Šta je novo?

Svetska politika

"Russian forces deliberately (?!) attacked residential buildings across Kyiv in a devastating attack tonight."

Ovakvi izveštaji i arbitrarne tvrdnje ("deliberately", "namerno") stvaraju lažnu sliku namera obe zaraćene strane. Da bi se procenila namera, ono što treba porediti su procenti, a ne apsolutni brojevi. Rusija za jednu noć šalje i do 479 dronova (po CNN-u), plus balističke rakete, klizajuće bombe i ko zna šta još, a izveštaje o ovako velikim eksplozijama na zaista civilnim objektima dobijamo možda jednom nedeljno. Dakle koliko je to procenata? Čak i kad bi računali SAMO dronove, to je 0,03 %. Pa da li je to onda svesna NAMERA da se uništavaju civili? Pri čemu su ti dronovi podrvrgnuti intenzivnim protiv merama kao što su elektronsko ometanje, anti-dron rakete koje eksplodiraju pored njih, klasično automatsko protivavionsko oružuje (ako su tek neznatno pogođeni) i obično ručno automatsko oružije. Pa zar onda ne treba očekivati da će povremeno, u značajnom procentu, biti izgubljna kontrola nad tim dronovima, ili da će eventualni autonomni upravljački softver zbog takvih kontra mera pogrešno procenjivati gde se nalazi? To su jeftini dronovi, ne preterano zaštićeni i pametni, da bi uopšte mogli biti jeftini. Procenat očekivane greške, pa čak i običnih bagova u softveru za analizu kompleksnih vizuelnih inputa sa kamere drona, u ratnim uslovima je dakle bitno veći od tih 0,03 %.

Zbog toga je ovakvo zgražavanje i proizvoljne tvrdnje o "namernom" gađanju civila samo prazna ratna propaganda, bar kad su u pitanju ovako niski procenti. Zašto ne razmišljate o onome što čitate?
Nije bio samo jedan dron, bilo je mnogo dronova i balističkih raketa koji su promašili, bili ometani i poslani u prevelikom broju pa je izvestan procenat završio u soliterima. Ali mislim da je u tom stanu stvarno bio neki pištolj i malo municije. Tako da, nije greška

Ne znam zašto pokušavaš da pravdaš i braniš nešto ako sami Rusi to ne rade. Izjavili su da su svi projektili pogodili svoje ciljeve. Više ne kriju, nema potrebe, ako neko digne glas, tu je Izrael. Pa ako on može - što ne mogu svi.

Zumino press saopštenje bolji poso od ovog kremaljca

1750168509330.png

Nije bio samo jedan dron, bilo je mnogo dronova i balističkih raketa koji su promašili, bili ometani i poslani u prevelikom broju pa je izvestan procenat završio u soliterima. Ali mislim da je u tom stanu stvarno bio neki pištolj i malo municije. Tako da, nije greška

Ne znam zašto pokušavaš da pravdaš i braniš nešto ako sami Rusi to ne rade. Izjavili su da su svi projektili pogodili svoje ciljeve. Više ne kriju, nema potrebe, ako neko digne glas, tu je Izrael. Pa ako on može - što ne mogu svi.

To što su Rusi izjavili da su svi projektili pogodili svoje ciljeve je takođe ratna propaganda jer nije tačno. A ono gore sam napisao jer dovoljno dobro poznajem tehnologiju pa znam da određeni procenat greške mora postojati, pogotovo ako su ta oružija još podvrguta aktivnim merama čiji je cilj upravo to, da se zbune i skrenu sa originalno nameravanog puta.

Zumu i druge koji bespogovorno brane Rusiju da čovek pita da li je tokom NATO bombardovanja Jugoslavije bilo namernog gađanja civilnih ciljeva, verujem da bi rekli da ih je bilo.

A da ih čovek pita da li je onda moguće da i Rusi to rade u Ukrajini, rekli bi:

nope.gif

Mnogim Srbima je neophodno da im jedna strana uvek bude čisto zlo a druga čisto dobro. Mislio sam da je to odlika uglavnom primitivnijih i niže obrazovanih ljudi ali očigledno nema veze samo sa stepenom obrazovanja nego i sa vaspitanjem i mentalitetom.

Valjda ostalo iz perioda kad su se čitale bajke, pa kao ako su u bajkama uvek čisto zlo i čisto dobro, pa onda je za očekivati da tako bude i u realnom svetu...

Znači Rusi lažu da su sve pogodili što su hteli, a ti nam saopštavaš istinu da su pogrešili tačno tamo gde su pobijeni civili.

O bože ....

Da prevedem: Izneo sam opšte tehničko ograničenje ovako složene ratne opreme za koje znaju svi sa makar i elementarnim nivoom tehničkog obrazovanja. Ja OČIGLEDNO ne mogu ništa da kažem o KONKRETNIM slučajevima jer mi O NJIMA ne možemo imati dovoljno podataka za tako čvrste sudove. Pričam o prosecima, jer su oni nužni i diktirani tehnologijom i ratnim okolnostima korišćenja.

Zar je ovo zaista bilo neophodno reći?

A ono gore sam napisao jer dovoljno dobro poznajem tehnologiju pa znam da određeni procenat greške mora postojati,
Znamo i mi ostali tehnologiju, ne mora da držiš monopol.

A i ne znam šta ih braniš kada se oni sami ne brane. Civili su legitimni cilj još od početka rata i oni ih gađaju. Cilj - da pobegnu iz gradova, da emigriraju, da im se oslabi moral, da se predaju. Još od bombardovanja Londona, Berlina, Beograda, ... je tako

Mislim da nije neophodno, ali je poželjno da ti osnovni intelektualni refleks prestane biti "moram da nađem način da opravdam braću Ruse čak i kad prave sra.nje".

Znamo i mi ostali tehnologiju, ne mora da držiš monopol.

A i ne znam šta ih braniš kada se oni sami ne brane. Civili su legitimni cilj još od početka rata i oni ih gađaju. Cilj - da pobegnu iz gradova, da emigriraju, da im se oslabi moral, da se predaju. Još od bombardovanja Londona, Berlina, Beograda, ... je tako

Ne smatram da držim bilo kakav monopol, prosto kažem ono što sigurno znam. Ovako složena i nova tehnološka oprema, u ovom slučaju oružije, uvek ima nimalo zanemarljiv procenat grešaka, pogotovo ako se neko pritom još i izrazito trudi da ometa njihov rad. Ne vidim kakvo je posebno znanje potrebno za ovakav zaključak.

Izneo sam očigledan podatak. U odnosu na zaista ogroman broj i razvovrsnost različitih Ruskih napada svakog dana, broj ovakvih slučajeva koji Ukrajina može iskoristiti za anti Rusku proganadu, a koristi ih SVE, je IZRAZITO mali. Što dovodi u veliku sumnju vašu tvrdnju da je zastrašivanje civila Ruski cilj. Pogotovo ako to uporedimo sa onim što radi Ukrajina. To je samo suprotstavljanje očigledno pogrešnim tvrdnjama. Lažne ekvivalencije su ustvari propaganda ( "svi su isti" ).

Svaka strana u svakom sukobu laze da je pogodila sve sto je htela.
Tako i Rusi sada.

Medjutim osnovna razlika u odnosu na Izrael je sto ni Ukrajina ni Rusija ne rade:
- izgladnjivanje stanovnistva(Izrael)
- unistavanje izvora vode(Izrael)
- ciljno ubijanje civila snajperom (Izrael)
- ciljno ubijanje dece(Izrael)
- unistavanje izrazito civilnih ustanova (npr TV, sto radi Izrael, a radio je i NATO).
- spaljivanje gradova (slucajevi Drezden i Tokio)
- upotreba nuklearnog oruzja nad civilima (SAD 1945.)
- trovanje sirih podrucja (SAD, Vijetnam, Agent orangne)
- spaljivanje civila napalmom (SAD, Vijetnam)
- bombardovanje nukearnih objekata (Izrael)

Naravno da i Rusija i Ukrajina nekad ubijaju civile i cine ratne zlocine.

Medjutim kolektivni Zapad sistematski to radi.
To je njihov nacin ratovanja.

Мислим да овде треба да се објасне пре свега они који пласирају причу о руским злочинима у иначе изненађујуће чистом рату (кад су у питању цивили) у данима када Америка, Израел и Украјина доводе у опасност ЧИТАВ СВЕТ бомбардујући нуклеарне објекте и циљеве.

... i kad je recimo Tramp ladno rekao da ceo Teheran treba da se iseli.

Ne smatram da držim bilo kakav monopol, prosto kažem ono što sigurno znam. Ovako složena i nova tehnološka oprema, u ovom slučaju oružije, uvek ima nimalo zanemarljiv procenat grešaka, pogotovo ako se neko pritom još i izrazito trudi da ometa njihov rad. Ne vidim kakvo je posebno znanje potrebno za ovakav zaključak.

Izneo sam očigledan podatak. U odnosu na zaista ogroman broj i razvovrsnost različitih Ruskih napada svakog dana, broj ovakvih slučajeva koji Ukrajina može iskoristiti za anti Rusku proganadu, a koristi ih SVE, je IZRAZITO mali. Što dovodi u veliku sumnju vašu tvrdnju da je zastrašivanje civila Ruski cilj. Pogotovo ako to uporedimo sa onim što radi Ukrajina. To je samo suprotstavljanje očigledno pogrešnim tvrdnjama. Lažne ekvivalencije su ustvari propaganda ( "svi su isti" ).
Dobro, onda kako da komentarišemo ovo:

kaže se da je klaster municija. Isto se radi o ometanju?

Da ne bude samo whatavoutisma, - to rade i Izraelci i amerika i hunta u Burmi.

Naravno da rade, zato i kažem da su civili postali cilj

... i kad je recimo Tramp ladno rekao da ceo Teheran treba da se iseli.
Da, to je fasciantna izjava.
Tramp kao predsednik SAD, se direktno stavlja u sluzbu izraelse vojske i njihove propagande.
Koliko ljudi je mozda vec umrlo zbog panike koju je izazvala takva izjava.

Izjava pokazuje koliko je Tramp neozibiljan.

I Rusi i Ukrajinci šalju rojeve dronova jedni na druge, deo ima za cilj da pogodi određene ciljeve, deo da bude mamac za PVO. I Rusima i Ukrajincima se dešava da neki od dalekometnih dronova pogode stambenu zgradu, kao u primeru sa videa. Rusima češće iz prostog razloga što lansiraju više dalekometnih dronova nego Ukrajinci. Pravo je čudo što nema više ovakvih snimaka. Inače je zanimljivo da kad Rusi pogode neku rafineriju, aerodrom, PVO, snimci su zamagljeni ili kvaliteta kao da su snimani fiksnim telefonom, a kad pogode stambenu zgradu, kvalitet snimka je najmanje FHD, a nekad i 4K.

Ili recimo, Tramp kaže da njegova sopstvena šefica svih obaveštajnih službi, Tulsi Gabarad, nema pojma šta priča, pošto on bolje od nje zna da Iranci "zamalo pa imaju bombu", dok ona kaže da svi Američki obaveštajni izvori kažu da je Iran VEOMA daleko od bombe.

Trampova šefica za obaveštajna pitanja: Iran ne pravi nuklearno oružje

Na povratnom letu nakon G7 samita u Kanadi, američki predsednik Donald Tramp ponovo je insistirao da je Iran "vrlo blizu" izgradnje nuklearnog oružja, uprkos suprotnim procenama američkih obaveštajnih službi.

Israel says Iran was racing toward a nuclear weapon. US intel says it was years away

Бележим и да се пропаганда евроатлантског неомилитаризма прво успешно примила управо међу овдашњим грађанистима.

Некако је то и логично. Периферија капитализма, контактно подручје тог неоколонијалног обрасца и како су заправо жртве тог обрасца деловања жртве имају потребу да исти у потпуности прихвате и шире даље у нади да ће се тиме измаћи са нишана.

Некаква мешавина јеврејске полиције из пољских гетоа и Недићевог германофилства.

Ili recimo, Tramp kaže da njegova sopstvena šefica svih obaveštajnih službi, Tulsi Gabarad, nema pojma šta priča, pošto on bolje od nje zna da Iranci "zamalo pa imaju bombu", dok ona kaže da svi Američki obaveštajni izvori kažu da je Iran VEOMA daleko od bombe.

Trampova šefica za obaveštajna pitanja: Iran ne pravi nuklearno oružje

Na povratnom letu nakon G7 samita u Kanadi, američki predsednik Donald Tramp ponovo je insistirao da je Iran "vrlo blizu" izgradnje nuklearnog oružja, uprkos suprotnim procenama američkih obaveštajnih službi.

Israel says Iran was racing toward a nuclear weapon. US intel says it was years away

Kolin Pauel i bočica...

Poslusajte dobro sta Dima kaze.
Zapad je trazio prekid vatre u Ukrajini upravo zato sto je napad na Iran bio planiran.
Sada 4 nosaca aviona idu prema Iranu. Ocekuje se udar citavog (kolonijalnog) kolektivnog Zapada na Iran u sledecih 24h.
Iran je izuzetno slab i ostaje je bez raketa.
Izrael javlja da nema interesa za pregovore.

Pretpostavljam da ce SAD napasti nuklearni kompeks Fordo specijalnim bunker buster bombama.
Ako to ne bude dovoljno, Izrael ce zatim napasti te objekte taktickim nuklearnim oruzjem.

Mislim da ce Rusija uskoro platiti visoku cenu Putinovog kukavicluka.
Koliko god nam se izraelski nacin ne svidja, to je najefikasniji metod ratovanja.

Poslednja izmena:
Бележим и да се пропаганда евроатлантског неомилитаризма прво успешно примила управо међу овдашњим грађанистима.

Некако је то и логично. Периферија капитализма, контактно подручје тог неоколонијалног обрасца и како су заправо жртве тог обрасца деловања жртве имају потребу да исти у потпуности прихвате и шире даље у нади да ће се тиме измаћи са нишана.

Некаква мешавина јеврејске полиције из пољских гетоа и Недићевог германофилства.
Da. Samo nema nacina da se sklone sa nisana.
Imperija hoce meso.

Dobro, onda kako da komentarišemo ovo:

kaže se da je klaster municija. Isto se radi o ometanju?

Da ne bude samo whatavoutisma, - to rade i Izraelci i amerika i hunta u Burmi.

Naravno da rade, zato i kažem da su civili postali cilj

Ne znam šta su Rusi ovde gađali pa ne mogu ništa konkretno da kažem. Vojni ili civilni cilj? A što se tiče samog korišćenja klaster municije, to su uveli Amerikanci kad su počeli da takvu municiju šalju u Ukrajinu i kad su im dali dozvolu da je koriste. Rusi su se tada eksplicitno bunili i ukazivali da je to zabranjeno. Ali kad su to ignorisali i Amerikanci i Ukrajinci, onda i Rusi nisu imali previše izbora, počeli da je koriste, ali i dalje u relativno ograničenoj meri.

Svaka strana u svakom sukobu laze da je pogodila sve sto je htela.
Tako i Rusi sada.

Medjutim osnovna razlika u odnosu na Izrael je sto ni Ukrajina ni Rusija ne rade:
- izgladnjivanje stanovnistva(Izrael)
- unistavanje izvora vode(Izrael)
- ciljno ubijanje civila snajperom (Izrael)
- ciljno ubijanje dece(Izrael)
- unistavanje izrazito civilnih ustanova (npr TV, sto radi Izrael, a radio je i NATO).
- spaljivanje gradova (slucajevi Drezden i Tokio)
- upotreba nuklearnog oruzja nad civilima (SAD 1945.)
- trovanje sirih podrucja (SAD, Vijetnam, Agent orangne)
- spaljivanje civila napalmom (SAD, Vijetnam)
- bombardovanje nukearnih objekata (Izrael)

Naravno da i Rusija i Ukrajina nekad ubijaju civile i cine ratne zlocine.

Medjutim kolektivni Zapad sistematski to radi.
To je njihov nacin ratovanja.
Има тог момента колико су непријатељи у рату блиски или отуђени једни другима. Западњаци су обично ратовали против других раса на другим континентима или против других језичких група.
Руси и Украјинци су практично исти народ, као и ми несретни јужни словени. То доста утиче и на ратне планове, циљеве и реализацију, као и наа емпатију према противничком цивилном становништву.
Оно што је код нас и у Украјинском рату специфично јесу стрељања заробљеника што је тековона комуниста, и Совјети и партизани су гледали да стрељају што више заробљеника у 2. светском рату, где су у пакету често страдали и цивили који нису били криви. И Овчара и Сребреница подсећају највише на Блајбург, Бар, Кочевски рог.

Vrh