astrodule
Professional
Trenutno idealno za posmatranje pomračenja Sunca u Beogradu bez ikakve zaštitne opreme.
And folks on social media are already asking … how often does this happen? So, we looked back and learned that 2022 will feature the first total lunar eclipse on a regular Tuesday Election Day in U.S. history. And we found it won’t happen again until November 8, 2394.
Čekaj, znači ako sam dobro razumeo, ti već godinama unazadTranzicija na isključivo električni saobraćaj će trajati decenijama. Tačno je da će kapaciteti za proizvodnju struje morati drastično da se povećaju. Međutim to ne znači da će se promeniti ukupna potrošnja energije u svetu (svih vrsta zajedno). Samo će se izvestan procenat jedne energije (fosilne) zameniti istim procentom druge energije, a troškovi jedne infrastrukture (kad joj prođe životni vek) preusmeriti na slične troškove za drugu. Dakle energija fosilnog porekla će biti zamenjena energijom nekog drugog tipa energetskog izvora. Ja tipujem na kombinaciju nuklearne i one iz obnovljivih izvora. Onda se bitno ne menja ni ukupna potrošnja energije ni (grubo uzeto) ukupna investicija uložena u energetsku infrastrukturu. Problem je samo prelazni režim i činjenica da to neki koriste za svoje interese. Bilo je zamišljeno da se tranzicija odvija veoma postepeno, onako kako se amortizuju ulaganja u dosadašnju infrastrukturu i smanjuje cena novih izvora energije. Rat u Ukrajini je veštački naduvao cene energije, to nema osnova u stvarnim troškovima ili zalihama energenata. Putin je shvatio da mora da iskoristi priliku dok je još fosilna energija Evropi neophodna i nezamenljiva, pa samo ZATO oni sada zavise od Rusije. Vremenom bi ta zavisnost bila sve manja, bar što se tiče energije. Zbog toga je čitav problem političke prirode, a ne tehnološke, pa zato ovakve vesti imaju drugu pozadinu i namere. Geostrateška takmičenja se samo trenutno ispoljavaju kroz energiju, i to je sve. U opštem principu napuštanja fosilnih goriva nema ništa fundamentalno pogrešno ili loše.
Cenim tvoj entuzijazam i takodje bih voleo da je tranzicija ka elektricnim vozilima moguca i realna ali se plasim da je Bender u pravu i da su nas politicari lagali sve vreme. Nisu imali nikakav plan za to osim jako dugih rokova, stalnih odlaganja i lepih ali praznih reci. Verovatno su se nadali nekom tehnoloskom otkricu koje bi omogucilo da ostavimo naftu i gas jednom za sva vremena ali to i dalje nije na vidiku. A gradnja novih energetskih kapaciteta je jako spor i zahtevan posao i svakako nemoguc zadatak deluje zamena svih vozila za deceniju ili dve. Kriza u Ukrajini je samo pokazala da nisu imali ni rezervni plan sta da rade bez ruskog gasa, zato sada slave "ogroman gasni ugovor" sa Katarom, koji ce da zameni 6 % ruskog gasa u godinama koje dolaze. Znaci da im fali samo jos 94%, plasim se da ne bude isto i sa nedostatkom struje za nove elektricne automobile.Tranzicija na isključivo električni saobraćaj će trajati decenijama. Tačno je da će kapaciteti za proizvodnju struje morati drastično da se povećaju. Međutim to ne znači da će se promeniti ukupna potrošnja energije u svetu (svih vrsta zajedno). Samo će se izvestan procenat jedne energije (fosilne) zameniti istim procentom druge energije, a troškovi jedne infrastrukture (kad joj prođe životni vek) preusmeriti na slične troškove za drugu. Dakle energija fosilnog porekla će biti zamenjena energijom nekog drugog tipa energetskog izvora. Ja tipujem na kombinaciju nuklearne i one iz obnovljivih izvora. Onda se bitno ne menja ni ukupna potrošnja energije ni (grubo uzeto) ukupna investicija uložena u energetsku infrastrukturu. Problem je samo prelazni režim i činjenica da to neki koriste za svoje interese. Bilo je zamišljeno da se tranzicija odvija veoma postepeno, onako kako se amortizuju ulaganja u dosadašnju infrastrukturu i smanjuje cena novih izvora energije. Rat u Ukrajini je veštački naduvao cene energije, to nema osnova u stvarnim troškovima ili zalihama energenata. Putin je shvatio da mora da iskoristi priliku dok je još fosilna energija Evropi neophodna i nezamenljiva, pa samo ZATO oni sada zavise od Rusije. Vremenom bi ta zavisnost bila sve manja, bar što se tiče energije. Zbog toga je čitav problem političke prirode, a ne tehnološke, pa zato ovakve vesti imaju drugu pozadinu i namere. Geostrateška takmičenja se samo trenutno ispoljavaju kroz energiju, i to je sve. U opštem principu napuštanja fosilnih goriva nema ništa fundamentalno pogrešno ili loše.
Čekaj, znači ako sam dobro razumeo, ti već godinama unazadoptužuješopisuješ i interpretiraš ljude uzduž i popreko da su sve i svašta (desničari, fašisti, naftni lobisti, ksenofobi, neznalice, primitivci...) a za sebe govoriš da si visoko obrazovana i natprosečno inteligentna osoba koja se ne bavi ''rekla kazala'' stvarima već egzaktnim podacima i činjenicama.
Reci mi, u ovom tvom postu gore, gde su tačno ti egzaktni podaci i činjenice koji potkrepljuju tvoje tvrdnje o boljem svetu bez fosilnih goriva?
Kada si prenesenu vest nazvao propagandom naftnog lobija, time usput implicirajući da sam ja propagandista ili prosto simpatizer naftnog lobija (pored toga što sam u tvojim očima već odavno i propagandista ekstremne desnice), ja sam očekivao da ćeš okačiti ili neki tekst koji će činjenicama da pobije takvu ''propagandu''. Ili makar neki kratak siže koji po stavkama i brojkama objašnjava zašto će svet sa drumskim vozilima na struju biti bolji, čistiji i humaniji od sveta sa drumskim vozilima na fosilna goriva.
Jednostavnije rečeno, zašto stalno od drugih očekuješ da se izražavaju i izjašnjavaju kao da su na odbrani naučnih radova ili pred nekim sudom časti, usput sebi dajući za pravo da im obaraš argumente, pripisuješ svašta, kačiš etikete i mimo njihove saglasnosti ih deliš u neki od dva suprotstavljena tabora i ekstrema... a kada se radi o tvojim izlaganjima nečega, od istih tih drugih očekuješ da tebi slepo veruju na reč? Od kada je slepo verovanje na reč odlika nauke, naučnika i intelektualaca?
Earlier this month, two people were killed and three others injured when a Tesla car suddenly lost control and travelled at high speed before slamming into a truck and crashing into a building in China. The incident took place on November 5 in Chaozhou, in Guangdong Province.
Cenim tvoj entuzijazam i takodje bih voleo da je tranzicija ka elektricnim vozilima moguca i realna ali se plasim da je Bender u pravu i da su nas politicari lagali sve vreme. Nisu imali nikakav plan za to osim jako dugih rokova, stalnih odlaganja i lepih ali praznih reci. Verovatno su se nadali nekom tehnoloskom otkricu koje bi omogucilo da ostavimo naftu i gas jednom za sva vremena ali to i dalje nije na vidiku. A gradnja novih energetskih kapaciteta je jako spor i zahtevan posao i svakako nemoguc zadatak deluje zamena svih vozila za deceniju ili dve. Kriza u Ukrajini je samo pokazala da nisu imali ni rezervni plan sta da rade bez ruskog gasa, zato sada slave "ogroman gasni ugovor" sa Katarom, koji ce da zameni 6 % ruskog gasa u godinama koje dolaze. Znaci da im fali samo jos 94%, plasim se da ne bude isto i sa nedostatkom struje za nove elektricne automobile.