Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

• Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

Glasovi: 189 35,8%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

Glasovi: 67 12,7%
  • Neka druga gradska lokacija

Glasovi: 32 6,1%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

Glasovi: 172 32,6%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

Glasovi: 43 8,1%
  • Ne znam

Glasovi: 25 4,7%

• Ukupno glasača
    528
Доста су трапави ти називи који дођу из народа.

Pa ne može da se bude masovno toliko 'trapav' (tj. tup) i da se posle pita 'otkud Gangulica'; kao da nismo urbano stanovništvo, nego neki srednjovekovni kmetovi skraćenog horizonta od pre velikih geografskih otkrića, vidimo tri mosta od ukupno pet. Ima Boga, reklo bi se, možda.

Poslednja izmena:
Ма разумем, него ето како се неки погрешни називи брзо устале. :D

To, direktore, otvara dosta širu temu. Ovo ubrzanje vremena i lov na klikove znatno su degradirali novinarstvo.​
Kakvi su današnji čitaoci, takvi su i novinari. I obrnuto. Ima da protekne golima vode Dunavom i Savom dok ne dobijemo novog Radovića i novog Vješticu.
Moji roditelji ga oduvek zovu železnički, moje društvo ga generalno zove tramvajski.​
U mom okruženju većina ljudi ovo zove stari železnički.​
Obzirom da imamo danas situaciju da omladina iz Beograda ne zna da postoji određeni broj naselja ili nemaju pojma kako se neka naselja zovu, dobro je da su uopšte i čuli da postoji most.
@Дошљак pa s obzirom da su moji u Beogradu od 2002. a ja sam rođen 2003. to je njima oduvek :D
Kao da su političari. Svet postoji od mog dolaska na vlast, odnosno u ovom slučaju od mog dolaska u Beograd. :)

I ne znaju za njega, tamo neki mali rešetkasti most.

Ja sam pre desetak godina bio poslovno na nekom krstarenju tu po Beogradu. Ono neki event i prezentacije. Nismo nešto daleko odmakli tek do Novog Beograda i lik, koji ima ono dobar posao itd, me pita - jesmo to već stigli do Obrenovca. Valjda je video toplanu, pa je mislio da je to TE Nikola Tesla.

Tako da je moguće da ljudi misle da je taj "Stari železnički most" negde tamo nizvodno od Obrenovca, da to nije Beograd više tamo...

Nadam se da neće ispasti da branim gospodina doktora lapsusa, to je ipak standardni Mendela efekat. Mislim da preko 50% ljudi naziva taj most “stari železnički”. Za Zarića mislim da je retko ko čuo :)

Lik je šatro doktor nauka i gradonačelnik a ne ume da razlikuje tramvaj od voza. Ne ume čak da razlikuje ni tramvaj od skretnice, što se videlo po nedavnoj odvali o nabavci tramvaja.

A niko ga nije terao, ni da kupuje doktorat i dr titulu, ni da bude gradonačelnik. Sam je to odabrao, a onda kad je uvideo da je previše glup i neobrazovan za oba, umesto da se dostojanstveno skloni, on nastavlja da se trpa. Otud i takve reakcije i penaljenja od javnosti.

A možda i nije uvideo, možda je upravo to problem. Tvrda je ta lobanja. A šuplja.

Poslednja izmena:
Ne da je retko cuo, nego ni da ne zna kako izgleda Miladin Zaric. Ja prvi ne znam ni ko je, ni kako izgleda.
Recimo ja znam ko je Djordje Andrejevic Kun, ali ne znam kako izgleda... :) Nije mi bitno. Tako da verovatno ni vecini naroda nije bitno kako se most zapravo zove, vec kako ga zovu.
Kao sto u gradu kad treba da se nadjes s nekim treba reci "Kod spomenika knezu Mihajlu", kazu "Kod konja". Znaci, knez je nepravedno skrajnut, a konj, kojeg je mogao zajahati na stotine, a kupiti na hiljade, je dobio prednost u izvitoperenom narodu. Sta mislite, da je takva paralela u Becu, Berlinu ili Rimu, jel bi se smejali ljudima? :)

Nije uvek samo neznanje, nego i želja za skraćivanjem, odnosno lenjost da se izgovori pun i pravilan naziv.

Kališ, Krst, Zelenjak, Cvetko, Trg, (Auto)Komanda, Knez, Taš, Vuk...
Ja npr koristim samo ova zadnja dva - Taš i Vuk. Ali dosta ljudi mrzi da govori pune nazive i ovih ostalih. I onda se to proširi i na ostale primere, odnosno izmisle se nove skraćenice. Kao npr "Komanda" , koju nisam mogao da čujem kao mali, već se to pojavilo kasnije. Otprilike kad i "kod konja".

Ljude danas mrzi dosta toga, pa i da govore pravilno.

Evo sad na TVu kaže reklama "Rosa gazirana". I tu je skraćivanje uzelo maha.

Obzirom da imamo danas situaciju da omladina iz Beograda ne zna da postoji određeni broj naselja ili nemaju pojma kako se neka naselja zovu, dobro je da su uopšte i čuli da postoji most.
Imam takve ortake meni stvarno bude čudo, na kraju mene zivkaju za sve jer ne umeju sami da se snađu kad idu u drugi deo grada.

Kao da su političari. Svet postoji od mog dolaska na vlast, odnosno u ovom slučaju od mog dolaska u Beograd. :)
hahahahahahahahaha znaju oni kako se zove most, ali tako im se ustalilo verovatno od okoline i prijatelja koje su ovde stekli :D

Edit: da dodam da ajde što moji roditelji ili neko već nasumičan zove most netačno, ali gradonačelnik ovog grada treba da zna da barata nazivima bitnih stvari u gradu i da bude upućen u detalje, a ne da daje izmišljene i netačne informacije. On mu daje nadimke kao da je neki nasumični mostić u Sopotu, a ne jedan od glavnih mostova u Beogradu. (mada ne znam šta se čudim ipak je to SNS/Voze me svuda mentalitet)

Прост народ тежи простим топонимима.
Nije svaki prost toponim loš, ali nije ni svaki pogodan. Da mene neko pita za "stari železnički most" završio bi u okolini Sajma. Baš pre neki dan je neki čovek na Prokopu, sa povećim koferom, izmeðu ostalih, pitao i mene kako dà doðe do mesta odakle idu vozovi. Ja mu odgovorim da je ovo mesto sa koga idu vozovi, a on da nije to tô mesto koje njemu treba. Tada ga pitam da li mu treba bivša GŽS, a on kaže ne nego mesto odakle idu vozovi. Kažem mu da ipak sedne u 36, da ja idem u tom pravcu koji sam mu pomenuo i da je to jedino drugo mesto koje znam, ali da tamo već nekoliko godina ne saobraćaju vozovi. A onda me pitao da li tamo idu još uvek autobusi. Ja odgovorim pitanjem da li mu treba autobuska stanica, ali opet dobih odrečan odgovor i ponavljanje za vozove sa početka razgovora. Šta njemu u stvari treba, nisam ukapirao, tako da sam ga uputio do Savskog trga, uz napomenu da tamo pita ljude za željenu lokaciju.​

ВУЧИЋ О САВСКОМ МОСТУ: Сачуваћемо га, али ћемо га пребацити два километра даље, направићемо други мост ту​

Novosti online
30. 09. 2024. у 21:12

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаности поводом завршетка радова на хотелу The St. Regis Belgrade у Кули Београд где се осврнуо на планове око старог Савског моста.​

Vrh