vojino » Uto Avg 20, 2019 3:30 pm[/url]":3ergj9gp]Mala ispravka, dozvoljena spratnost je P+4+Ps, dakle prizemlje, 4 etaže i povučeni sprat, u konfiguraciji kakva je sada kod Sunnyville ili kod Energoprojekta, ne više od toga (s tim da je na parcele gde su Energoprojektove zgrade spratnost P+3+Pk - otuda kosi krovovi). Razmak između objekata je 2/3 visine kote venca, što je kod Sunnyville zgrada ispoštovano (visina kote venca je 24m, širina među zgradama 16m).
Eh sad, što se pogleda tiče... Ako uzmemo da će se cela padina razvijati nizbrdo, logično je da najbolji pogled je i dalje sa groblja
Što u koncu i nije tako loše... Treba uzeti u obzir da blokovi koji su definisani za gradnju su u denivelaciji jedan za drugim oko 10m (ili oko polovine visine zgrada). Kada se to lepo postavi u prostor, procenjujem da će svi koji žive na 2. spratu i iznad imati nesmetan pogled na ceo teren koji je uzvodno od Pančevačkog mosta (i Dunavom i Savom), što zapravo i nije loše uopšte, jer meni lično je to lepši deo pogleda (gledano sa C3 - drugi sprat). S obzirom da blokovi neće biti ispunjeni u potpunosti zgradama, već će biti koridora kao što ima i sada (jer uslovi gradnje to diktiraju), i pogled će niz te koridore biti dublji i veći.
Što se škole tiče, ona je deo drugog PDRa koji će se nastaviti na ovaj ka jugu, odnosno na padini dalje ka Mirijevu. Ja sam se nekako potajno nadao da toga neće biti, ali sam se prevario
To se može videti i da ulica Nova 7. u novom Planu nema završetak kod kućice gde je sada, već se nastavlja dalje, kao i ostale ulice. Predškolske ustanove su definisane kroz plan (brine me mali kapacitet naspram ukupnog kapaciteta naselja).
Renderi koji su nam prikazivani se baziraju na PDRu iz 2011 godine. U međuvremenu je donet novi Plan Generalne Regulacije koji je omogućio podizanje spratnosti u ovom delu (otuda i izmena građevinske dozvole koju je Sunnyville tražio), ali koja i dalje ograničava gradnju na ove etaže koje su date. Pitanje je i koliko će se objekti ukopavati u padinu (sumnjam da će biti nasipanja, već pre ukopavanja kao što je i sada slučaj), pa i samim tim i za visinu objekata očekujem da će biti niža. Ono što je meni važnije i što je prelomilo da dođem ovde jeste projekat koji se realizuje po principu "greenfield", dakle od nule. To podrazumeva planiranje i izgradnju infrastrukture koja će zadovoljiti potrebe za razliku od većine projekata koji su umetnuti u postojeće urbano tkivo i koji se prosto nakače na postojeću infrastrukturu. Kada samo pogledate šta se dešava na Vračaru, Neimaru, Čuburi, Zvezdari, Voždovcu itd. gde se neko rezidencijalno ili porodično stanovanje menja za više porodično, nužno postoji drastično opadanje u kvalitetu isporuke svih komunalnih sistema: počev od toplote, vode, struje pa do ostalog. O parkiranju da ne govorimo. Naravno da je projekat megalomanski, sve ono što piše ovde u planu jeste jedan spisak želja investitora koji bi trebalo da se realizuje fazno kroz duži niz godina. Koliko dugo, i da li će se sve realizovati? Ko zna. Možda i sačekamo prvi polazak metroa
Obišao sam mnoge lokacije, projekte, sa svih 6 strana reka, na svim brdima, jedino kod ovoga sam se zadržao (i kod Paunovog brega koji je bio rasprodat) i naposletku ostao. Renderi i investitorove priče mi nisu bile bitna stvar oko odlučivanja. Plan i lokacija ipak jeste. I smatram da bi svi trebali da se upoznate sa planom jer on definiše kako će to sve izgledati, na kraju krajeva i taj render. Render je samo marketing. Kamo sreće da su finalni radovi na nivuo rendera, da su se bar toliko potrudili
Ali džaba, svi kvalitetni majstori odlaze.
No, malo pozitivnog razmišljanja, uživanja u pogledu (kojeg će i dalje biti!!!) i biće ovo lepo mesto za život. Ostalo je na nama da ga učinimo takvim.
Svakako se vidimo od 01.09.