Pozdrav svim forumašima. Svima hvala što nesebično svoje utiske delite sa ostalima, ne mislim samo na ovu temu...
Da napišem i ja par redova o ovom naselju, bio sam da pogledam stanove i kod Energoprojekta i kod privatnika... Meni su se više svideli stanovi kod privatnika u odnosu na EP, evo i razloga:
1. Stanovi su funkcionalniji, u par kvadrata manje (gledao sam I ja kao kolega AndUp manje stanove) dobijete više korisnog prostora, EP stanovi su nešto veći ali nikakva korist od toga, spavaća soba takođe nije nasrećnije odrađena, npr. stavljena su velika balkonska vrata koja se otvaraju ka unutra, automatski znaš da će da udaraju u krevet. Dakle, zbog 4-5 kvadrata manje u startu plaćaš manju cenu ali ne gubiš na udobnosti života. Naravno, ne mislim da su EP stanovi disfunkcionalni ili da ima neupotrebljivog prostora, ovo je čisto subjektivan utisak moje supruge i mene
2. Imam utisak (laički) da su unutrašnji materijali (keramika, parket, stolarija, elementi u kupatilu) za nijansu bolji kod privatnika
3. Privatnik daje klimu uz stan, EP ne daje. Takođe, EP daje samo ozidanu kabnu za kupanje, poput onih u grčkim apartmanima na moru, nema kade ili tuš kabine (mislim da su kade u većim stanovima)... To mi je onako baš ostavilo loš utisak, ne kupuje se stan od 500 EUR po kvadratu...
4. EP stavlja sendvič zid, privatnik zida zgradu nekom novom tehnologijom - blok koji je spolja stiropor, iznutra punjen betonom (ili obrnuto
)... Verujem da je EP tu u prednosti ali, kažem ali, nije ni ovo valjda loše... Ovih dana planirao sam da odem da još jednom sve pogledam sa čovekom koji se u to razume prilično dobro, da čujem i njegov sud...
5. Garažno mesto je kod EP 6.000 EUR, kod privatnika je 4.000 EUR
6. Terasice su mi lepše kod privatnika jer su malo izašle iz gabarita zgrade (kad je u gabaritu se zove lođa, a ovo je terasa, ispravljajte me ako grešim
)
7. Pogled... Pa dobro, lep i kod jednih i kod drugih, sve je to tu negde ali I ja mislim da to ne treba da bude presudna stvar, menjaće se to sigurno izgradnjom drugih zgrada koje su u najavi...
8. Priča oko održavanja mi se svidela i biće to sve u redu, valjda neće da bude na kraju kao kompleks Magdon u Nišu (ko ne zna, projekat veoma lepih stanova, ograđena dvorišta, trebalo da imaju čuvare, održavanje itd. zbog besparice ili čega već, to nikad nije zaživelo).
Ali da se razumemo, nemam dilemu da je EP ipak EP I da će te zgrade pre da se prodaju I da će I kasnije više biti na ceni od bilo koje druge zgrade u okruženju
Cena.... E pazite sad, kao što je AndUp pisao, svaki stan ima svoju posebnu cenu i nama je predočena cena od 1.120 do 1.170 EUR po m2, otprilike pišem raspon... Kod Energoprojekta je 1.320 EUR sa PDV.... Međutim, naknadno dobijemo spisak stanova sa cenama, da znamo koje da gledamo, koji su raspoloživi, kad tamo....... Cena koju su nam rekli je cena bez PDV-a, dakle kod privatnika je 1.224-1.336 EUR... Pozovem da pitam, kažu mi ljudi "da, da, ono su cene bez PDV, ovo su cene za prodaju, mora biti da niste nešto dobro razumeli".... OK, važi, supruga I ja smo tako plitke pameti da nismo pitali najbitniju stvar - da li je cena sa ili bez PDV... :kk: Eto, dobili smo neprijatno iznenađenje :notok: Smatrali smo da je cena Energoprojektovih zgrada malo visa u odnosu na realnu cenu I da je EP cena razlog što je privatnik nešto jeftiniji, ponudu na 1.120-1.170 smo i uzeli u razmatranje... Kažem vam, idem ovih dana da pogledam zgradu još jednom sa čovekom koji se u izgradnju razume ali sa ovom cenom mislim da ćemo odustati jer mi deluje da je ipak skupo za tu lokaciju I za projekat koji će, ako Bog da da sve ide po planu, još pet godina da bude gradilište....
Ako je AndUp kupio sa PDV po ceni koju su nama rekli onda će biti da im jednostavno nismo simpatični I da neće da sarađuju sa nama... :laugh: