Šta je novo?

Svetska politika

Lepe vesti.

Odustati od sopstvene valute pod pritiskom neizabrane tiranske tehnokratije iz Brisela, predati poluge monetarne politike štampačima para iz ECB, danas, imajući u vidu sve što se dešava, je najflagrantniji primer izdaje nacionalnih interesa.

Lepe vesti.
Ovo neka obojena revolucija na pomolu.

Sećam se neki su Miloševića hteli da prave od blata.

Zemlje koje drze fiksni kurs svoje valute prema evru (kao sto su Srbija i Bugarska) tesko da imaju poluge monetarne politike u svojim rukama. A to je slucaj kod nas u poslednjih desetak godina. Ne mozes bas da devaluiras ili jacas valutu u zavisnosti od strateskih potreba kao i da upravljas emisijom novca kako hoces jer vrlo lako narusavas delikatni balans prema evru. Tako da je ta prica o nezavisnosti od ECB jos jedna zvaka za seljaka i kod nas i kod njih. Uveo evro ili ne slicno ti se hvata. E sad ne mislim da je takva politika u biti losa ali za neko misljenje o tome je potrebna mnogo ozbiljnija analiza. Ima ko o tome brine valjda.

Realno ovo bi i mi imali dve godine nakon prelazne vlade i neke druge vlade koja bi je nasledila.
Dozlogrdilo bi ljudima, Vučića bi od blata pravili. Ovakvog nakaradnog kakav je...
Зашто мислиш да би тако било?
Може ли горе од садашње ситуације?

Zemlje koje drze fiksni kurs svoje valute prema evru (kao sto su Srbija i Bugarska) tesko da imaju poluge monetarne politike u svojim rukama. A to je slucaj kod nas u poslednjih desetak godina. Ne mozes bas da devaluiras ili jacas valutu u zavisnosti od strateskih potreba kao i da upravljas emisijom novca kako hoces jer vrlo lako narusavas delikatni balans prema evru. Tako da je ta prica o nezavisnosti od ECB jos jedna zvaka za seljaka i kod nas i kod njih. Uveo evro ili ne slicno ti se hvata. E sad ne mislim da je takva politika u biti losa ali za neko misljenje o tome je potrebna mnogo ozbiljnija analiza. Ima ko o tome brine valjda.

Не баш. Имаш већу сувереност унутра, јавне финансије, порези, а и ако је баш, баш фрка, може да отклиза курс.

Bugarska i BiH imaju regulisani fiksni kurs ka evru, imali su i ka nemačkoj marci. Mi nemamo, ali u praksi su poslednjih 10-ak godina pomeranja minimalna, kao da skoro pa jeste fiksni kurs.

Imamo (maltene) fiksan devizni kurs, zbog priliva stranih direktnih investicija i doznaka, koje upotpunosti finansiraju deficit spoljnotregovinski/platnobilansni deficit. Još se i interveniše na deviznom tržištu kako bi se sprečilo dodadno jačanje valute (apresijacija kursa).

Не баш. Имаш већу сувереност унутра, јавне финансије, порези, а и ако је баш, баш фрка, може да отклиза курс.
Javne finansije i porezi su fiskalna a ne monetarna politika. I skro isti stepen suverenosti fiskalne politike imamo mi i zemlje eurozone sto podrazumeva i javnu potrosnju i poresku politiku. Jedino sto oni moraju da se drze nekih standarda iz Mastrihta u vezi deficita i nekih drugih stvari ali to su ionako standardi kojima i mi tezimo a i kod njih bide vrdanja po tom pitanju. Ono gde oni moraju da se uskladjuju (ako su u eu a ne eurozoni) jeste carinska politika ali to je neka druga tema. Tacno je da kurs moze da otkliza ako je frka ali ako je bas frka moze i da se izadje iz eurozone ili da ih nateras da te izbace sto umalo da se desi Grcima.

Mi na papiru nemamo fiksni kurs ali u praksi da. Ali da, u praksi ako dodje bas stani pani mozemo brze da promenimo politiku umesto da pokrecemo postupak izlaska iz eurozone. To je jedina hipoteticka prednost ove situacije.

Javne finansije i porezi su fiskalna a ne monetarna politika. I skro isti stepen suverenosti fiskalne politike imamo mi i zemlje eurozone sto podrazumeva i javnu potrosnju i poresku politiku. Jedino sto oni moraju da se drze nekih standarda iz Mastrihta u vezi deficita i nekih drugih stvari ali to su ionako standardi kojima i mi tezimo a i kod njih bide vrdanja po tom pitanju. Ono gde oni moraju da se uskladjuju (ako su u eu a ne eurozoni) jeste carinska politika ali to je neka druga tema. Tacno je da kurs moze da otkliza ako je frka ali ako je bas frka moze i da se izadje iz eurozone ili da ih nateras da te izbace sto umalo da se desi Grcima.

Mi na papiru nemamo fiksni kurs ali u praksi da. Ali da, u praksi ako dodje bas stani pani mozemo brze da promenimo politiku umesto da pokrecemo postupak izlaska iz eurozone. To je jedina hipoteticka prednost ove situacije.

Све те земље Еурозоне имају јасна правила колико макс могу да имају дефиците и често су законски ограничени (пре пар месеци смо слично видели у Немачкој нпр и свака им част што нису подлегли притиску популиста), ипак са својом валутом имаш већу аутономију у балансирању и синхронизацији монетарне и фискалне политике. Ови у ЕУ о о монетарној политици не смеју ни да размишљају, а опет су прилично ограничени фискално, зато и постоје огромни локални проблеми од региона до региона (за разлику од 50 држава у САД).

Управо то са Грцима је пример како нису могли да се ишчупају без bailouta, а морали су строго да поштују европска фискална правила и мере штедње, што је додатно продубило проблем и повећало debt/gdp.

...и чуј једина предност, па то је ооогромна предност! Једина мана су што ЦБ мора стално да интервенише и ти трошкови сталне конверзије!

Poslednja izmena:
Za ovo do danas uopšte nisam znao ni da postoji. Ispada da čak i berza, odnosno formiranje cena na berzi, što je jedan od temelja zapadnih ekonomija i "slobodnog tržišta", sve više postaje jedna vrsta prevare svih koji nisi povlašćeni. Ako niste u "internom VIP klubu" vladajuće klase, ni ono što kažu cene na berzi nema previše značaja. Koliko će se još "demokratskih" i "slobodno tržišnih" priča ispostaviti da su veoma daleko od toga?

Ovo će Trampu dati odrešene ruke. Grenland nikada nije bio bliži SAD-u. Putin se sprema za rat sa EU. Merz je teški rusofob koji će pokušati da EU gurne u rat sa Rusijom. Rekao bih, kraj EU.

Spas je bio u tome da nacosi uzmu 50 posto sami, ali jbg 😭

Mlatite tudjim ku...m ko Solc i ekipa kad to rade sa Srbijom.

To kako vi gledate na Nemacku, tako neki Svaba koji se informise preko interneta gleda na Srbiju i Vucic mu je najbolji u odnosu na alternitive.

To ти је као кад је крајем 90их Шешељ помогао Милу да победи Мома.

Bolje Ujedinjeni Evropski kalifati, treba kazniti Hitlera.

#SamoCrnoBeloBrt 🤟

Inače ja nikad i nigde nisam glasao za SNS, tako da pretpostaviću da se ovo odnosilo na nekog drugog ili generalno.

Vrh