim rečima, "old wild west dilema", kako da pobijemo Indijance i uzmemo njihovu zemlji ako ne postoji embago za puške, za indijance? Samo blago skriveni rasizam.

Poslednja izmena:
Jako je loše što će svi ratni zločini koji se na dnevnoj bazi dešavaju ostati nekažnjeni. Međunarodno krivično pravo koje se nikad nije ni razvilo u punom obimu samo ograničeno i selektivno još obitava ponegde, dok međunarodni odnosi bazirani na pravu jačeg ponovo preuzimaju primat. Takav svet jeste zanimljiv i dinamičan ali nepredvidiv i smrtonosniji od pravom uređenih odnosa.

Imamo mi mnogo nekaznjenih zlocina protiv nas, počevši od davljenja vojnika 91. pa na dalje, ali izgleda nekima su sladje tudje zrtve.
Mogu ja da okacim sada snimke sa donjecke pijace od prosle nedelje, stomak da ti se prevrne od mrtvih zena i dece, ali to radio slobodna evropa nikada nece da prikaze, nije zanimljivo nema tu dramaturgije i ozbiljne muzike samo lesevi, a i rusi su pa se ne racunaju u mrtve.

Imamo mi mnogo nekaznjenih zlocina protiv nas, počevši od davljenja vojnika 91. pa na dalje, ali izgleda nekima su sladje tudje zrtve.
Mogu ja da okacim sada snimke sa donjecke pijace od prosle nedelje, stomak da ti se prevrne od mrtvih zena i dece, ali to radio slobodna evropa nikada nece da prikaze, nije zanimljivo nema tu dramaturgije i ozbiljne muzike samo lesevi, a i rusi su pa se ne racunaju u mrtve.
Tako je.
Rusi, Srbi, Palestinci, Iranci, Latinosi, Huti, Sirijci... to nisu ljudi u vizuri "Srecnog Zaapada", zato se ne racunaju u mrtve.

Izrael je dnevno ubijao 50 civila u proseku, a poslednjih dana su pojacali tempo i ubijaju po 100.
Progresivnim, samosvesnim, lepim, mladim, urbanim, produhovljenim, digitalno umrezenim, stanovnicima Evrope, te su smrti nevidljive.

O kompaniji Palantair Petera Thiela, covek akoji stoji iza Trampa.
1750161908433.png

Većim delom se slažem ali uvek se na agresorske žrtve gledalo drugačije pa bili oni i civili. Dokaz tome su dva svetska rata.

Imam utiisak da Rusija i Ukrajina ne cine ratne zlocine sistematski, za razliku od osovine Izraela/SAD.
Njihov nacin ratovanja je neodvojiv od cinjenja ratnih zlocina, slicno kao na Balkanu.

To свакако, Руси мсм да и даље планирају да припоје и територију и људе, али при освајању добију хрпу цигала и 0 становника. Док Израелу јесте план етнички чиста територија.

Сад томе није место да се каже када се помиње неки руски масакр јер је отвара места за релативизација.

Pišem komentar vezan za ovaj snimak raketiranja stambene zgrade u Kijevu.

"Razumljivo" je do neke mere kada se greškom pogode stambeni objekti, ili kada se u njemu ili pored njega kriju neprijatelji, ili kada je u pitanju odmazda za neku drugu protivničku podjednako surovu akciju.

Mislim to se događa u svakom ratu, zato kažem "razumljivo".

Ali ovo kad vidim kako po ko zna koji put usađuju raketu/dron u niz stambenih zgrada, daleeeeeko od fronta, iz čiste obesti i pakosti, to mi je već jadno.

Ali na stranu sad šta neko misli o tome u smislu morala. Nego što sve ovo samo dodaje na listu povoda i argumenata zašto ljudi mrze Rusiju. I dodaje na listi argumenata zašto ljudi vide Rusiju kao amatera u svemu ovome, koga održava i vadi samo to što imaju veće ljudstvo i više vojnih resursa.

Najgluplje je što se suštinski ništa značajno ne menja i ne pomera. Samo ginu ljudi za džabe a jedini koji profitiraju su zapadnjački krugovi moći i vojno industrijski kompleksi.

Poslednja izmena:

"Russian forces deliberately (?!) attacked residential buildings across Kyiv in a devastating attack tonight."

Ovakvi izveštaji i arbitrarne tvrdnje ("deliberately", "namerno") stvaraju lažnu sliku namera obe zaraćene strane. Da bi se procenila namera, ono što treba porediti su procenti, a ne apsolutni brojevi. Rusija za jednu noć šalje i do 479 dronova (po CNN-u), plus balističke rakete, klizajuće bombe i ko zna šta još, a izveštaje o ovako velikim eksplozijama na zaista civilnim objektima dobijamo možda jednom nedeljno. Dakle koliko je to procenata? Čak i kad bi računali SAMO dronove, to je 0,03 %. Pa da li je to onda svesna NAMERA da se uništavaju civili? Pri čemu su ti dronovi podrvrgnuti intenzivnim protiv merama kao što su elektronsko ometanje, anti-dron rakete koje eksplodiraju pored njih, klasično automatsko protivavionsko oružuje (ako su tek neznatno pogođeni) i obično ručno automatsko oružije. Pa zar onda ne treba očekivati da će povremeno, u značajnom procentu, biti izgubljna kontrola nad tim dronovima, ili da će eventualni autonomni upravljački softver zbog takvih kontra mera pogrešno procenjivati gde se nalazi? To su jeftini dronovi, ne preterano zaštićeni i pametni, da bi uopšte mogli biti jeftini. Procenat očekivane greške, pa čak i običnih bagova u softveru za analizu kompleksnih vizuelnih inputa sa kamere drona, u ratnim uslovima je dakle bitno veći od tih 0,03 %.

Zbog toga je ovakvo zgražavanje i proizvoljne tvrdnje o "namernom" gađanju civila samo prazna ratna propaganda, bar kad su u pitanju ovako niski procenti. Zašto ne razmišljate o onome što čitate?

Poslednja izmena:
Vrh