nova":2sf03q16 je napisao(la):http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=68659
Da li se taj novinar setio da ode u redakciju i kaže svom uredniku : Ajd sad malo druga strana priče, ajde da vidimo kako žive ti ljudi, zašto kradu struju…!?
Način na koji Studio B obrađuje temu je isti kao i način na koji se grad „bavi“ pitanjem nehigijenskih naselja. To je valjda - zahvalnost sisi koja ih doji!
Taj novinar bi u najgorem slucaju dobio otkaz. U naboljem bi mu Timi rekao: "Jbg brale, razumem te, ali znas kako stoje stvari".
A kako stoje stvari?
Pa, tako sto STB statusno nije nikakav javni servis vec obicna gradska sluzba koja se finansira iz gradskog budzeta. Ko u takvim okolnostima veruje u objektivnost, taj i dalje misli da ga je roda donela mami i tati po rodjenju i ostavila ga u kupusu (cak i ako mu matori nisu imali ni bastu, ni kupus u njemu).
Postoje samo dva zakonska resenja za STB - da se uvede RTV pretplata na gradskom nivou i da se gradska uprava lisi bilo kakvog donosenja odluka ili postavljenja u STB-u. Mada, slaba vajda je da takav model moze da funkcionise- pretplata kao garant nezavisnosti javnog servisa cesto ne funkcionise ni na nacionalnom nivou, a lokalna zajednica jednostavno nema toliki kapacitet da finansira kvalitetan javni servis. Gradjani ce, s druge strane, sve to dozivetri kao nepravedan namet, a gradska vlast bi nasla druge kanale kontrole.
Drugo resenje je da se STB ukine kao javna gradska televizija i jednostavno se privatizuje.
U ovakvim okolnostima verovati da nesto po pitanju objektivnosti moze da se resi je kao kada bi cale dao sinu pare da ode da kupi hleb i mleko, a mali ode i kupi pljuge, vrati se gajbi i matorom kaze: "Jbs cale, i ti, i tvoji 'leb i mleko, ja sam kupio pljuge!".
I u osatalim diskusijama na BB forumu se cesto primecuje da se ljudi, kada je rec o resavanju problema, vise uzdaju u altruizam ljudi na funkcijama, nego na uspostavljanje sistema koji funkcionise.
I samo da dodam - minus svrsavanje na Djilasa - ja sam u dobroj meri zadovoljan STB-om kao gradskom televizijom.