Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

• Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

Glasovi: 201 35,4%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

Glasovi: 74 13,1%
  • Neka druga gradska lokacija

Glasovi: 35 6,2%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

Glasovi: 174 30,7%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

Glasovi: 56 9,9%
  • Ne znam

Glasovi: 27 4,8%

• Ukupno glasača
    567
Nek veźbaju gde god źele ali to je loše :
- Ponronska veza je samo 3 meseca ostatak god gotovo nedostupno za vecinu.
- Takodje pamtim da jedne godine nisu bili milostivi prema gradjanima nisu ni postavili pontonac do Lida.
Nek veźbaju gde god źele ali bez njihove vojne hocu necu muloati i ĉefa prema gradjanima

Nus benefiti su mnogobrojni evo nekih:
-Saćuvati (premeŝten) istor. simbol Bgda
- Dobijanje ćvrste pristup ice ka novim nedostajucim marinama a moźda i kucama na vodi .
- ,,Nova,, turisticka destinacija Bgd dostupna 12/12 u toku god
- Ima jośte, al pisano u starijim postovima o Lidu, VROu i ove teme.....

Povezivanje sa Lidom ce biti i pokazatelj
da li cemo iĉi napred
ili upak ostaje isto i provizijaśka bratija nastavlja .....

Nek veźbaju gde god źele ali to je loše :
- Ponronska veza je samo 3 meseca ostatak god gotovo nedostupno za vecinu.
- Takodje pamtim da jedne godine nisu bili milostivi prema gradjanima nisu ni postavili pontonac do Lida.
Nek veźbaju gde god źele ali bez njihove vojne hocu necu muloati i ĉefa prema gradjanima

Nus benefiti su mnogobrojni evo nekih:
-Saćuvati (premeŝten) istor. simbol Bgda
- Dobijanje ćvrste pristup ice ka novim nedostajucim marinama a moźda i kucama na vodi .
- ,,Nova,, turisticka destinacija Bgd dostupna 12/12 u toku god
- Ima jośte, al pisano u starijim postovima o Lidu, VROu i ove teme.....

Povezivanje sa Lidom ce biti i pokazatelj
da li cemo iĉi napred
ili upak ostaje isto i provizijaśka bratija nastavlja .....
Нема потребе да острво буде доступно свима више од сезоне купања.
Нема ту хоћу нећу, имају услови кад може да се постави мост а када не.

Стари мост боље да буде негде где треба друмски, најбоље на Тиси.
Никако марине и још кућица на ВРО. Треба тежити рушењу постојећих.
Што се тиче туризма, већа је зарада да се острво обилази бродићем него да има мост.

,,... Ko o čemu, ovaj o trajnom mostu ka VRO... ,,

Ha ,ha ...bar znam šta ne mali broj ljudi źeli Bilo bi ih i viśe da nema takih prodavaca promaje koje ih preusmeravaju na besmsslene krivostazice
Vidi anketu
Zbog plovnog puta i rastojanja preskupo je da poveźe Nbgd i Adu zbog visine stubova i dr. uslova koje nisu nużni preko Dunavskig kanala
a tu je namerno i smiśljeno obnanutih 35% glasova. , i gle slucajnosti slika i ogledalo naŝeg stanja .... a moglo je bolje ili bice bolje .... uskoro otreżnjenje i sve ce svima biti jasnije ....
pzzz 😁

Evo, vid'o sam anketu. Kaže da je za premeštanje SSM na VRO 13% ispitanih.
Toliko o tome.

Inače jel imaš neku ideju i predloge šta bi moglo da se radi na Velikom ratnom ostrvu izvan leta i kupališne sezone, pa da je toliko neophodan trajni most do tog, inače, unikatnog i zaštićenog ekološkog područja i rezervata?

Коме је до шетње уз Дунав кроз шуму нек прошета до насипа у Котежу и спусти се доле до обале :)

Evo, vid'o sam anketu. Kaže da je za premeštanje SSM na VRO 13% ispitanih.
Toliko o tome.

Inače jel imaš neku ideju i predloge šta bi moglo da se radi na Velikom ratnom ostrvu izvan leta i kupališne sezone, pa da je toliko neophodan trajni most do tog, inače, unikatnog i zaštićenog ekološkog područja i rezervata?

Mene to mesto najviše asocira na leglo komaraca i prašumu sa montažnim bungalovima/ šupama.
Lično nemam ništa protiv toga da se napravi most umesto vojnog pontona i da se sve to uredi jer trenutno stanje je katastrofa i nezadovoljavajuće. Pritom to ostrvo je pre 100 godina bilo običan sprud bez drveća, moglq bi bar obalourvrda da se uradi a ne ovako kao da je aboridžansko selo na kilometar od centra grada.

Znam, VRO je nastalo taloženjem mulja kod ušća. Ali u međuvremenu je postala oaza za ptice i verovatno još ponešto.

Ne bih ni ja išao tamo da provodim vreme, bio dvaput do Lida i dovoljno mi. Čuo sam da ima par privremenih/rekreativnih kuća u dubini i to je ok (valjda) dokle god ljudi ne vršljaju tamotrajno i stalno. A kad bi došao most, došlo bi i prvo parče asfalta, pa drugo, pa treće, pa struja, pa voda (kanalizacija ne, šta će to kome, samo trpaj u reku, srpski) pa parking, i na kraju bi niklo novo divljačko naselje tamo ili investitorska košnica.

Zato je bolje da ostane ovako kako jeste. Uz redovno održavanje i uređivanje Lida.

Ja se sećam kad se na lido išlo čamcima i skelom. Jedina mana je bila uveče, ako sačekaš sumrak, komarci te ubiju dok stigneš na red.
Osim toga ništa nam nije falilo, čak je bio mnogo bolji doživljaj, mini avanutra svaki dan.

Ja bih i taj ponton ukinuo.

1. Zato je bolje da ostane ovako kako jeste. Uz redovno održavanje i uređivanje Lida.

2. Ja bih i taj ponton ukinuo.

Aha....
1. Sve je super ne treba nam boljitak
2. Prethodno je bilo bolje.

Rezonovanje suprutno osnovnim ljudskim težnjama za promenu i boljitku. 🫢

ВРО је место које је заштичећено зато што се тамо гнезде угрожене врсте птица. Ретка је оаза са минималним приступом и утицајем људи у граду.

Једина побољшања и бољитак који нам требају ту су у погледу мера заштита угрожених врста.

ВРО је ректа локација у граду где је природа загосподарила и те промене су настале у последњих 50 година. То је једивен феномен. Повратка на неко старије стање нема.

Obicna žicana pregrada izmedju manjeg Lidala i vecinskog dela VROa još bolje bi zaštitila prirodu.

Šta je korisnija za stari Zaricev most.
Evo 8 argumenata a ima ih još ka boljitku

1 Sacuvati prepoznatljiv simbol Bgda,,
2.Saćuvati ,,živi ,, spomenik Zaricu,
3.Osloboditi se zavisnosti od vojne milosti
4.Bgd obogatiti novim mesto mikro ,, adom,,
5 Uvecati turisticku ponudi
6.Doci do prirodnog odmuljavanje vode kanala
7.Novo mesto za stubovne marine u kanalu
8.jeftinij i brža ,,izgradnja,, te veze
Itd...
Ili da završi u staro gvoždje i Bgd da ostane bez njega.

Poslednja izmena:
1. симбол кад се исели више није симбол.
2. на новој локацији мост не би имао икакве везе са Зарићем.
3. Нема војне милости, има уговора између општине и војске, уз утицај природе.
4. Београду ту није потребна микро Ада. Имамо већ уређен кеј, имамо део код Југославије који ће бити очишћен од сплавова, имамо довољан парк са обалом низводно скроз до Бранковог моста.
5. како се мостом обогаћује туристичка понуда? Шта се из угла туризма добија мостом? Све садржаје имамо већ са друге стране рукавца, музеј, угоститељске објекте, уличне музичаре, спортске садржаје, марине, па чак и хотел на води и неке хостеле сплавове, шта ту још фали што би смо добили сталним приступом острву?
6. Како ће мост помоћи одмуљавању?
7. Чему нова места за марине?
8. Има битнијих ствари за изградњу од моста ка ВРО.

Žao mi je što je odgovor na argumete površan i klimav tako da bi nj. komentarisanje bilio ispod normi BBa
Površnost se naj jasnije vidi u 6 tacki odgovora
- . Како ће мост помоћи одмуљавању? -

jasno je predhodno napisano efektom
Lavavovog mlaznjaka iz mehanike fluida

Čemu takav površan pristup i lahonsko odbijanje ?
Ah da ... slika i ogledalo vremena i prilika :(

Ок, тај аргумент је на месту, али опет финансијски није оправдана изградња моста.

1. Zato je bolje da ostane ovako kako jeste. Uz redovno održavanje i uređivanje Lida.

2. Ja bih i taj ponton ukinuo.

Aha....
1. Sve je super ne treba nam boljitak
2. Prethodno je bilo bolje.

Rezonovanje suprutno osnovnim ljudskim težnjama za promenu i boljitku. 🫢
Znači nemaš nikakav argument zašto je potreban trajni most ka VRO.

Реалне потребе нема.
За сезону купања је најбољи војни мост.
Поготову из безбедносних разлога пошто се прелазак забрањује ноћу.
За туризам - риболов, обилазак острва, посматрање птица, боље је да се ван сезоне купања унајмљују чамци и бродићи, због зараде.
За заштиту природе, најбоље је како је сад, са изузетком пар постојећих објеката.

Sole, hvala 😀
poštujem taj uvid
da medalja ima uvek dve strane.
Jednostranost je sve raširenija pojava

Meni ne bi smetalo da postoji takvo ratno ostrvo negde dalje od centra grada, ovako imamo kao neki "rezervat" koji se stvorio sam od sebe a zaboravljamo da odmah prekoputa na levoj obali dunava postoji ista takva prašuma i leglo komaraca i "rezervat" nekih ptica samo na dužini od nekoliko desetina kilometra.

Takve površine zapravo nisu nikakvi rezervati, to su samo zone gde skoro nema ljudske aktivnosti odnosno NENASELJENE su. I kao takve naravno da je priroda došla po svoje.

Non stop se pominju te neke ptice a niko od nas ih nije ni video uživo niti znamo kako izgledaju.

I da zamislimo neki ektremni scenario gde bi se urbanizovalo celo ratno ostrvo sa 5 mostova i 200 zgrada te ptice ne bi nestale samo bi se preselile na levu obalu i napravile nova staništa.

Ono sto mi smeta u Beogradu je količina tih "rezervata" koji zauzimaju desetine kilometara obale a grad nikako da se spusti na reku.
Ako izuzmemo savski amfiteatar i centar Zemuna koji su jedini urbanizovani delovi naših reka, sve obale su nam na nivou amazonske prašume ili na nivou zapuštenih livada, totalno nesredjene ili magacini i stovarišta.

Beograd je jedinstven primer u evropi kako smo uspeli da upropastimo naše obale da ovaj grad zapravo ne liči na grad.
Svaka druga civilizacija koja bi vladala ovim prostorom bi znala da uredi Beograd bolje od nas nažalost jer smo mi narod koji se plaši reke (Istorijski dokazano po uredjenju svih nasih gradova koji su na nekoj obali)
Nesposobni smo i to ne samo sada već posmatrano 1000 godina unazad koliko zivimo na ovim prostorima.

PRAVI RAZLOG zasto uopste postoji to ratno ostrvo u ovom obliku je sto mi ne znamo sta da radimo sa njim a ne zato sto zelimo da zastitimo tamo neke ptice.
Dobar naš srpski izgovor kao i uvek: kad ne znaš sta da uradiš sa nekim prostorom, ti tu napravi park/zelenu površinu.
Ali pošto smo mi lenji ljudi i lažni ekolozi, još lakše nam je da proglasimo to mesto prirodnim rezervatom, i tako ne moramo ništa da diramo da bi ispali "pametni".

Poslednja izmena:
VRO treba da ostene bez mosta, ne samo zbog nekih ptica jer ako premeste tamo most od VRO ima da naprave Splava Malu.
Što se mosta tiče ako ne ode ceo u Smederevo možda bi ovi manji rasponi mogli da se upotrebe za nešto, ako su još dobri uz naravno dobru proveru i prenamenu za neke manje raspone. Ove bočne grede deluju upotrebljivo ako nije popustilo na mesto zakivki. Za luk nisam siguran u sudbinu kad se jednom rastavi ali videćemo još.

Vrh