Šta je novo?

Svemirska istraživanja

Tramp drastično smanjuje finansiranje NASE, što će, ako se usvoji, imati ogromne negativne posledice po nauku i istraživanje svemira.

I ova je kao planski eksplodirala. Kao i Maskova. Skupa ta testiranja ako mora raketa da se unitši da bi se skupili podaci. Ranije je važilo da je lansiranje jeftinijie ako se obavlja bliže ekvatoru, brše se izbace sateliti u orbotu. Zato je lansiranja rampa Arijane u gvajani. Norveška je daleko od ekevatora.
Mislim da je baš suprotno. Jeftinije je da raketa eksplodira i da se prikupe podaci, nego da se pokuša predvideti šta sve može da krene po zlu i da se na ta predviđanja potroše meseci i godine.

Možda da nije loše poređenje sa "kreš" testovima automobila jer tu saznamo mnogo više za mnogo manje vremena nego što se može u teoriji saznati.

Vreme je postalo veoma skupo. Radni sati inženjera i svih ljudi koji učestvuju u projektu su ogromna stavka u planiranju.

Naravno da se traži neki odnos između ovih stvari i to je u stvari najteže isplanirati, tj. optimizovati.

Ženski video performans.

Internet, i to ne samo njegov muško-ekstremno-konzervativni deo, u dubokom razmišljaju šta je sve ovde "lažnjak" :)
Mada, za promenu, evo kako stvari vide baš takvi.

Poslednja izmena:
Nije fejk i nije "besmisleno". Zabavna aktivnost kao svaka druga, za razliku od stote posete nekakvom moru i izlezavanja na plazi, siri vidike. Smislenije nego penjanje na Everest sa 20 pomagaca. Uostalom, njihove pare, njihova stvar. Nikog ne povredjuje.

Ali jeste licemerno, pošto su svima njima pune gubice priča o poštenju, ekologiji, skromnosti, pravdi... a onda se bahanališu ovakvim stvarima.

A i to "njihove pare" je prilično relativna i upitna stvar.

Taj deo ne mogu da komentarisem -ne pratim suborbitalne projekte, to je u odnosu na orbitalne i medjuplanetarne kao driftovanje Ken Bloka u odnosu na formulu 1, jeftina zabavica. Ali podrzavam projekte koji vuku u smeru svemirskih istrazivanja i pomeranja granica.

Posto imam bljuc reakciju na 'all-women" ovo ili ono, obozavanje poznatih, kao i na tog lika u thumbnailu, detalje necu ni saznati jbg. :D

Ali u tome i jeste stvar, nema ovde nekih pomeranja granica i napredovanja. Već je čist hedonizam. I licemerstvo.

A sa drugim delom se svakako slažem. Mada meni nije najveći problem to "all women", jer sve takve ideje obično same sebe potope i diskredituju. Nego mi je malo degutantno to licemerje koje stoji iza svih tih bolesno bogatih i iza stupidarija i bahanalija kojima se bave dok po medijima seju mudrosti i propovedaju o pravdi i poštenju.

Zato mene koliko zanima svemirska trka iz prošlog veka, toliko me svemirski poduhvati iz ovog uglavnom odbijaju. Jer je tu mnogo nadgornjavanja i dvostrukih standarda, a ne neke uniformne veće želje da svima bude bolje i da napredujemo kao vrsta, kao kolektiv.

Ovde se reć "fejk" više odnosi na izveštačenost i na senzacionalizam, na površnost i lansiranje lažnih vrednosti iz sveta "slavnih". Na to da su sve novina ovo odmah nazvale "istorijskim događajem" a da pri tome recimo vraćanje Sunite Vilijams koja je ostala zaglavljena u svemiru godinu dana nije ni izdaleka stvorilo istu vrstu patetične galame po medijima. Ili dve žene koje su nedavno prvi put preletele Zemljine polove u polarnboj orbiti.

a9y8xYm_460swp.webp

Inače guglao sam malo, ova njegova rospija je bila lepa ko lutka kao mlađa (sa potencijalom da bude i kao starija) i onda je ušla u "samo još jednu korekciju" vrtlog i unakazila se nepovratno.

Sve je to dekadentni degenerisani talog.

Tramp drastično smanjuje finansiranje NASE, što će, ako se usvoji, imati ogromne negativne posledice po nauku i istraživanje svemira.

To je sjajno.
Toliko problema ima na zemlji da bi se trosilo na istrazivanja svemira.
Bez istrazivanja svemira moze da se zivi.

Mnogo ce ljudi biti otpusteno. Amerikanci ce ziveti u realnom kapitalizmu i nece biti vise foliranja.

Vrh