Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

• Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

Glasovi: 201 35,4%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

Glasovi: 74 13,1%
  • Neka druga gradska lokacija

Glasovi: 35 6,2%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

Glasovi: 174 30,7%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

Glasovi: 56 9,9%
  • Ne znam

Glasovi: 27 4,8%

• Ukupno glasača
    567
BG stari savski most - M. Zarica
umesto starog gvoždja treba da
Ostane u BGu (Zemunu)
- kao Simbol Bgda ( premešten )
- kao spomenik Zaricu
- kao koristan (recikliran) objeat

Meni ne bi smetalo da postoji takvo ratno ostrvo negde dalje od centra grada, ovako imamo kao neki "rezervat" koji se stvorio sam od sebe a zaboravljamo da odmah prekoputa na levoj obali dunava postoji ista takva prašuma i leglo komaraca i "rezervat" nekih ptica samo na dužini od nekoliko desetina kilometra.

Takve površine zapravo nisu nikakvi rezervati, to su samo zone gde skoro nema ljudske aktivnosti odnosno NENASELJENE su. I kao takve naravno da je priroda došla po svoje.

Non stop se pominju te neke ptice a niko od nas ih nije ni video uživo niti znamo kako izgledaju.

I da zamislimo neki ektremni scenario gde bi se urbanizovalo celo ratno ostrvo sa 5 mostova i 200 zgrada te ptice ne bi nestale samo bi se preselile na levu obalu i napravile nova staništa.

Ono sto mi smeta u Beogradu je količina tih "rezervata" koji zauzimaju desetine kilometara obale a grad nikako da se spusti na reku.
Ako izuzmemo savski amfiteatar i centar Zemuna koji su jedini urbanizovani delovi naših reka, sve obale su nam na nivou amazonske prašume ili na nivou zapuštenih livada, totalno nesredjene ili magacini i stovarišta.

Beograd je jedinstven primer u evropi kako smo uspeli da upropastimo naše obale da ovaj grad zapravo ne liči na grad.
Svaka druga civilizacija koja bi vladala ovim prostorom bi znala da uredi Beograd bolje od nas nažalost jer smo mi narod koji se plaši reke (Istorijski dokazano po uredjenju svih nasih gradova koji su na nekoj obali)
Nesposobni smo i to ne samo sada već posmatrano 1000 godina unazad koliko zivimo na ovim prostorima.

PRAVI RAZLOG zasto uopste postoji to ratno ostrvo u ovom obliku je sto mi ne znamo sta da radimo sa njim a ne zato sto zelimo da zastitimo tamo neke ptice.
Dobar naš srpski izgovor kao i uvek: kad ne znaš sta da uradiš sa nekim prostorom, ti tu napravi park/zelenu površinu.
Ali pošto smo mi lenji ljudi i lažni ekolozi, još lakše nam je da proglasimo to mesto prirodnim rezervatom, i tako ne moramo ništa da diramo da bi ispali "pametni".
Резерват се створио природно, вештачки фактор - Ђердап је допринео једним делом, али птице су саме дошле ту.

То јесте прави резерват, природни. И одлично је што је без људских активности и становника.

Ево птице ако те интересују. Величанствене и изузетни вредне грабљивице које су угрожене. Ако хоћеш да их видиш, опреми се и обиђи ВРО у друштву орнитолога :) Имају на острву куле изграђене баш за посматрање птица.

Када би их отерали са ВРО урбанизацијом, те птице би на левој обали биле у ризику да буду отроване због пољопривреде. Ове године је било више случајева тровања широм Србије. А у левој обали знамо за случајеве помора лабудова.

Град се спустио на реку кад се развијао као град, Земун сам за себе, и Београд сам за себе са тврђавом, где је прво било насеље у доњем граду, и после Сава мала. Дорћол и Дунавска обала су нажалост жртвовани као индустријска зона. Тада се гледало да је битније да фабрике и кланице имају воду, да електрана има пристаниште за барже са угљем и да лука буде на обали највеће реке са железницом.

Београд до 20их година прошлог века није био дорастао изазову уређења обале. После рата тренд је био да се река остави за рекреацију тј. паркове, изузетак је Дорћол са стамбеним блоком.
Град се развијао са насељима по брдима уместо уз обалу. Обала је била привредна зона, дуго граница.

Meni ne bi smetalo da postoji takvo ratno ostrvo negde dalje od centra grada, ovako imamo kao neki "rezervat" koji se stvorio sam od sebe a zaboravljamo da odmah prekoputa na levoj obali dunava postoji ista takva prašuma i leglo komaraca i "rezervat" nekih ptica samo na dužini od nekoliko desetina kilometra.

Takve površine zapravo nisu nikakvi rezervati, to su samo zone gde skoro nema ljudske aktivnosti odnosno NENASELJENE su. I kao takve naravno da je priroda došla po svoje.

Non stop se pominju te neke ptice a niko od nas ih nije ni video uživo niti znamo kako izgledaju.

I da zamislimo neki ektremni scenario gde bi se urbanizovalo celo ratno ostrvo sa 5 mostova i 200 zgrada te ptice ne bi nestale samo bi se preselile na levu obalu i napravile nova staništa.

Ono sto mi smeta u Beogradu je količina tih "rezervata" koji zauzimaju desetine kilometara obale a grad nikako da se spusti na reku.
Ako izuzmemo savski amfiteatar i centar Zemuna koji su jedini urbanizovani delovi naših reka, sve obale su nam na nivou amazonske prašume ili na nivou zapuštenih livada, totalno nesredjene ili magacini i stovarišta.

Beograd je jedinstven primer u evropi kako smo uspeli da upropastimo naše obale da ovaj grad zapravo ne liči na grad.
Svaka druga civilizacija koja bi vladala ovim prostorom bi znala da uredi Beograd bolje od nas nažalost jer smo mi narod koji se plaši reke (Istorijski dokazano po uredjenju svih nasih gradova koji su na nekoj obali)
Nesposobni smo i to ne samo sada već posmatrano 1000 godina unazad koliko zivimo na ovim prostorima.

PRAVI RAZLOG zasto uopste postoji to ratno ostrvo u ovom obliku je sto mi ne znamo sta da radimo sa njim a ne zato sto zelimo da zastitimo tamo neke ptice.
Dobar naš srpski izgovor kao i uvek: kad ne znaš sta da uradiš sa nekim prostorom, ti tu napravi park/zelenu površinu.
Ali pošto smo mi lenji ljudi i lažni ekolozi, još lakše nam je da proglasimo to mesto prirodnim rezervatom, i tako ne moramo ništa da diramo da bi ispali "pametni".​
Samo mogu da konstatujem da se ni u jednoj tački ne slažemo po ovom pitanju / tematici.

Zanimljivo je ovo sa nasipanjem...
Mogli su da sačekaju sa zatvaranjem mosta dok ne nastupaju kamena koliko treba i dok ne srede sve na tako ogromnoj površini, a mogli su da rade konstrukciju na NBG strani na mestu pristupnih puteva dok uklanjaju stari most.

Sve u svemu pristup gradnji mosta je morao biti bolji, počevši od činjenice da nije prvo izgrađen novi most pa zgrade pored, preko činjenice da uklanjamo postojeći most bez nove, ako ništa onda jedne nove mostovske konstrukcije ( dve trake) do činjenice da već mesecima nasipaju kamen, a da su zatvorili most za svaki vid saobraćaja...

Samo mogu da konstatujem da se ni u jednoj tački ne slažemo po ovom pitanju / tematici.
Pa dobro, sve je to ok i poštujem druga mišljenja, to nas ne čini neprijateljima ni u kom slučaju niti ja sad zbog toga imam razloga da ne uvažavam tebe kao sagovornika. Pritom moje mišljenje kao arhitekta je sigurno subjektivno u pogledu da ja imam više tendenciju da razmišljam na način da se neki prostor transformiše/unapredi više nego da ostane u nekom postojećem zapuštenom stanju, što bi se reklo: profesionalna deformacija. No bilo kako bilo siguran sam da u globalu ima mnogo više tema gde se slažemo nego onih gde se ne slažemo. ✌️

Poslednja izmena:
Način na koji vidimo transformaciju nekog prostora se razlikuje. A i nisi jedini sa kojim imam dosta različito mišljenje po pitanju ureðenja grada i u kom pravcu treba da ide isto. Čak i po pitanju premeštanja mosta kao trajne veze Zemunske obale i VRO, kao i prioriteta i načina na koji se radi novi most.​

Imaš možda konzervativniji pristup uredjenja grada i to je ok.

Inače nisam rekao da treba da se urbanizuje VRO ali sam mišljenja kao @Homer Jay da most Miladina Zarića može da se iskoristi kao trajna veza i da se taj prostor sredi koliko toliko da liči na nešto a to nisu nužno zgrade već mogu biti obaloutvrda, staze, klupice, eto čak i ako tamo žive ptice bar da postoji mogućnost da se one razgledaju na način na koji je @Дошљак mislio ali bez potrebe da se moraš pripremiti za amazonsku ekspediciju u prašumi, ono neki minimum civilizacije.

Poslednja izmena:
Jedu taj prostor uveliko, niču vikendice a i trajne kuće. Pogledaj malo, vidi se čak i golim okom sa Ušća odnosno 25. maja i sa Zemunskog keja.

Ta grozna prašuma koju pominješ polako nestaje. Uskoro će biti Savski nasip 2.
Aha, znači moramo da imamo bliski kontakt i stručno poznavalaštvo svih tih jedinki i ekosistema da bismo smeli da kažemo da su bitni i da ih ne treba narušavati?

Evo ne vidimo ni kako drveće pretvara ugljen dioksid u kiseonik. Jel to onda znači da nam ne treba i da je njegova uloga prenaduvana?
Ono sto mi smeta u Beogradu je količina tih "rezervata" koji zauzimaju desetine kilometara obale a grad nikako da se spusti na reke
Zato što ljudi koji vode Beograd ne umeju to, već decenijama. Ali nije prepreka zelena površina već dakle neznanje i neiskustvo.

Ne krivi zelene površine i parkove. Krivi slepce koji tovare Beograd megalomanijama a jedno Staro sajmište (i kompleks i naselje) ne mogu da privedu redu i nameni već 80 godina.
Dobro evo, a šta bi ti napravio na VRO?
Šta ti tačno fali na tom prostoru?

Napisao sam sta bi uradio sa VRO u postu iznad, mislim da je to baš minimalna intervencija, eto jedino taj Zarićev most koji osporavate da se premesti.

Inače ne krivim zelenilo, naravno da treba da postoji, ja krivim sto se ovaj grad nije spustio na obale svoje a ima 2 velike reke.
Trenutno stanje obala je kriminalno, livade šljunkare i stovarišta to je slika Beograda.

Mi nemamo posle 200 godina moderne države Srbije ni delić rečnog fronta izgradjen po nekim estetkim kriterijumima evropskog urbanizma a onolika obala.

Zaista jedinstven slučaj u Evropi ja ne znam kako to stanje može da zadovoljava neke ljude.

Poslednja izmena:
Sa ovima aktuelnima na vlasti, početak je trajni most, klupice i ureðenje staze, a kraj je Menhetent by Arab style. Zato sam radije da VRO bude Amazonska prašuma što je više moguće, odnosno što duže da bude taj status, i to bez Zarićevog mosta ili bilo kog drugog tog tipa, osim pontonskog vojnog u letnjem periodu. Šta god mi lično mislili o Zarićevom mostu, on ne treba da postane nešto negativno po uklanjanju zbog izgradnje novog mosta, a upravo cela ova priča o njegovoj ulozi trajne veze VRO i Zemunske obale većinski ide ka tome.

Što se tiče ureðenja grada, tu sam da to bude izmeðu ureðenih zelenih površina i stanogradnje / poslovne gradnje umerenog tipa, sa akcentom na povećanju javnih obrazovno - zdravstvenih ustanova, uključujući tu i vrtiće, a isključujući crkve i hramove na način na koji se trenutno promovišu i planiraju.​

Što se tiče ureðenja grada, tu sam da to bude izmeðu ureðenih zelenih površina i stanogradnje / poslovne gradnje umerenog tipa, sa akcentom na povećanju javnih obrazovno - zdravstvenih ustanova, uključujući tu i vrtiće, a isključujući crkve i hramove na način na koji se trenutno promovišu i planiraju.​

Onda ne možeš da kažeš da nam se vidovi uredjenja grada mnogo razlikuju jer sam ja uvek zastupao urbanizam umerene visine i širokih ulica sa zelenim povrsinama i javnim ustanovama sa akcentom na kvalitetno izraženu arhitektonsku estetiku.

Ne ide toliko ljudi na VRO, niti bi išlo da postoji trajni most, da treba na njemu nešto da se radi i preuređuje.

A i vrlo brzo bi ti "radovi i preuređivanje" prešli u nešto više. Prvo bi nikao fensi restoran/kafić. Onda bi pored njega nikao i parking, šatro samo za goste. Onda bi nikao i balon ili teniski tereni. Onda i ostatak sportskih sadržaja. I tako mic po mic po mic... Pun je Brlograd takvih primera.

Zemunski kej mora da se sredi pod hitno. Dicimo se njime, a treba da nas je sve sramota u kakvom je stanju. Zardjali brodovi, propali tereni, hosteli i ostalo cemu na keju nije mesto.

Da se vratim na temu: licno, nikako ne podrzavam da se ta metalna ogromna konstrukcija prebaci na kej, jer ti ogromni lukovi izgledaju grozno i nije im tu mesto.
Kome je estetski to prihvatljivo, svaka cast.

Da li je iko razmisljao da ce divlje svinje da predju u grad? Da ce ljudi da setaju po VRO i rizikuju da budu napadnuti? Da li treba da pobijemo sve divlje svinje, da bi sebicni covek 21. veka obezbedio sebi jos malo komfora i jos par stazica za jutarnji dzoging?
Osim toga, unisticemo i ceo ekosistem kad krenu kucici i macici da prelaze, tako da ne treba nista da diramo.

. . nikako ne podrzavam da se ta metalna ogromna konstrukcija prebaci na kej, jer ti ogromni lukovi izgledaju grozno i nije im tu mesto.
Bez brige, jer to se neće dogoditi. Kada se rastavi Stari most to će biti samo jedna velika gomila starog gvoždja.
Nego, već sam pitao gde odvoze skinute delove mosta. Jel to neko zna?

Bez brige, jer to se neće dogoditi. Kada se rastavi Stari most to će biti samo jedna velika gomila starog gvoždja.
Nego, već sam pitao gde odvoze skinute delove mosta. Jel to neko zna?
Nadam se. Ne umemo da resimo problem pasa lutalica decenijama, kako bi tek bilo sa svinjama lutalicama...
Most u delovima bi trebao da ide u Veliko selo, ako se ne varam. Cini mi se da sam tako nesto procitao/cuo negde.
Sreca pa je to selo ,,Veliko" pa moze da primi i most i kolektor otpadnih voda i stosta jos

Vrh