Šta je novo?

Svemirska istraživanja

O svemu ovde piše, samo još svemirski talismani nedostaju da se reši enigma života...
Duboko udahnemo, popijemo i kaficu zasto da ne, podsetimo se da je zivot lep....dobrodoslica na forum od mene Kristina, ima mnogo zanimljivih tema, ne moramo da kvarimo zadovoljstvo drugim ljudima koji uzivaju u ovoj, ako nesto nije po nasem ukusu samo produzimo dalje.
 
Zašto Japanci nedavno nisu uspeli da slete na Mesec.

 
Naš večni pratilac i jedino svetlo u mračnim noćima najzad u ambijentu kakav jedna takva vernost zaslužuje.

imageresizer


Mesečev muzej u katedrali.

Marvel at this stunning artwork of the moon, suspended in the nave of Lichfield Cathedral.

Museum of the Moon is a touring artwork by UK artist Luke Jerram.

Measuring seven metres in diameter, the moon features 120dpi detailed NASA imagery of the lunar surface. At an approximate scale of 1:500,000, each centimetre of the internally lit spherical sculpture represents 5km of the moon's surface.

The installation is a fusion of lunar imagery, moonlight and surround sound composition created by BAFTA and Ivor Novello award winning composer Dan Jones.

 
Kao što verovatno znate brzi razvoj do sada najmoćnije rakete SpaceX-a je upravo zbog te njene karakteristike bio privremeno zaustavljen jer su čak 33 raketna motora prvog stepena potpuno uništila tlo ispod lansirne rampe, razbacujući ogromne komade polomljenog betona kilometrima unaokolo. Problem je bio u tome što je čitava oblast ustvari zaštićeni nacionalni park i močvara tik pored Meksičkog zaliva, pa su zbog podzemne vode odmah ispod površine tla i zakonskih ograničenja pokušali da prođu bez većeg kopanja, komplikovanih i fizički velikih struktura klasičnog vodenog hlađenja podnožija lansirne rampe. U zaista spektakularnom prvom lansiranju oba raketna stepena ispostavilo se međutim da je neko vodeno hlađenje ipak neophodno. Pošto i dalje imaju ista ograničenja sa lokacijom, na kraju su smislili i napravili sasvim novi i nikada do sada pokušani sistem hlađenja kome je dovoljno bitno manje vode i koji ne zahteva veću dubinu čitave strukture. Trenutno se svi pitaju da li će to biti dovoljno. Pre neki dan je on prvi put uključen, pa evo kako je to izgledalo (smanjite jačinu zvuka).


 
Za jedan sat novi pokušaj Indijskog sletanja na Mesec

Snimci od preključe


Direktan prenos današnjeg pokušaja

 
Zvanični kanal ISRO, takođe prenos.

 
Uspeli su!

Indija je četrvrta država sa lenderom na Mesecu.

Ovo bi na neki način moglo da označi i početak komercijalne faze istraživanja svemira, pošto su sleteli blizu južnog pola, u potrazi za vodom. A ona je neophodna za stalnu bazu sa ljudskom posadom. Dakle početak potrage za materjalima za gradnju, za raketno gorivo i za životne potrebe.
 
Poslednja izmena:
Indijski lender na Mesecu snimljen iz orbite i snimak internih kamera neposredno pre sletanja.


Snimak cele sekvence sletanja preuzet sa internih orjentacionih kamera lendera. Intersantno je videti kako se na kraju lander zaustavlja i lebdi u mestu dok računar proverava da li je teren ispod njega dovoljno ravan i bez prepreka. Na kraju zaključuje da mesto gde se zaustavio nije pogodno za sletanje, pomera se u stranu, bira novo mesto, i tek onda sleće.


Snimak trenutka kada mali rover izlazi iz "garaže" i preko rampe silazi na Mesečevu površinu.


Ovo je zaista veliki uspeh i svakako su ga zaslužili. Obično se obično dovoljno ne ceni kolika je ogroman trud uložen u jedan ovakav poduhvat. Naprimer, pošto je prošla verzija stradala zbog softverske greške, ili bolje reći ne prave greške nego više neočekivane situacije koja nije bila predviđena, evo šta su sve promenili da 3. put budu potpuno sigurni da su spremni na svaku neočekivanost, ma kakva bila.

Chandrayaan 2, Poboljsanja u softveru i hardveru 1.jpg


Chandrayaan 2, Pobiljsanja u softveru i hardveru 2.jpg


Chandrayaan 2, Pobiljsanja u softveru i hardveru 3.jpg
 
Evropski teleskop Euklid polako stiže na svoju konačnu poziciju u Lagranžovu tačku broj 2, što je stabilno mesto gde mu Zemlja uvek skoro zaklanja Sunce. Ovde se najveći deo gravitacionih sila Zemlje i Sunca međusobno poništava sa centrifugalnom silom Sunčeve orbite teleskopa, pa treba najmanje enrgije za dugo održavanje iste pozicije. Takođe, tu ima najmanje smetnji od strane Sunca, nema bliskog nebeskog tela koje bi mu ograničavao vidik, veoma je hladno (što znači mali temički šum u senzorskoj elektronici teleskopa), a i Zemlja je relativno daleko, pa su i njene radio smetnje smanjene. Idealno za tekskop. Pogled sa te tačke ka Zemlji i Suncu bi trebao da izgleda otprlike ovako (simulacija):

KZOTy.png


Ovo je početak potrage za tamnom materijom i tamnom energijom. Takođe, početak zaista ozbiljnog i sistematskog napora pravljenja jednog opšteg, referentnog kataloga svih objekata u svemiru u bitno većoj rezoluciji i bez praznina koje su do sada postojale.

The spacecraft measures about 15.4 feet (4.7 meters) tall and carries a 600-megapixel visible light camera and a 64-megapixel near-infrared imager and spectrometer, which contains detectors provided by NASA. Euclid is expected to downlink about 100 gigabytes of compressed data every day, and over the course of its mission, will produce more than 100 petabytes of information after automated processing at nine ground-based data centers, said Gaitee Hussain, head of the science division at the European Space Agency.

A last view of Europe's Euclid spacecraft before encapsulation inside the payload fairing of SpaceX's Falcon 9 rocket.

 
Poslednja izmena:
Galaksija M51, James Webb Space Telescop. 27 miliona svetlosnih godina daleko od nas.

potm2308c.jpg


 
Poslednja izmena:
Ovo je zaista značajno. Stalno naseljene baze na Mesecu bi moglo biti lakše izgraditi i održavati nego što se do sada mislilo. I to nije otkrila ni Amerika ni Rusija nego Indija! Mesečeva prašina, regolit, je bolji termički izolator nego što se očekivalo i u sebi sadrzi čitav niz zaista korisnih elemenata, uključujući i kiseonik.

Temperaturni profil povrsinskog sloja regolita na Mesecu.jpg


F4w2VDSbcAAsL8l



 

IT'S ALIVE!

‘Potential signs of life’ discovered on ‘water world’ 120 light-years away as ‘tantalizing substance’ spotted​

 
Jedno parče asterioda upravo sleće na Zemlju!

Naravno, ne "svojom voljom" nego je ovo posle sedam godima kraj misije uzimanja uzorka sa asterioda i njegovog slanja na Zemlju. Svemirski brod je oslobodio kapsulu sa uzorkom i ona je sada u slobodnom padu ka jednoj lokaciji u pustinji, dok je sam brod "nosač" skrenuo, i sad napušta Zemlju na putu ka novim asteroidima. Glavna briga je biološka kontaminacija. Naučnici brinu o kontaminaciji uzorka, a razne "alternativne" grupe brinu o kontaminaciji Zemlje (spominje se film Andomeda strain i slični) ... :)

Recovery Team Waiting for OSIRIS-REx Sample Capsule Near Landing Zone

Direktan prenos iz NASE

 
Posle sedam godina putovanja evo najzad na Zemlji i kapsule sa delovima asteroida Bennu. Vidi se crveni padobran i sama kapsula. Sam brod koji ju je doneo je nastavio dalje.

Osiris-REx landing.jpg
 
Elon Mask pravi fabriku svemirskih brodova. Cilj: Jedan dnevno.

Dakle dovoljno kargo kapaciteta za neprekidni konvoj snebdevačkih brodova ka Marsu. Hrana, gorivo, materjali, autonomni AI roboti i druge mašine, a u samom početku i kiseonik i voda.

Starship factory.jpg


Starship fleet.jpg


 
U Rusiji su najzad do kraja shvatili od kolike će ogromne važnosti biti razvijena svemirska industrija. Ne samo ekonomski, što je bilo jasno i do sada, nego i bezbednosno i geopolitički. Ratovi i globalne političke promene su im najzad jasno pokazali da je njihov veliki zaostatak u razvoju sada postao ne samo ekonomski problem nego i sasvim bukvalno egzistancijalna opasnost. Zbog toga je Putin juče izložio savim novi i izrazito ambiciozni program razvoja. Počinje od školovanja kadrova pa ide preko privatizacije i komercijalizacije ka masovnoj proizvodnji. Planirane su nove rakete nosači, smanjenje cene lansiranja, nova, isključivo Ruska svemirska stanica u orbiti oko Zemlje, kao i sistem komunikacionih satelita kao usluga privredi, vojsci i komunikacionom objedinjavanju dalekog istoka i severa Rusije. Spomenuta je čak i satelitska podrška "severnom morskom putu" koji će postati daleko važniji topljenjem leda zbog klimatskih promena.

 
Elon Mask ponovo skače iz tiganja u vatru. Ali, isto tako, pokazuje i koliko su velike političke implikacije direktne satelitske veze za svakog pojedinca u razbijanju autoritarnih cenzura. Za informacije, državna granica više ne mora biti prepreka.

Pošto je Izrael posle nedelja besomučnog bombardovanja civila u Gazi počeo i kopnenu ofanzivu, pošto je nesrećnicima koji tamo žive prvo ukinuo dovoz svega, goriva, hrane, struje i vode, sada je prekinuo i sve komunikacije Gaze sa spoljnim svetom. Nema više Interneta i mobilnih telefona. Izrael kaže da je to "da Hamas ne bi mogao da koordiniše otpor" ali više izgleda da ne želi da novinari mogu u svet slati užasne slike onoga što se tamo dešava.

Posle glasanja protiv Izraela i Amerike u Generalnoj skupštini UN, najave ulaska trupa u Gazu i žalbi UN i svetskih humanitarnih organizacija o apokaliptičnom stanju koje tamo vlada, Elon je rekao da će, kao i u Ukrajini, obezbediti Starlink satelitesku vezu u Gazi "međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama". Ovakav prekid totalne cenzure informacija je naravno izazvao žestok odgovor iz Izraela.


 
Poslednja izmena:
Vrh