Šta je novo?

Svemirska istraživanja

Tramp drastično smanjuje finansiranje NASE, što će, ako se usvoji, imati ogromne negativne posledice po nauku i istraživanje svemira.

I ova je kao planski eksplodirala. Kao i Maskova. Skupa ta testiranja ako mora raketa da se unitši da bi se skupili podaci. Ranije je važilo da je lansiranje jeftinijie ako se obavlja bliže ekvatoru, brše se izbace sateliti u orbotu. Zato je lansiranja rampa Arijane u gvajani. Norveška je daleko od ekevatora.
Mislim da je baš suprotno. Jeftinije je da raketa eksplodira i da se prikupe podaci, nego da se pokuša predvideti šta sve može da krene po zlu i da se na ta predviđanja potroše meseci i godine.

Možda da nije loše poređenje sa "kreš" testovima automobila jer tu saznamo mnogo više za mnogo manje vremena nego što se može u teoriji saznati.

Vreme je postalo veoma skupo. Radni sati inženjera i svih ljudi koji učestvuju u projektu su ogromna stavka u planiranju.

Naravno da se traži neki odnos između ovih stvari i to je u stvari najteže isplanirati, tj. optimizovati.

Ženski video performans.

Internet, i to ne samo njegov muško-ekstremno-konzervativni deo, u dubokom razmišljaju šta je sve ovde "lažnjak" :)
Mada, za promenu, evo kako stvari vide baš takvi.

Poslednja izmena:
Nije fejk i nije "besmisleno". Zabavna aktivnost kao svaka druga, za razliku od stote posete nekakvom moru i izlezavanja na plazi, siri vidike. Smislenije nego penjanje na Everest sa 20 pomagaca. Uostalom, njihove pare, njihova stvar. Nikog ne povredjuje.

Ali jeste licemerno, pošto su svima njima pune gubice priča o poštenju, ekologiji, skromnosti, pravdi... a onda se bahanališu ovakvim stvarima.

A i to "njihove pare" je prilično relativna i upitna stvar.

Taj deo ne mogu da komentarisem -ne pratim suborbitalne projekte, to je u odnosu na orbitalne i medjuplanetarne kao driftovanje Ken Bloka u odnosu na formulu 1, jeftina zabavica. Ali podrzavam projekte koji vuku u smeru svemirskih istrazivanja i pomeranja granica.

Posto imam bljuc reakciju na 'all-women" ovo ili ono, obozavanje poznatih, kao i na tog lika u thumbnailu, detalje necu ni saznati jbg. :D

Ali u tome i jeste stvar, nema ovde nekih pomeranja granica i napredovanja. Već je čist hedonizam. I licemerstvo.

A sa drugim delom se svakako slažem. Mada meni nije najveći problem to "all women", jer sve takve ideje obično same sebe potope i diskredituju. Nego mi je malo degutantno to licemerje koje stoji iza svih tih bolesno bogatih i iza stupidarija i bahanalija kojima se bave dok po medijima seju mudrosti i propovedaju o pravdi i poštenju.

Zato mene koliko zanima svemirska trka iz prošlog veka, toliko me svemirski poduhvati iz ovog uglavnom odbijaju. Jer je tu mnogo nadgornjavanja i dvostrukih standarda, a ne neke uniformne veće želje da svima bude bolje i da napredujemo kao vrsta, kao kolektiv.

Ovde se reć "fejk" više odnosi na izveštačenost i na senzacionalizam, na površnost i lansiranje lažnih vrednosti iz sveta "slavnih". Na to da su sve novina ovo odmah nazvale "istorijskim događajem" a da pri tome recimo vraćanje Sunite Vilijams koja je ostala zaglavljena u svemiru godinu dana nije ni izdaleka stvorilo istu vrstu patetične galame po medijima. Ili dve žene koje su nedavno prvi put preletele Zemljine polove u polarnboj orbiti.

a9y8xYm_460swp.webp

Inače guglao sam malo, ova njegova rospija je bila lepa ko lutka kao mlađa (sa potencijalom da bude i kao starija) i onda je ušla u "samo još jednu korekciju" vrtlog i unakazila se nepovratno.

Sve je to dekadentni degenerisani talog.

Tramp drastično smanjuje finansiranje NASE, što će, ako se usvoji, imati ogromne negativne posledice po nauku i istraživanje svemira.

To je sjajno.
Toliko problema ima na zemlji da bi se trosilo na istrazivanja svemira.
Bez istrazivanja svemira moze da se zivi.

Mnogo ce ljudi biti otpusteno. Amerikanci ce ziveti u realnom kapitalizmu i nece biti vise foliranja.

For every $100 of tax that the US government spends, NASA gets less than $0.50 of it. This subjectively sounds like a fair amount, but when you compare it to the US military budget, it seems greatly unfair. Out of the same $100 of tax, the US military gets $54. This rounds up to $716 billion a year.

U nedelju, na praznik po oba kalendara, tokom svog 12-godišnjeg putovanja ka Jupiteru, svemirska sonda Lucy prolazi pored pored jednog od "Trojanskih" asteroida. Prolazak će biti na svega 1000 kilometara razdaljine. Najbliži prolazak će biti oko 19:51 po našem vremenu 20. aprila. Najzad ćemo izbliza videti još jedan asteroid.

6xo9BHDFfgTTQtx7KXcTBH-970-80.jpg

To je sjajno.
Toliko problema ima na zemlji da bi se trosilo na istrazivanja svemira.
Bez istrazivanja svemira moze da se zivi.

Mnogo ce ljudi biti otpusteno. Amerikanci ce ziveti u realnom kapitalizmu i nece biti vise foliranja.
Ako si principijalan, mozes za pocetak da nikad vise ne koristis elektronske uredjaje, jer je to poteklo iz nase. Ili direktnije, samo se odrekni navigacije. Svemirska tehnologija, pa jos americka, pa jos ratna.

Ili da kopamo dublje, pa da ne istrazujemo ni planetu zemlju, jer znas koliko problema ima u samoj Portugaliji, Spaniji i Britaniji...da nemamo pojma da postoji Amerika.

Sve u svemu, mnogo glup princip. Zahvalan sam Americi sto nas vuce napred sa NASA, jos malo pa vek.

Ovde se reć "fejk" više odnosi na izveštačenost i na senzacionalizam, na površnost i lansiranje lažnih vrednosti iz sveta "slavnih". Na to da su sve novina ovo odmah nazvale "istorijskim događajem" a da pri tome recimo vraćanje Sunite Vilijams koja je ostala zaglavljena u svemiru godinu dana nije ni izdaleka stvorilo istu vrstu patetične galame po medijima. Ili dve žene koje su nedavno prvi put preletele Zemljine polove u polarnboj orbiti.
Tragedija da zbog mrznje prema Masku ta polarna misija nije vise ispracena.

Sto se tice ovih suborbitalnih famoznjaca, ja i dalje ne kapiram hejt. Bombarduju sa svih strana sa tim. Pa sto se bas sad pravimo toliko zacudjeni? Svakog dana, te ova nosi novi luj viton, te onoj ispala sisa, te ova se smuvala sa ovim. Ja koji ne gledam tv i pratim vrlo uzak spektar stvari na internetu, pa opet naletim na to smece. Ali sad se lomi preko kolena jer su isle preko Karmanove linije i odusevile se? Pa nek se i oduseve. I nek se isprati u medijima. Bas super.

Ljudi su odavno razočarani, a sada već i uplašeni razvojem događaja u svetu. Opštom degradacijom svih vrednosti, pa i nekadašnjih snova o boljoj i zajedničkoj budućnosti čitavog sveta. U čitavoj toj depresiji za mnoge ljude je nauka i zajedničko istraživanja svemira poslednji preostali bastion nekadašnjih visokih ideala u kojima čitava ljudska vrsta nastupa kao jedno telo, jedan narod, ujedinjeni u zajedničkim vrednostima i zajedničke sudbine u čitavom Sunčevom sistemu, a kasnije i mnogo dalje. Setite se Kjubrika i njegovih romana, Asimova i čitave klasične SF scene pre njene komercijalizacije. Ili starih TV serija kao "Izgubljeni u svemiru" ili "Star trek". Setite se etike, ravnopravnosti naroda i rasa, odnosa između ljudi i visokog prosečnog nivoa znanja tog budućeg zamišljenog sveta gde se sve to prosto podrazumevalo. Ako sada neke frivolne i prazne osobe kojima su muški sponzori platili put iskoriste svoja dragocena 4 minuta pogleda na Zemlju da bi reklamirali svoj sledeći muzički album i pravili selfije, onda to mnogi vide kao svetogrđe. Rušenje poslednih ideala. Ako dodatno Bezos za TV glumi da on lično otvara vrata koja su odavno bila otvorena, uz čitav hajp o "istorijskom događaju" sa bezobraznim poređenjima sa pravim heroinama kao Tereškova, to mnogi doživljavaju i kao neku vrstu lične uvrede. Niko vam neće od srca zahvaliti za rušenje ideala, pa makar to nekad bilo i potrebno. Možda je iracionalno, i za očekivati da će se i od ovoga napraviti farsa, ali je tako.

Kao kontrast napisanom i ilustraciju opšteg raspoloženja pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, evo jednog poklona. Ovo je zaista predivan roman. Apsolutno preporučujem. Autor pretpostavlja da je razlog nastanka inteligentnog života na retkim planetama gde se uprkos mizerne verovatneće to ipak desilo, neka vrsta kasnije moralne obaveze da se naša Galaksija "zaseje" životom. I to ne nužno ljudskim tipom života. Nego životom i inteligencijom, bilo kakvim životom koji odgovara posebnim uslovima na svakoj od tih planeta, jer je on sam po sebi najdragocenija stvar u univerzumu, a njegov pojavni oblik je nebitan. Potpuna nesebičnost i izostanak čak i najmanjeg traga rasizma, etnocentrizma ili egoizma. Život nismo zaslužili, poklonjen nam je, i zato imamo obavezu da poklon vratimo i da ga širimo svuda gde možemo. Zato smo rođeni.

Roman je prosto fantastičan. Teče kao neki san. Posle 68 godina od pisanja mnogo je šta sasvim drugačije pa sigurno neće biti po volji svih, ali oni koje pogodi ga neće lako zaboraviti. Pisan je u obliku nekoliko povezanih priča, a mislim da je nekada objavljivan u nastavcima u ranim SF časopisima. "Seedling stars" bukvalno znači "zasejavanje zvezda" ili možda "zvezda mladica". Međutim kod nas je preveden i objavljen kao "Zvezdane spore". Jasno je ko su sejači, ali šta mislite, ko su "zvezdane spore"?

Blish James SEEDLING STARS (THE), 1957.

Bliš Džejms, ZVEZDANE SPORE
Prevod: Suvin Darko/Suvin Truda

Knjiga je na Srpskom u .epub formatu. Dakle prvo je skinite na disk, a onda će je lokalni ebook reader kasnije otvoriti kako treba.

Ako si principijalan, mozes za pocetak da nikad vise ne koristis elektronske uredjaje, jer je to poteklo iz nase. Ili direktnije, samo se odrekni navigacije. Svemirska tehnologija, pa jos americka, pa jos ratna.

Ili da kopamo dublje, pa da ne istrazujemo ni planetu zemlju, jer znas koliko problema ima u samoj Portugaliji, Spaniji i Britaniji...da nemamo pojma da postoji Amerika.

Sve u svemu, mnogo glup princip. Zahvalan sam Americi sto nas vuce napred sa NASA, jos malo pa vek.
Sve je to bio razvoj vojne tehnologije. U sustini, svemirska ekspanzija NASe "Osvajanje kosmosa" bio je deo kolonijalne ekspanzije Zapada, dok je SSSR to shvatao koa sirenje komunizma., Tako da smo sedamdesetih imali let na Mesec i glad u delovima Afrike.

Redukcija kosmickih troskova ukazuje na zrelost D. Trampa i njegovog tima.
Covecanstvo regulise seb, enma vise ekspanzije.
Znanja o svemiru samo su minimalno potrebna za nas opstanak koji je ugrozen.
Poznavanje samih sebe bi bilo vaznije.

Kao kontrast napisanom i ilustraciju opšteg raspoloženja pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, evo jednog poklona. Ovo je zaista predivan roman. Apsolutno preporučujem. Autor pretpostavlja da je razlog nastanka inteligentnog života na retkim planetama gde se uprkos mizerne verovatneće to ipak desilo, neka vrsta kasnije moralne obaveze da se naša Galaksija "zaseje" životom. I to ne nužno ljudskim tipom života. Nego životom i inteligencijom, bilo kakvim životom koji odgovara posebnim uslovima na svakoj od tih planeta, jer je on sam po sebi najdragocenija stvar u univerzumu, a njegov pojavni oblik je nebitan. Potpuna nesebičnost i izostanak čak i najmanjeg traga rasizma, etnocentrizma ili egoizma. Život nismo zaslužili, poklonjen nam je, i zato imamo obavezu da poklon vratimo i da ga širimo svuda gde možemo. Zato smo rođeni.

Roman je prosto fantastičan. Teče kao neki san. Posle 68 godina od pisanja mnogo je šta sasvim drugačije pa sigurno neće biti po volji svih, ali oni koje pogodi ga neće lako zaboraviti. Pisan je u obliku nekoliko povezanih priča, a mislim da je nekada objavljivan u nastavcima u ranim SF časopisima. "Seedling stars" bukvalno znači "zasejavanje zvezda" ili možda "zvezda mladica". Međutim kod nas je preveden i objavljen kao "Zvezdane spore". Jasno je ko su sejači, ali šta mislite, ko su "zvezdane spore"?

Blish James SEEDLING STARS (THE), 1957.

Bliš Džejms, ZVEZDANE SPORE
Prevod: Suvin Darko/Suvin Truda

Knjiga je na Srpskom u .epub formatu. Dakle prvo je skinite na disk, a onda će je lokalni ebook reader kasnije otvoriti kako treba.

Hvala!
Inače, zanimljivo mi je tvoje viđenje tog starog SFa, za koji znam da mnogi vole da ga čitaju. Meni lično je upravo većina SF naslova iz recimo perioda pre druge polovine 70ih ili baš depresivno, ili previše "mutno" zahvaljući psihodelicima, i baš mi ne leže.

Sve je to bio razvoj vojne tehnologije. U sustini, svemirska ekspanzija NASe "Osvajanje kosmosa" bio je deo kolonijalne ekspanzije Zapada, dok je SSSR to shvatao koa sirenje komunizma., Tako da smo sedamdesetih imali let na Mesec i glad u delovima Afrike.

Redukcija kosmickih troskova ukazuje na zrelost D. Trampa i njegovog tima.
Covecanstvo regulise seb, enma vise ekspanzije.
Znanja o svemiru samo su minimalno potrebna za nas opstanak koji je ugrozen.
Poznavanje samih sebe bi bilo vaznije.
Pa dobro, ali prestani da koristis onda. Ne mozes da koristis i da uzivas blagodeti necega, a da zelis i navijas da to ne postoji. To je iracionalno, a i licemerno. A da ne pricamo, da uzivas blagodeti necega, a zagovaras da nova generacija nikada ne uziva tu vrstu napretka. To je klasican sindrom 60+ glasaca Milosevica/Vucica o kom si pricao sinoc na drugoj temi.

Inace, moj osnovni argument na ovu temu cak i nije ono sto sam napisao, tj, nisam zainteresovan za racionalno. Racionalno sam naveo, jer je lako i brzo, kao tacka na tu vrstu razmisljanja. I primera je milion.

Ali ne zelim da idem u tom smeru. Moja licna zelja za istrazivanjem i pomeranjem granica je na visem nivou, koji se ne da opisati prostom razlikom ulozenog i dobijenog.
Od svemira, preko tehnologije, psihologije, sporta, pomeranje granica ljudskih znanja, ostvarenja i sposobnosti je visi cilj koji opravdava sam sebe, bez nuzne potrebe da iznedri lako opisiv i opipljiv finalni proizvod.

Od svemira, preko tehnologije, psihologije, sporta, pomeranje granica ljudskih znanja, ostvarenja i sposobnosti je visi cilj koji opravdava sam sebe, bez nuzne potrebe da iznedri lako opisiv i opipljiv finalni proizvod.
Ja bas tu zelju za pomeranjem granica smatram za perfidnu zamku ljudskog ega.
Mudri narodi suzbijali su tu zelju i oni ce postojati i posle nas.
To su oni narodi koji su spoznali da ljudi sebe moraju da ogranice.

Npr Busmani ili Jakuti.

Nas nivo potrosnje bi trebalo da nestane. Ili da zivimo kao Busmani ili da zivimo u kasarnama kao npr u ovoj anarhistickoj
viziji https://en.wikipedia.org/wiki/Bolo'bolo

Za svemirska istrazivanja tu nema mesta.
Nezrelo covecanstvo mora da se okrene sebi i zaboravi na svemir.
Ovo je Kraj detinjstva, sto bi rekao A. C Klark.

Tramp je roditelj novog covecanstva.

Poslednja izmena:
Upravo suprotno. Stati znači nestati, jedini način da opstanemo je nastavimo (tehnološki i svaki drugi) napredak.

A praktičnije pitanje finansiranja svemirskih istraživanja u Americi nema mnogo veze sa pitanjem potrošnje, koliko sa kombinacijom objektivne natovarenosti NASE raznim prevarantskim programima i kadrovima, ali i namere da se svemir prepusti Masku i ekipi.

Upravo suprotno. Stati znači nestati, jedini način da opstanemo je nastavimo (tehnološki i svaki drugi) napredak.
Napredak je farsa.
Jos pre 70 godina verovalo se da ce tehnoloski napredak omoguciti da u buducnosti ljudi nece morati da rade.
Danas Mask i ekipa zagovaraju radnu nedelju od 60 sati.

Hehe, to što levica predviđa i fantazira se nikad i ne ostvari, pošto bi levica da fantazira, a neko drugi da to stvori.
Ako misliš na napredak gde se ne radi, da to je farsa.

Hehe, to što levica predviđa i fantazira se nikad i ne ostvari, pošto bi levica da fantazira, a neko drugi da to stvori.
Ako misliš na napredak gde se ne radi, da to je farsa.
Rad u sluzbi kapitala je ropstvo.
Uzvraticu ti situacionistickim pozdravom "Never work! Never suffer!"

Vrh