Šta je novo?

Svetska politika

@Zuma Vrtiš se u krug i ponavljaš - to oko štete je nebitna priča koju gura Rusija... Ovaj chart koji si zakačio je u funkciji onoga što ja govorim - prihodi Rusije od energenata su drastično opali, posebno gasa, jer nije moguće kompenzovati EU tržište na kratak i srednji rok...

Nisi pročitao ili nisi razumeo šta sam napisao. Nebitna je apsolutna vrednost smanjenja Ruskih prihoda, bitna je relativna. Koliko su se PROCENATA smanjili UKUPNI Ruski prihodi? Da li taj procenat smanjenja više šteti Rusima, ili šteta u Ukrajini i Evropi više šteti njima (deindustrijalizacija, nekonkuretnost prema Kini zbog nižih Kineskih troškova za energiju)? Ko je dakle više pogođen ovim prekidom? Kakav je ODNOS tih šteta dve strane? Spominjati samo apsolutnu sumu Ruskih gubitaka u prodaji nam ne govori ništa, pa je zato to čista medijska propaganda, a ne objektivno informisanje.

Poslednja izmena:
Pocela je i propagandna kampanja u "pomorskoj opasnosti" u Baltiku. NATO ce povecati broj svojih pomorskih patrola, a neki analiticari smatraju da ce do polovine 2025. doci do pomorske blokade Kalinjingrada i Sankt Petersburga. Zapad ima ogroman eskalacioni kapacitet, dok je ruski kapacitet za eskalaciju veoma ogranicen. Rusija je slaba i jedino sto moze da uradi je nastavak sadasnje prakse, iscrpljivanjem ukrajinske vojske.
Po savetu americkih prijatelja, Ukrajin ce uskoro poceti na formt da salje muskarce uzrasta 16-25 goidna.

Ukrajinu i Srbiju povezuje i pitanje litijuma. I dok Zapad ima velike sanse da ostvari kopanje litijuma (i zatruje Srbiju), u Ukrajini, zapadnikapital ima izvesnih problema.

ZH: "On 1/1/25 Russia rolled through Shevchenko without a fight after taking the nearby fortified stronghold Kurakhovo
Shevchenko is the site of one of Ukraine's two richest lithium properties - the Shevchenkovskoye deposit
In January 2024, Zelensky sold the mining rights to these lithium deposits to Australian firm European Lithium Limited"

Nisi pročitao ili nisi razumeo šta sam napisao. Nebitna je apsolutna vrednost smanjenja Ruskih prihoda, bitna je relativna. Koliko su se PROCENATA smanjili UKUPNI Ruski prihodi? Da li taj procenat smanjenja više šteti Rusima, ili šteta u Ukrajini i Evropi više šteti njima (nekonkuretnost, deindustrijalizacija, gubici u takmičenju sa Kineskim troškovima za energiju)? Ko je dakle više pogođen ovim prekidom? Kakav je ODNOS tih šteta dve strane? Spominjati samo apsolutnu sumu Ruskih gubitaka u prodaji nam ne govori ništa, pa je zato to čista medijska propaganda, a ne objektivno informisanje.

Nema logike to što pričaš ili ne umeš da čitaš podatke koje kačiš.

@Cotra
Republikanski kongresmen Lindzi Grejem je barem pošten kada kaže da ratuju za sirovine u Donbasu koje se mere trilionima dolara. Tačno je da su kod Ševčenka pored Pokrovska nalazišta litijuma među najvećim u svetu. Sada su pod kontrolom ruske armije.
Tako je.
Licno vise volim te postene Amerikance, kao sto je Tramp i njegova ekipa, koji nam lepo kazu da sa pricom o slobodi i demokratiji mozemo da obrisemo d..pe.
A da je sustina u imperijalistickoj politici. Iako ce Tramp biti jos ekstremnji, bolje da se igra otvorenih karata. Slusao sam nedavno na FOX-u jednog americkog generala. Covek sasvim mirno govori o njihovoj spremnosti da prvi napadnu da bi zastitili ekonomske interese Imperije.

Poslednja izmena:
Radi istine moram se korigovati. Imaju dva Ševčenka jedan pod Pokrovskom i drugi zapadnije od Kurahova bogat litijumom koga ruska vojska nije zauzela. Barem ne još.

Апсолутно, само о томе са ради!

Непојмљива ми је готово навијачка острашћеност људи и поларисаност, путинофили, русофоби итд. Не знам да ли ми је више жао несрећних Украјинаца који ће бити усисани у Европу и питање да ли ће уопште имати државу или у најбољем случају бити држава удовица од онога што остане. Исто за Русе, таман што су средили макроекономију, 17% debt/gdp, само што су се дигли, безграничан потенцијал, опет лупање по глави, у најгорем случају по њих, биће у 10 нових држава, на нивоу афричких држава које се користе као ресурсна база. Наравно и ЕУ идиоти. Брига ме за њих, жао ми је нас, биће нам много горе него њима ако се ово убрзо не заустави!

На своју несрећу, добио сам на тел снимак реалне борбе 2 човека која почиње ватреним оружјем, а завршава се хладним, где један на крају најмирнијим гласом говори да је готово и да га остави да на миру заврши, а други то и чини. Нешто ме подсетило на јасеновачко мучеништво Србина Вукашина, с тим што је ово била борба. Не знам да ли је још нека група народа спремна да тако трагично апсурдно, улудо и хладнокрвно гине а због чега? Да би одлучили да ли ће та територија сутра бити под шапом неких препегланих комуњара, победника транзиције олигарха или можда неког Blackrock-a са друге стране!

Само Ви наставите да навијате!

NSPM: Ђорђа Мелони: Када је реч о сукобу у Украјини, став Италије се поклапа са мишљењем Доналда Трампа - једини начин да се дође до мира је да се Русија натера у ћорсокак

Gornja izjava ilustruje osecaj superiornosti zapadnih politicara.
Zapad ide na pobedu.
Zapadu ne treba kompromis sa Rusijom.
Nista manje od potpunog poraza Rusije.

Radi istine moram se korigovati. Imaju dva Ševčenka jedan pod Pokrovskom i drugi zapadnije od Kurahova bogat litijumom koga ruska vojska nije zauzela. Barem ne još.
Постоје три Шевченка, једно западно од Велике Новослеке, једно код Курахова и једно код Покровска, само ово код В. Новослеке није још ослобођено, читао сам да и тамо има литијума или је то једино место тог имена са налазиште литијума.

Ovaj rat u Ukrajini (kao i mnogi pre njega) se najvise vodi zbog resursa i energenata. Znaci da bismo sprecili dalje bezumne borbe potrebna nam je tehnoloska revolucija, odnosno alternativni izvori energije za pokretanje i razvoj ljudske civilizacije. Najveci silnici u svetu su oni koji imaju najvece rezerve i najvecu proizvodnju nafte i gasa - Rusija i Amerika i u manjoj meri Iran i Saudijska Arabija kao lokalne sile na bliskom istoku. Ovi energenti i lobi koji ih kontrolise drze svet.

Oni kojima nafta i gas trebaju a moraju u velikoj meri da ih uvoze su EU, Kina i Japan (izmedju ostalih). Oni bi bili najzainteresovaniji da razviju alternativne izvore energije (bilo da su oni obnovljivi ili neki drugi). Tada bi oni obezbedili daleko veci prostor da disu, da zive i da se razvijaju bez ucena. Ovo vazi i za Srbiju naravno, nama su najvece uvozne stavke nafta i gas i moramo papreno da ih platimo da bi mogli da zivimo i radimo.

Verujem da je naftni lobi prethodnih decenija uticao da se razvoj tehnologije i koriscenje alternativnih resursa uspori. Medjutim, stvari ce morati da se menjaju pre ili kasnije i taj talas je vec poceo. Skoro sam bio u Kini i iznenadio se da je najveci broj vozila npr na struju - automobili, autobusi, motori, bicikli, itd. Bar je tako bilo u Guangzou gde sam boravio. Oni jako sada forsiraju obnovljive izvore energije, kao i Evropa. Sa sasvim dobrim razlogom.

I to dolazimo do tog cuvenog litijuma. Trenutno je ta tehnologija i resurs najbolji nacin da se se elektricna energija skladisti. Moguce da ce to stvarno biti nafta 21. veka. Vidimo da je tehnologija eksploatacije katastrofa po zivotnu sredinu i da je to neprihvatljivo. Medjutim, to moze lako i da se promeni pa da se razviju mnogo efikasniji metodi koji nisu stetni. I tu dolazimo do Srbije. Ako je istina da u relativnom smislu imamo velika nalazista litijuma, nama bi potencijalno odgovarao razvoj svih tehnologija koji ga koriste kao sirovinu. Pod uslovom naravno da se u medjuvremenu poboljsaju i metode njegove ektracije. Potencijalno bi to mogla biti velika razvojna sansa ali isto tako i katalizator neke nove velike katastrofe za nas. Moramo da pogledamo primere zemalja bogatih naftom - od svih njih imamo one koje su najbogatije na svetu i koje su se razvile do neslucenih razmera poboljsavajuci zivot stanovnistva do nekih od najgorih zemalja za zivot na svetu koje su konstanto u ratovima, prevratima i haosu. Tu moramo da budemo izuzetno pametni i da ucimo od drugih. Da vidimo koji su se metodi organizacije drzave, drustva i biznisa pokazali kao uspesni kada imate tako znacajan resurs a koji nisu. Jer mozemo lako da zglajznemo u vecitu bedu i haos ako dozvolimo da drugi centri moci (koji ce sigurno biti zainteresovani) umesaju prste i proizvedu nekakav kontrolisani haos u kome bi nas nemilosrdno eksploatisali. Bilo kroz podsticanje tenzija ili instaliranje nekakvih bolidnih diktatora koji ce raditi za njih.

Mislim da ovi radikali i ekipa koja je na vlasti jednostavno nije dorasla resavanju ovog izazova i to je ono sto me najvise plasi i sto svi osecamo. Previse su ograniceni i verovatno ucenjeni. Ali mora se razmisljati i u ovom pravcu na duze staze dok ne bude kasno.

Da, stalno se mora pratiti koji su to osnovni resursi u nekom trenutku, pa se truditi da njihovo dobavljanje ne može lako biti ugroženo. To bi značilo istovremeni razvoj alternativa, ako postoje, i napore usmerene na to da nikada ne zavisimo od samo jednog izvora. Recimo, nedopustivo je toliko dugo imati samo jedan izvor nafte, naftovod iz Hrvatske. Pomalo je apsurdno da se decenijama olako prihvata činjenica da neko može da zaustavi život u Srbiji tako što zavrne jedan ventil.

Mislim da se u planiranju previse podilazi sebicnim prohtevima individua. (Hocu da putujem, hocu da vozim kola, hocu da trosim...). Buducnost treba da done3se planiranu oskudicu, svet u kome ce ljudi biti srecni, ako samo postoje.
To je jedini nacin da se sacuvaju resursi.
Od neolita do danas, ljudsko drustvo je produzenej svog postojanja moglo da zahvali tehnologiji. Svki tehnoloski korak zakopavao nas je dublje i unistavao je planetu sve vise. Vreme je da se progres zaustavi.

Poslednja izmena:
Pronašao sam lepu mapu koja prikazuje zašto su se tolike zemlje u Evropi dugo osećale veoma nalagodno zbog zavisnosti od Rusije, čak i pre ovog rata. Mada je relativno stara, pa nema nekih novijih veze (2006?). Prikazane su ne samo trase nego i kapaciteti cevovoda na raznim tačkama.

National Geographic magazine map of oil and gas pipelines from Russia to Europe​

National geographic magazine map of oil and gas pipelines from russia to europe.jpg

Nemacka je bila zemlaj najzavisnija od Rusije u smislu energije.
Prakticno Rusija je subvencionisala nemacku ekonomiju u nadi da ce time spreciti neizbezan napad Zapada.
Putin je ispao prilicno ogranicen u spoljnoj politici, bolje bi se reklo glup.

Još jedna lepa mapa koja pokazuje šta se tokom godina dešavalo sa strukturom izvora za Evropsku potrošnju gasa. Gornji deo je gas koji ide kroz cevi, donji deo je LNG gas. Evropa je prvobitno zavisnost od Rusa zamenila zavisnošću od Amerikanaca, i to bitno skupljom zavisnošću, ali sada intenzivnim forsiranjem obnovljivih izvora energije pokušava da se potpuno otkači od svih fosilnih goriva. Vidimo da to ne ide baš tako lako zbog odbijanja Nemačke da prihvati da bazna energija bude nuklearnog porekla. Međutim, ako se to reši, u nekoj perspektivi obnovljivi izvori plus nuklearke će joj zaista obezbediti energetsku nezavisnost.

Evropska potrosnja gasa 2016-2024, Financial Times.png

Poslednja izmena:
Prakticno Rusija je subvencionisala nemacku ekonomiju u nadi da ce time spreciti neizbezan napad Zapada.

1735597282025.jpeg

Iz prehodnog članka FT-a. Problem je cena, a ne raspoloživost. A ako je veća cena energije, što je uvek ugrađeno u sve proizvode, onda će ostatak sveta radije kupovati nužno jeftiniju robu od Kine, a ne od EU. Što posle ima velike strateške i političke posledice.

In a base case scenario, which assumes historically normal temperatures, analysts and traders expect Europe to end the winter with gas storages about 45 to 55 per cent full. That is less than in the previous two mild winters, when Europe ended winter with storages about 60 per cent full. Should Europe experience a much colder winter, storage levels could drop to about 35 per cent, analysts said.

Storage levels at the end of the winter determine how much gas is needed to fill it back up during the next six months. The lower the level at the end of winter, the more LNG would need to be imported, which could potentially lead to higher gas prices even during summer months when demand drops.

Acer, the EU’s energy watchdog, warned in a recent report: “If gas withdrawals this winter significantly exceed those of the past two, EU buyers may need to increase their competitiveness in LNG markets to replenish stocks in 2025, potentially driving up wholesale gas prices.”

“In the end I think it’s less a volumetric risk — as in the lights might go out because we don’t have enough gas — and more a price risk,” said Peter Thompson, director at consultancy Baringa. “It’s ‘how much might we have to pay for that LNG?’”

Poslednja izmena:
Jbt informer plače za ovakvim autorima lol

Iz prehodnog članka FT-a. Problem je cena, a ne raspoloživost. A ako je veća cena energije, što je uvek ugrađeno u sve proizvode, onda će ostatak sveta radije kupovati nužno jeftiniju robu od Kine, a ne od EU. Što posle ima velike strateške i političke posledice.

In a base case scenario, which assumes historically normal temperatures, analysts and traders expect Europe to end the winter with gas storages about 45 to 55 per cent full. That is less than in the previous two mild winters, when Europe ended winter with storages about 60 per cent full. Should Europe experience a much colder winter, storage levels could drop to about 35 per cent, analysts said.

Storage levels at the end of the winter determine how much gas is needed to fill it back up during the next six months. The lower the level at the end of winter, the more LNG would need to be imported, which could potentially lead to higher gas prices even during summer months when demand drops.

Acer, the EU’s energy watchdog, warned in a recent report: “If gas withdrawals this winter significantly exceed those of the past two, EU buyers may need to increase their competitiveness in LNG markets to replenish stocks in 2025, potentially driving up wholesale gas prices.”

“In the end I think it’s less a volumetric risk — as in the lights might go out because we don’t have enough gas — and more a price risk,” said Peter Thompson, director at consultancy Baringa. “It’s ‘how much might we have to pay for that LNG?’”

Opet ta cena... Kina takođe užurbano ide ka obnovljivim izvorima energije... Nisu kinezi budale, pa da zavise od Putlera ili nekog trećeg. I ta EU zavisnost se pojavila od 2010, pa na ovamo i to nije nešto što je neophodno Evropi i to se prevazilazi.

Kada si objektivno sagledao stvari vidiš i sam - Evropa će strateški prevazići zavisnost od gasa, Kina gas kupuje od Putina na kašičicu, jer im to nije strateško opredeljenje... Na kraju - Putler kaput.

Evropa ima problem sa Kinom zbog tehnološke prednosti koju je Kina ostvarila pametnom strategijom i investiranjem, ne zbog troškova. Jednostavno, ogromno domaće tržište je fenomenalna baza za razvoj... Kina više nije izvor jeftine radne snage, već tehnološki powerhouse celog Sveta...

Budućnost multipolarnog sveta su SAD i Kina... Rusija tu nema šta da traži i ona je regionalni igrač u najboljem slučaju, jer nema ekonomiju i tehnološku bazu.

Poslednja izmena:
Pogrešno. Iako jeste tačno da će Evropa vremenom prevazići zaisnost od fosilinih goriva, kao što sam i napisao, to će uraditi i svi drugi, pa su tu isti, tj nema prednosti ni jedne strane. Međutim i mi i svi drugi sve vreme pričamo samo o prelaznom periodu. Šta do tada? Ono što je Evropa trebala da uraditi je se ponaša kao velika sila, što potencijalno jeste, i da sledi svoju politiku, a ne da bude vazal Amerike kojoj je strateški interes da nema konkurenciju ni jedne druge velike sile (uključujući i Evropu), tj da sama upravlja čitavim svetom, kao što je i radila od drugog svetskog rata do sada. Rusija je imala strateški interes da ima nekome da prodaje naftu i gas, a Evropa da ima sigurno snabdevanje po manjoj ceni zbog dugoročnih ugovora. To nije "zero sum game", jer bi obe strane imale korist od toga. Međutim jačanje Rusije nije odgovaralo Americi, pa su oni, i to silom, uništili tu mogućnost (Nord Strim i drugo).

Dakle, u prelaznom periodu, dok tehnologija ne omogući potpuni prelaz na obnovljivu energiju, što može potrajati više nego što mi mislimo, najbolje je bilo koristiti onaj gas (a ne ugalj) koji ima najmanju cenu, sigurno snabdevanje i gotovu infrastrukturu za prenos. A to je Rusija. Evropa i Rusija su bili po svemu kompatibilni, praktično idealni ekonomski partneri. Jedna strana ima obilje sirovina, druga industriju i tehnologiju.

...a pritome niko ga nije ni napao, ni dirao. Mogao je da prodaje gas i dalje i broji rublje, a ovako...

Izvini ali i ovo je totalno pogrešno. Ja apriori nisam ni za koga, niti sada govorimo drugim aspektima raznih država, ali konkretno u ovom sukobu Rusija je manje kriva od Zapada. To je međutim duža priča, pa vam predlažem da prvo pogledate ČITAV intervju koji je uradio Taker Karlson sa Putinom. Tu je detaljno opisana kompletna geneza sukoba. Jeste dugačko, ali je apsolutno neophodno školsko štivo da bi razumeli šta se tu sve dešavalo. Uključite CC za prevod.

Ovo je naravno, Putinovo viđenje, i sad bi tu moglo da se doda još štošta, ali za početak se mora veoma dobro poznavati autentično tumačenje svake od strana, a ne biti pod uticajem već zaista apsurdnog nivoa medijske propagande i otvorenog laganja, koja je za dve godine uspela kreirati čitav jedan virtuelni svet koji realno ne postoji.

Poslednja izmena:
Vučić: SAD uvodi sankcije NIS-u; Imaćemo 60 dana da završimo proces

SAD će uvesti sankcije, ne neke generalne, već sveukupne sankcije našoj kompaniji NIS, kazao je danas na sednici Vlade predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To neće biti sankcije protiv kompanija koje imaju rusko vlasništvo, već direktne sankcije naftnoj industriji Srbije. Nas to dovodi u veoma tešku poziciju", kazao je predsednik.

Kako dodaje, posle izvesnog vremena ne samo za dobavljanje nafte, već i slede problemi sa rafinerijom, petrohemijom, suštinskim opstankom ekonomije koju imamo danas.
...
"Ono što sam razumeo gospodina Fernandeza, to je da će nam dati 30 dana da mi sagledamo sve svoje mogućnosti i da pokrenemo akciju, a za 60 dana moramo ceo proces da završimo. Oni će pre 15. januara izaći zvanično sa tom odlukom, što znači da mi do 15. marta moramo da završimo sve, a da 15. februara mi moramo da znamo šta radimo".

"Mi ne možemo da dozvolimo sebi da dočekamo 15. mart bez rešenja situacije sa NIS-om. Moramo da zamislimo negativne posledice na privredu, budžet, nećemo imati ni za plate i penzije na kraju, a da ne govorimo o tome da moramo da nađemo i novac u međuvremenu ako dođe do toga. Ovo moramo da rešimo što pre", izneo je ministar finansija Siniša Mali svoje mišljenje.

Predsednik je na to odgovorio da je i Fernandezu izletelo koji je očekivao da mi izvršimo odmah nacionalizaciju gde bi Zapad priznao da mi bez naknade to uzmemo.

"Znam ja da su ovo mnogi videli kao našu priliku, nepitajući odakle nam novac, jer su pomislili da je vreme da nešto otmemo. Smatram da niko od nas ne treba da prihvata logiku '45. Tako mislim da ne treba da otimamo Rusima imovinu, već treba da sednemo i razgovaramo sa Rusima. Mislim da imamo dobru konekciju sa novim sekretarom, sa kojim mogu da se vidim u prvih 7 ili 8 dana njegove vladavine. Da li će on reći da ima 3 ili 5 posto šanse da se nešto promeni - videćemo. Poslednja opcija mora da bude neprijateljsko preuzimanje - apsolutno poslednja opcija. Delim zabrinutost, sve rezerve koje imamo bi napravile haos na tržištu, to ne smemo da dozvolimo. Pre toga postoji bezbroj mogućnosti o kojima moramo da razmislimo", kazao je predsednik.

Dodaje da će ovo doneti mnogo nestabilnosti za nas.

Vrh